Afbeelding

space

Pixabay

5 tips voor het schrijven van een sciencefictionverhaal

Sciencefiction. Een breed en gevarieerd genre. Sinds de tweede helft van de 20e eeuw heeft dit genre zijn weg naar het grote publiek gevonden, met films als Star Wars en Star Trek, futuristische stripfiguren en scifi-boeken. Doorgaans omvat sciencefiction futuristische en buitenaardse elementen zoals: ruimtevaart, aliens en geavanceerde technologie. Maar hoe zit het in de scifi literatuur? Hoe schrijf je een sciencefictionverhaal en waar let hierbij op? Wij zetten 5 tips voor je op een rij.
 


1. Sta niet te ver van de wetenschap af

Hoewel sciencefiction gekenmerkt wordt door niet-bestaande technologie en futuristische omgevingen, is het belangrijk om niet té ver van de wetenschap af te gaan staan. Zo is het bijvoorbeeld prima om te schrijven over ruimteschepen die sneller dan het licht gaan, of portalen naar andere dimensies, maar let erop dat je natuurwetten en andere wetenschappelijke fenomenen niet te veel ombuigt. Hiervoor zijn twee redenen. Ten eerste maakt dit het verhaal minder geloofwaardig, en ten tweede maakt dit het voor de gemiddelde lezer lastig om het verhaal te volgen. Mensen lezen graag wat ze begrijpen, dus een vergezochte en onnatuurlijke wetenschappelijke verklaring is niet handig.

2. Kijk naar de huidige ontwikkelingen

Als je inspiratie zoekt is het een goed idee om jezelf op de hoogte te brengen van de wetenschappelijke ontwikkelingen in de echte wereld. Zijn wetenschappers in Zwitserland bezig met een nieuwe deeltjesversneller, of is er een nieuwe hyperintelligente spinnensoort in Brazilië ontdekt? Laat de inspiratie maar komen. Ook kun je hierdoor deels bedenken hoe de toekomstige wereld eruit zal gaan zien, en kun je hierop je verhaal baseren. Als je wilt kun je zelfs nog hedendaagse politieke en/of sociale thema’s in je verhaal verwerken, zoals: racisme (aliens die ondergeschikt zijn aan mensen) klimaatverandering (een overstroomde apocalyptische wereld) en politieke systemen (een dictator die over een planeet heerst). 

3. Creëer een ‘bekende’ wereld

Lezers vinden het fijn om een verhaal te lezen in een setting waar zij zich aan kunnen relateren. Nu lijkt dat bij een sciencefictionverhaal nogal lastig (niemand is immers een intergalactische ruimtevaarder) maar je kunt veel van je materiaal baseren op bestaande zaken. Stel je voor dat je schrijft over een futuristische en welvarende planeet geregeerd door aliens, dan kun je het politieke systeem bijvoorbeeld baseren op moderne westerse democratieën (zoals in Amerika of Nederland) of keizerrijken (het oude China of Rome). Je kunt je ook laten inspireren door religie, culturen, muziek en architectuur. Of stel dat je schrijft over een jonge ruimtevaarder en avonturier, dan kun je hem of haar onderwerpen aan bekende gevoelens en situaties zoals: liefdesverdriet, relatieproblemen, prestatie- en werkdruk en ambities. 

Waar je wel op moet letten is dat je elementen uit de echte wereld niet klakkeloos overneemt.  De echte wereld als inspiratiebron gebruiken is prima, maar pas op dat je geen zaken uit onze wereld letterlijk copy-pastet in een buitenaards universum. Als aliens luisteren naar The Beatles of vrolijk discussiëren over een aflevering van Rad van Fortuin, dan wordt het wel een heel vreemd verhaal.

4. Kies een begrijpelijke schrijfstijl

Als schrijver heb je een bepaalde schrijfstijl waar je je aan houdt, zo ook bij het schrijven van een sciencefictionboek. Als je een futuristisch verhaal gaat schrijven (of een verhaal met veel wetenschappelijke elementen) dan zal je ongetwijfeld met wetenschappelijke termen te maken krijgen. De truc is om dan niet te veel moeilijke en onbegrijpelijke woorden te gebruiken. Het merendeel van je lezers bestaat immers (hoogstwaarschijnlijk) niet uit wetenschappers in geavanceerde natuurkunde.

Een voorbeeld: ‘de gravitatieconstante in de Sagittarius A werd al jaren onderzocht door een intelligente astrofysicus’ is nogal onbegrijpelijk en om te lezen en onnodig om op te schrijven. ‘De werking van de zwaartekracht binnen het centrum van de Melkweg werd al jaren onderzocht door een intelligente astronoom en natuurkundige’ is beter. Wees je er dus van bewust dat wetenschappelijke termen voor verwarring zorgen en niet altijd nodig zijn.

5. Haal je inspiratie uit andere verhalen

Het genre van sciencefiction is ontzettend breed en kan gaan over planeten, dimensies, futuristische steden en apocalyptische werelden. Dit betekent dat er ook al veel over deze onderwerpen geschreven is. Kun je geen inspiratie opdoen, of heb je last van een writers block? Verdiep je dan in sciencefictionboeken van andere schrijvers. Bekende sciencefictionboeken zijn: Dune van Frank Herbert en Ready player one van Ernest Cline. Er zijn altijd elementen die je tot op zekere hoogte voor je eigen verhaal kunt overnemen, en door het zelf lezen van het genre, kom je helemaal in de sfeer. Pas wel op met clichés.

Foto: Pixabay 

Techniek