Start » Schrijftips » 5 tips voor een productieve schrijflente

5 tips voor een productieve schrijflente

10 April 2012

De lente is aangebroken. Het is weer tijd voor lange wandelingen, picknicks en boeken lezen in het park. Even achter het bureau duiken om te schrijven kan er daarom wel eens bij in schieten. Schrijven Online biedt enkele tips als steuntje in de rug.

1. Maak je eerste versie af

Eén van de belangrijkste regels bij het schrijven van een roman is: schrijf het verhaal eerst af. Als je vervalt in het herschrijven van een scène, kom je in een spiraal terecht waar je moeilijk uitkomt. Ook vormgeving, hoofdstukbepaling en een spellingscheck komen later wel. Lees hier tips voor het maken van een eerste versie en hier tips voor het herschrijven van je manuscript.

2. Neem elke dag de tijd om te schrijven

Een roman schrijven vraagt om een grote investering van je vrije tijd. Wees je hiervan bewust. Soms word je het schrijven na een paar weken zat. Plan daarom elke dag een half uur of een uur in om te schrijven en houd je hier consequent aan. Lees hier hoe je een gezonde schrijfroutine opbouwt, of lees hier op welk moment je het beste aan de slag kunt.

3. Stel een schrijfplan op

Om niet halverwege in het proces zicht op je verhaal te verliezen, kun je het beste een schrijfplan opstellen. Vooral als je elke dag vorderingen wil maken, moet je weten welke kant je verhaal opgaat. Zet dus uiteen hoe de plot begint, waar het eindigt en wat er in de hoofdstukken daartussen gebeurt. Lees hier het hoe je een schrijfplan het beste kunt hanteren, of lees hier hoe je een vastgelopen verhaal vlot kunt trekken.

4. Schrijf alvast de eerste en laatste zin van een hoofdstuk op

Elk hoofdstuk heeft hetzelfde doel: om van punt A naar punt B te komen. Een handige manier om deze punten voor jezelf vast te stellen, is door de eerste en laatste zin alvast op te schrijven. Dit stelt je in staat om je volledig te richten op wat er tussen die zinnen in gebeurt. Lees hier hoe je een verdraaid goede openingszin kunt schrijven, of lees hier tips over hoe je een hoofdstuk kunt eindigen.

5. Heb plezier in schrijven

Schrijven is geen noodzakelijkheid; niemand forceert je het te doen. Wat de reden achter je schrijfwerk ook is, zorg ervoor dat je het doet uit liefde voor creatieve uitingen. Heb plezier in de uitdaging van het schrijven, want waar doe je het anders voor? Lees hier waarom schrijven belangrijk kan zijn voor iemand, of lees hier de zeven deugden van een schrijver, verzameld door leden van Schrijven Online.

Door: Reinoud Schaatsbergen

« terug naar het overzicht van schrijftips

Gerelateerd nieuws:

- Beter leren schrijven? Lees Schrijven Magazine!
- Beter leren schrijven door luisteren naar lezers
- Met deze tips leer je dialogen schrijven als dialoogexpert Esther Gerritsen


Schrijven

Iedere week het beste van Schrijven Online in je inbox? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief. Boordevol nieuws, tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!
  • Carry Slee onthult haar schrijfgeheimen
  • Waarom je niet moet wachten met je debuut
  • Schrijftips van John Boyne (De jongen in de gestreepte pyjama)
  • Wat verdient een schrijver aan een boek? (En hoe eerlijk is dat)
  • 9 (te) gekke manieren om inspiratie op te doen
  • Ontdek waarom je van je leven een schrijf-mijnenveld moet maken. 
  • Interview met Simone van der Vlugt
  • Tips door Bregje Hofstede en Saskia de Coster, ze schreven allebei boeken die uitblonken in originaliteit en kwaliteit. Hoe deden ze dat? 
  • We spraken Sabine van den Berg over haar carrière, prozawerk, de liefde voor het schrijven van gedichten en over studenten zonder talent
  • Uitblinken in Spoken Word en/of Performance Poetry?

Als je je aanmeldt vóór maandag 27 mei 16:00 u. krijg je dit nummer thuis!

MELD JE AAN