Start » Schrijftips » 5 tips om van schrijven een dagelijkse gewoonte te maken

5 tips om van schrijven een dagelijkse gewoonte te maken

21 November 2017

5 tips om van schrijven een dagelijkse gewoonte te makenElke dag poets je zonder na te denken je tanden en je doet de deur op slot als je weggaat. Het is vanzelfsprekend voor je om elke ochtend kleren aan te trekken en ze elke avond weer uit te trekken. Maar elke dag schrijven is vaak lang niet zo vanzelfsprekend. Hoe maak je van schrijven ook een dagelijkse gewoonte? Hier vind je 5 simpele tips!

1. Houd je dagelijkse doelen klein

En dan bedoelen we ook echt klein. Spreek met jezelf af dat je elke dag vijf minuten gaat schrijven. Of besluit dat je maar één zin per dag hoeft te produceren. Het gaat niet om het einddoel. Het is niet belangrijk of het bij die ene zin blijft of misschien wel uitloopt tot een heel verhaal. Het gaat erom dat je begint. En dat doe je niet als het doel te groot of vaag is.

2. Verlaag de drempel

Misschien heb je wel vaker gehoord van tips om elke dag te gaan hardlopen. Zorg dat je schoenen klaarstaan en spreek met jezelf af dat alleen een rondje wandelen al genoeg is. Hetzelfde geldt voor schrijven. Zorg voor een fijne plek waar je makkelijk bij kunt. Spreek met jezelf af dat het genoeg is als je daar even gaat zitten en je vingers over het toetsenbord laat glijden. Het gaat erom dat je begint.

3. Help jezelf eraan herinneren

Hoe gek het ook klinkt, soms vergeet je gewoon om te schrijven. Je hebt nog zoveel andere dingen te doen op een dag en ineens is het bedtijd. Om dit te voorkomen kun je jouw kalender in het zicht zetten of hangen. Hierop geef je heel duidelijk aan (het liefst met dikke, rode stift) wanneer je gaat schrijven. Zo word je eraan herinnerd voordat je moet kiezen tussen je knuffelige matras of het felle computerscherm in je gezicht.

4. Schrijf waar en wanneer je kunt

Schrijf in de ochtend! Schrijf in de avond! Schrijf op vaste tijden, op een vaste plek. Komen deze tips je bekend voor? Dit kan voor je werken, maar het kan ook tegen je werken wanneer je er te veel aan gaat vastklampen. Ben je een keer niet op die tijd op die plek, dan kun je meteen de hele dag niet schrijven. Neem dus een notitieboekje en pen, of een tablet mee als je de deur uitgaat. Schrijf in de trein, op de wc, waar je maar wilt. Maak het zo makkelijk mogelijk voor jezelf om overal te kunnen schrijven.

5. Stop met social media

Als je het lastig vindt om tijd te vinden om te schrijven, zul je iets in je planning moeten schrappen. Het is bijna niet te bevatten hoeveel tijd de gemiddelde persoon tegenwoordig besteedt aan social media. Schrap de social media en je hebt ineens zeeën van schrijftijd! Vergeet niet, zodra je meer tijd hebt, je doelen nog steeds klein te houden. Hoe lager de drempel, des te groter de kans dat je echt gaat zitten. En als je eenmaal zit, wie weet wat er dan gebeurt.

Bron: http://thewritepractice.com/simple-daily-writing-habits/

« terug naar het overzicht van schrijftips

Gerelateerd nieuws:

- Leven etc. – autobiografische schrijfopdracht #7
- Schrijfwedstrijd Het kerstdiner
- Schrijven Magazine presenteert: literair tijdschrift Alice
- Beter leren schrijven? Lees Schrijven Magazine!


Schrijven

Iedere week het beste van Schrijven Online in je inbox? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief. Boordevol nieuws, tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!
Schrijftips van Murakami? Lees Schrijven Magazine
  • De 9 grootste schrijfvalkuilen – en hoe je ze voorkomt
  • Het geheim van goede personages
  • Tutorial schrijven met al je zintuigen.
  • Schrijftips krijgt van de Japanse grootmeester Haruki Murakami.
  • Jaap Robben over het  geheim van de perfecte zin.
  • Schrijven gelukkig maakt - nu wetenschappelijk bewezen!.
  • Schrijftips van Paolo Giordano (De eenzaamheid van priemgetallen).
  • Bouw je eigen fantasywereld.
  • Show don't tell in non-fictie/

Wie zich vóór maandag 21 januari 16:00 u. heeft aangemeld als abonnee, krijgt dit nummer thuisbezorgd.

MELD JE AAN