Start » Schrijftips » 5 Tips om samen een boek te schrijven

5 Tips om samen een boek te schrijven

28 Juli 2015

5 Tips om samen een boek te schrijvenHoe schrijf je met z’n tweeën een non-fictieboek? En hoe zorg je ervoor dat zo’n boek één geheel wordt, met één stijl en één toon? Eva Rensman en Hajo Schoppen schreven De Huiswerkhulp. Hogere cijfers, sneller klaar (uitgeverij Scriptum). Een boek voor leerlingen in de onderbouw van het middelbaar onderwijs en hun ouders, met tips per schoolvak. In deze blog geven ze vijf tips om samen een boek te schrijven, gebaseerd op hun ervaring.

1. Maak een opzet

Een goede opzet is nodig als je alleen een boek schrijft, maar nog belangrijker als je met zijn tweeën aan de slag gaat. Want je wilt niet dat de inhoud van hoofdstuk 8, Tips voor presenteren, nog eens wordt herhaald in hoofdstuk 1, Nederlands. Maak daarom voordat je gaat schrijven een uitgebreide opzet waarin je per hoofdstuk beschrijft welke onderwerpen aan de orde komen.

2. Verdeel de hoofdstukken

Samen achter de computer zitten en om de beurt een zin tikken werkt niet. Schrijven gaat het beste in je eentje. Verdeel de hoofdstukken dus. Zorg dat ieder ongeveer evenveel heeft en houd daarbij rekening met voorkeuren en ervaring. Zo schreef Hajo het hoofdstuk Klassieke Talen omdat hij naar het gymnasium ging en maakte Eva het hoofdstuk Wiskunde omdat ze wiskunde vroeger een van de leukste vakken vond.

3. Wees kritisch

Heeft je coauteur de eerste versie van een hoofdstuk af? Dan moet jij aan de slag. Lees kritisch, schrap en becommentarieer. Houd je niet in omdat je de ander niet wilt kwetsen maar wees eerlijk. Het gaat nu even niet om de gevoelens van je coauteur, maar om de kwaliteit van het boek.

4. Kom tot een compromis

5 Tips om samen een boek te schrijvenDeze tip volgt logischerwijs op de tip hierboven. Accepteer de kritiek van de ander. Het gaat nu even niet om jouw ego, maar om de kwaliteit van het boek. Kijk zakelijk naar de kritiek van je coauteur. Wordt de tekst er beter door? Pas hem aan. Wordt het er niet beter van? Ga dan de discussie aan. Waarschijnlijk kom je zo op een – nog beter-  compromis.

5. Gebruik Dropbox

Je kunt natuurlijk steeds teksten naar elkaar mailen. Of teksten uitwisselen op een USB-stick. Maar als je van nature niet heel netjes bent – en dat zijn wij beiden niet – wordt dat een zooitje. De laatste versie van de inleiding, was dat inleiding nieuw? Of inleiding definitief? Of inleiding nieuw versie 2? Werken met dropbox voorkomt dit soort gerommel. Als je dropbox op je computer downloadt, hoef je de documenten niet steeds te up- en downloaden, maar kun je ze meteen in Dropbox opslaan. Zo heb je allebei altijd van elk document de juiste versie.

Als je samen een boek schrijft, wil je als eindresultaat een boek dat meer is dan twee halve boeken, elk van één auteur, met een kaft eromheen. Kijk voor meer informatie op dehuiswerkhulp.nl.

Door: Eva Rensman en Hajo Schoppen

« terug naar het overzicht van schrijftips

Gerelateerd nieuws:

- De zomer komt eraan! Zo kies je een schrijfvakantie
- Maak gebruik van een schrijflijst
- Discipline, discipline en nog eens discipline
- Beter leren schrijven? Volg een schrijfcursus bij de Schrijven Online Academie


Schrijven

Iedere week het beste van Schrijven Online in je inbox? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief. Boordevol nieuws, tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!
  • De grootste uitdaging voor iedere schrijver: de erotische scène
  • Zo repareer je een haperend plot
  • 8 manieren om taalvouten te voorkomen
  • De 10 schrijfregels van Carolina Trujillo en Henk van Straten
  • Je debuutroman schrijven in New York, Bert Moerman deed het
  • Schrijftips van bestseller auteur Abdelkader Benali
  • Alles wat je moet weten over het schrijven van dialogen
  • De schrijfgeheimen van Ingmar Heytze
  • Waar let een bureauredacteur op?
  • Een nieuwe editie van ons literaire katern Alice met daarin o.a. de winnaars van onze schrijfwedstrijd 'De Bruiloft'

Als je je aanmeldt vóór maandag 25 maart 16:00 u. krijg je dit nummer thuis!

MELD JE AAN