Start » Schrijftips » 5 Tips om samen een boek te schrijven

5 Tips om samen een boek te schrijven

28 Juli 2015

5 Tips om samen een boek te schrijvenHoe schrijf je met z’n tweeën een non-fictieboek? En hoe zorg je ervoor dat zo’n boek één geheel wordt, met één stijl en één toon? Eva Rensman en Hajo Schoppen schreven De Huiswerkhulp. Hogere cijfers, sneller klaar (uitgeverij Scriptum). Een boek voor leerlingen in de onderbouw van het middelbaar onderwijs en hun ouders, met tips per schoolvak. In deze blog geven ze vijf tips om samen een boek te schrijven, gebaseerd op hun ervaring.

1. Maak een opzet

Een goede opzet is nodig als je alleen een boek schrijft, maar nog belangrijker als je met zijn tweeën aan de slag gaat. Want je wilt niet dat de inhoud van hoofdstuk 8, Tips voor presenteren, nog eens wordt herhaald in hoofdstuk 1, Nederlands. Maak daarom voordat je gaat schrijven een uitgebreide opzet waarin je per hoofdstuk beschrijft welke onderwerpen aan de orde komen.

2. Verdeel de hoofdstukken

Samen achter de computer zitten en om de beurt een zin tikken werkt niet. Schrijven gaat het beste in je eentje. Verdeel de hoofdstukken dus. Zorg dat ieder ongeveer evenveel heeft en houd daarbij rekening met voorkeuren en ervaring. Zo schreef Hajo het hoofdstuk Klassieke Talen omdat hij naar het gymnasium ging en maakte Eva het hoofdstuk Wiskunde omdat ze wiskunde vroeger een van de leukste vakken vond.

3. Wees kritisch

Heeft je coauteur de eerste versie van een hoofdstuk af? Dan moet jij aan de slag. Lees kritisch, schrap en becommentarieer. Houd je niet in omdat je de ander niet wilt kwetsen maar wees eerlijk. Het gaat nu even niet om de gevoelens van je coauteur, maar om de kwaliteit van het boek.

4. Kom tot een compromis

5 Tips om samen een boek te schrijvenDeze tip volgt logischerwijs op de tip hierboven. Accepteer de kritiek van de ander. Het gaat nu even niet om jouw ego, maar om de kwaliteit van het boek. Kijk zakelijk naar de kritiek van je coauteur. Wordt de tekst er beter door? Pas hem aan. Wordt het er niet beter van? Ga dan de discussie aan. Waarschijnlijk kom je zo op een – nog beter-  compromis.

5. Gebruik Dropbox

Je kunt natuurlijk steeds teksten naar elkaar mailen. Of teksten uitwisselen op een USB-stick. Maar als je van nature niet heel netjes bent – en dat zijn wij beiden niet – wordt dat een zooitje. De laatste versie van de inleiding, was dat inleiding nieuw? Of inleiding definitief? Of inleiding nieuw versie 2? Werken met dropbox voorkomt dit soort gerommel. Als je dropbox op je computer downloadt, hoef je de documenten niet steeds te up- en downloaden, maar kun je ze meteen in Dropbox opslaan. Zo heb je allebei altijd van elk document de juiste versie.

Als je samen een boek schrijft, wil je als eindresultaat een boek dat meer is dan twee halve boeken, elk van één auteur, met een kaft eromheen. Kijk voor meer informatie op dehuiswerkhulp.nl.

Door: Eva Rensman en Hajo Schoppen

« terug naar het overzicht van schrijftips

Gerelateerd nieuws:

- De zomer komt eraan! Zo kies je een schrijfvakantie
- Maak gebruik van een schrijflijst
- Discipline, discipline en nog eens discipline
- Beter leren schrijven? Volg een schrijfcursus bij de Schrijven Online Academie


Lees Schrijven Magazine

THEMA: Week van het Schrijven | Overzicht schrijfcursussen

  • Kritiek geven en ontvangen: o zo moeilijk!
  • Ellen Deckwitz: zo word je een geweldige dichter
  • Schrijftips van Bert wagendorp (Ventoux)
  • Talent pools bij uitgeverijen: hoe kom je erbij?
  • Leer liedjesschrijven van Jan Rot
  • Hoe voorkom je fouten in perspectief?
  • Scenarioschrijven: zo geef je een personage vorm
  • Wat romanschrijvers van speechschrijvers kunnen leren (en vice versa)
  • Hoe vorm je familieverhalen om tot een roman?

Nog geen abonnee? Meld je aan vóór maandag 21 juli 16:00 u., dan krijg je dit nummer thuis!

MELD JE AAN

Lees het komende nummer van Schrijven Magazine. Meld je aan vóór maandag 16:00 u.!

Word abonnee