Start » Schrijftips » 5 tips om pakkende teksten te schrijven voor flyers en posters

5 tips om pakkende teksten te schrijven voor flyers en posters

1 Maart 2018

Wil je je boek promoten, reclame maken voor een (schrijvers)evenement of een creatieve tekst schrijven voor je werk? Een reclame flyer maken via reclameland of posters drukken is een effectieve tool om jouw product of dienst onder de aandacht te brengen. Wij geven je 5 tips voor de teksten die je hierop kan zetten!

1.     Voorkom schrijffouten

Als je een flinke investering doet in flyers, posters of ander drukwerk, is het doodzonde als je er na levering achter komt dat er een joekel van een taal- of schrijffout opstaat. Nog erger: er niet zelf achter komen, maar op iedereen die je drukwerk ziet een slechte indruk maken. Laat de tekst voor je poster of flyer ALTIJD proeflezen, gewoon voor de zekerheid.

2.     Gebruik niet te veel tekst

Je wil met je poster een boodschap overbrengen, maar gebruik daar niet te veel woorden voor. Niemand gaat stilstaan voor je poster om zes alinea’s tekst te lezen. Je boodschap is kort en bondig dus, en je kunt hem aanvullen met een mooi beeld. Behoefte aan meer ruimte voor informatie? Plaats dan een link naar een website erbij of zet er een QR-code op, zodat mensen meer kunnen lezen als ze dat willen.

3.     Houd rekening met leesafstand

Als je een poster ophangt, bijvoorbeeld in een stad of bij een station, moeten mensen dit van een flinke afstand kunnen lezen. Gebruik dus een lettertype en lettergrootte dat ook van meerdere meters afstand goed en duidelijk leesbaar is. Ga je dus posters drukken? Vraag om advies als je twijfelt over de leesbaarheid, de drukker heeft hier veel verstand van.

4.     Tekst en beeld moeten elkaar versterken

Bij posters is het van groot belang dat beeld en tekst elkaar versterken. Net zoals met de tekst, kun je ook voor het beeld dus niet zomaar wat gebruiken. Als je zelf niet zo grafisch aangelegd bent, kan het handig zijn om advies in te winnen van een grafisch vormgever of designer. Het beeld en de samenhang kunnen echt verschil maken in hoe je poster of flyer overkomt.

5.     Sluit af met een ‘call-to-action’

Alleen de poster of flyer lezen is natuurlijk niet het doel dat je voor ogen had. Je wil de lezer ergens toe aanzetten, zoals tickets kopen, je boek bestellen, ergens voor inschrijven of een website bezoeken. Eindig je tekst daarom met een zogenaamde call to action: een zin die aanzet om actie te ondernemen. Maak het de lezer makkelijk om dit te doen. Een paar elementen zijn hier heel effectief: de gebiedende wijs (bestel!), inspelen op urgentie (bestel voor zaterdag 10 maart!)

« terug naar het overzicht van schrijftipsLees Schrijven Magazine
  • Leer schrijven als Stephen King
  • Alles wat een schrijver moet weten over uitgeverijen
  • Schrijftips van Sander Kollaard (Stadium IV)
  • Wat verdien je aan een boek?
  • Crashcourse publiciteit & promotie
  • De schrijfdip en wat je ertegen kunt doen

Dit nummer niet missen, maar nog geen abonnee? Neem vóór 23 september 16:00 u. een abonnement!

MELD JE AAN
Lees Schrijven Magazine

Lees het komende nummer van Schrijven Magazine. Meld je aan vóór 23 september!

Word abonnee