Start » Schrijftips » 4 schrijftips voor de eerste versie van jouw boek

4 schrijftips voor de eerste versie van jouw boek

8 April 2019

4 schrijftips voor de eerste versie van jouw boekHerken jij dit: telkens als je wil gaan schrijven, valt je oog op fouten en rare zinnen in je verhaal en ga je urenlang herschrijven. Zo kom die eerste versie er natuurlijk nooit. Met deze vier schrijftips leg jij die belangrijke basis voor jouw meesterwerk.

1. Het is niet voor niks de ‘eerste’ versie

Niks wat je schrijft staat vast. Al schrijf je 50.000 of zelfs 100.000 woorden, ze worden niet gelezen zolang jij dat niet wil. Ja, de helft van de eerste versie gooi je waarschijnlijk weg, maar dat doet er niet toe. Wat er wél toe doet, is dat jij rust in je hoofd krijgt als die eerste versie af is. Je hoeft je immers geen zorgen meer te maken dat het verhaal nog niet af is. En met die rust kun je veel kritischer stap voor stap door je verhaal om hem uit te kristalliseren.

2. Een eerste versie biedt overzicht

Gebruik jij een schrijfplan? Zo niet, dan heb je jouw verhaal waarschijnlijk van begin tot eind gegraveerd in je hoofd. Maar geloof ons, je gaat daar delen van vergeten. Zet dus eerst alles op papier - in een schrijfplan óf als hele scènes - zodat je jouw gedachten op papier hebt. De structuur van je verhaal ligt er dan al, zodat je er vervolgens zonder verwarring aan kunt sleutelen.

3. Inspiratie wacht niet op je

Is dit je ooit overkomen: je hebt een moment van inspiratie, maar dan zie je plots een fragment dat niet lekker loopt. Je herschrijft het, maar als je weer verder wil met het verhaal, is het moment weg. Terugkijken is niet verkeerd - je verfrist je gedachten namelijk door de voorgaande scène van je verhaal te lezen, wat ook tot inspiratie kan leiden - maar zodra die inspiratie er is, moet het eruit. Blijf schrijven, kijk niet terug en stop pas als je vingers niet meer willen. Dat herschrijven komt wel als het verhaal er al is.

4. Schrijven is schrappen

Herschrijven is misschien het halve werk, maar tijdens het schrappen tonen de juweeltjes zich pas echt. Vind rust bij het idee dat je tijdens het schrijven veel goeds achter je laat, ook al voelt dat aanvankelijk niet zo. Zodra de eerste versie af is, kun je de ruwe randjes bijschaven. En wie weet schrap je het hele verhaal om het juweeltje als intro voor een nieuw verhaal te gebruiken. Je weet het pas als je de eerste versie af hebt.

Door: Reinoud Schaatsbergen

« terug naar het overzicht van schrijftips

Gerelateerd nieuws:

- Beter leren schrijven? Lees Schrijven Magazine!
- Vier tips om de eerste versie van een manuscript te herschrijven
- 7 tips om te herschrijven
- Schrijf die eerste versie


  • Carry Slee onthult haar schrijfgeheimen
  • Waarom je niet moet wachten met je debuut
  • Schrijftips van John Boyne (De jongen in de gestreepte pyjama)
  • Wat verdient een schrijver aan een boek? (En hoe eerlijk is dat)
  • 9 (te) gekke manieren om inspiratie op te doen
  • Ontdek waarom je van je leven een schrijf-mijnenveld moet maken. 
  • Interview met Simone van der Vlugt
  • Tips door Bregje Hofstede en Saskia de Coster, ze schreven allebei boeken die uitblonken in originaliteit en kwaliteit. Hoe deden ze dat? 
  • We spraken Sabine van den Berg over haar carrière, prozawerk, de liefde voor het schrijven van gedichten en over studenten zonder talent
  • Uitblinken in Spoken Word en/of Performance Poetry?

Als je je aanmeldt vóór maandag 27 mei 16:00 u. krijg je dit nummer thuis!

MELD JE AAN
Schrijven

Iedere week het beste van Schrijven Online in je inbox? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief. Boordevol nieuws, tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!