Start » Schrijftips » 3 valkuilen bij het schrijven van columns

3 valkuilen bij het schrijven van columns

28 Februari 2013

Columns schrijven is een kunst op zich, maar je kunt daarbij ook de fout ingaan. Hieronder een aantal tips om de grote valkuilen te vermijden.

Zoek je doelgroep op

Bij het schrijven van columns kun je niet iedereen tevreden stellen met je onderwerp. Je moet er dus rekening mee houden dat de actualiteit die jij bespreekt bij iemand in het verkeerde keelgat kan schieten of kwetsend kan zijn voor een bepaald publiek. Je kunt immers niet voor iedereen schrijven.

Houd een duidelijk structuur aan

Zoals bij het schrijven van andere genres is structuur aanhouden ook belangrijk bij het schijven van een column. Bedenk wat je onderwerp is en waar jij je op wilt richten. Houd dit aan als je rode draad en vermijd verwarrende zijwegen die niets met je onderwerp te maken hebben. De inleiding is een belangrijk gedeelte van je column, je wilt immers de aandacht van je lezer trekken. Dit kun je het beste doen met een uitdagende openingszin, een bijzondere observatie of je neemt een positie in.

In het middenstuk van de column werk je jouw stelling of observatie uit. In dit gedeelte beschrijf je een conflict of spanning. Hierbij geef je jouw mening en onderbouw je dit aan de hand van duidelijke voorbeelden. Jouw eigen unieke stem moet hieruit helder naar voren komen. Ieder columnist heeft namelijk zijn eigen ‘handtekening.’

Tot slot kom je bij het einde van je column. Dit gedeelte is net zo belangrijk als de inleiding, want hierin geef je meestal in één zin een duidelijke conclusie weer van jouw column. Het is het beste om open eindes te vermijden, maar een vraag aan het einde stellen behoort wel tot een mogelijkheid. Een uitsmijter werkt ook heel goed. Hoe dan ook, het is de bedoeling dat je conclusie een bepaald soort emotie bij je lezer teweegbrengt, een irritatie, boosheid, vertier of juist stof tot nadenken geeft.

Overdrijven is ook een kunst

Het blijft lastig om voortdurend creatieve teksten te produceren die de interesse van een lezer moeten wekken. Overdrijven met je woorden en gebruik maken van beeldende taal kan goed werken, maar pas op dat het niet te veel van het goede wordt. Een andere manier om dicht bij je zelf te blijven, is om een anekdote of iets persoonlijks te vertellen wat je hebt meegemaakt. Maak er echter geen zeurderig verhaal van, onthoud dat het geen rubriek is om je leed of problemen te bespreken.

« terug naar het overzicht van schrijftips

Gerelateerd nieuws:

- Vier tips voor de karakterontwikkeling van jouw personage
- 5 tips om personagenamen te kiezen


MIs het komende nummer van Schrijven Magazine niet!

THEMA: Schrijf die familieroman!

  • 9 tips om jouw familieverhaal tot een succes te maken
  • Researchen voor een familieverhaal, hoe doe je dat?
  • 'Het begint met pure fascinatie' - succesvolle non-fictie-schrijvers over hun werkwijze
  • Elke Geurts schreef een roman over haar scheiding
  • Hoe schep je sfeer in verhalen?
  • Schrijf jij de nieuwe Game of thrones?
  • Rosita Steenbeek: 'Tijdens het wandelen vallen dingen op hun plek'
  • Essentieel in het schrijfproces: keuzes maken 
  • Hoe schrijf je een scenario?

Dit nummer niet missen, maar nog geen abonnee? Neem vóór maandag 26 november 16:00 u. een abonnement, dan ontvang je dit nummer rond 7 december in je brievenbus!

WORD ABONNEE
Schrijven

Iedere week het beste van Schrijven Online in je inbox? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief. Boordevol nieuws, tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!