Start » Schrijftips » 11 tips voor het schrijven van je memoires

11 tips voor het schrijven van je memoires

29 September 2017

11 tips voor het schrijven van je memoiresMemoires schrijven is allang niet meer voorbehouden aan premiers en filmsterren. Maar hoe krijg je op een goede manier jouw levensverhaal op papier? We geven je 11 tips uit het boek Memoires schrijven van Mary Karr.

Checklist memoires

Behalve inspirerende voorbeelden, eigen ervaringen en uitgebreide adviezen geeft Mary Karr in haar boek ook een handige checklist voor het schrijven van je memoires:

 1. Schets een tastbare werkelijkheid door gebruik te maken van alle zintuigen, een werkelijkheid die bestaat in de tijd waarover je schrijft – een unieke, fascinerende plek, bevolkt met voorwerpen en personages die geloofwaardig zijn. Het lichaam van de verteller, of enkele fysiologische elementen, zouden er een plek in moeten hebben.
 2. Vertel een verhaal dat de lezer een beeld geeft van je milieu, een verhaal waarin je talent alle ruimte krijgt. We herinneren ons dingen in verhaalvorm, en voor een schrijver is het verhaal het uitgangspunt.
 3. Verpak informatie over je huidige zelf of over je achtergrond zodanig dat er sprake is van een emotioneel conflict of een scène.
 4. Maak duidelijk wat je emotionele betrokkenheid is – waarom wil de schrijver zo graag, of zo verbeten, terugkeren naar het verleden – misschien even refereren aan een innerlijke vijand?
 5. Denk, interpreteer, verwonder je, vraag je dingen af. Laat zien dat je zoekt naar de waarheid, wees open over je dromen, je normen en waarden, je plannen, je mislukkingen.
 6. Spring heen en weer door de tijd – zorg dat je al vroeg een 'flashbackstem' ontwikkelt, en een stem voor het heden.
 7. Zorg dat je op één lijn komt te zitten met de lezer waar het je verhouding tot de waarheid en de herinnering betreft.
 8. Gebruik uitvoerige beschrijvingen niet zozeer om te laten zien hoe je hebt geleden, maar meer om te laten zien hoe je erbovenop bent gekomen. Maak gebruik van humor, of van de stem van een volwassene die tussenbeide komt om de lezer door de zwartste passages heen te helpen.
 9. Overdrijf niet. Wees ervan overtuigd dat wat je diep vanbinnen hebt gevoeld, volstaat.
 10. Wees alert op je blinde vlekken. Laat veranderingen toe bij het herschrijven – zo niet eerder. Wees je ervan bewust wanneer je iets uit de weg probeert te gaan of wanneer je je er juist aan vastklampt.
 11. (Dit hangt samen met al het bovenstaande:) wees mild voor je personages. Vraag jezelf af wat ten grondslag ligt aan hun handelen en hun kijk op het verleden. Ik bid soms om het vermogen de mensen op wie ik kwaad ben of die me gekwetst hebben net zo te zien als God hen ziet. Dat is heilzaam voor zowel het boek als het hart.

Citaat Mary Karr

'Als je het goed doet, is het schrijven van je levensverhaal vergelijkbaar met jezelf buiten westen slaan.' - Mary Karr

Memoires schrijvenOver het boek

Mary Karr publiceerde haar memoires in drie boeken: The Liar's Club, Cherry en Lit, alle drie bestsellers in Amerika. In Memoires schrijven laat ze zien wat je wel en niet moet doen als je je persoonlijke verhaal wilt schrijven. Ze ondersteunt dat met voorbeelden van belangrijke schrijvers op dit vakgebied en met haar eigen ervaringen en fouten als memorialist. Ze gaat in op onderwerpen als de betrouwbaarheid van het geheugen, 'zinnelijk' schrijven en het ordenen van informatie.

« terug naar het overzicht van schrijftips

Gerelateerd nieuws:

- Brenda van Es geeft een stappenplan voor je levensverhaal
- 5 tips voor autobiografisch schrijven
- ‘Kijken en betekenis geven is cruciaal voor een goed levensverhaal.’
- Beter leren schrijven? Volg een schrijfcursus bij de Schrijven Online Academie


 • De grootste uitdaging voor iedere schrijver: de erotische scène
 • Zo repareer je een haperend plot
 • 8 manieren om taalvouten te voorkomen
 • De 10 schrijfregels van Carolina Trujillo en Henk van Straten
 • Je debuutroman schrijven in New York, Bert Moerman deed het
 • Schrijftips van bestseller auteur Abdelkader Benali
 • Alles wat je moet weten over het schrijven van dialogen
 • De schrijfgeheimen van Ingmar Heytze
 • Waar let een bureauredacteur op?
 • Een nieuwe editie van ons literaire katern Alice met daarin o.a. de winnaars van onze schrijfwedstrijd 'De Bruiloft'

Als je je aanmeldt vóór maandag 25 maart 16:00 u. krijg je dit nummer thuis!

MELD JE AAN
Schrijven

Iedere week het beste van Schrijven Online in je inbox? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief. Boordevol nieuws, tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!