Start » Schrijfgids » Schrijfgids: Schrijfopleidingen

Schrijfgids: Schrijfopleidingen

Dactylus

Basisopleiding, Masterclasses & Cursussen Docent Creatief Schrijven
voor
✔ schrijvers en dichters met plezier in lesgeven
✔ docenten met plezier in schrijven
✔ levensverhalenbegeleiders
✔ journalisten
✔ tekstschrijvers
en ieder die begrijpt: lesgeven in schrijven is een vak apart!

Verder lezen Site bezoeken

Editio - De Online Schrijversacademie

Online schrijversacademie Editio doceert en inspireert. De schrijfcursussen van Editio helpen jou een betere schrijver te worden, maar brengen je ook de liefde voor het schrijversvak bij. Sinds eind 2013 volgden meer dan 1000 Nederlandstalige cursisten van over de hele wereld een online schrijfcursus van Editio in de tijd dat het hen uitkwam.

Verder lezen Site bezoeken

Querido Academy

Zaterdagmiddag 25 augustus organiseert de Querido Academie een open dag waar je kunt kennismaken met ons, onze docenten en de schrijfopleidingen die we aanbieden. Weet je niet precies welke opleiding voor jou geschikt is? Onze docenten kunnen je daarin advies geven en je kunt een proefles volgen waarin we je een beeld geven van hoe wij werken.

Verder lezen Site bezoeken

Schrijversacademie

De Schrijversacademie hanteert een unieke combinatie van zelfstudie en groepslessen. Alle opleidingen zijn modulair opgebouwd en alle modules hebben eenzelfde opzet. In die lessen en in de aan de opleiding gekoppelde digitale leeromgeving krijg je niet alleen feedback van de docent, maar ook van je medestudenten: maximale flexibiliteit gekoppeld aan optimaal leerrendement.

De Schrijversacademie biedt momenteel elf verschillende opleidingen aan: er is er dus altijd wel een die bij jou past!

Verder lezen Site bezoeken

ScriptAcademy

In 9 modules (part time) word je op verschillende manieren gecoacht om fictie-plotjes te construeren. Je leert levensechte personages te construeren en wordt professioneel begeleid om knetterende dialogen te schrijven. De lessen wisselen analyse, theorie met praktische schrijfopdrachten en kennismakingen met professionals af. Je leert te pitchen en verkrijgt inzicht hoe het huidige medialandschap functioneert.

Verder lezen Site bezoeken

Storytelling Academy

De unieke en hooggewaardeerde leergang tot Chief Storyteller start twee maal per jaar. Daarnaast bieden
we een inspirerend aanbod van workshops, masterclasses en coaching op het gebied van het vinden, vertellen en schrijven van verhalen.

✔ Leergang Chief Storytelling
✔ Storytelling in 12 stappen
✔ Storywriting – verhalend schrijven
voor de zakelijke markt
✔ Schrijfcoaching
✔ Maatwerk

Verder lezen Site bezoeken

Taalcentrum VU Scriptplus

Scriptplus verzorgt literaire opleidingen en cursussen en biedt individuele begeleiding aan, t.w. manuscriptbeoordeling en coaching.

Verder lezen Site bezoeken

Schrijversvakschool Amsterdam

Schrijversvakschool Amsterdam biedt diverse schrijfcursussen en een vierjarige deeltijdopleiding voor aspirant-schrijvers. Het programma in de opleiding omvat vijf genres: proza, poëzie, toneel, scenario en essay. Daarnaast zijn er lessen schrijftraining, waarin uiteenlopende aspecten van de schrijfkunst worden beoefend en onderzocht.

Verder lezen Site bezoeken

Schrijversvakschool Groningen

De schrijversvakschool voor Noord-Nederland biedt cursussen fictie en (literaire) non-fictie voor beginners en gevorderden en een vierjarige deeltijdopleiding fictie voor wie een intensieve training wil in alle facetten van het schrijversvak. U kunt -in overleg met de school- een traject samenstellen om uw talent te onderzoeken en om te leren schrijven op professioneel niveau.

Verder lezen Site bezoeken

Scriptdesk Scriptspreekuur

Zit er een film of televisieserie in mijn verhaal? Hoe schrijf ik een filmplan? Wie moet ik benaderen? Aan de hand van een synopsis bespreek je inhoudelijke zaken als thema, plot, karakters, arena en genre, en krijg je advies over presentatie en strategie. Maarten Almekinders werkt ruim 25 jaar als scenarioschrijver en script-editor in film en televisie.

Centrum voor Communicatie & Journalistiek

Opleidingen in communicatie en journalistiek, masterclasses en incompanytrajecten. CCJ is ruim vijftien jaar de post-hbo-opleider van de Faculteit Communicatie & Journalistiek van de Hogeschool Utrecht. Als onderdeel van het Kenniscentrum van de faculteit is het dé plek waar de uitwisseling van actuele kennis centraal staat.

CKE Schrijversschool

De CKE Schrijversschool in Eindhoven kent een keur aan schrijfcursussen. Daartussen zit ook Professioneel schrijven (vervolg), een cursus om kennis te maken met allerlei journalistieke werkvormen, of Uw eigen column.

Dactylus - academie voor schrijfdocenten

Schrijfdocentenacademie

Dactylus is dé academie voor schrijfdocenten. Dactylus biedt gevarieerde professionalisering voor beginnende en ervaren schrijfdocenten, en voor schrijvers die met groepen werken. Leg een fundament in de Basisopleiding Docent Creatief Schrijven, breid je expertise uit met cursussen en masterclasses.

Dit is een onderdeel van het Schrijfcoaches-katern uit Schrijven Magazine nummer 1 van 2015. Wil je op de hoogte worden gehouden van de mogelijkheden voor dit katern in 2016? Klik dan hier.  

Filmacademie

De Nederlandse Film en Televisie Academie werd opgericht in 1958. Toen was het een tweejarige opleiding die cursussen verzorgde in de vakken scenario, draaiboek en filmhandel. Nu is de Nederlandse Film en Televisie Academie een vierjarige opleiding voor alle sleutelfuncties binnen het filmvak. Een organisatie met ruim 50 vaste medewerkers en circa 200 gastdocenten.

Gerrit Rietveld Academie, studie ‘Beeld en taal’, Amsterdam

De schrijfopleiding van de Gerrit Rietveldacademie is bedoeld voor kunstenaars die goed met tekst én beeld kunnen werken. "Als enige kunstacademie in Nederland heeft de Rietveld een afdeling waarin tekst als een volwaardig medium wordt beschouwd. Op de afdeling Beeld & Taal leren studenten tekenen, schilderen, schrijven, werken met video, fotografie en digitale media. Ze maken boekjes en installaties, bereiden optredens en uitgaven voor en ze publiceren op websites."

HKU Bachelor of Theater in Writing for Performance - Utrecht

De opleiding BTh Writing for Performance van de HKU is de enige voltijd hbo-schrijfopleiding in Nederland.

Hovo Seniorenacademie Groningen

De Senioren Academie Groningen en Drenthe verzorgt het hoger onderwijs voor ouderen (HOVO) in Groningen en in Drenthe. Zij is gelieerd aan de Rijksuniversiteit Groningen, Hanzehogeschool Groningen en Hogeschool Drenthe.

  • Hoe schrijf je subtiel over emoties?
  • Zo vind je een uitgever die bij je past
  • Minicursus flashbacks
  • Zo belangrijk zijn de eerste 10 pagina's 
  • THEMA Kan schrijven je leven redden?
  • Schrijftips van Anne-Gine Goemans
  • Schrijftechniek: vertellen en vertonen
  • Taaltips: taal en logica

Dit nummer niet missen, maar nog geen abonnee? Meld je aan vóór maandag 16:00 uur, dan krijg je het nummer thuisgestuurd!

Introductiekorting!
Word abonnee van Schrijven Magazine

Mis het komende nummer van Schrijven Magazine niet, word vóór maandag 16.00 u. abonnee!

Superaanbieding!