Start » Schrijfgids » Schrijfgids: open-podia-en-literaire-cafés

Schrijfgids: open-podia-en-literaire-cafés

Crea Amsterdam

Crea, onderdeel van de Universiteit van Amsterdam, organiseert regelmatig open podia.

De Boog

In Café Rood Wit in Berchem (Antwerpen) is elke tweede dinsdag van de maand poëzie, literatuur, theater en dans te horen en zien. De toegangsprijs is drie euro.

De Sprekende Ezels

Open podium voor poëzie, woord, muziek en stand-up, elke eerste maandag van de maand.

Eerste Groninger Voorlees- en Vertelsalon

Circa vijf keer per jaar een gratis bijeenkomst in Café 't Oude Raedthuys in Stedum. De Eerste Groningen Voorlees- en Vertelsalon is een open podium voor voorlezen, vertellen en muziek maken, in het bijzonder met een warm hart voor het Gronings (al is elke taal welkom). Inlichtingen en/of aanmelden: algehele@gmail.com

Festina Lente/De Poezieslag

Een van de oudste Poetry Slam-cafés van Nederland.

Gouds Schrijfcafé

Elke eerste vrijdagochtend van de maand organiseert Hennie Dekker in Gouda 2 uur schrijven rondom een thema a.d.h.v. korte speelse opdrachten.

Haikoe-centrum Vlaanderen

Het Vlaamse info-centrum voor haikoe-poëzie. Organiseert regelmatig haiku-avonden voor leden en niet-leden.

Het Heerenveense Schrijfcafé

Hella Kuipers en Ingrid Barmentloo organieren dit schrijfcafé. Het Heerenveense Schrijfcafé biedt een ochtendje ontspannen schrijven aan de hand van gevarieerde opdrachten. Ervaring in het schrijven is niet nodig. Elke tweede zaterdag van de maand van 10.00 - 12.00 uur tot in ieder geval 12 juni 2010.

Het Poëziecircus

Het Poëziecircus organiseert zo’n twintig keer per jaar een experimenteel podium voor dichters, rappers, muzikanten, cabaretiers en verhalenvertellers. Zij selecteert artiesten op basis van literaire kwaliteit en presentatie. Podiumpoëzie heeft haar speciale aandacht. Daarnaast organiseert zij in samenwerking met de Stadsschouwburg in Utrecht van september tot mei een maandelijkse poetryslam en drie literaire diners in café-restaurant Zindering.

Hofman Café Utrecht

Hofman Café Utrecht organiseert regelmatig literaire cafés.

Huis voor de Kunsten Limburg

Het Huis voor de Kunsten Limburg is een organisatie die onderdak biedt aan verschillende koepelorganisaties op het gebied van de (amateur)kunsten in Limburg. Consulenten ondersteunen deze, inventariseren de behoeftes uit het veld en spelen hierop in. Ook literatuur is vertegenwoordigd. De site bevat het onderdeel 'schrijven in Limburg'.

Hysp skriuwgroep

Hysp is in groep skriuwers dy’t al sûnt 1999 by elkoar komt. De leden besprekke elkoars wurk en noegje soms dosinten fan bûten út. Hoe ‘wurket’ sa’n skriuwgroep? Wat is der oant no ta allegear út kommen? Oer dy dingen sille leden fan de groep yn it literêr poadium mear nei foaren bringe.

K&B Literair

K&B Literair
Biedt een podium aan startende en ervaren dichters en korte verhalen schrijvers en verspreidt poëzie door middel van periodieken en boekjes.

Elke eerste zondag van de maand: Literair Open Podium
Elke tweede donderdag van de oneven maand: Poetry Slam
Elke tweede donderdag van de even maand: Specials

Koorenhuis Den Haag

Centrum voor kunst en cultuur Koorenhuis te Den Haag geeft diverse cursussen en workshops, en houdt regelmatig een open podium.

Kraaij en Balder Eindhoven

'Ons open podium biedt: cabaret, poëzie, poetry slam, real book jazz en andere culturele geneugten.'

Kunsthuis 13 Velp

Regelmatige open podium in Velp.

Lamoer De Gong

In De Gong is het podium voor jou als (nog) onbekende schrijver. Je mag je verhaal of romanfragment voordragen op de manier zoals jij dat wil. Let er alleen wel op dat het niet korter is dan 750 woorden en niet langer is dan 1000 woorden en dat je het aandurft om te worden weggegongd. Want als het publiek je verhaal niet langer kan verdragen, om welke reden dan ook, dan is het van harte uitgenodigd om op De Gong te slaan. Als De Gong eenmaal gaat, dan rest je als schrijver niets anders dan direct het podium te verlaten en terug te keren naar het papier.

Maar wanneer het publiek het je toestaat je verhaal helemaal uit te lezen, kortom: aan je lippen hangt tot de laatste woorden… ben je alweer een stuk dichter bij het ware schrijversschap.

Literair Café Brielle

Het Literair Café biedt niet alleen plaats aan gevestigde namen of gearriveerde dichters uit Brielle en wijde omstreken, maar ruimt ook plaats in voor debutanten en amateurs op het open podium. Ook is men gestart met een programma-onderdeel waarin kinderen uit het primair onderwijs hun dichterlijke vaardigheden ten gehore kunnen brengen. Naast dichters treden ook kleinkunstbeoefenaren op.

Literair Zeist

Bibliotheken Idea organiseren regelmatig cursussen ‘Autobiografisch schrijven’ in de regio De Bilt, Soest en Zeist.

NK Poetry Slam

Het belangrijkste open podiumevenement in Nederland, waar de winnaars van de provinciale voorrondes bijeenkomen en wordt bepaald wie Nederlands kampioen is.

Ongehoord!

Vijf maal per jaar een podium voor ervaren amateurdichters en beginnende dichters.

Open Podium in de OBA

Iedere laatste zaterdag van de maand krijg je de kans om je gedicht of verhaal in de OBA te laten horen aan anderen.

Pier K Schrijfcafé

Houd je van schrijven en wil je anderen ontmoeten die ook graag schrijven? Dan is het Pier K SchrijfKafé de plek om ervaringen uit te wisselen en inspiratie op te doen. Met korte schrijf- en teken opdrachten in je eigen schrift of dagboek kom je tot nieuwe inzichten. Je hebt geen ervaring nodig. Er kan per bijeenkomst ingeschreven worden.
Schrijven en Schetsen in je dagboek is heerlijk om te doen, geniet van het contact met je eigen bron van wijsheid, liefde en inspiratie. De dagboek workshops en lessen worden gegeven door Anne-marie Corman, beeldend kunstenaar/docent. Juist de combinatie van schrijven en beeldende kunst maken deze lessen een bijzondere bele

Podium X

Elke eerste zondagmiddag van de maand geprogrammeerd open podium voor o.a. dichters, kleinkunstenaars en verhalenvertellers.

Poetry Slam U-slam

Elke eerste woensdagavond van de maand vindt de poetry slam ‘U-Slam!’ plaats in theatercafé De Bastaard te Utrecht. Een voordrachtswedstrijd tussen dichters.

Poëzieslag

Eén keer in de maand een poëziewedstrijd in Café Festina.

Proza / poëzie proeven Hengelo

Verhalen en romanfragmenten voorlezen, in de boekhandel van Hengelo.

Proza proeven Twente

Proza Proeven is de voorleesavond die Uitgeverij Passage elke tweede dinsdag van de maand organiseert in de Usva in Groningen. Aan deze avonden doen prozaschrijvers van allerlei pluimage mee: gevestigde schrijvers, aanstormend talent en beginners. Per aflevering zijn er zes auteurs die elk maximaal een kwartier voorlezen uit nieuw, eigen werk

Schrijfcafe Rotterdam

Elke eerste vrijdag van de maand een schrijfochtend met steeds wisselende oefeningen in creatief en reflectief schrijven.

Schrijfcafé voor vrouwen

Houd je van levensverhalen en dagboekschrijven en ben je op zoek naar creatieve inspiratie? Kom dan naar het schrijfcafé met Jacqueline Feijten van Het kleine Paradijs.

Iedere derde donderdag van de maand, van 10.00 tot 12.00 uur in Easterein.
€ 10,- incl. 2 consumpties Zelf pen en papier meenemen.

Schrijverscafe in Woerden

Hier krijgen schrijvers de kans zichzelf te presenteren, elkaar van tips te voorzien en zich te ontwikkelen. Of je nu schrijver bent van verhalen, songteksten, columns, gedichten of kinderboeken en of je al publiceert of juist nog niet, het maakt niet uit. Elke derde vrijdag van de maand, gratis toegang.

Stichting Literaire Workshop (StiLiWo)

De schrijfgroep StiLiWo is onder meer de organisator van de tweejaarlijkse Gorcumse Literatuurprijs en houdt elke laatste zondag van de maand, om 14.00 uur, een bijeenkomst in De Aanlegsteiger, Vissersdijk 30, Gorinchem. Je kunt lid worden voor 16 e. per jaar.

You On Stage

Regelmatig terugkerend open podium vor jonge dichters en woordkunstenaars.

Schrijven

Iedere week het beste van Schrijven Online in je inbox? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief. Boordevol nieuws, tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!
  • De grootste uitdaging voor iedere schrijver: de erotische scène
  • Zo repareer je een haperend plot
  • 8 manieren om taalvouten te voorkomen
  • De 10 schrijfregels van Carolina Trujillo en Henk van Straten
  • Je debuutroman schrijven in New York, Bert Moerman deed het
  • Schrijftips van bestseller auteur Abdelkader Benali
  • Alles wat je moet weten over het schrijven van dialogen
  • De schrijfgeheimen van Ingmar Heytze
  • Waar let een bureauredacteur op?
  • Een nieuwe editie van ons literaire katern Alice met daarin o.a. de winnaars van onze schrijfwedstrijd 'De Bruiloft'

Als je je aanmeldt vóór maandag 25 maart 16:00 u. krijg je dit nummer thuis!

MELD JE AAN