Start » Schrijfgids » Schrijfgids: Literaire tijdschriften

Schrijfgids: Literaire tijdschriften

Awater

Tijdschrift van de Poëzieclub, opgericht door Gerrit Komrij.

Ballustrada

Ballustrada is een literair tijdschrift voor het Nederlandse taalgebied uit Zeeland. Twee keer per jaar verschijnt er een uitgave van minstens honderd pagina’s. Het wil een podium bieden aan jonge schrijvers, aan minder bekende auteurs met verrassende kwaliteiten en aan een kring van bekende auteurs die zich verbonden weet met haar periodiek.

Biografie Bulletin / Tijdschrift voor biografie

Tijdschrift over het biografische genre dat de afgelopen decennia in Nederland aan belangstelling heeft gewonnen. "Indrukwekkend is de lijst van inmiddels verschenen biografieën over kunstenaars, politici en wetenschappers. De populariteit van het genre is niet zo vreemd. Politieke, literaire, kunstzinnige en maatschappelijke daden komen door biografieën vaak in een ander daglicht te staan. Juist door het perspectief van het individu gaat de (literatuur-) geschiedenis leven."Dit tijdschrift is inmiddels overgegaan in Tijdschrift voor biografie.

BoekieBoekie

BoekieBoekie is een online tijdschrift en een schrijfwedstrijd, speciaal voor kinderen van 6 tot 14 jaar, over kunst en literatuur. Bevat onder andere de Poem Express. "De Poem Express is een internationaal kunst- en gedichtenfestival voor kinderen. Sinds 1992 reizen gedichtenposters van kinderen de wereld rond. Jaarlijks doen duizenden kinderen uit verschillende landen mee met de Poem Express en maken ze een gedichtenposter in hun eigen taal. Per land worden gedichtenposters geselecteerd die in aanmerking komen voor de Poem Award. Die gedichten worden vertaald naar het Nederlands, Engels, Duits en Frans en worden gepubliceerd in de dichtbundel van de Poem Express. De meest bijzondere inzendingen worden ook tentoongesteld op de Poem Expo, een internationaal reizende expositie." BoekieBoekie organiseert tevens de Art Award, een illustratiewedstrijd voor studenten en debutant-illustratoren.

BOOKaBOOK

Bijzonder boekconcept dat in de muziek eerder werd toegepast (www.sellaband.com). Met een systeem van shareholders waar je goed over moet nadenken: "Je hebt slechts 1.000 mensen nodig die €15 investeren in jouw toekomstig succes." BOOKaBOOK is geen POD: dat zou met de minimale oplage van 1000 exemplaren veel te duur worden.

Chroom Online

'Religie in de literatuur'

De Brakke Hond

Vlaams literair tijdschrift van formaat – ook op het net.

De Gids

Oudste literaire tijdschrift van Nederland, nog altijd belangrijk. Veel essays, poëzie en verhalen.

De Poëziekrant

Een van de oudste poëzietijdschriften, gemaakt door het Poëziecentrum Gent.

De Revisor

Toonaangevend literair tijdschrift in het Nederlandse taalgebied.

Deus Ex Machina

Deus ex Machina brengt nieuwe literatuur uit binnen- en buitenland met bijzondere aandacht voor jonge en/of debuterende auteurs & vertalers.

DWB

'Het literaire tijdschrift DW B is een creatief laboratorium voor literatuur en de kruisbestuiving met beeldende kunst, fotografie, architectuur, theater … Het is oud van dagen, maar jong van geest, en verschijnt zowel op papier, als op het podium en het web.'
Uitgever: Hugo Bousset.

Ensafh

Literair Fries Tijdschrift.

Gierik & Nieuw Vlaams Tijdschrift

'Literair tijdschrift met initiatief'.

Het liegende konijn

Uitgegeven door Van Halewyck Leuven / Meulenhoff Amsterdam.

Hollands Maandblad

Een van de belangrijkste literaire tijdschriften in Nederland. Veel ruimte voor essayistiek, proza en recensies.

Inkt!

Inkt! is een 'glossy voor liefhebbers van lezen'. Het eerste nummer verscheen in mei 2009. Recensies en interviews met schrijvers, verzamelaars en lezers.

Kladblok

Kladblok is de nieuwsbrief van Stichting de Algehele Aanraking. Het literaire tijdschrift werd opgericht in 2001 en verschijnt in een papieren en e-mailversie. Het tijdschrift is bedoeld als open podium voor kunstuitingen op uiteenlopend niveau.De inhoud is van een mengsel van wetenschappelijke artikelen, verhalen en foto's steeds meer een tijdschrift voor de hedendaagse poëzie geworden aangevuld met illustraties en beeldende kunst. Het tijdschrift wordt gratis verspreid op een aantal locaties in Groningen. Van september 2007 tot mei 2008 verscheen naast een abonnee-editie een uittrekselversie KLADBLOK - Zwervereditie. Auteurs van het blad zijn onder meer Ad Breedveld, Paul M. Borggreve, Pieterke V., Hans Kilian, Deen Engels, Joanna Paszkiewicz, Eldert Ameling, Jacob Kleve, Dick Guillot, Guido Utermark, Henry Hes en vele anderen.

nY

'In 2008 besloten de redacties van Yang en freespace Nieuwzuid de krachten te bundelen en de krijtlijnen van het medium ‘literair tijdschrift’ te hertekenen. De makers van nY geloven onverkort en meer dan ooit in de noodzaak van literaire tijdschriften als gangmakers en kritische instrumenten voor de hedendaagse (literaire) cultuur.'

Nynade

'Nynade, kunst & letteren' is een literair tijdschrift in de klassieke zin des woords: beschouwingen, interviews, verhalen en gedichten op het snijvlak der kunsten.

Pure Fantasy

Kwartaalblad (in boekvorm) voor korte verhalen in het fantastische genre (fantasy-, sf- en horror/suspense). Er worden korte verhalen van bekende en nieuwe fantasyschrijvers gepubliceerd. Tevens ruimte voor tips en trucs over het schrijven, interviews met (fantastische) schrijvers en columns over het schrijven.

Tijdschrift Ambrozijn

Het Artistiek Tijdschrift Ambrozijn verschijnt sinds mei 1980 en wordt uitgegeven door Edgard Storme, stichtend voorzitter-beheerder van de Kulturele Kring Ambrozijn. 

Site bezoeken
Lees Schrijven Magazine
  • Leer schrijven als Stephen King
  • Alles wat een schrijver moet weten over uitgeverijen
  • Schrijftips van Sander Kollaard (Stadium IV)
  • Wat verdien je aan een boek?
  • Crashcourse publiciteit & promotie
  • De schrijfdip en wat je ertegen kunt doen

Dit nummer niet missen, maar nog geen abonnee? Neem vóór 23 september 16:00 u. een abonnement!

MELD JE AAN
Schrijven Magazine: geen nummer meer missen?

Neem nu een abonnement op Schrijven Magazine! Profiteer van onze superaanbieding!

Profiteer nu!