Start » Schrijfgids » Schrijfgids: Literaire organisaties

Schrijfgids: Literaire organisaties

Algemeen Nederlands Verbond

Internationale vereniging voor de Nederlandse taal en cultuur.

BKKC: Brabants Kenniscentrum Kunst en Cultuur

BKKC, (voorheen LiBra), het Brabants Kenniscentrum Kunst en Cultuur, is een provinciale steunfunctie voor de letteren. BKKC informeert en adviseert schrijvers, legt contacten tussen organiserende instellingen en schrijvers, en stimuleert literaire evenementen. Daarnaast reikt BKKC tweejaarlijks een Brabantse schrijversprijs uit en verdeelt zij, in opdracht van de provincie, de provinciale letterensubsidies.

Boek.be

Belgische site met veel boekennieuws. "Boek.be is de confederatie van de belangenverenigingen van het Vlaamse boekenvak: de Vlaamse boekverkopers (VBB), uitgevers (VUV) en boekenimporteurs (VBI). Van de totale verkoop van nieuwe boeken in Vlaanderen vertegenwoordigen de leden van Boek.be zo’n 90% van de markt, en dit zowel aan producenten- als aan verkoopszijde."

Boekmanstichting

Verzamelen, analyseren en toegankelijk maken van literatuur en documentatie op het gebied van kunst, cultuur en beleid

Bukutori

Bukutori - Surinaamse Stichting ter bevordering van de lees-, schrijf- en vertelkunst, Paramaribo. De stichting bevordert het plezier in lezen en creatief schrijven met
workshops, voorstellingen, cursussen, lezingen en andere voordrachten onder het motto: Talent is te vormen!

CPNB

Organisatie van de Boekenweek, uitgave van het Boekenweekgeschenk en het Boekenweekessay.

DBNL: De Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren

De digitale bibliotheek voor de Nederlandse letteren.

De Culturele Onderneming

De Culturele Onderneming bedenkt en ontwikkelt activiteiten op het gebied van kunst en cultuur, zoals een literaire avond, een literatuur- en muziekprogramma, een programma voor een cultuurtoeristische event, een concept voor een tentoonstelling, een inhoudelijk programma bij een prijsuitreiking, een opdracht tot het schrijven van een boek of bundel, of een literaire reis.

De Culturele Onderneming is anders, omdat zij zich richt op een orginele inhoud in een verrassende vorm, verbindingen maakt tussen de verschillende kunstvormen, creatief denkt en ongebaande paden niet schuwt.

De Culturele Onderneming beschikt over een uitgebreid netwerk van schrijvers, dichters, kunstenaars en musici, contactpersonen bij culturele instellingen, en heeft ruime ervaring met projecten in de culturele wereld.

Expertisecentrum Literair Vertalen (ELV)

Het Expertisecentrum Literair Vertalen (ELV) is een samenwerkingsverband van de Lessius Hogeschool Antwerpen en de Universiteit Utrecht. Het werd ingesteld in 2001 door de Nederlandse Taalunie, toen nog onder de naam Steunpunt Literair Vertalen. Net als de Taalunie is ook het Expertisecentrum Literair Vertalen een Nederlands-Vlaamse organisatie.

Het ELV stelt zich ten doel een impuls te geven aan de kwaliteit van het literair vertalen in en uit het Nederlands door middel van opleiding en deskundigheidsbevordering.

Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten

Journalisten/auteurs in staat te stellen journalistieke en andere non-fictieprojecten, waaronder biografieën, van bijzondere aard en kwaliteit uit te voeren.

Koninklijke Vereniging van het Boekenvak

De KVB is de overkoepelende organisatie van het boekenvak in Nederland. Zij behartigt de gezamenlijke belangen van de branche. De KVB is het centrale aanspreekpunt voor alle partijen binnen en buiten het boekenvak en het platform voor discussie en ontwikkeling.

Kunstfactor

Vanaf 1 januari 2007 is Kunstfactor de naam van het landelijke sectorinstituut amateurkunst.
Kunstfactor is ontstaan uit een fusie van de vijf landelijke overkoepelende ondersteuningsinstellingen voor beeldende kunst, dans, muziek, schrijven en theater: de Stichting Beeldende Amateurkunst (SBA), het Landelijk Centrum voor Amateurdans (LCA), Theaterwerk NL, Unisono en de Stichting Schrijven.

Passionate Bulkboek

Passionate Bulkboek is verantwoordelijk voor zeven reguliere projecten, die met de overige activiteiten resulteren in circa negentig uitvoeringen op jaarbasis, uiteenlopend van een workshop schrijven voor acht jongeren in Goes tot de Dag van de Literatuur voor 5.000 scholieren in de Doelen te Rotterdam.

Stichting Lira

Beheert de rechten van schrijvers, bewerkers en vertalers van literaire, literair-dramatische en muzikaal-dramatische werken. Bijvoorbeeld rechten die verbonden zijn aan het gebruik van tv-series en –films, toneelstukken, hoorspelen, gedichten en muziekdrama.

Transartists

Bij Transartists kun je als kunstenaar (en dus als schrijver) tijdelijke huisvesting zoeken om in Houston, Keulen of Londen te kunnen schrijven. Ook met een overzicht van Nederlandse kunstlabs.

VsV, Vereniging van Schrijvers en Vertalers

Belangenvereniging voor schrijvers en vertalers.

Lees Schrijven Magazine
  • Leer schrijven als Stephen King
  • Alles wat een schrijver moet weten over uitgeverijen
  • Schrijftips van Sander Kollaard (Stadium IV)
  • Wat verdien je aan een boek?
  • Crashcourse publiciteit & promotie
  • De schrijfdip en wat je ertegen kunt doen

Dit nummer niet missen, maar nog geen abonnee? Neem vóór 23 september 16:00 u. een abonnement!

MELD JE AAN
A A N B I E D I N G Schrijven Magazine

1 jaar voor slechts € 27,50 én cadeaus!

Profiteer nu!