Start » Schrijfgids » Schrijfgids: Literaire festivals

Schrijfgids: Literaire festivals

Bertolt Brecht Festival

Tijdens dit literaire festival in Deventer wordt de Duitse dichter, toneelschrijver en regisseur Bertold Brecht herdacht met talloze lezingen, uitvoeringen van Brechtliederen, films, toneelvoorstellingen en workshops. Het evenement vindt plaats op verschillende plekken in Deventer. Meestal eind januari.

Black Magic Womanfestival

Tijdens dit negendaagse festival in Amsterdam Zuid-Oost worden vrouwelijke (semi-)professionele artiesten uit verschillende windstreken gepromoot. Met muziek, theater, literatuur, spoken word, beeldende kunst, poëzie en nieuwe media. Begin/midden november.

Boekids Literair Jeugdfestival

Kinderen enthousiast maken voor literatuur: dat is het doel van het literaire jeugdfestival Boekids. Het bestaat uit twee dagen vol schrijverspodia met kinder- en jeugdboekenschrijvers, muziek, een theatershow, een tentoonstelling en activiteiten voor ouders. Eind februari.

Bram Roza Festival

Dichter bij de Molen in het Zuidhollandse Nieuw-Beijerland staat voor jaarlijks tien dagen poëzie, muziek, cabaret, straattheater, poetryslam, multitectheater, beeldende kunst, koekeloerhuisjes, workshops, gedichten schrijven, fotografie, een nachtwandeling, zeiltochten en een fietsarrangement. Half september meestal.

Crossing Border

Crossing Border is het festival waar de combinatie literatuur, muziek, film en beeldende kunst centraal staat, met schrijvers, dichters, muzikanten, filmers en artiesten op verschillende locaties in Den Haag. Half-eind november.

De Beschaving

In het Leidsche Rijn Park in Utrecht barst elk jaar een elf uur durend spektakel los met een stroom aan muziek, theater, dans, kunst en literatuur vanaf zeven podia. Sleutelwoorden: vernieuwend, multidisciplinair en grensoverschrijdend. Tijd: eind augustus/begin september.

De Betovering

De Betovering is een kunst- en cultuurfestival in Den Haag voor kinderen van vier tot en met twaalf jaar. Professionele kunstenaars geven workshops over poëzie, schilderen, journalistiek, nieuwe media, percussie, dans, architectuur, toneel, boeken, koken, drukken, muziek en veel meer.

De nacht van de poëzie

Elk jaar weerkaatsen de muren van het Muziekcentrum Vredenburg in Utrecht een nacht lang poëzie van tientallen dichters. Meestal half november.

De Nachten

De Nachten is een Belgisch, literair muziekfestival, oftewel een hangplek voor hedendaagsheid, een salon voor tekst, beeld en klank waar spindoctors van pop en poetry hun gang gaan, waar poëzie in pixels en in popsy bestaat en literaire darkrooms een plek hebben - in Vlaanderen, Antwerpen. Meestal in november.

De Vaart der Letteren

In het kader van de Boekenweek vindt elk jaar in Assen het literaire boekenfestival De Vaart der Letteren plaats, met muziek, literaire wandelingen, lezingen, schrijfwedstrijden en cabaret. Midden maart.

Dichter aan huis

Dichter aan huis is een tweejaarlijks poëziefestival in Den Haag en Gent waarbij dichters optreden in de intimiteit van kleinschalige locaties zoals woonhuizen, ateliers en woonschepen. Het uitgangspunt is de persoonlijke ontmoeting met de auteurs. Eind september, soms oktober.

Dichters in de Prinsentuin

Geniet elk jaar, twee dagen lang, van poëzie tijdens dit literaire, botanische festival in de Groningse Prinsentuin en andere plekken in de binnenstad. Het is open voor bekende en onbekende dichters.

Festival aan de Werf

Elk jaar vindt het Festival aan de Werf in Utrecht plaats, waarin op diverse plekken in Utrecht kunst, theater, verhalen en muziek worden vertoond. Meestal eind mei.

Festival Mooie Woorden

Festival Mooie Woorden is een allround literatuurfestival in Utrecht voor iedereen die iets met mooie woorden heeft. Het is een weekend vol literatuur, poëzie, cabaret, muziek, animatiefilms, theater, beeldende kunst en multimediale producties. Meestal eind november.

GDMW Festival

Twee dagen lang - drie podia. Tijdens het Geen Daden Maar Woorden Festival is de Rotterdamse Schouwburg gevuld met nieuwe literatuur voor een breed publiek. De rode draad is letteren, maar de line up bevat ook muziek, film, dans, theater, cabaret en experiment. Begin november.

Haganum Festival

In het Haagse Gymnasium Haganum vindt jaarlijks het Haganum Festival plaats, met (on)bekende acteurs, woordkunstenaars, performers, dichters, schrijvers, rappers, cabaretiers, stand-up comedians, singer/songwriters, super teachers en jong talent. Eind september.

Het Lezersfeest

Het Lezersfeest is voor lezers van detectives, streekromans, sciencefiction, poëzie en essays. Voordrachten, lezingen en interviews met en door schrijvers worden afgewisseld door acts van conferenciers, cabaretiers, striptekenaars, lettergoochelaars en rap-dichters. Begin november.

Het Park Vertelt

Het Park Vertelt is een poëziefestival in Oosterbeek, Gelderland dat meer inhoudt dan optredens van Gelderse dichters onder de luifel in het park. Er is ook een cultuurmarkt, een boekenmarkt waarop ook uitgevers vertegenwoordigd zijn en een poëziewandeling. Eind mei.

Het Tuinfeest

Ieder jaar is de oude binnenstad van Deventer het podium voor meer dan dertig dichters. In het intieme decor van middeleeuwse kloostertuinen dragen zij voor uit eigen werk en klinkt er muziek. Begin augustus.

Katholieke Universiteit Nijmegen / Cultuur op de campus

De Radbout-universiteit in Nijmegen organiseert diverse activiteiten, ook op het gebied van poëzie en schrijven. Ben jij gek op muziek, theater, film of festivals? Of op dans, literatuur, nieuwe media, beeldende kunst of cabaret? Dan kom je Cultuur op de Campus tijdens je studentenleven ongetwijfeld nog tegen! Cultuur op de Campus is de culturele organisatie van de Radboud Universiteit. Organiseert bijv. de verkiezing van de campusdichter.

Kwakoe Zomerfestival

Tijdens dit zomerfestival in het Amsterdamse Bijlmerpark kan men genieten van muziek, theater, film, literatuur, kunst en lezingen. Het vindt elk jaar enkele weekenden plaats. Meestal in juli, soms begin augustus.

Landelijke Gedichtendag

Onderdeel van Poetry International. Landelijke dag in Nederland en Vlaanderen rond poëzie, altijd eind januari.

Lowlands

Lowlands is een jaarlijks, driedaags muziekfestival in Flevoland, Biddinghuizen. Het heeft echter ook steeds meer literaire activiteiten onder de naam Lowlands Bookstore, met bekende schrijvers die optreden en andere literaire programma’s.

Manuscripta

Manuscripta is een tweedaags vakevenement voor boekhandel, bibliotheek, pers en publiek dat jaarlijks het nieuwe boekenseizoen inluidt. Meer dan honderd uitgeverijen presenteren in het Amsterdamse Westerpark hun plannen en er vinden diverse manifestaties en evenementen plaats. Begin september.

Lees Schrijven Magazine
  • Leer schrijven als Stephen King
  • Alles wat een schrijver moet weten over uitgeverijen
  • Schrijftips van Sander Kollaard (Stadium IV)
  • Wat verdien je aan een boek?
  • Crashcourse publiciteit & promotie
  • De schrijfdip en wat je ertegen kunt doen

Dit nummer niet missen, maar nog geen abonnee? Neem vóór 23 september 16:00 u. een abonnement!

MELD JE AAN
Lees Schrijven Magazine!

Lees het komende nummer van Schrijven Magazine. Meld je aan vóór 23 september!

Word abonnee