Start » Schrijfgids » Schrijfgids: Journalistieke opleidingen

Schrijfgids: Journalistieke opleidingen

Centrum voor Communicatie & Journalistiek

Opleidingen in communicatie en journalistiek, masterclasses en incompanytrajecten. CCJ is ruim vijftien jaar de post-hbo-opleider van de Faculteit Communicatie & Journalistiek van de Hogeschool Utrecht. Als onderdeel van het Kenniscentrum van de faculteit is het dé plek waar de uitwisseling van actuele kennis centraal staat.

Christelijke Hogeschool Ede

Aan de Christelijke Hogeschool Ede is de opleiding Journalistiek te volgen in vier of drie jaar (voor VWO-ers). De student begint hier met een oriëntatie op de volle breedte van het journalistieke werkveld en kiest halverwege voor geschreven pers of radio/televisie. Ook wordt een cursus ‘Doelgroepgericht en creatief schrijven’ gegeven.

Christelijke Hogeschool Windesheim

De opleidingen Journalistiek van de Christelijke Hogeschool Windesheim in Zwolle zijn als voltijd, deeltijd of master te volgen. Voor eenieder die een baan in de geschreven pers of audiovisuele/multimediale journalistiek ambieert. In het voor- en najaar worden diverse cursussen schrijven gegeven voor vijftigplussers.

Dactylus - academie voor schrijfdocenten

Schrijfdocentenacademie

Dactylus is dé academie voor schrijfdocenten. Dactylus biedt gevarieerde professionalisering voor beginnende en ervaren schrijfdocenten, en voor schrijvers die met groepen werken. Leg een fundament in de Basisopleiding Docent Creatief Schrijven, breid je expertise uit met cursussen en masterclasses.

Dit is een onderdeel van het Schrijfcoaches-katern uit Schrijven Magazine nummer 1 van 2015. Wil je op de hoogte worden gehouden van de mogelijkheden voor dit katern in 2016? Klik dan hier.  

Erasmus Universiteit Rotterdam

De Postacademische Dagblad Opleiding Journalistiek is bestemd voor afgestudeerde academici met een duidelijk aantoonbare motivatie voor de dagbladjournalistiek. De opleiding duurt acht maanden en telt maximaal 22 cursisten. Het diploma: een getuigschrift van aanzien.

Fontys Hogeschool Journalistiek

Bij de Fontys Hogeschool Journalistiek in Tilburg kan je kiezen tussen een dag- of avondopleiding en tussen diverse richtingen: radio, televisie, de geschreven pers of nieuwe media. De opleiding biedt ook diverse journalistieke cursussen en trainingen voor niet-studenten zoals Literair schrijven of Reisreportages schrijven.

Hogeschool InHolland

De opleiding journalistiek van InHolland (drie jaar) in Rotterdam start met oriëntatie op veld- en bureauonderzoek, verslaggeving, schrijven en maatschappelijke kennis. Daarna komt verdieping in print-, radio-, televisie- en online-journalistiek aan bod.

Hogeschool Utrecht

De opleiding journalistiek van de Hogeschool Utrecht is de oudste, hogere beroepsopleiding voor journalisten in Europa. Sinds 1966 levert de school allroundjournalisten af aan dagbladen, tijdschriften, televisie- en radio-omroepen en digitale media. Naast een voltijd opleiding, biedt deze school ook diverse cursussen, masterclasses en in-company trainingen voor niet-studenten.
Bij de Hogeschool Utrecht zijn verder op allerlei schrijfvlakken cursussen te volgen; van creatief schrijven tot oefening in literaire non-fictie, columns, reportages of schrijven over kunst. Over het algemeen mag iedereen zich hiervoor aanmelden, maar soms geldt er een voorwaarde, zoals journalistieke ervaring.

Hogeschool van Amsterdam

Via de opleiding ‘Communicatie, Media en ICT’ (voltijd) kan je bij de Hogeschool van Amsterdam doorstromen naar de richting ‘Journalistiek en Media’. Hierin wordt je in vier jaar voorbereid op een baan als verslaggever of (eind-)redacteur bij een krant, tijdschrift, de radio, tv, of website.

Hovo Seniorenacademie Groningen

De Senioren Academie Groningen en Drenthe verzorgt het hoger onderwijs voor ouderen (HOVO) in Groningen en in Drenthe. Zij is gelieerd aan de Rijksuniversiteit Groningen, Hanzehogeschool Groningen en Hogeschool Drenthe.

Media Academie

De Media Academie in Hilversum mag dan een opleidingsinstituut voor radio, televisie en crossmedia zijn: schrijven hoort daar net zo goed bij. Daarom zijn er ook schrijftrainingen te volgen zoals Beeldend schrijven, Bloggen & vloggen of Scenarioschrijven.

Lees Schrijven Magazine
  • Stephen King: schrijfadviezen van de thrillerkoning
  • Wanneer ben je klaar voor een uitgeverij?
  • Schrijftips van Sander Kollaard (Stadium IV)
  • Wat verdien je aan een boek?
  • Crashcourse publiciteit & promotie
  • Wat kun je doen tegen een schrijfdip?
  • Hoe voorkom je langdradige dialogen?

Dit nummer niet missen, maar nog geen abonnee? Neem vóór maandag 23 september 16:00 u. een abonnement!

Introductiekorting!
Word abonnee van Schrijven Magazine

Mis het komende nummer van Schrijven Magazine niet, word vóór maandag 16.00 u. abonnee!

Superaanbieding!