Start » Schrijfgids interview » Papieren Helden

Papieren Helden

1 Wat is de essentie van jouw aanpak?

Ik probeer zo snel mogelijk de zelfstandige schrijver in iemand naar boven te halen. De schrijver is verantwoordelijk voor zijn eigen tekst. Het is voor mij belangrijk dat mensen hun eigen smaak ontwikkelenook wat betreft hun eigen werken die smaak onder woorden kunnen brengenIeder mens draagt verhalen en beelden met zich mee. Die betekenen ietsNaast de gewone technische schrijfadviezenvind ik het belangrijk dat je als schrijver dat oog ontwikkelt voor die eigen zeggingskrachtHierdoor ontwikkel je je eigen stem. Als je die vindt, is dat het mooiste wat er is.  

2 Wat doe je tijdens de 15-weekse cursus? 

In de 15-weekse cursus werk je naast losse opdrachten waarmee je je schrijven verbetert, toe naar een afgerond kort verhaal. De laatste les is altijd de mooisteDan leest iedereen zijn verhaal voor. Vaak willen mensen door en dan verzin ik een vervolg op maat.  

3 Hoe haal je de zelfstandige auteur in iemand naar boven? 

Dat doe ik door die smaak voor het eigen werk te ontwikkelenDat je niet voor de juf werkt, maar voor jezelf. Ik wil dat mensen trots zijn op wat ze schrijven, of dat ze heldere vragen formuleren rondom wat ze geprobeerd hebbenDus zoiets als: 'Het is misschien nog niet goed, maar ik heb dit geprobeerdkomt dat over?' Als schrijver moet je een waaghals zijn en dingen durven schrijven die je eng vindt of gênant. 

4 Welke schrijftip geef je het meest? 

Luister gesprekken afKijk om je heenWees nieuwsgierigAls iets je blik vangteen tafereel, hoe zou je het opschrijven 

5 Je hebt een pand hartje Amsterdam waar je cursussen plaatsvinden. Wat doet dat voor de sfeer? 

Dat doet alles voor de sfeer. Deze ruimte is helemaal van mij, dus het is er warm en knus, met veel boeken en een fijne inrichtingSinds 2014 zit ik hier, het oudste stukje Amsterdam. Het BlaauwlakenblokEr zitten allemaal creatieve bedrijfjes en kunstenaarsMijn pandje heet papieren heldenIk organiseer er literaire evenementennaast de cursussen en overdag zitten er schrijvers in stilte te schrijvenIedereen vindt het een fijne plek. Het is een veilige plek waar je kunt groeien als schrijver. 

Dit is een onderdeel van het Schrijfcoaches-katern uit Schrijven Magazine nummer 1 van 2016. Wil je op de hoogte worden gehouden van de mogelijkheden voor dit katern in 2017? Neem dan contact op met Elma Noë.   

Neem een abonnement op Schrijven Magazine.

Neem nu een abonnement op Schrijven Magazine. Profiteer van onze superaanbieding!

Korting én cadeaus!
Ook voor dichters: Schrijven Magazine

In ieder nummer van Schrijven Magazine interviewen we een dichter over het schrijfproces!

Word abonnee!
Schrijven Magazine SUPERAANBIEDING

Korting én 3 cadeaus!

Word nu abonnee!
Geen schrijfwedstrijd meer missen? Volg Schrijven Magazine op Facebook!

Like Schrijven Magazine op Facebook!

Vind ik leuk!