Start » Schrijfgids interview » Manamahouse

Manamahouse

Wat is de essentie van je aanpak?


Meevoelen, meezoeken. Ik daag je uit om tweehonderd procent in je schrijfproces te duiken en iktoon je uitwegen als je vastloopt.Vooral het meevoelen vind ik ontzettend belangrijk. In een verhaal neem je immers heel je wezen, heel je ziel mee, en dat kan soms behoorlijk beangstigend zijn. Daarom vind ik die andere kant van mijn werk zo belangrijk: ik coach niet alleen tekst-technisch, ik coach je ook als mens, als schrijver, doorheen het intensieve proces dat schrijven is.Tijdens mijn schrijfvakanties werk ik aanvullend met eenvoudige relaxatie- en meditatietechnieken. Voor wie wil, want niets moet.


Welk schrijfadvies geef je aan je cursisten het vaakst?


Mijn huisregel? Blijf altijd in beweging (je lichaam wandelend of dansend, je hand schrijvend). Sta jezelf niet toe te bevriezen. Ook als je tijdens het schrijven niets anders kan uitdrukken dan het gevoel vast te zitten, dan nog moet je blijven schrijven. Er is altijd een manier om verveling, angst, een blokkade, gemis of verdriet te vertalen naar actie, naar creatie, naar schoonheid. Je moet je hierbij ook laten leiden door je buikgevoel. Als je als schrijver ontroerd wordt door je eigen zinnen, mag je er donder op zeggen dat ook je lezer een traan zal wegpinken.


Op welke quote van een cursist over jouw werk ben je zelf het meest trots?


 “De schrijfvakantie? Op dag één heb ik, op aanraden van Joey, mijn manuscript de vuilnisbak in gekieperd. Honderdvijftig pagina’s. Ik ben opnieuw begonnen. Anders, echter, bevrijd van wat ik ‘niet zou mogen of kunnen’ schrijven. Joey gaf me de sleutel tot mijn werkelijke verhaal.” Dit gevoel, dat iemand me tweehonderd procent durfde te vertrouwen, dat was onbeschrijfelijk.


Je werkt vanuit Griekenland. Wat voegt dat toe aan je schrijfcoaching?


Griekenland biedt het voordeel van de afstand: een nieuwe omgeving maakt je alert engefocust. Daarnaast is erde combinatie werk en vakantie, en het werk in fases. De schrijfvakantie (in groep) en het schrijfverblijf (individueel) groeien voor de meeste cursisten als vanzelf uit tot start- en eindpunt van een schrijfproces. Beginnende schrijvers komen op schrijfvakantie omdat ze de zekerheid en steun nodig hebben van een groep. Hun individuele schrijfproces kentdan tijdens de wintermaanden een vervolg: zij schrijven en ik begeleid online. Het jaar daarna zie ik henterug, maar danin schrijfverblijf, om hun bundel of boek af te werken. Het blijft dus zelden bij een éénmalige ontmoeting.

Like Schrijven Online op Facebook!

Like Schrijven Online op Facebook!

Vind ik leuk!
Moleskine cadeau? Neem nu een abonnement op Schrijven Magazine!

Gratis Moleskine opschrijfboekje bij een abonnement op Schrijven Magazine!

Bestel nu!
Storytelling in 12 stappen

Essentieel voor (tekst)schrijvers!

Meer over dit boek
Schrijfboek cadeau? Nu gratis bij een abonnement op Schrijven Magazine!

Neem een abonnement op Schrijven Magazine!

Maak je keuze!