Start » Schrijfgids interview » De Lettervrouw

De Lettervrouw

1 Wat is de essentie van jullie aanpak? 

Maaike: Wanneer je je bij ons aanmeldt, willen we van alles van je weten. Wat wil je precies vertellen? Voor wie is je verhaal bedoeld? En wat zijn je ambities als schrijver? Daarna kijken we zorgvuldig naar je tekst, met als belangrijkste vraag: slaag je in je opzet? En zo niet, waar zit hem dan de kneep? Vervolgens geven we heel concreet aan hoe je je verhaal (nog) beter kunt maken.  

Lili: Daarnaast kennen we het uitgeeflandschap goed. We kunnen je dus adviseren over bij welke uitgeverijen je manuscript thuis zou kunnen horen en hoe je die het best kunt benaderen.  

Wat is het grootste misverstand dat er bestaat over professionele schrijfbegeleiding? 

Lili: Dat je verhaal door het werken met een schrijfcoach zijn eigenheid kwijtraakt. Wat wij proberen is juist om de kracht en de eigenheid van een verhaal sterker uit de verf te laten komen. 

Maaike: We zijn een medestander in het schrijfproces, maar je verhaal wordt dus nooit óns verhaal. Het wordt juist veel meer jóúw verhaal. 

Wat kun je doen om je kansen om uitgegeven te worden te vergroten? 

Maaike: Dit klinkt misschien een beetje als ‘Wij van WC Eend adviseren WC Eend, maar ik zou toch aanraden om een schrijfcoach in te schakelenMensen hebben soms jaren doorgemodderd en zijn twintig keer afgewezen voordat ze zich bij ons melden. Terwijl wij soms al na een paar pagina’s snappen wat er scheef zit in een tekst. Was toch eerder bij ons langsgekomen, denk ik vaak, dat had je een hele hoop teleurstelling en frustratie bespaard.  

Lili: En het allermooist is het natuurlijk als zo’n klant vervolgens laat weten dat het gelukt is, dat het verhaal is geaccepteerd bij een mooie uitgeverij. Dat is voor ons ook elke keer weer kicken! 

Dit is een onderdeel van het Schrijfcoaches-katern uit Schrijven Magazine nummer 1 van 2016. Wil je op de hoogte worden gehouden van de mogelijkheden voor dit katern in 2017? Neem dan contact op met Elma Noë.   

Neem een abonnement op Schrijven Magazine.

Neem nu een abonnement op Schrijven Magazine. Profiteer van onze superaanbieding!

Korting én cadeaus!
Schrijven Magazine SUPERAANBIEDING

Korting én 3 cadeaus!

Word nu abonnee!
Verkoopt jouw boekhandel Schrijven Magazine?

Benieuwd of jouw boekhandel of kiosk Schrijven Magazine verkoopt? Zoek het op in de storelocator...

Zoek een verkooppunt
Ontdek je schrijftalent!

Volg onze online cursus voor beginnende schrijvers!

Vanaf € 90,-!