Start » Schrijfgids

Schrijfgids

Artisa

’Een betoverende setting en tegelijkertijd een gevoel van thuiskomen. Ik ben hier veel productiever dan thuis en op het einde van de dag nog steeds vol energie’.

Verder lezen Site bezoeken

Boekengilde

‘Ons doel? Dat jij een boek in handen houdt waar je écht trots op bent!’

Verder lezen Interview lezen Site bezoeken

Boekscout

‘Ieder manuscript wordt door ons bekeken, van biografieën tot marketingboeken!’

Verder lezen Interview lezen Site bezoeken

BookPresso

‘Iedereen kan een boek maken.’ 

BookPresso heeft als missie dat iedereen zelf een boek moet kunnen maken, zonder enige kennis van grafische programma's of ingewikkelde software. Registreren is gratis en je kunt direct aan de slag met het online maken van je softcover of hardcover boek. 

Verder lezen Interview lezen Site bezoeken

Brave New Books

Ivo Haank (30) is de projectmanager van Brave New Books, het grootste self-publishingplatform van de Benelux. Bij Brave New Books kunnen auteurs hun eigen boek uploaden en uitgeven via alle online en offline boekhandels van Nederland en België. Indien gewenst kunnen auteurs gebruik maken van ondersteuning op het gebied van redactie en/of vormgeving. Brave New Books is een samenwerking tussen Singel Uitgeverijen, MijnBestseller en bol.com.

Verder lezen Interview lezen Site bezoeken

Brenda van Es

Dé schrijfweek om je levensverhaal of autobiografie te schrijven vind je in het prachtige Andalusië. Sinds 2013 wordt daar gewerkt volgens de bewezen ©ES methodiek, Eerst Structuur. Een unieke methode die hout snijdt omdat het zorgt voor een stevig fundament en dito verhaallijn voor jouw autobiografische boek. Voor jezelf, (klein)kinderen of voor een groter publiek. Nergens anders wordt er op deze manier gewerkt.

Verder lezen Site bezoeken

De Lettervrouw

Op zoek naar gefundeerde en opbouwende feedback op je schrijfwerk? De Lettervrouw biedt manuscriptbeoordeling en schrijfbegeleiding op maat.

Bij de Lettervrouw kun je terecht voor:

 • manuscriptanalyse – een grondige analyse van je verhalen, roman, verhalende non-fictie of kinderboek
 • schrijfcoaching – individuele begeleiding bij het schrijven en uitgeefrijp maken van je werk
 • advies en praktische ondersteuning bij het kiezen en benaderen van uitgeverijen
Verder lezen Interview lezen Site bezoeken

Drukwerkconsultancy

‘Onze kracht? Een persoonlijke aanpak binnen een strak budget.’

 

Verder lezen Interview lezen Site bezoeken

Eddy Vereycken

Eddy Vereycken schreef een roman Mijn handen zijn gelijk de jouwe en kreeg de debuutprijs De Gouden Meeuw. Later volgde een 3-delige schelmen-autobiografie Ed Eyck, een schelm die bleef schrijven tot het vlees van zijn gebeente viel. Tevens is hij gespecialiseerd in scenarioschrijven en volgde hij diverse workshops o.a. bij Robert MacKee. Richtte een eigen uitgeverijtje op: Jabulon. Organiseert sinds 4 jaar in
Antwerpen en Portugal schrijfweken.

Verder lezen Site bezoeken

Editio - De Online Schrijversacademie

Online schrijversacademie Editio doceert en inspireert. De schrijfcursussen van Editio helpen jou een betere schrijver te worden, maar brengen je ook de liefde voor het schrijversvak bij. Sinds eind 2013 volgden meer dan 1000 Nederlandstalige cursisten van over de hele wereld een online schrijfcursus van Editio in de tijd dat het hen uitkwam.

Verder lezen Site bezoeken

EZbook

‘Maak je gedachten tastbaar in boekvorm.’

 

Verder lezen Site bezoeken

Geert Kimpen

Moet je nog aan je boek beginnen? Bij Geert Kimpen kun je terecht voor een conceptbespreking. Of ben je al een heel eind, en loop je vast in de plot van je fictie-boek, of de structuur van je non-fictie boek? Hij helpt je met de grote lijn van je boek.

Verder lezen Site bezoeken

Joey Brown

Joey Brown werkte als journaliste, vertaalster, schrijfdocente, leerkracht en medeorganisator van het Antwerpse literaire festival ZuiderZinnen. In 2010 stapte ze uit haar drukke werkleven, reisde rond en startte drie jaar later een nieuw leven op het Griekse eiland Ikaria. Ze richtte Manamahouse (2014) op, haar virtuele ‘huis’ van waaruit ze schrijfvakanties, schrijfverblijf, schrijfcoaching en balansvakanties organiseert. Ze werkt bovendien als expressiecoach en meditatieleraar. Zelf publiceerde ze jeugdverhalen, liedtekst en non-fictie. Zie ook haar website: www.manamahouse.com

Verder lezen Interview lezen Site bezoeken

Joey Brown

Schrijf- en expressiecoach Joey Brown organiseert schrijfretraites op het Griekse eiland Ikaria, daar waar Icarus hoog naar de zon vloog.

Verder lezen Site bezoeken

JouwBoek.nl (Uitgeverij U2pi)

‘Uitgeven waarbij de auteur zich het prettigst voelt.’

Verder lezen Interview lezen Site bezoeken

Magonia auteursbegeleiding

Magonia is een uitgeverij en centrum voor schrijfbegeleiding. Lex Jansen was jarenlang uitgever van De Arbeiderspers en is de oprichter van Magonia. Arthur Japin is één van de bekendste schrijvers van Nederland. Tijdens de schrijfcursussen van Magonia verzorgt hij een Masterclass. De samenwerking tussen een professionele redacteur en een top auteur is uniek. 

Verder lezen Interview lezen Site bezoeken

Midgard Manuscripten

De redactie van Midgard Manuscripten bestaat uit auteur Mara Li en literatuurwetenschapper Rianne Werring. 'Onze kracht ligt in het blootleggen en analyseren van de onderliggende structuur van een verhaal. Wij kennen het schrijfproces van binnen én van buiten en denken ook als schrijvers met je mee. Dat is voor ons schrijfbegeleiding van hoofdletter tot punt.'

Verder lezen Site bezoeken

Mijnbestseller.nl

‘Je eigen boek schrijven, drukken en uitgeven. Eenvoudig en gratis.’

Verder lezen Interview lezen Site bezoeken

Papieren Helden

Gijsje Kooter heeft verscheidene publicaties op haar naam staan: divers toneelwerk, verhalen in literaire tijdschriften, roman in de maak, boek over schrijven in de maak.

Aanbod: cursussen creatief schrijven, vervolgcursussen op maat, jaaropleiding roman, schrijfabbonementen, masterclasses, manuscriptbegeleiding in alle literaire genres, literaire evenementen. 

Verder lezen Interview lezen Site bezoeken

Pro-book

Uw eigen boek maken, dat kan bij Pro-book. Genaaid gebonden en zelfs al vanaf 1 exemplaar! Wij maken jaarboeken, romans, dichtbundels, fotoboeken, reisverslagen, levensboeken en alles daar tussenin. U kiest het formaat, het omslag en het papiersoort en wij maken er een mooi boek van. 

Verder lezen Interview lezen Site bezoeken

Pumbo

‘Zelf uitgeven heeft het verdomhoekje definitief verlaten.’

Verder lezen Interview lezen Site bezoeken

Querido Academy

Loop jij rond met het plan om een boek te schrijven of wil je je schrijverskwaliteiten verbeteren? Dan ben je bij de Querido Academie Schrijversschool aan het goede adres. Wij geloven dat iedereen kan leren schrijven. Een goed verhaal of boek schrijven is immers in de eerste plaats een ambacht: je kunt het leren en je wordt er beter in naarmate je het meer en langer doet. Aanleg en talent komen goed van pas bij het schrijven van een boek, maar techniek, discipline en doorzettingsvermogen zijn minstens zo belangrijk.

Verder lezen Site bezoeken

Rita Spijker

Rita Spijker ontwikkelde zich van dramadocent tot NLP-trainer, trainingsactrice, dagvoorzitter, spreekster bij uitvaarten, auteur en schrijfcoach. Ze heeft negen boeken geschreven in een eigenzinnige en zintuiglijke schrijfstijl. Als begeleider combineert Rita fijngevoeligheid, humor, zingeving en creativiteit. Workshops geeft ze veelal aan haar schrijftafel thuis in Groningen en elders op uitnodiging, of in opdracht ontworpen op maat.

Verder lezen Site bezoeken

Schrijversacademie

De Schrijversacademie hanteert een unieke combinatie van zelfstudie en groepslessen. Alle opleidingen zijn modulair opgebouwd en alle modules hebben eenzelfde opzet. In die lessen en in de aan de opleiding gekoppelde digitale leeromgeving krijg je niet alleen feedback van de docent, maar ook van je medestudenten: maximale flexibiliteit gekoppeld aan optimaal leerrendement.

De Schrijversacademie biedt momenteel elf verschillende opleidingen aan: er is er dus altijd wel een die bij jou past!

Verder lezen Site bezoeken

Schrijversvakschool Amsterdam

Schrijversvakschool Amsterdam biedt diverse schrijfcursussen en een vierjarige deeltijdopleiding voor aspirant-schrijvers. Het programma in de opleiding omvat vijf genres: proza, poëzie, toneel, scenario en essay. Daarnaast zijn er lessen schrijftraining, waarin uiteenlopende aspecten van de schrijfkunst worden beoefend en onderzocht.

Verder lezen Site bezoeken

Schrijversvakschool Groningen

De schrijversvakschool voor Noord-Nederland biedt cursussen fictie en (literaire) non-fictie voor beginners en gevorderden en een vierjarige deeltijdopleiding fictie voor wie een intensieve training wil in alle facetten van het schrijversvak. U kunt -in overleg met de school- een traject samenstellen om uw talent te onderzoeken en om te leren schrijven op professioneel niveau.

Verder lezen Site bezoeken

ScriptAcademy

In 9 modules (part time) word je op verschillende manieren gecoacht om fictie-plotjes te construeren. Je leert
levensechte personages te construeren en wordt professioneel begeleid om knetterende dialogen te schrijven. De lessen wisselen analyse, theorie met praktische schrijfopdrachten en kennismakingen met professionals af. Je leert te pitchen en verkrijgt inzicht hoe het huidige medialandschap functioneert.

Verder lezen Site bezoeken

Storytelling Academy

Mieke heeft een ruime ervaring in het schrijven voor tv, film, fictie en non-fictie en koestert behalve een liefde voor schrijven, een passie voor het begeleiden, inspireren en coachen van mensen in hun creatieve proces. Dit heeft geresulteerd in de oprichting van de Storytelling Academy waar ze haar kennis en ervaring deelt met mensen die willen schrijven of van storytelling hun vak willen maken.

Verder lezen Site bezoeken

Storytelling Academy

De unieke en hooggewaardeerde leergang tot Chief Storyteller start twee maal per jaar. Daarnaast bieden
we een inspirerend aanbod van workshops, masterclasses en coaching op het gebied van het vinden, vertellen en schrijven van verhalen.

✔ Leergang Chief Storytelling
✔ Storytelling in 12 stappen
✔ Storywriting – verhalend schrijven
voor de zakelijke markt
✔ Schrijfcoaching
✔ Maatwerk

Verder lezen Site bezoeken

Taalcentrum VU Scriptplus

Scriptplus verzorgt literaire opleidingen en cursussen en biedt individuele begeleiding aan, t.w. manuscriptbeoordeling en coaching.

Verder lezen Site bezoeken

Schrijven in Italië

Heb je een passie voor schrijven en houd je van Italië? Schrijf je dan nu in voor een onvergetelijke retraite op landgoed Maso Michei, gelegen in de adembenemende Ronchi-vallei, tussen Verona en het Gardameer.

Verder lezen Site bezoeken

Scriptdesk Scriptspreekuur

Zit er een film of televisieserie in mijn verhaal? Hoe schrijf ik een filmplan? Wie moet ik benaderen? Aan de hand van een synopsis bespreek je inhoudelijke zaken als thema, plot, karakters, arena en genre, en krijg je advies over presentatie en strategie. Maarten Almekinders werkt ruim 25 jaar als scenarioschrijver en script-editor in film en televisie.

A.W. Bruna

De uitgaven van A.W. Bruna omvatten fictieve en non-fictie literatuur in de vorm van literaire thrillers, romans, waargebeurde verhalen, chicklit en mumlit. Het fonds kent zowel Nederlandse als internationale schrijvers. A.W. Bruna is een onderdeel van WPG Uitgevers.

Abiword

Abiword is een vrij onbekend Open Source tekstverwerkingsprogramma dat een alternatief biedt voor de commercieel op de markt gebrachte word processors.

systemen: Windows / Linux
prijs: gratis
nederlands: nee, wel een Nederlandse spellingcontrole

AbsoluteWrite.com

Amerikaanse site met veel informatie en instrumenten voor creatief schrijvers. Met interviews, columns en een indeling in genres.

Ad. Donker

Deze kleine Rotterdamse uitgeverij publiceert met enige regelmaat kinderboeken, vaak van het intelligente en wat dromerige soort (denk Lewis Carroll).

Aldichter

Vereniging Aldichter is een groep Almeerse dichters, die iedere maand bijeenkomt om eigen werk en werk van bekende dichters te bespreken. Daarnaast organiseren zij af en toe workshops, poëziedagen, en een enkele publicatie.
Op de website presenteren zij enkele van hun gedichten.

Algemeen Nederlands Verbond

Internationale vereniging voor de Nederlandse taal en cultuur.

Algemene schrijfboeken

 • Diverse auteurs, De schrijfbijbel – de beste redacteuren van Nederland over het schrijven van een goed boek. (TenPages.com, 2013)
 • Jan Brokken, De wil en de weg – over het schrijven van romans en verhalen. (Augustus, 2006)
 • Jan Brokken, Het hoe – over het schrijven van romans, verhalen en non-fictie. (Augustus, 2011)
 • Maarten Carbo, Succes met je boek! (Ambo, 2012)
 • John Gardner, De kunst van het schrijven. (Augustus, 2008)
 • Chris Lembeeckx, Van passie tot publicatie. (Augustus, 2007)
 • Bart van Lierde, Een bestseller schrijven voor Dummies. (Pearson Benelux, 2009)
 • Cees van der Pluijm, Schrijven van gedichten en verhalen. (De Contrabas, 2008)
 • Paul Sebes, Bestseller. (Thomas Rap, 2008)
 • Louis Stiller, Het grote-schrijf-doe-boek. (Augustus, 2011)
 • Thomas Verbogt, Schrijven is ritme (Augustus, 2007)

Alice Toledo

Een van de originele literaire agenten van Nederland. Zeer professioneel.

Ambo|Anthos

Uitgeverij Ambo en Anthos vormen sinds 1996 Ambo|Anthos uitgevers. Uitgeverij Anthos heeft bijzondere aandacht voor de uitgave van zowel Nederlandse als vertaalde literaire thrillers. Daarnaast bestaat het fonds uit literaire fictie. Uitgeverij Ambo richt zich op algemene boeken ondermeer op het gebied van geschiedenis. Ambo|Anthos uitgevers zijn een onderdeel van NDC|VBK De Uitgevers.

Ambrozijn Literatuurprijs

Vlaamse literatuurwedstrijden voor jong en oud

Amphora Books

Kleine uitgeverij van boeken op het gebied van het jodendom, Israël en het joodse leven in Nederland.

Annemieke Elfers-Wijffels

Geeft onder andere een speciale online versie van de schrijfcursus schrijven van je levensverhaal, ontwikkeld voor iedereen die schriftelijk en op afstand het eigen levensverhaal wil gaan schrijven vanaf de eigen computer.

Annie van Gansewinkel

Schrijfster Annie van Gansewinkel geeft uiteenlopende schriftelijke (online) en mondelinge cursussen en workshops, o.m. kinderverhalen, columns, weblogs en reisverhalen.

Annie van Gansewinkel

Annie van Gansewinkel schrijft voor kinderen, jongeren en volwassenen. Inmiddels verschenen ongeveer 30 boeken in uiteenlopende genres. Haar spannende verhalen publiceert ze onder het pseudoniem Anne Winkels. 

Apple iWork Pages

Pages is zoals de naam al zegt onderdeel van Apple iWork. Het is net als Microsoft Word niet los aan te schaffen. iWork kan Word-documenten openen.

systemen: Mac OS X
prijs: € 79,- (€ 99,- voor 5 mensen in hetzelfde huishouden)
nederlands: ja

Ark Media

Ark Media is gespecialiseerd in kinderbijbels en Bijbelse verhalen- en prentenboeken. Tevens uitgever van gedichtenbundels en Bijbelse jongerenuitgaven.

Artedu

Artedu biedt de workshop creatief schrijven voor groepen aan, die alleen of in combinatie met en als ondersteuning van een training gegeven wordt. De docenten zijn Anja Sicking en Marjon Sarneel.

Artemis - bureau voor auteursbegeleiding

Je hebt een mooi idee. Een goed, gedegen plan voor een boek. Misschien ben je zelfs aan het schrijven. Maar welke waarde heeft je werk en is het publicabel? En hoe vind je dan een uitgever? Artemis is een bureau dat auteurs begeleiding biedt, op alle niveaus en in de breedste zin van het woord. Ik begeleid je op een professionele en deskundige manier, vanaf de opzet van je boek tot en met de aanbieding bij een uitgever. De diensten die ik je kan bieden: - Deskundige en onafhankelijke analyse van het manuscript - Advies en begeleiding bij het schrijfproces. 

Aspekt

Aspekt heeft een zeer breed fonds: literatuur, erotica, maar vooral veel non-fictie op het gebied van filosofie, sport, religie en politiek. De uitgever wil soms dat je meebetaalt aan de uitgaven.

Atelier de Pijp

Kom een schrijfcursus volgen in mijn gezellige atelier in Amsterdam. Je leert er vaardigheden die je direct kan toepassen op je eigen materiaal. Omdat we in mijn eigen atelier werken, blijven de kosten lekker laag.

De workshops zijn enerverend, leerzaam en helder. We werken met kleine groepen, zodat iedereen ruim aan bod komt. Vanaf september staan er weer vier cursussen op het programma. Nieuw is de cursus September Intensief, voor als je het nieuwe seizoen op volle kracht wilt beginnen.

– Frank Gunning, Atelier de Pijp  

Athenaeum-Polak & Van Gennep

Uitgeverij Athenaeum-Polak & Van Gennep maken deel uit van Em. Querido. De uitgeverij geeft Nederlandse en vertaalde klassieken uit. Daarnaast heeft de uitgeverij een non-fictiefonds met werken op het gebied van politiek en wetenschap.

Atlas

Uitgeverij Atlas geeft literaire fictie en non-fictie uit, zowel vertaald als oorspronkelijk Nederlands. Naast fictie en literaire non-fictie is de uitgever gespecialiseerd in reisboeken, filosofie en literaire strips. Uitgeverij Atlas is onderdeel van Amstel Uitgevers en NDC|VBK De Uitgevers.

Augustus

Uitgeverij Augustus is een uitgeverij van Nederlandstalige romans, poëzie en verhalen van aanstormend talent en auteurs van internationale naam. Augustus geeft tevens De Schrijfbibliotheek uit, i.s.m. Schrijven Online. De uitgeverij is een onderdeel van Amstel Uitgevers en NDC|VBK De Uitgevers.

Auteursrecht.nl

'Alles wat u wilde weten over auteursrecht'

Autobiografisch schrijven en de genius (guiding spirit)

Willemijn Soer, 1939, aanvankelijk theoloog, later schoolmusicus, o.a. aan Helicon, nu Vrijeschool Pabo Hogeschool Leiden. Sinds 2002 Biografiewerker. De thema’s woord en muziek bepaalden mijn belangrijke keuzes. Sinds 2002 cursussen, masterclasses en modules Autobiografisch Schrijven. Yvonne Meesters e.a. zetten dit werk met de vakgroep Autobiografisch Schrijven voort.

Awater

Tijdschrift van de Poëzieclub, opgericht door Gerrit Komrij.

Balans

De uitgaven van uitgeverij Balans betreffen hoofdzakelijk maatschappelijk relevante onderwerpen, waaronder journalistiek, biografieën, dagboeken en memoires. Balans is een onderdeel van WPG Uitgevers.

Ballustrada

Ballustrada is een literair tijdschrift voor het Nederlandse taalgebied uit Zeeland. Twee keer per jaar verschijnt er een uitgave van minstens honderd pagina’s. Het wil een podium bieden aan jonge schrijvers, aan minder bekende auteurs met verrassende kwaliteiten en aan een kring van bekende auteurs die zich verbonden weet met haar periodiek.

Barbarus.org

Barbarus.org is een culturule website waar diverse verhalen te lezen zijn. Ook staan er interviews met schrijvers. 

Site bezoeken

Bas Lubberhuizen

Uitgeverij van (vooral) boeken over Amsterdam (fotoboeken, literaire wandelgidsen, Amsterdamse herinneringen) en daarnaast wat poëzie, brievenboeken, boeken over drank en eten en boeken over Multatuli.

Basic Publishing

Schrijf en publiceer je verhalen en gedichten - aanmelden is gratis. Je gepubliceerde verhaal of gedicht kan tevens door de lezers beoordeeld worden met een cijfer. Tevens kunnen de lezers je verhaal of gedicht van een reactie voorzien, waardoor je handige tips en ideen kunt ontvangen.

BasisCom

BasisCom in Nieuwegein verzorgt workshops, cursussen, masterclasses en voordrachten, onder andere over creatief schrijven. De leerstof wordt op maat samengesteld en uit diverse onderwerpen, zoals: de doelgroep bepalen, journalistieke genres, betogen en onderbouwen, de finishing touch of het interview.

BBNC

De speerpunten van BBNC Uitgevers zijn inspiratie, geschiedenis en cadeauboeken. De uitgeverij geeft ondermeer fictieve boeken en e-boeken uit. Terugkerende genres zijn het historische roman en thrillers.

Bertolt Brecht Festival

Tijdens dit literaire festival in Deventer wordt de Duitse dichter, toneelschrijver en regisseur Bertold Brecht herdacht met talloze lezingen, uitvoeringen van Brechtliederen, films, toneelvoorstellingen en workshops. Het evenement vindt plaats op verschillende plekken in Deventer. Meestal eind januari.

Biografie Bulletin / Tijdschrift voor biografie

Tijdschrift over het biografische genre dat de afgelopen decennia in Nederland aan belangstelling heeft gewonnen. "Indrukwekkend is de lijst van inmiddels verschenen biografieën over kunstenaars, politici en wetenschappers. De populariteit van het genre is niet zo vreemd. Politieke, literaire, kunstzinnige en maatschappelijke daden komen door biografieën vaak in een ander daglicht te staan. Juist door het perspectief van het individu gaat de (literatuur-) geschiedenis leven."Dit tijdschrift is inmiddels overgegaan in Tijdschrift voor biografie.

BKKC: Brabants Kenniscentrum Kunst en Cultuur

BKKC, (voorheen LiBra), het Brabants Kenniscentrum Kunst en Cultuur, is een provinciale steunfunctie voor de letteren. BKKC informeert en adviseert schrijvers, legt contacten tussen organiserende instellingen en schrijvers, en stimuleert literaire evenementen. Daarnaast reikt BKKC tweejaarlijks een Brabantse schrijversprijs uit en verdeelt zij, in opdracht van de provincie, de provinciale letterensubsidies.

Black Magic Womanfestival

Tijdens dit negendaagse festival in Amsterdam Zuid-Oost worden vrouwelijke (semi-)professionele artiesten uit verschillende windstreken gepromoot. Met muziek, theater, literatuur, spoken word, beeldende kunst, poëzie en nieuwe media. Begin/midden november.

Block to Bloom

Bij Block to Bloom moedigt Floor Buschenhenke andere schrijvers aan, daagt ze uit en voedt ze constructieve feedback. Dit alles om hun schrijven te laten groeien en bloeien. Ook schrijft Floor teksten in opdracht. Op haar website Block to Bloom biedt ze schrijfcoaching op maat aan non-fictie-, proza- en poëzieschrijvers. Ook geeft ze workshops, begeleidt ze het schrijfproces en maakt ze tekstanalyses.

Boek.be

Belgische site met veel boekennieuws. "Boek.be is de confederatie van de belangenverenigingen van het Vlaamse boekenvak: de Vlaamse boekverkopers (VBB), uitgevers (VUV) en boekenimporteurs (VBI). Van de totale verkoop van nieuwe boeken in Vlaanderen vertegenwoordigen de leden van Boek.be zo’n 90% van de markt, en dit zowel aan producenten- als aan verkoopszijde."

Boeken over creativiteit

 • Els Beerten, Vingeroefeningen. (Afijn/Biblion, 2003)
 • Saskia de Bruin, Schrijvend opbloeien in het schrijfpaleis. (De Zaak, 2006)
 • Julia Cameron, The Artist’s Way. (Uitgeverij Vrij Geestesleven, 2002)
 • Julia Cameron, Je leven schrijven – Een meditatieve weg tot zelfkennis. (Uitgeverij AnkhHermes, 2001)
 • Geertje Couwenbergh, Zin – Lust in je leven door te Schrijven. (AnkhHermes, 2011)
 • Natalie Goldberg, Schrijven vanuit je hart. (Altamira-Becht, 2006)
 • Jan Veldman, De 35 dramatische situaties. (Augustus, 2007)
 • Pim Wiersinga, Schrijven: het begin. (Augustus, 2006)

Boeken over redigeren, publiceren en uitgeven

 • Heidi Aalbrecht, Schrijfstijl. (Augustus, 2008)
 • Wim Daniëls, Teksten redigeren. (Prisma, 2011)
 • Maarten Dessing, Uitgeven in eigen beheer. (Augustus, 2008)
 • Laurens van Krevelen, De stijl van de uitgever. (De Buitenkant, 2002)
 • Lisa Kuitert, Over redactie. (Augustus, 2008)
 • Joost Nijsen, ABC van de literaire uitgeverij (Podium, 2012)
 • Lydia Vroegindeweij, Handboek redactie. (Sdu, 2005) 

Boekencentrum

Uitgever van christelijke kinder- en jeugdboeken voor diverse leeftijdscategorieën en leesniveaus.

Boekengek.com

Plek om je boek te promoten. Bevat ook overzichten van boekenmarkten en recensies. "Heeft u ook een leuk boek geschreven? Wilt u daarmee op deze site staan? Dat kan, lever ons foto's en tekst en we zetten het erop. Er is plek voor iedereen. Lees eerst de voorwaarden en voorkom onnodige vertraging."

Boekenmaker.nl

'Wij maken van uw manuscript een stevige paperback (pocketboek), geven advies en doen een voorstel voor de cover.'

Boekenmijn

Boekenmijn is een eigenbeheer-winkel-op-het-web. Geen printing-on-demand service, geen drukker, maar een website waar je je in eigen beheer / pod uitgegeven boek kunt verkopen en tonen aan de wereld. "Boekenmijn heeft als missie zoveel mogelijk titels van kleine, zelfstandige uitgevers en auteurs die in eigen beheer uitgeven te presenteren aan een zo breed mogelijk publiek van lezers en boekhandels."

Boekenplan

Een boek publiceren bij Boekenplan betekent veel tijd besparen met de promotie van uw uitgave en minder risico lopen dat u met boeken blijft zitten. Uw werk succesvol? Werk samen met Boekenplan en we bereiken de beste resultaten met een goed plan. Lees meer over onze werkwijze op onze website.

Boekids Literair Jeugdfestival

Kinderen enthousiast maken voor literatuur: dat is het doel van het literaire jeugdfestival Boekids. Het bestaat uit twee dagen vol schrijverspodia met kinder- en jeugdboekenschrijvers, muziek, een theatershow, een tentoonstelling en activiteiten voor ouders. Eind februari.

BoekieBoekie

BoekieBoekie is een online tijdschrift en een schrijfwedstrijd, speciaal voor kinderen van 6 tot 14 jaar, over kunst en literatuur. Bevat onder andere de Poem Express. "De Poem Express is een internationaal kunst- en gedichtenfestival voor kinderen. Sinds 1992 reizen gedichtenposters van kinderen de wereld rond. Jaarlijks doen duizenden kinderen uit verschillende landen mee met de Poem Express en maken ze een gedichtenposter in hun eigen taal. Per land worden gedichtenposters geselecteerd die in aanmerking komen voor de Poem Award. Die gedichten worden vertaald naar het Nederlands, Engels, Duits en Frans en worden gepubliceerd in de dichtbundel van de Poem Express. De meest bijzondere inzendingen worden ook tentoongesteld op de Poem Expo, een internationaal reizende expositie." BoekieBoekie organiseert tevens de Art Award, een illustratiewedstrijd voor studenten en debutant-illustratoren.

Boekmanstichting

Verzamelen, analyseren en toegankelijk maken van literatuur en documentatie op het gebied van kunst, cultuur en beleid

Boekscout

Uitgeverij en eigenbeheer-drukker ineen. Komt een manuscript door de selectie - volgens Boekscout is dat meer dan 85% - dan geeft men het uit onder eigen vlag en krijg je je eerste boek gratis. Zo niet, dan kun je bij het productiebureau terecht om je boek te laten drukken volgens het printing-on-demand principe.

Boekvanmij.nl

Moderne POD-aanbieder die drukt en niet print. Met een overzichtelijke site en een helder keuzemenu. "Wij bieden u de mogelijkheid om om uw eigen boek, in de door u gewenste oplage te drukken. En, tegen concurrerende prijzen."

Boekvertalers.nl

Boekvertalers.nl is het gezamenlijke weblog van een groep vertalers die lid zijn van de Yahoo-mailinglist ‘Boekvertalers’.

Boertiengroep

Boertien Training geeft diverse cursussen op het gebied van schrijven, onder andere ‘Creatief en doelgroepgericht schrijven’, ‘Internet- en Intranetteksten schrijven’ en ‘Schrijven in de juiste stijl’.

Bon, Annemarie

Bureau Annemarie Bon communicatie geeft o.a. schrijfcursussen fictie schrijven voor kinderen en begeleidt schrijvers.

BOOKaBOOK

Bijzonder boekconcept dat in de muziek eerder werd toegepast (www.sellaband.com). Met een systeem van shareholders waar je goed over moet nadenken: "Je hebt slechts 1.000 mensen nodig die €15 investeren in jouw toekomstig succes." BOOKaBOOK is geen POD: dat zou met de minimale oplage van 1000 exemplaren veel te duur worden.

Books of Fantasy

Books of Fantasy specialiseert zich in Fantasyboeken. De uitgeverij biedt naast begeleiding en verspreiding via zusterorganisatie Pure Fantasy nieuw talent de kans om hun boek onder de aandacht van de doelgroep te brengen.

Bram Hulzebos - manuscriptbeoordeling

Schrijver/journalist Bram Hulzebos beoordeelt manuscripten en begeleidt begeleidt beginnende en gevorderde schrijvers en journalisten.

Bram Roza Festival

Dichter bij de Molen in het Zuidhollandse Nieuw-Beijerland staat voor jaarlijks tien dagen poëzie, muziek, cabaret, straattheater, poetryslam, multitectheater, beeldende kunst, koekeloerhuisjes, workshops, gedichten schrijven, fotografie, een nachtwandeling, zeiltochten en een fietsarrangement. Half september meestal.

Brevier

Een onafhankelijke uitgeverij van literaire fictie, prentenboeken en non fictie (psychologie, mens en maatschappij, religie). Brevier hanteert de vuistregel 'we geven alleen uit waar we zelf wat mee hebben.'

Site bezoeken

Buitenkunst

BUITENKUNST organiseert diverse zomer-schrijfworkshops in Drenthe en Randmeer. Weken en weekends voor beginners en gevorderden.

Bukutori

Bukutori - Surinaamse Stichting ter bevordering van de lees-, schrijf- en vertelkunst, Paramaribo. De stichting bevordert het plezier in lezen en creatief schrijven met
workshops, voorstellingen, cursussen, lezingen en andere voordrachten onder het motto: Talent is te vormen!

Bureau Script Noordwijk

BSN biedt zich naast manuscriptbeoordelaar en schrijfbegeleider ook als literair agent aan.

C. de Vries - Brouwers

Het fonds van uitgeverij C. de Vries – Brouwers is gericht op een jong publiek. Het merendeel van de uitgaven wordt gevormd door prentenboeken voor peuters vanaf 3 jaar tot romans voor Young-Adults. Ook is er aandacht voor Nederlandstalige proza en poëzie, lokale geschiedenis en kunst.

Calbona

POD-Uitgever. Minimum afname 25 boeken. Geen opmaakkosten. Plaatsen bij CB etc. Prima kwaliteit, prima prijs.

Cargo

Deze zelfstandige imprint van de Bezige Bij richt zich op thrillers, literaire romans en verhalende non-fictie. De uitgeverij is naar eigen zeggen een trendsetter op het gebied van spannende boeken en geeft zowel naam aan internationale en Nederlandse schrijvers.

Carla de Jong - Querido Academie Schrijversexpeditie

In de ongerepte natuur van Montenegro wordt er tijdens de Querido Academie Schrijversexpeditie weinig  meer van je verlangd dan schrijven. Onder begeleiding van schrijfster Carla de Jong kun jij kilometers maken met je manuscript.

Carrera

Carrera is de nieuwe uitgeverij van uitgevers Harold de Croon en Arjan Weenink. Carrera richt zich op sport, muziek, entertainment, politiek, literatuur en media gerelateerde uitgaven.

Catullus

Uitgeverij van strips, cartoons en graphic novels. Uitgeverij van Jean-Marc van Tol en de andere schrijvers van Fokke en Sukke. Ook met grafische romans.

Door ervaren, professionele redacteuren. Goed én betaalbaar!

Meer informatie
Schrijven Magazine

Heel veel schrijftips natuurlijk! Maar wat nog meer?

Lees het hier!
A A N B I E D I N G Schrijven Magazine

1 jaar voor slechts € 26,50 én 3 cadeaus!

Profiteer nu!

Lees Tekstblad!

Neem een (proef)abonnement