Start » Schrijfgids

Schrijfgids

100 Jaar Na Vandaag

100 Jaar Na Vandaag is opgericht door Brenda van Es (auteur Zo doe je dat, je levensverhaal schrijven). In 2013 vertrok ze naar Andalusië en geeft daar nu het het hele jaar schrijfweken voor iedereen die zijn of haar boek wil schrijven volgens haar ©ES methode, dat staat voor Eerst Structuur. Nieuwsgierig of ze je kan helpen? Klik op de button.

Interview lezen

Annemarie Bon

Annemarie Bon is een ervaren schrijfdocent én bekend kinderboekenschrijver. Zij maakt je gedurende tien maanden wegwijs in het ambacht van schrijven voor kinderen.

Verder lezen Site bezoeken

Artemis - bureau voor auteursbegeleiding

“ Mijn doel is om auteurs te helpen het boek te schrijven dat ze écht willen”

Verder lezen Interview lezen Site bezoeken

Boekengilde

‘Ons doel? Dat jij een boek in handen houdt waar je écht trots op bent!’

Verder lezen Interview lezen Site bezoeken

Boekscout

‘Ieder manuscript wordt door ons bekeken, van biografieën tot marketingboeken!’

Verder lezen Interview lezen Site bezoeken

Dactylus

Basisopleiding, Masterclasses & Cursussen Docent Creatief Schrijven
voor
✔ schrijvers en dichters met plezier in lesgeven
✔ docenten met plezier in schrijven
✔ levensverhalenbegeleiders
✔ journalisten
✔ tekstschrijvers
en ieder die begrijpt: lesgeven in schrijven is een vak apart!

Verder lezen Site bezoeken

De Lettervrouw

De Lettervrouw is in 2005 opgericht door Maaike Molhuysen (auteur van het Handboek voor schrijvers) en eind 2009 versterkt met Lili de Ridder. Inmiddels hebben we de helpende hand geboden aan honderden auteurs – niet alleen ambitieuze debutanten, maar ook schrijvers die al langer publiceren bij gerenommeerde uitgeverijen.

Verder lezen Interview lezen Site bezoeken

Editio - De Online Schrijversacademie

Online schrijversacademie Editio doceert en inspireert. De schrijfcursussen van Editio helpen jou een betere schrijver te worden, maar brengen je ook de liefde voor het schrijversvak bij. Sinds eind 2013 volgden meer dan 1000 Nederlandstalige cursisten van over de hele wereld een online schrijfcursus van Editio in de tijd dat het hen uitkwam.

Verder lezen Site bezoeken

Enervie

Heb je ook last van dat stemmetje dat steeds maar roept dat je niet kunt schrijven of dat jouw verhaal niet interessant genoeg is? Ben je op zoek naar creativiteit en inspiratie? Of wil je meer schrijven en komt het er niet van? Kom dan ‘Luisteren naar je pen’! 

Verder lezen Site bezoeken

Il bene

In een groot familiehuis op een Toscaanse berg kun je je als schrijver onderdompelen in een bubbel van rust en inspiratie. In de zon of onder een vijgenboom vind je schrijfplekken in de luwte van de drukte van alledag. Professionele docenten geven er workshops of feedback. Maar ook als je hernieuwede inspiratie zoekt zonder groep of docent, is dit de plek om in een schrijfflow te raken.

Interview lezen

Jasmijn Kam - Schrijven Online Academie

Proza, poëzie, non-fictie, toneel…. Weet jij nog niet welk genre het beste bij je past? Volg dan de online schrijfcursus Ontdek je schrijftalent. In 4 intensieve lessen prikkelt docent Jasmijn Kam je schrijftalent.

Verder lezen Site bezoeken

Joey Brown

Joey Brown werkte als journaliste, vertaalster, schrijfdocente, leerkracht en medeorganisator van het Antwerpse literaire festival ZuiderZinnen. In 2010 stapte ze uit haar drukke werkleven, reisde rond en startte drie jaar later een nieuw leven op het Griekse eiland Ikaria. Ze richtte Manamahouse (2014) op, haar virtuele ‘huis’ van waaruit ze schrijfvakanties, schrijfverblijf, schrijfcoaching en balansvakanties organiseert. Ze werkt bovendien als expressiecoach en meditatieleraar. Zelf publiceerde ze jeugdverhalen, liedtekst en non-fictie. Zie ook haar website: www.manamahouse.com

Verder lezen Interview lezen Site bezoeken

Joey Brown

Schrijf- en expressiecoach Joey Brown organiseert schrijfretraites op het Griekse eiland Ikaria, daar waar Icarus hoog naar de zon vloog.

Interview lezen

Magonia

Je hebt iets te zeggen, je wilt schrijven. Jouw verhaal, jouw dichtbundel, jouw roman. Neem die ambitie serieus en kom naar de Périgord. Redenen genoeg.

Interview lezen

Magonia auteursbegeleiding

Magonia is een uitgeverij en centrum voor schrijfbegeleiding. Lex Jansen was jarenlang uitgever van De Arbeiderspers en is de oprichter van Magonia. Arthur Japin is één van de bekendste schrijvers van Nederland. Tijdens de schrijfcursussen van Magonia verzorgt hij een Masterclass. De samenwerking tussen een professionele redacteur en een top auteur is uniek. 

Verder lezen Interview lezen Site bezoeken

Marelle Boersma

Schrijven op een paradijselijke plek in de Algarve blijkt een fantastische manier om verder te komen met je boek. Vandaar dat we bij ons huis diverse schrijfplekjes hebben gecreëerd, zoals in de sinaasappelboomgaard, onder de mispelboom, of bij het stuwmeer. De twee schrijfhuisjes en onze Pipowagen geven zowel schaduw als een schitterend uitzicht op de vallei. Dit is echt schrijven op vakantie: zon, rust, ruimte en jouw boek. De rest wordt door ons verzorgd.

Interview lezen

Mijnbestseller.nl

‘Je eigen boek schrijven, drukken en uitgeven. Eenvoudig en gratis.’

Verder lezen Interview lezen Site bezoeken

Pumbo

‘Zelf uitgeven heeft het verdomhoekje definitief verlaten.’

Verder lezen Interview lezen Site bezoeken

Querido Academy

Zaterdagmiddag 25 augustus organiseert de Querido Academie een open dag waar je kunt kennismaken met ons, onze docenten en de schrijfopleidingen die we aanbieden. Weet je niet precies welke opleiding voor jou geschikt is? Onze docenten kunnen je daarin advies geven en je kunt een proefles volgen waarin we je een beeld geven van hoe wij werken.

Verder lezen Site bezoeken

Redactiepalet

De beste zorg voor grote en kleine meesterwerken

Redacteur, schrijfcoach en uitgeefadviseur Muriël Kleisterlee helpt je graag met:

 • redactie alle genres
 • 1-op-1 schrijfcoaching non-fictie
 • uitgeefadvies (veel ervaring met eigen beheer)
 • vormgeef- & drukwerkbegeleiding (veel ervaring met rijk geïllustreerde boeken)
Verder lezen Site bezoeken

Schrijfcoach Janine van de Raadt

Hoe komt het dat jij dat boek nog niet geschreven hebt, dat al zo lang in jouw hoofd zit? Wil jij jouw boek eindelijk in handen hebben? Gun jezelf de kans en tijd om je boek te (her)schrijven!

Verder lezen Site bezoeken

Schrijversacademie

De Schrijversacademie hanteert een unieke combinatie van zelfstudie en groepslessen. Alle opleidingen zijn modulair opgebouwd en alle modules hebben eenzelfde opzet. In die lessen en in de aan de opleiding gekoppelde digitale leeromgeving krijg je niet alleen feedback van de docent, maar ook van je medestudenten: maximale flexibiliteit gekoppeld aan optimaal leerrendement.

De Schrijversacademie biedt momenteel elf verschillende opleidingen aan: er is er dus altijd wel een die bij jou past!

Verder lezen Site bezoeken

Schrijversvakschool

Schrijversvakschool – schrijfcursussen van herfst tot zomer in diverse steden. Wist je dat wij behalve in Amsterdam, ook in Den Bosch, Den Haag en Rotterdam lesgeven?

Verder lezen Site bezoeken

ScriptAcademy

In 9 modules (part time) word je op verschillende manieren gecoacht om fictie-plotjes te construeren. Je leert levensechte personages te construeren en wordt professioneel begeleid om knetterende dialogen te schrijven. De lessen wisselen analyse, theorie met praktische schrijfopdrachten en kennismakingen met professionals af. Je leert te pitchen en verkrijgt inzicht hoe het huidige medialandschap functioneert.

Verder lezen Site bezoeken

Storytelling Academy

De unieke en hooggewaardeerde leergang tot Chief Storyteller start twee maal per jaar. Daarnaast bieden
we een inspirerend aanbod van workshops, masterclasses en coaching op het gebied van het vinden, vertellen en schrijven van verhalen.

✔ Leergang Chief Storytelling
✔ Storytelling in 12 stappen
✔ Storywriting – verhalend schrijven
voor de zakelijke markt
✔ Schrijfcoaching
✔ Maatwerk

Verder lezen Site bezoeken

Taalcentrum VU Scriptplus

Scriptplus verzorgt literaire opleidingen en cursussen en biedt individuele begeleiding aan, t.w. manuscriptbeoordeling en coaching.

Verder lezen Site bezoeken

BookPresso

‘Iedereen kan een boek maken.’ 

BookPresso heeft als missie dat iedereen zelf een boek moet kunnen maken, zonder enige kennis van grafische programma's of ingewikkelde software. Registreren is gratis en je kunt direct aan de slag met het online maken van je softcover of hardcover boek. 

Verder lezen

Brave New Books

Ivo Haank (30) is de projectmanager van Brave New Books, het grootste self-publishingplatform van de Benelux. Bij Brave New Books kunnen auteurs hun eigen boek uploaden en uitgeven via alle online en offline boekhandels van Nederland en België. Indien gewenst kunnen auteurs gebruik maken van ondersteuning op het gebied van redactie en/of vormgeving. Brave New Books is een samenwerking tussen Singel Uitgeverijen, MijnBestseller en bol.com.

Buitenkunst

BUITENKUNST organiseert diverse zomer-schrijfworkshops in Drenthe en Randmeer. Weken en weekends voor beginners en gevorderden.

Drukwerkconsultancy

 

Eddy Vereycken

Eddy Vereycken schreef een roman Mijn handen zijn gelijk de jouwe en kreeg de debuutprijs De Gouden Meeuw. Later volgde een 3-delige schelmen-autobiografie Ed Eyck, een schelm die bleef schrijven tot het vlees van zijn gebeente viel. Tevens is hij gespecialiseerd in scenarioschrijven en volgde hij diverse workshops o.a. bij Robert MacKee. Richtte een eigen uitgeverijtje op: Jabulon. Organiseert sinds 4 jaar in
Antwerpen en Portugal schrijfweken.

Verder lezen

EZbook

‘Maak je gedachten tastbaar in boekvorm.’

 

Geert Kimpen

Moet je nog aan je boek beginnen? Bij Geert Kimpen kun je terecht voor een conceptbespreking. Of ben je al een heel eind, en loop je vast in de plot van je fictie-boek, of de structuur van je non-fictie boek? Hij helpt je met de grote lijn van je boek.

JouwBoek.nl (Uitgeverij U2pi)

‘Uitgeven waarbij de auteur zich het prettigst voelt.’

Midgard Manuscripten

De redactie van Midgard Manuscripten bestaat uit auteur Mara Li en literatuurwetenschapper Rianne Werring. 'Onze kracht ligt in het blootleggen en analyseren van de onderliggende structuur van een verhaal. Wij kennen het schrijfproces van binnen én van buiten en denken ook als schrijvers met je mee. Dat is voor ons schrijfbegeleiding van hoofdletter tot punt.'

Verder lezen

Nanda Huneman

Schrijfster en schrijfdocente Nanda Huneman haalt haar inspiratie uit haar reizen naar India. Ze organiseert onder andere maandelijks het schrijfcafé Springhaver in Utrecht, maar staat ook met inspirerende opdrachten op Schiphol of in de binnenstad van Utrecht.

Site bezoeken

Papieren Helden

Gijsje Kooter heeft verscheidene publicaties op haar naam staan: divers toneelwerk, verhalen in literaire tijdschriften, roman in de maak, boek over schrijven in de maak.

Aanbod: cursussen creatief schrijven, vervolgcursussen op maat, jaaropleiding roman, schrijfabbonementen, masterclasses, manuscriptbegeleiding in alle literaire genres, literaire evenementen. 

Verder lezen

Pro-book

Uw eigen boek maken, dat kan bij Pro-book. Genaaid gebonden en zelfs al vanaf 1 exemplaar! Wij maken jaarboeken, romans, dichtbundels, fotoboeken, reisverslagen, levensboeken en alles daar tussenin. U kiest het formaat, het omslag en het papiersoort en wij maken er een mooi boek van. 

Rita Spijker

Rita Spijker ontwikkelde zich van dramadocent tot NLP-trainer, trainingsactrice, dagvoorzitter, spreekster bij uitvaarten, auteur en schrijfcoach. Ze heeft negen boeken geschreven in een eigenzinnige en zintuiglijke schrijfstijl. Als begeleider combineert Rita fijngevoeligheid, humor, zingeving en creativiteit. Workshops geeft ze veelal aan haar schrijftafel thuis in Groningen en elders op uitnodiging, of in opdracht ontworpen op maat.

Verder lezen

Schrijversvakschool Amsterdam

Schrijversvakschool Amsterdam biedt diverse schrijfcursussen en een vierjarige deeltijdopleiding voor aspirant-schrijvers. Het programma in de opleiding omvat vijf genres: proza, poëzie, toneel, scenario en essay. Daarnaast zijn er lessen schrijftraining, waarin uiteenlopende aspecten van de schrijfkunst worden beoefend en onderzocht.

Verder lezen Site bezoeken

Schrijversvakschool Groningen

De schrijversvakschool voor Noord-Nederland biedt cursussen fictie en (literaire) non-fictie voor beginners en gevorderden en een vierjarige deeltijdopleiding fictie voor wie een intensieve training wil in alle facetten van het schrijversvak. U kunt -in overleg met de school- een traject samenstellen om uw talent te onderzoeken en om te leren schrijven op professioneel niveau.

Verder lezen Site bezoeken

Scriptdesk Scriptspreekuur

Zit er een film of televisieserie in mijn verhaal? Hoe schrijf ik een filmplan? Wie moet ik benaderen? Aan de hand van een synopsis bespreek je inhoudelijke zaken als thema, plot, karakters, arena en genre, en krijg je advies over presentatie en strategie. Maarten Almekinders werkt ruim 25 jaar als scenarioschrijver en script-editor in film en televisie.

Storytelling Academy

Mieke heeft een ruime ervaring in het schrijven voor tv, film, fictie en non-fictie en koestert behalve een liefde voor schrijven, een passie voor het begeleiden, inspireren en coachen van mensen in hun creatieve proces. Dit heeft geresulteerd in de oprichting van de Storytelling Academy waar ze haar kennis en ervaring deelt met mensen die willen schrijven of van storytelling hun vak willen maken.

Verder lezen

A.W. Bruna

De uitgaven van A.W. Bruna omvatten fictieve en non-fictie literatuur in de vorm van literaire thrillers, romans, waargebeurde verhalen, chicklit en mumlit. Het fonds kent zowel Nederlandse als internationale schrijvers. A.W. Bruna is een onderdeel van WPG Uitgevers.

Abiword

Abiword is een vrij onbekend Open Source tekstverwerkingsprogramma dat een alternatief biedt voor de commercieel op de markt gebrachte word processors.

systemen: Windows / Linux
prijs: gratis
nederlands: nee, wel een Nederlandse spellingcontrole

AbsoluteWrite.com

Amerikaanse site met veel informatie en instrumenten voor creatief schrijvers. Met interviews, columns en een indeling in genres.

Ad. Donker

Deze kleine Rotterdamse uitgeverij publiceert met enige regelmaat kinderboeken, vaak van het intelligente en wat dromerige soort (denk Lewis Carroll).

Aldichter

Vereniging Aldichter is een groep Almeerse dichters, die iedere maand bijeenkomt om eigen werk en werk van bekende dichters te bespreken. Daarnaast organiseren zij af en toe workshops, poëziedagen, en een enkele publicatie.
Op de website presenteren zij enkele van hun gedichten.

Algemeen Nederlands Verbond

Internationale vereniging voor de Nederlandse taal en cultuur.

Algemene schrijfboeken

 • Diverse auteurs, De schrijfbijbel – de beste redacteuren van Nederland over het schrijven van een goed boek. (TenPages.com, 2013)
 • Jan Brokken, De wil en de weg – over het schrijven van romans en verhalen. (Augustus, 2006)
 • Jan Brokken, Het hoe – over het schrijven van romans, verhalen en non-fictie. (Augustus, 2011)
 • Maarten Carbo, Succes met je boek! (Ambo, 2012)
 • John Gardner, De kunst van het schrijven. (Augustus, 2008)
 • Chris Lembeeckx, Van passie tot publicatie. (Augustus, 2007)
 • Bart van Lierde, Een bestseller schrijven voor Dummies. (Pearson Benelux, 2009)
 • Cees van der Pluijm, Schrijven van gedichten en verhalen. (De Contrabas, 2008)
 • Paul Sebes, Bestseller. (Thomas Rap, 2008)
 • Louis Stiller, Het grote-schrijf-doe-boek. (Augustus, 2011)
 • Thomas Verbogt, Schrijven is ritme (Augustus, 2007)

Alice Toledo

Een van de originele literaire agenten van Nederland. Zeer professioneel.

Ambo|Anthos

Uitgeverij Ambo en Anthos vormen sinds 1996 Ambo|Anthos uitgevers. Uitgeverij Anthos heeft bijzondere aandacht voor de uitgave van zowel Nederlandse als vertaalde literaire thrillers. Daarnaast bestaat het fonds uit literaire fictie. Uitgeverij Ambo richt zich op algemene boeken ondermeer op het gebied van geschiedenis. Ambo|Anthos uitgevers zijn een onderdeel van NDC|VBK De Uitgevers.

Ambrozijn Literatuurprijs

Vlaamse literatuurwedstrijden voor jong en oud

Amphora Books

Kleine uitgeverij van boeken op het gebied van het jodendom, Israël en het joodse leven in Nederland.

Annemieke Elfers-Wijffels

Geeft onder andere een speciale online versie van de schrijfcursus schrijven van je levensverhaal, ontwikkeld voor iedereen die schriftelijk en op afstand het eigen levensverhaal wil gaan schrijven vanaf de eigen computer.

Annie van Gansewinkel

Schrijfster Annie van Gansewinkel geeft uiteenlopende schriftelijke (online) en mondelinge cursussen en workshops, o.m. kinderverhalen, columns, weblogs en reisverhalen.

Annie van Gansewinkel

Annie van Gansewinkel schrijft voor kinderen, jongeren en volwassenen. Inmiddels verschenen ongeveer 30 boeken in uiteenlopende genres. Haar spannende verhalen publiceert ze onder het pseudoniem Anne Winkels. 

Apple iWork Pages

Pages is zoals de naam al zegt onderdeel van Apple iWork. Het is net als Microsoft Word niet los aan te schaffen. iWork kan Word-documenten openen.

systemen: Mac OS X
prijs: € 79,- (€ 99,- voor 5 mensen in hetzelfde huishouden)
nederlands: ja

Ark Media

Ark Media is gespecialiseerd in kinderbijbels en Bijbelse verhalen- en prentenboeken. Tevens uitgever van gedichtenbundels en Bijbelse jongerenuitgaven.

Artedu

Artedu biedt de workshop creatief schrijven voor groepen aan, die alleen of in combinatie met en als ondersteuning van een training gegeven wordt. De docenten zijn Anja Sicking en Marjon Sarneel.

Aspekt

Aspekt heeft een zeer breed fonds: literatuur, erotica, maar vooral veel non-fictie op het gebied van filosofie, sport, religie en politiek. De uitgever wil soms dat je meebetaalt aan de uitgaven.

Atelier de Pijp

Kom een schrijfcursus volgen in mijn gezellige atelier in Amsterdam. Je leert er vaardigheden die je direct kan toepassen op je eigen materiaal. Omdat we in mijn eigen atelier werken, blijven de kosten lekker laag.

De workshops zijn enerverend, leerzaam en helder. We werken met kleine groepen, zodat iedereen ruim aan bod komt. Vanaf september staan er weer vier cursussen op het programma. Nieuw is de cursus September Intensief, voor als je het nieuwe seizoen op volle kracht wilt beginnen.

– Frank Gunning, Atelier de Pijp  

Athenaeum-Polak & Van Gennep

Uitgeverij Athenaeum-Polak & Van Gennep maken deel uit van Em. Querido. De uitgeverij geeft Nederlandse en vertaalde klassieken uit. Daarnaast heeft de uitgeverij een non-fictiefonds met werken op het gebied van politiek en wetenschap.

Atlas

Uitgeverij Atlas geeft literaire fictie en non-fictie uit, zowel vertaald als oorspronkelijk Nederlands. Naast fictie en literaire non-fictie is de uitgever gespecialiseerd in reisboeken, filosofie en literaire strips. Uitgeverij Atlas is onderdeel van Amstel Uitgevers en NDC|VBK De Uitgevers.

Augustus

Uitgeverij Augustus is een uitgeverij van Nederlandstalige romans, poëzie en verhalen van aanstormend talent en auteurs van internationale naam. Augustus geeft tevens De Schrijfbibliotheek uit, i.s.m. Schrijven Online. De uitgeverij is een onderdeel van Amstel Uitgevers en NDC|VBK De Uitgevers.

Auteursrecht.nl

'Alles wat u wilde weten over auteursrecht'

Autobiografisch schrijven en de genius (guiding spirit)

Willemijn Soer, 1939, aanvankelijk theoloog, later schoolmusicus, o.a. aan Helicon, nu Vrijeschool Pabo Hogeschool Leiden. Sinds 2002 Biografiewerker. De thema’s woord en muziek bepaalden mijn belangrijke keuzes. Sinds 2002 cursussen, masterclasses en modules Autobiografisch Schrijven. Yvonne Meesters e.a. zetten dit werk met de vakgroep Autobiografisch Schrijven voort.

Awater

Tijdschrift van de Poëzieclub, opgericht door Gerrit Komrij.

Balans

De uitgaven van uitgeverij Balans betreffen hoofdzakelijk maatschappelijk relevante onderwerpen, waaronder journalistiek, biografieën, dagboeken en memoires. Balans is een onderdeel van WPG Uitgevers.

Ballustrada

Ballustrada is een literair tijdschrift voor het Nederlandse taalgebied uit Zeeland. Twee keer per jaar verschijnt er een uitgave van minstens honderd pagina’s. Het wil een podium bieden aan jonge schrijvers, aan minder bekende auteurs met verrassende kwaliteiten en aan een kring van bekende auteurs die zich verbonden weet met haar periodiek.

Barbarus.org

Barbarus.org is een culturule website waar diverse verhalen te lezen zijn. Ook staan er interviews met schrijvers. 

Site bezoeken

Bas Lubberhuizen

Uitgeverij van (vooral) boeken over Amsterdam (fotoboeken, literaire wandelgidsen, Amsterdamse herinneringen) en daarnaast wat poëzie, brievenboeken, boeken over drank en eten en boeken over Multatuli.

Basic Publishing

Schrijf en publiceer je verhalen en gedichten - aanmelden is gratis. Je gepubliceerde verhaal of gedicht kan tevens door de lezers beoordeeld worden met een cijfer. Tevens kunnen de lezers je verhaal of gedicht van een reactie voorzien, waardoor je handige tips en ideen kunt ontvangen.

BasisCom

BasisCom in Nieuwegein verzorgt workshops, cursussen, masterclasses en voordrachten, onder andere over creatief schrijven. De leerstof wordt op maat samengesteld en uit diverse onderwerpen, zoals: de doelgroep bepalen, journalistieke genres, betogen en onderbouwen, de finishing touch of het interview.

BBNC

De speerpunten van BBNC Uitgevers zijn inspiratie, geschiedenis en cadeauboeken. De uitgeverij geeft ondermeer fictieve boeken en e-boeken uit. Terugkerende genres zijn het historische roman en thrillers.

Bertolt Brecht Festival

Tijdens dit literaire festival in Deventer wordt de Duitse dichter, toneelschrijver en regisseur Bertold Brecht herdacht met talloze lezingen, uitvoeringen van Brechtliederen, films, toneelvoorstellingen en workshops. Het evenement vindt plaats op verschillende plekken in Deventer. Meestal eind januari.

Biografie Bulletin / Tijdschrift voor biografie

Tijdschrift over het biografische genre dat de afgelopen decennia in Nederland aan belangstelling heeft gewonnen. "Indrukwekkend is de lijst van inmiddels verschenen biografieën over kunstenaars, politici en wetenschappers. De populariteit van het genre is niet zo vreemd. Politieke, literaire, kunstzinnige en maatschappelijke daden komen door biografieën vaak in een ander daglicht te staan. Juist door het perspectief van het individu gaat de (literatuur-) geschiedenis leven."Dit tijdschrift is inmiddels overgegaan in Tijdschrift voor biografie.

BKKC: Brabants Kenniscentrum Kunst en Cultuur

BKKC, (voorheen LiBra), het Brabants Kenniscentrum Kunst en Cultuur, is een provinciale steunfunctie voor de letteren. BKKC informeert en adviseert schrijvers, legt contacten tussen organiserende instellingen en schrijvers, en stimuleert literaire evenementen. Daarnaast reikt BKKC tweejaarlijks een Brabantse schrijversprijs uit en verdeelt zij, in opdracht van de provincie, de provinciale letterensubsidies.

Black Magic Womanfestival

Tijdens dit negendaagse festival in Amsterdam Zuid-Oost worden vrouwelijke (semi-)professionele artiesten uit verschillende windstreken gepromoot. Met muziek, theater, literatuur, spoken word, beeldende kunst, poëzie en nieuwe media. Begin/midden november.

Block to Bloom

Bij Block to Bloom moedigt Floor Buschenhenke andere schrijvers aan, daagt ze uit en voedt ze constructieve feedback. Dit alles om hun schrijven te laten groeien en bloeien. Ook schrijft Floor teksten in opdracht. Op haar website Block to Bloom biedt ze schrijfcoaching op maat aan non-fictie-, proza- en poëzieschrijvers. Ook geeft ze workshops, begeleidt ze het schrijfproces en maakt ze tekstanalyses.

Boek.be

Belgische site met veel boekennieuws. "Boek.be is de confederatie van de belangenverenigingen van het Vlaamse boekenvak: de Vlaamse boekverkopers (VBB), uitgevers (VUV) en boekenimporteurs (VBI). Van de totale verkoop van nieuwe boeken in Vlaanderen vertegenwoordigen de leden van Boek.be zo’n 90% van de markt, en dit zowel aan producenten- als aan verkoopszijde."

Boeken over creativiteit

 • Els Beerten, Vingeroefeningen. (Afijn/Biblion, 2003)
 • Saskia de Bruin, Schrijvend opbloeien in het schrijfpaleis. (De Zaak, 2006)
 • Julia Cameron, The Artist’s Way. (Uitgeverij Vrij Geestesleven, 2002)
 • Julia Cameron, Je leven schrijven – Een meditatieve weg tot zelfkennis. (Uitgeverij AnkhHermes, 2001)
 • Geertje Couwenbergh, Zin – Lust in je leven door te Schrijven. (AnkhHermes, 2011)
 • Natalie Goldberg, Schrijven vanuit je hart. (Altamira-Becht, 2006)
 • Jan Veldman, De 35 dramatische situaties. (Augustus, 2007)
 • Pim Wiersinga, Schrijven: het begin. (Augustus, 2006)

Boeken over redigeren, publiceren en uitgeven

 • Heidi Aalbrecht, Schrijfstijl. (Augustus, 2008)
 • Wim Daniëls, Teksten redigeren. (Prisma, 2011)
 • Maarten Dessing, Uitgeven in eigen beheer. (Augustus, 2008)
 • Laurens van Krevelen, De stijl van de uitgever. (De Buitenkant, 2002)
 • Lisa Kuitert, Over redactie. (Augustus, 2008)
 • Joost Nijsen, ABC van de literaire uitgeverij (Podium, 2012)
 • Lydia Vroegindeweij, Handboek redactie. (Sdu, 2005) 

Boekencentrum

Uitgever van christelijke kinder- en jeugdboeken voor diverse leeftijdscategorieën en leesniveaus.

Boekengek.com

Plek om je boek te promoten. Bevat ook overzichten van boekenmarkten en recensies. "Heeft u ook een leuk boek geschreven? Wilt u daarmee op deze site staan? Dat kan, lever ons foto's en tekst en we zetten het erop. Er is plek voor iedereen. Lees eerst de voorwaarden en voorkom onnodige vertraging."

Boekenmaker.nl

'Wij maken van uw manuscript een stevige paperback (pocketboek), geven advies en doen een voorstel voor de cover.'

Boekenmijn

Boekenmijn is een eigenbeheer-winkel-op-het-web. Geen printing-on-demand service, geen drukker, maar een website waar je je in eigen beheer / pod uitgegeven boek kunt verkopen en tonen aan de wereld. "Boekenmijn heeft als missie zoveel mogelijk titels van kleine, zelfstandige uitgevers en auteurs die in eigen beheer uitgeven te presenteren aan een zo breed mogelijk publiek van lezers en boekhandels."

Boekenplan

Een boek publiceren bij Boekenplan betekent veel tijd besparen met de promotie van uw uitgave en minder risico lopen dat u met boeken blijft zitten. Uw werk succesvol? Werk samen met Boekenplan en we bereiken de beste resultaten met een goed plan. Lees meer over onze werkwijze op onze website.

Boekids Literair Jeugdfestival

Kinderen enthousiast maken voor literatuur: dat is het doel van het literaire jeugdfestival Boekids. Het bestaat uit twee dagen vol schrijverspodia met kinder- en jeugdboekenschrijvers, muziek, een theatershow, een tentoonstelling en activiteiten voor ouders. Eind februari.

BoekieBoekie

BoekieBoekie is een online tijdschrift en een schrijfwedstrijd, speciaal voor kinderen van 6 tot 14 jaar, over kunst en literatuur. Bevat onder andere de Poem Express. "De Poem Express is een internationaal kunst- en gedichtenfestival voor kinderen. Sinds 1992 reizen gedichtenposters van kinderen de wereld rond. Jaarlijks doen duizenden kinderen uit verschillende landen mee met de Poem Express en maken ze een gedichtenposter in hun eigen taal. Per land worden gedichtenposters geselecteerd die in aanmerking komen voor de Poem Award. Die gedichten worden vertaald naar het Nederlands, Engels, Duits en Frans en worden gepubliceerd in de dichtbundel van de Poem Express. De meest bijzondere inzendingen worden ook tentoongesteld op de Poem Expo, een internationaal reizende expositie." BoekieBoekie organiseert tevens de Art Award, een illustratiewedstrijd voor studenten en debutant-illustratoren.

Boekmanstichting

Verzamelen, analyseren en toegankelijk maken van literatuur en documentatie op het gebied van kunst, cultuur en beleid

Boekscout

Uitgeverij en eigenbeheer-drukker ineen. Komt een manuscript door de selectie - volgens Boekscout is dat meer dan 85% - dan geeft men het uit onder eigen vlag en krijg je je eerste boek gratis. Zo niet, dan kun je bij het productiebureau terecht om je boek te laten drukken volgens het printing-on-demand principe.

Boekvanmij.nl

Moderne POD-aanbieder die drukt en niet print. Met een overzichtelijke site en een helder keuzemenu. "Wij bieden u de mogelijkheid om om uw eigen boek, in de door u gewenste oplage te drukken. En, tegen concurrerende prijzen."

Boekvertalers.nl

Boekvertalers.nl is het gezamenlijke weblog van een groep vertalers die lid zijn van de Yahoo-mailinglist ‘Boekvertalers’.

Boertiengroep

Boertien Training geeft diverse cursussen op het gebied van schrijven, onder andere ‘Creatief en doelgroepgericht schrijven’, ‘Internet- en Intranetteksten schrijven’ en ‘Schrijven in de juiste stijl’.

BOOKaBOOK

Bijzonder boekconcept dat in de muziek eerder werd toegepast (www.sellaband.com). Met een systeem van shareholders waar je goed over moet nadenken: "Je hebt slechts 1.000 mensen nodig die €15 investeren in jouw toekomstig succes." BOOKaBOOK is geen POD: dat zou met de minimale oplage van 1000 exemplaren veel te duur worden.

Books of Fantasy

Books of Fantasy specialiseert zich in Fantasyboeken. De uitgeverij biedt naast begeleiding en verspreiding via zusterorganisatie Pure Fantasy nieuw talent de kans om hun boek onder de aandacht van de doelgroep te brengen.

Bram Hulzebos - manuscriptbeoordeling

Schrijver/journalist Bram Hulzebos beoordeelt manuscripten en begeleidt begeleidt beginnende en gevorderde schrijvers en journalisten.

Bram Roza Festival

Dichter bij de Molen in het Zuidhollandse Nieuw-Beijerland staat voor jaarlijks tien dagen poëzie, muziek, cabaret, straattheater, poetryslam, multitectheater, beeldende kunst, koekeloerhuisjes, workshops, gedichten schrijven, fotografie, een nachtwandeling, zeiltochten en een fietsarrangement. Half september meestal.

Brevier

Een onafhankelijke uitgeverij van literaire fictie, prentenboeken en non fictie (psychologie, mens en maatschappij, religie). Brevier hanteert de vuistregel 'we geven alleen uit waar we zelf wat mee hebben.'

Site bezoeken
Schrijven

Iedere week het beste van Schrijven Online in je inbox? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief. Boordevol nieuws, tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!
 • THEMA Kan schrijven je leven redden?
 • Hoe beschrijf je emoties?
 • Zo vind je een uitgever die bij je past
 • Zo belangrijk zijn de eerste 10 pagina's
 • Schrijftips van Anne-Gine Goemans
 • Schrijftechniek: vertellen en vertonen
 • Taaltips: taal en logica

Dit nummer verschijnt omstreeks 6 december oktober. Nog geen abonnee? Meld je aan vóór maandag 25 november 16:00 uur, dan krijg je dit nummer thuis!

Introductiekorting!