Start » Proeflezen » [Young Adult] De Brandende kroon begin

[Young Adult] De Brandende kroon begin

Door: Runes
Op: 23 november 2018

Hoe komt dit op jullie over?

- Wat vind je van de HP? Wat is je eerste indruk van haar?

-Hoe is de omgeving omschrijving?

Algemene tips zijn ook altijd welkom

Fragment: 

Het kantoor van Rusa heb ik altijd al onpersoonlijk gevonden. Geen foto’s, geen tekening van haar kind zelfs haar parfum geur hing hier niet.
‘hoe voel je je, Luciana ?’. ‘Luciana’, ze gebruikte nooit mijn echte naam.
‘Het gaat wel, denk ik’. Hoe moest ik me nou voelen. Het verdriet voelde ik wel maar ik ging er niet om huilen. Voor de rest voelde ik niet, net een groot gat met niks.
‘Ik weet dat jij en je vader geen goede relatie hebben, maar het blijft je vader.’ Ze keek me indringend aan, alsof ze wachtte op mijn reactie.
‘Wat wil je nou dat ik zeg. Dat ik mijn ouders heb vergeven omdat mijn vader had verborgen dat hij ALS had.’
‘Dat heb ik niet gezegd, Luciana. Als je nou gewoon luistert naar wat tegen je zeg.’ Ik kon op sommige momenten haar wel vermoorden.
‘De aankomende dagen neem ik verlof,Rusa.’ Ik draaide me om en liep zo snel mogelijk uit het gebouw.
Het was verschrikkelijk heet toen ik het gebouw verliet. Aan de linkerkant van het gebouw was er veel schaduw. Ik ging daar naast de container. De tranen begonnen op te zwellen in mijn ogen. Ik wist dat zou gaan instorten. Ik voelde me schuldig. Ik had daar moeten.
Het is mijn schuld.

In de avond was het weer heel snel veranderd. De lucht was veel vochtiger geworden. Ik liep de studio binnen. Luno was een van de betaalde stagiaires van de producenten. Hij vertelde me altijd hoe een grote hit zijn reality-show zou zijn. Ik weet ook zeker dat hij kan. Voor deze stageplek heeft moeten knokken. Zijn ouders stonden niet achter hem met deze keuze. Ze hadden liever dat hij een arts of een advocaat kon worden, dan had hij een zekerheid dat hij rijk zou worden. Luno gaf dan ook nooit op met de strijd om hun mening te veranderen. Een paar jaar geleden was Luno‘s vader overleden aan een hartaanval tijdens de discussie tussen Luno en hem. Luno gaf zichzelf dan ook de schuld. Het waren zware jaren voor hun. Luno was van plan om zijn droom op te geven voor zijn vader.

Door de schuifdeuren heen sleepte mezelf naar binnen. Er was een hele grote hal die net zo kaal was als Rusa kantoor. Ik rilde ervan. Aan de linkerkant zat de lift. Toen ik bij de lift aan kwam zag Marwa. Marwa is Luno‘s stagebegeleider. Als er ik was deed ze zo klef samen Luno. Hij zag het kwaad er niet. Ik pakte mijn telefoon en deed oordopjes in, en ik deed alsof ik met iemand in gesprek was. Maar zelfs dat hield haar niet tegen.
‘Hey Lucy, hoe gaat het?‘Haar stemde was zo hoog dat ik het zelfs hoorde door mijn oordopjes heen. Met een kille glimlach en knik beantwoorde ik haar vraag.
‘Ben je je stem verloren ? Mijn moeder heeft daar een speciaal recept voor.‘ Haar glimlach bereikte haar ogen niet. Die lach deed me denken aan Loisini. Een van de weinige vriendinnen die ik vroeger had. Ze had uiteindelijk zelfmoord gepleegd.
De lift was gestopt en ik liep met grote stappen naar buiten. Haar karakter deed me denken aan de edelen met hun blauwe zure bloed.

Reacties

Steenvoorden EM
Laatst aanwezig: 5 weken 1 dag geleden
Sinds: 23 Sep 2018
Berichten: 1

Ha Runes,

Ik heb je stukje gelezen. De HP geeft wel informatie over haar omgeving en over zichzelf, maar behalve het feit dat haar vader is overleden (of toch nog niet?) en dat ze zichzelf daarvan de schuld geeft, weet je weinig over haar.

De laatste zin van het verhaal komt voor mijn gevoel uit het niets vallen.
Verder zitten er nogal wat schrijffoutjes in je tekst, wat er voor zorgt dat het niet echt lekker loopt en leest, vooral als er woorden vergeten zijn. Probeer daar eerst wat aan te doen, dan is je tweede vraag misschien beter te beantwoorden.

Succes, EM

madam Bovary
Laatst aanwezig: 3 dagen 3 uren geleden
Sinds: 17 Okt 2017
Berichten: 380

@ Runes

Helpt het om heel vriendelijk voor elkaar te zijn?
Opbouwende feedback ( wat draagt dit woord bij tot de Nederlandse taal?) als er helemaal niets op te bouwen is. Dit fragment is gewoon slecht.

Thérèse
beheerder
Laatst aanwezig: 5 uren 43 min geleden
Sinds: 2 Aug 2009
Berichten: 5835
madam Bovary schreef:

@ Runes

Helpt het om heel vriendelijk voor elkaar te zijn?
Opbouwende feedback ( wat draagt dit woord bij tot de Nederlandse taal?) als er helemaal niets op te bouwen is. Dit fragment is gewoon slecht.

Toch kan onderbouwing van als er helemaal niets op te bouwen is behulpzaam zijn.
Sec gewoon slecht is geen feedback, en daar is Proeflezen wel voor bedoeld.

Een goed verhaal, wat is het en hoe schrijf je er een? Lees het hier.

Suma
Laatst aanwezig: 4 weken 12 uren geleden
Sinds: 6 Sep 2007
Berichten: 3625

OK, ik ben vriendelijk, maar wil je wel wat uitleggen. Als je graag wil dat iemand de moeite neemt om iets te proeflezen, is het gebruikelijk dat de inzender, vrager zijn uiterste best heeft gedaan met schrijven en slordigheden zoveel mogelijk verbetert. Een paar dingen vallen mij op en dat zijn in mijn idee slordigheidsfouten. Maar ik denk dat er ook wat dingen zijn die je of vergeet, of niet weet. Ik zet tussen haakjes[ welke opmerkingen ik heb] . Kijk maar of je er iets mee wilt doen.

Fragment:
Het kantoor van Rusa heb ik altijd al onpersoonlijk gevonden. Geen foto’s, geen tekening van haar kind[, komma of je zet een koppelwoord 'en' erbij.] zelfs haar parfum=geur is één woord. hing hier niet.
‘Hoofdletter, je begint immers een zin? Hoe voel je je, Luciana ?’. ‘Luciana’, ze gebruikte nooit mijn echte naam. [Denkt de hoofdpersoon dat? Dan gebruik je geen aanhalingsteken.]
‘Het gaat wel, denk ik’. Hoe moest ik me nou voelen. Het verdriet voelde ik wel[, komma want er staat vervolgens 'maar'.] maar ik ging er niet om huilen. Voor de rest voelde ik niet, net een groot gat met niks.
‘Ik weet dat jij en je vader geen goede relatie hebben, maar het blijft je vader.’ Ze keek me indringend aan, alsof ze wachtte op mijn reactie.
‘Wat wil je nou dat ik zeg. Dat ik mijn ouders heb vergeven omdat mijn vader had verborgen dat hij ALS had.’
‘Dat heb ik niet gezegd, Luciana. Als je nou gewoon luistert naar wat ik? tegen je zeg.’ Nu denkt de HP iets en dan zet je dat op de volgende regel. Iedere persoon heeft recht op zijn eigen ruimte, dus regel.
Ik kon op sommige momenten haar wel vermoorden. [Ik zou deze zin ombouwen.]
‘De aankomende dagen neem ik verlof,Rusa.’ Ik draaide me om en liep zo snel mogelijk uit het gebouw.
Het was verschrikkelijk heet toen ik het gebouw verliet. (3 x gebouw binnen een heel korte tijd, kun je een ander woord verzinnen?] Aan de linkerkant van het gebouw was er veel schaduw. Ik ging daar naast de container. [wat ging je naast de container?] De tranen begonnen op te [tranen zwellen niet op, dat doen hooguit de slijmvliezen] zwellen in mijn ogen. Ik wist dat zou gaan instorten. [wat gaat instorten?] Ik voelde me schuldig. Ik had daar moeten. [Wat had je daar moeten?] Je vergeet geregeld een werkwoord erbij te zetten.
Het is mijn schuld.

Geef woorden aan gedachten.

Schrijven

Iedere week het beste van Schrijven Online in je inbox? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief. Boordevol nieuws, tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!
  • De grootste uitdaging voor iedere schrijver: de erotische scène
  • Zo repareer je een haperend plot
  • 8 manieren om taalvouten te voorkomen
  • De 10 schrijfregels van Carolina Trujillo en Henk van Straten
  • Je debuutroman schrijven in New York, Bert Moerman deed het
  • Schrijftips van bestseller auteur Abdelkader Benali
  • Alles wat je moet weten over het schrijven van dialogen
  • De schrijfgeheimen van Ingmar Heytze
  • Waar let een bureauredacteur op?
  • Een nieuwe editie van ons literaire katern Alice met daarin o.a. de winnaars van onze schrijfwedstrijd 'De Bruiloft'

Als je je aanmeldt vóór maandag 25 maart 16:00 u. krijg je dit nummer thuis!

MELD JE AAN