Start » Proeflezen » [YA novel] Illuminati

[YA novel] Illuminati

Door: JuliëtteT
Op: 10 februari 2019

Ik wil graag weten wat jullie eerste gedachtes zijn bij het lezen. of het een beetje leuk geschreven is, een beetje loopt en gewoon in het algemeen horen wat mensen van mijn schrijfstijl denken.

Ik heb expres minder informatie gegeven in het eerste hoofdstuk omdat het verhaal voor mijn gevoel dan nog op gang moet komen, hoe langer het verhaal doorgaat hoe meer duidelijk wordt wat er aan de hand is. Ook hierover hoor ik graag hoe jullie denken!

Fragment: 

Ik lig op mijn bed, net gedoucht en getraind, dan voel ik me het fijnst. Dat en na het eten. Dat zijn de mooie momenten in het leven. Met een zucht rol ik op mijn zij en pak een boek van mijn nachtkastje af. Net als ik het opensla, hoor ik mijn moeder binnenkomen. Ik kan alleen maar hopen dat ze een goede dag heeft, dan kunnen we het altijd goed vinden. Maar zo niet, dan is het… minder gezellig. Ik heb haar al twee dagen niet gezien, dus leg ik het boek terug en kom overeind.
Het is wennen in het grote huis. Ik moet nog steeds nadenken waar mams kantoor zit bijvoorbeeld, vroeger had ik zoals een normaal mens geen moeite met mijn huis. Het witte huis, het huis dat iedereen in de wereld kent. Het is raar om er te wonen, maar ja, als je moeder president word heb je geen keuze. Daarbij wist ik al jaren dat het eraan zat te komen. Maar dat maakt het niet makkelijker voor een huismus om weg te moeten uit eigen bed.
‘Goedemiddag!’ Roep ik als ik de trap af kom. De druk verdwijnt van mijn borst als mam naar me lacht terwijl ze haar jas ophangt. Ze geeft me even een stevige knuffel als ik onderaan de trap sta.
Als we naar de eetkamer lopen, verteld ze me over haar dag. Ik ruik het eten vanuit de gang al, de chef kan geweldig koken. Al pratend gaan we zitten, waar het eten opgediend word. Het is vrij stil om me heen, ondanks dat we praten. Normaal ben ik veel meer stemmen gewend, die allemaal tegelijk in de grote eetzaal zitten.
‘De belastingveranderingen vallen volgens mij goed. Hoger voor de rijken en minder voor de armen. En het plan dat die winst gelijk doorgesluisd word naar hulp voor mensen met een onder gemiddeld inkomen ook.’ Verteld ze tussen een paar happen door. Ik glimlach opgelucht. Het is best lastig voor haar om populair te worden, gezien de omstandigheden. Maar dit soort dingen is wel wat ze graag wilde doen en het is in mijn ogen de manier om geliefd te worden bij het volk.
‘Ze zullen vanzelf zien dat jij het beste met ze voor hebt. Vroeger of later.’ Zeg ik. Ze lacht vermoeid naar me.
‘Ik hoop het. Ik wil niet nog meer protesten. Als dat uit de hand loopt en we moeten het op gaan breken, zijn we helemaal de slechteriken.’ Zucht ze. Met een lichte frons neem ik haar in me op. Ze ziet witter dan gezond is en heeft flinke donkere kringen onder haar ogen. Ondanks het feit dat de lasagne ontzettend lekker is, speelt ze lusteloos met haar eten.
‘Wil je niet liever gaan slapen mam? Je ziet er moe uit.’ Ik leg een hand op haar arm. Vastberaden schudt ze van nee.
‘Alsjeblieft zeg, ik heb je amper een uur gezien de afgelopen dagen. Ik wil een etentje als gezin vandaag.’ Besluit ze. Het voelt fijn dat ze dat zegt. Al zou ik graag hebben dat ze wat rust neemt, maar goed. Het is fijn dat ze graag tijd met me doorbrengt. Ik verveel me eigenlijk, ondanks de lessen die ik nog steeds krijg. Ik mag niet veel naar buiten, dat is blijkbaar te gevaarlijk. Ook wil mam me nog niet bij persconferenties en toespraken, dus kijk ik die noodgedwongen op tv. Niet dat ik graag beroemd wil worden, maar ik maak me altijd zo’n zorgen om haar. Er zijn wel eens aanslagen geweest. Bijzonder onsuccesvolle aanslagen moet ik zeggen, maar het feit dat het in de hoofden van sommige speelt is erg eng. Soms zou ik willen dat ze een saaie kantoorklerk was, zo heerlijk veilig. Het is dat ik weet dat ze er doodongelukkig van zou worden, anders had ik het voorgesteld. Ze vraagt hoe het gaat met mijn lessen, waarop ik uitleg waar we nu mee bezig zijn. We maken meteen een afspraak om me morgen wat wiskunde bijles te geven, mijn zwakste vak. De talen zijn prima te doen, maar dat gepruts met die cijfertjes is niets voor mij.
‘Wanneer zou ik weer naar een echte school mogen?’ Vraag ik, nadat ik mijn uitstekende cijfers voor Engels heb vermeld. Haar gezicht betrekt en ik heb gelijk spijt van mijn vraag.
‘Als ik alles onder controle heb. Ik weet dat het lastig voor je is.’ Ze klinkt niet boos, eerder gekwetst. Ik knik gehoorzaam en slik mijn tegenargumenten in. Ze doet haar best.

Reacties

janpmeijers
Laatst aanwezig: 3 uren 36 min geleden
Sinds: 8 Mrt 2013
Berichten: 5942

Juliette T,

De tekst verloopt naar mijn smaak traag, dat komt vooral door dit soort zinnen/zinsdelen:

als ik de trap af kom.
als ik onderaan de trap sta.
Als we naar de eetkamer lopen,
gaan we zitten, waar het eten opgediend wordt.

Je hoeft niet steeds fysiek het personage te verplaatsen. Je kunt gewoon schrijven: onder het eten/tijdens het eten, dat ze eerst gaat zitten en dergelijke is niet nodig.
Conctreer de tekst meer op de gedachten van je personage. Wat houdt haar bezig? Wat vindt ze van de veranderingen.

Let op je interpunctie bij de dialoog:
‘Goedemiddag!’ Roep ik als ik de trap af kom. - roep met kleine letter.
Vroeger of later.’ Zeg ik. Zo: 'Vroeger of later,’ zeg ik. ( het is 1 zin)

en zo nog wat zinnen,

succes.

Diana Silver
Laatst aanwezig: 1 uur 10 min geleden
Sinds: 8 Nov 2010
Berichten: 4936

Ik vind dat er een fijne cadans in je schrijfstijl zit. Er komen in de eerste alinea's snel veel dingen voorbij die samen een goed beeld van je personage en haar dagelijks leven geven.

Citaat:

Ik heb expres minder informatie gegeven in het eerste hoofdstuk

Heel goeie keuze dus, wat mij betreft.

JP heeft wel gelijk dat je beschrijvingen nog bondiger mogen hier en daar. Kwestie van zinnen efficient inrichten en vanzelfsprekende dingen niet gaan benoemen.

Ander puntje dat me opviel: je ik-persoon heeft zelf vrij weinig inbreng in de dialoog. En als ze al iets zegt is het een volledig neutrale opmerking.
Misschien heb je dat bewust zo gedaan. Maar zo niet, dan zou je kunnen overwegen om een wat groter deel van de dialoog bij de ik-persoon te leggen. En om iets meer van haar werkelijke gedachten te laten uitspreken, in plaats van alleen maar bemoedigingen voor haar moeder. ("Wanneer zou ik weer naar een echte school mogen" vind ik het eerste interessante wat ze zegt, maar de impact daarvan dempt ze gauw weer door er meteen spijt van je krijgen.)

Nogmaals, als het je bedoeling is dat de hoofdpersoon zichzelf totaal wegcijfert, dan niks veranderen. Maar van mij mag ze wel wat oprechter tegen haar moeder zijn.

Waar waren we gebleven?

JuliëtteT
Laatst aanwezig: 2 weken 4 dagen geleden
Sinds: 18 Apr 2018
Berichten: 2

Heel erg bedankt voor jullie tips!
Ik ben het hoofdstuk na het nog een keer door te lezen gaan herschrijven met jullie tips in gedachte en het schrijft een stuk fijner zo.

wat betreft het wat neutraler zijn van de hoofdpersoon, dit heeft zeker met veel respect naar de moeder te maken, maar het mag inderdaad wel iets persoonlijker. De beschrijvingen korter is makkelijker te doen dan ik gedacht had, dus ik ben echt blij met jullie adviezen!

Lees Schrijven Magazine
  • Leer schrijven als Stephen King
  • Alles wat een schrijver moet weten over uitgeverijen
  • Schrijftips van Sander Kollaard (Stadium IV)
  • Wat verdien je aan een boek?
  • Crashcourse publiciteit & promotie
  • De schrijfdip en wat je ertegen kunt doen

Dit nummer niet missen, maar nog geen abonnee? Neem vóór 23 september 16:00 u. een abonnement!

MELD JE AAN
Lees Schrijven Magazine!

Lees het komende nummer van Schrijven Magazine. Meld je aan vóór 23 september!

Word abonnee