Start » Proeflezen » [Thriller] Verkeerde afslag

[Thriller] Verkeerde afslag

Door: PeterPen
Op: 26 augustus 2018

Dit is het begin van een verhaal en gaat over Ed Kiviet, Ed is een beetje een loser, het type 12 ambachten en 13 ongelukken en al die ongelukken zijn de schuld van een ander. Vandaag is Ed op weg naar weer een nieuwe baan, maar dan gaat het mis.

De vragen zijn
Is het onderhoudend
Is het Interessant genoeg om verder te willen lezen
Is de schrijfstijl goed, of niet
Andere feedback is ook welkom.

Fragment: 

Het eerste wat Ed Kievit zag toen hij bij kennis kwam, waren twee ogen die hem aanstaarden, eigenlijk was het er één. Het linkeroog stond op een kiertje. De ogen behoorden toe aan een wild zwijn, zijn kop, of wat daar van over was, lag voor hem op het dashboard. De rest van het onfortuinlijke dier lag op de motorkap.
Er hing nog een poot naar binnen waar bloed langs druppelde bovenop zijn half opgedronken blikje Red Bull dat ondanks de klap nog in zijn houder stond. Zijn hoofd voelde aan alsof iemand er met een voorhamer op had geslagen en hoelang zat hij hier al met al dat glas op zijn schoot. Ed groef in zijn geheugen terwijl op de radio was te horen dat het openen van een blikje tomatenpuree niet het juiste geluid was en dat het bedrag was opgelopen tot 14,500. euro. Hij moest iemand waarschuwen en plotseling wist hij het weer, omdat hij aan zijn iPhone dacht. Het kwam door de houten elektriciteitspalen waarvan de kabel naar een vervallen huis leidde half verscholen in het bos waar hij doorheen reed, waar zag je dat nog. Vlak daarna had hij op zijn iPhone gekeken of hij bereik had en niet door de voorruit die nu in duizend stukjes door de auto lag verspreid.
Met de brug van zijn neus was hij tegen het stuur geklapt en dat zijn airbag niet had gewerkt was niet zo vreemd, de Fiat Ritmo uit 1985 had geen airbag en er was ook geen piepsignaal dat aangaf als je je gordel niet om had, wat bij Ed ook het geval was geweest en waar hij nu spijt van had. Hij had ook gewoon de borden moeten volgen en niet dit verlaten weggetje binnendoor, daar zat hij dan in zijn enige nette pak, die hij nog maar drie keer had gedragen. De eerste keer op de bruiloft van Hans en Rita die inmiddels alweer waren gescheiden en de tweede keer op de begrafenis van die idiote zwager van hem die met zijn dronken kop een fles spiritus over de barbecue leeg spoot en tegelijk een halve liter Budweiser naar binnen gooide, ‘aanmaakblokjes is voor mietjes’ waren zijn laatste woorden.
Vandaag was de derde keer dat hij zijn multifunctionele pak droeg, op weg naar een nieuwe baan als Callcenter medewerker bij Easyconnect, iets wat hij nou wel kon vergeten met al dat bloed op zijn multifunctionele pak.
Zijn hand ging richting de binnenspiegel die bij de Fiat nog gewoon op de dakstijl zit gemonteerd en alleen een beetje scheef stond. Maar toen hij de spiegel naar hem toe wilde draaien om zijn neus te inspecteren, kreeg hij de volgende schok te verwerken. Drie van de vier vingers van zijn rechterhand stonden haaks om, alleen zijn pink stond nog in de normale stand, zijn wijs, middel en ringvinger wezen naar de bijrijder, als die er was geweest en meteen kwam ook de pijn.
‘Doet zeker wel zeer.’
Ed draaide zo snel zijn hoofd opzij dat bloedspetters in het rond vlogen en op het gezicht terecht kwam dat door het open portierraampje naar binnen gluurde.
‘Schrik me de tyfus!’ reageerde Ed, wat nogal grappig klonk door zijn gebroken neus, hij realiseerde zich meteen dat degene voor zijn raampje er al die tijd had gestaan, zonder dat hij het had gemerkt.
‘Je kan je sollicitatie wel gedag zeggen Eddie’ zei de man, die zich van Ed zijn reactie en de bloedspetters op zijn gezicht niks aantrok, hij liet een grijns zien waarin een gebit tevoorschijn kwam dat Ed deed denken aan grafzerken op een oud kerkhof.
‘Hoe weet je wie ik ben?’ en terwijl Ed het zei schoot hem de uitnodiging te binnen, hij draaide zijn hoofd richting de bijrijdersstoel waar die op had gelegen en nu niet meer lag en ook niet op de vloer ervoor.
Toen hij weer terug keek en de pijnbeleving tussen zijn hoofd en vingers vochten om de eerste plaats werd duidelijk waarom.
‘Zocht je dit soms’ de man hield de uitnodiging voor Ed zijn gezicht en begon er mee tegen zijn scheve neus te tikken.
‘Au godverdomme, klootzak, de tranen schoten in zijn ogen en de idioot had hem ook nog eens Eddie genoemd, iets wat zijn moeder vroeger ook altijd deed en af en toe nog en waar hij zo’n bloedhekel aan had, meestal was dat als hij iets had uit te leggen, wat nogal vaak voorkwam.
’Geef hier!’ Ed graaide naar de enveloppe en was vergeten dat zijn vingers de andere kant op stonden, hij gilde het uit toen hij ermee achter zijn stuur bleef haken. Wat pijnbeleving betrof stonden zijn vingers op winst.
Uit de goedkope speakers klonk blikkerig ‘Radar love’, ’It's my baby callin ,says I need you here’ zong Barry Hay, die in tegenstelling tot Ed zijn iPhone wel bereik had.

Reacties

Ostinato
Laatst aanwezig: 14 uren 6 min geleden
Sinds: 12 Jan 2013
Berichten: 1629

Ik vind de situatie zeker interessant, het is onderhoudend en er zitten leuke grapjes in (als je van zwarte humor houdt).

Ik vind wel dat er erg veel slordigheden en fouten in je tekst zitten. Alleen al de eerste zin bevat zo veel ellende dat ik bijna afhaakte.

Citaat:

Het eerste wat Ed Kievit zag nadat hij bij kennis kwam waren twee ogen die hem aanstaarde, of eigenlijk was het er één, het linkeroog stond op een kiertje.

...toen hij bij kennis kwam - OF ... nadat hij bij kennis was gekomen

Er ontbreekt een komma na 'kwam'.

... aanstaardeN

De zin eindigt bij 'één', daarna zou een punt moeten komen.

De constructie met 'of eigenlijk ...' is te omslachtig.

De rest van de tekst bevat ook heel veel slordigheden, die je met een paar keer teruglezen zo kunt corrigeren. Denk ook vooral om je verwijzingen. Naar een oog verwijs je met 'het', niet met 'ze'. Het blikje Red Bull dat in plaats van die.

Je begint veel zinnen op een nieuwe regel terwijl dat niet nodig lijkt. De tekst doet daardoor onnodig fragmentarisch aan.

Met een beetje extra aandacht kan dit naar mijn mening een hele leuke tekst worden, maar die aandacht is echt hard nodig als je je lezers niet wilt wegjagen.

Ontdekker van de Lekkerkerker kerkerkerkerker.
Echter niet de enige.

PeterPen
Laatst aanwezig: 10 uren 18 min geleden
Sinds: 25 Dec 2017
Berichten: 23

Hoi Ostinato

Wat erg al die fouten, nu je mij er op wijs zie ik het ook, echt slordig, ik moet daar beter op letten.
Ik zal de tekst aanpassen maar kan niet uitsluiten dat er dan nog fouten overblijven, ik heb wel in de gaten dat dat niet mijn sterkste punt is.
In elk geval bedankt voor de feedback en suggesties

'aanmaakblokjes is voor mietjes' is ook geen goed Nederlands, maar dat komt omdat Ed zijn zwager stomdronken was.

PeterPen

PeterPen

Lees Schrijven Magazine
  • Leer schrijven als Stephen King
  • Alles wat een schrijver moet weten over uitgeverijen
  • Schrijftips van Sander Kollaard (Stadium IV)
  • Wat verdien je aan een boek?
  • Crashcourse publiciteit & promotie
  • De schrijfdip en wat je ertegen kunt doen

Dit nummer niet missen, maar nog geen abonnee? Neem vóór 23 september 16:00 u. een abonnement!

MELD JE AAN
Schrijfboek cadeau? Nu gratis bij een abonnement op Schrijven Magazine!

Neem een abonnement op Schrijven Magazine!

Maak je keuze!