Start » Proeflezen » [Spannende YA] De Brandende kroon (verbeterd)

[Spannende YA] De Brandende kroon (verbeterd)

Door: Runes
Op: 12 augustus 2018

Hallo lezers,

Ik heb mijn fragment verbeterd. Als je toch nog fouten er in ziet, zeg het dan.

Beantwoord deze vragen AUB

1. Nodigt het uit om door te lezen?
2. Is het spannend?
3. Hoe ervaar je de stijl?
4. Is het verhaal te volgen?
5. Zou je willen weten hoe het verdergaat?

Alvast bedankt blush

***

Fragment: 

Een prachtige ring .Zijn warrige haren .Zijn ogen zaten vol liefde. Hij zat op zijn knieën en vroeg me of ik voor eeuwig met wilde zijn. Hij vroeg of ik van hem wilde zijn en hij van mij. Ik zei “ja“. Ja, het woord om met elkaar te verbinden.

“Echt eindelijk. Na bijna vijf jaren samen wilt hij nu pas met je trouwen,“zei Rusa. “Hij wachtte gewoon op het juiste moment, Rusa,”zei ik. Ik voelde me zo blij en gelukkig en niets kon dat verpesten. Rusa en ik zaten aan een klein restaurantje. Ze was mijn beste vriendin en mijn werkgever. Zij wist wie ik echt was : de weggelopen dochter van de koning. Mijn vader had tegen de pers gezegd dat ik een wereldreis zat te maken. Zodat de koningshuis geen schande kreeg. Al bijna drie jaar probeer ik dat huis te ontvluchten. De dingen die zich achter de gordijnen heeft afgespeeld. Ik kon het niet meer aan. Ik nam een hap van mijn kippenvleugel. Hij smaakt verrassend zoet. “Wat is dit voor een kip ?“vroeg ik. “Het is lekker,hé ? Ze hebben op de kippenvleugel voor dat hij werd gebraden er ruwe honing overheen gesmeerd. Vandaar dat hij zo lekker zacht en zoet is,“zei ze. “Maar wanneer gaan jullie trouwen op altaar ?“vroeg Rusa nieuwsgierig. “Ik weet het nog niet. We moeten allemaal nog dingen regelen,“ antwoordde ik. “Ga je je ouders hierover informeren ?,“ vroeg ze .“Waarschijnlijk niet,“zei. Ik noemde de plek wat thuis had horen te zijn hel. Ik had daar geen echte vrienden. Alleen de dochters van edelen die altijd zo klef deden omdat ik de dochter van koning was. De koningshuis was een grote spel. Als je het spel niet goed deed werd je geëlimineerd. Mijn oudere broer die later koning zou moeten worden was homo. Maar mijn ouders zeiden tegen hem dat hij voor publiek met een vrouw moest trouwen en achter slot en grendel met man mocht zijn. Hij was zo erg geschikt als koning . Hij wist hoe het kat en muisspel gespeeld moest worden. Maar hij vond dat de koningshuis het niet waard was om zijn geluk op te geven.

De straatjes van Émbede waren zoals gewoonlijk druk. Iedereen was bezig met iets. Kinderen waren een watergevecht aan het houden . De oudere kinderen waren aan het flirten met elkaar. Oude mannen waren aan het praten over de voetbalwedstrijd. En de vrouwen waren aan het koken en roddelen. Voordat ik bij mijn appartement aankwam zag een graffitiwerk van een democraat op de muur. Er was een tros druiven op gespoten waar bloed vanaf droop. Het bloed maakte een zin. “Weg met de koning, kom op democraten, Pi Leto Mare“. De laatste zin zat me dwars “Vrede win je met oorlog“. Liñge was nooit een democratische land geweest land geweest. Het was altijd een monarchie geweest. Zelfs tijdens de Verlichting bleef het een monarchie. De afgelopen jaren waren de democraten steeds opstandiger geworden. ‘’Pi leto Mare,vrede en oorlog’’.

Toen ik de deur van mijn appartement opendeed zag ik Luno’s moeder in de keuken staan koken.“Ooh schat, Luno heeft me verteld dat jullie verloofd zijn. Je mag dan pas achttien jaar zijn en dat is vrij jong maar ik wil dat je zo snel mogelijk gaat trouwen zodat je veel kinderen krijgt. Maar eerst moet ik jouw ouders ontmoeten,“zei ze. Ik kreeg al een hartverzakking toen ze me vertelde dat ik veel kinderen moest krijgen maar ik kreeg een dubbele hartverzakking toen ze zei dat ze mijn ouders wilde ontmoeten. “’Ik heb een jaar al geen contact met hun,“loog ik. Ik had al bijna drie jaar geen contact met hun. Ik zag veel beter toen naar haar keek. Ze had een hele grote paarse jurk aan en haar korte blonde krullen leken wel slangen. ‘’Je weet wat ze zeggen “Mare zun kieve, lineto mare kiev.“zei ze. “Vrede met je ouders is vrede met leven” Dat slaat nergens op. “Of het maakt je naïef,“antwoordde ik daarop. Haar ogen werden donkerder en ik zweer dat ik handen zo erg zag trillen dat ze me kon doden. “Ik denk beter naar Luno gaan ,“zei ik snel. Ik vertrok zo snel mogelijk uit de keuken. Gemene kreng.

Reacties

arjankloeze
Laatst aanwezig: 1 dag 35 min geleden
Sinds: 13 Jul 2018
Berichten: 21

De straatjes van Émbede waren zoals gewoonlijk druk. Iedereen was bezig met iets. Kinderen waren een watergevecht aan het houden . De oudere kinderen waren aan het flirten met elkaar. Oude mannen waren aan het praten over het voetbal wedstrijd. En de vrouwen waren aan het koken en roddelen. Voordat bij mijn appartement aankwam zag een een graffiti werk van een democraat. Er was een tros druiven op getekend waar bloed vanaf druipte. De bloed maakte een zin. “Weg met de koning, kom op democraten, Pi Leto Mare”.

Leuke sfeerbeschrijving. Je ziet het voor je. Goed gedaan.

Denk om juist gebruik lidwoorden.

Het is De voetbalwedstijd en Het bloed.

Succes!

Thérèse
beheerder
Laatst aanwezig: 11 min 51 sec geleden
Sinds: 2 Aug 2009
Berichten: 5903

Hoi Runes, leuk dat je een proefleesfragment plaatst. Let je wel op de forumregels, o.a.:

forumregels schreef:

Wees terughoudend met verwijzingen naar je eigen site of eigen schrijfwerk.

Voor je proefleesfragment is het niet nodig om overige tekst die je elders plaatste bij de feedback te betrekken, vandaar dat we je link drie sterretjes hebben gegeven.

Tijdens de zomervakantie schrijfmeters maken in De scribbe? Lees er meer over op deze pagina.

Araglin
Laatst aanwezig: 1 week 3 dagen geleden
Sinds: 20 Jul 2015
Berichten: 96

Hoi Runes,

Leuk dat je een stukje hebt geplaatst! Ik zou je alleen wel wil vragen om alles eerst zelf eens goed door te lezen en de vele slordigheidjes te corrigeren; nu is er geen beginnen aan... Verder wordt het een stuk leesbaarder als je dialogen op een nieuwe regel begint. Tip: lees je tekst hardop voor, dan merk je snel genoeg waar het misgaat. Succes!

Yrret
Laatst aanwezig: 3 uren 54 min geleden
Sinds: 16 Jul 2012
Berichten: 5958
Runes schreef:

Ik ben namelijk bezig met een boek.

Mooi.

Runes schreef:

En wees alsjelieft eerlijk. Als het toch niks word. confused

Eerlijk zijn doet pijn. Als je lieft.
Jouw boek kan wat worden - na een paar lichte inspanningen en basisoefeningen.

Zoals je ziet zijn er meerdere proeflezers interesseert - dus wachten we even op jouw herschrijf. Er staat nu veel 'onkruid' in jouw fragment.

Waar zitten de probleempjes?

Runes schreef:

‘’Ik heb drie jaar al geen contact met hun.’’loog ik.

In deze ene zin zitten twee probleempjes.
Jouw dubbele openende aanhalingstekens ‘’ is/zijn anders dan jouw dubbele sluitende aanhalingstekens ’’. Kies voor een [één] manier en wees daar consequent in.
De punt na hun mag/moet een komma zijn.

"Ik heb drie jaar al geen contact met hun," loog ik.

Runes schreef:

‘’Of het maakt je naief .’’antwoordde ik daarop.

In deze ene zin zitten vier probleempjes.
naief = naïef
De aanhalingstekens.
De spatie tussen naïef en de . [punt]
De punt mag/moet een komma zijn.

"Of het maakt je naïef," antwoordde ik daarop.

Runes schreef:

Toen ik de deur opendeed zag Luno’s moeder in de keuken staan koken.

Volgens mij een onvolledige zin.

Toen ik de deur opendeed zag ik Luno’s moeder in de keuken staan koken.

Runes schreef:

Voordat bij mijn appartement aankwam zag een een graffiti werk van een democraat.

Twee keer een - en volgens mij onvolledig. Graffiti werk = graffitiwerk.

Voordat ik bij mijn appartement aankwam zag ik een graffitiwerk van een democraat.

En zo nog [te]veel andere probleempjes.

Neem de tips mee van de anderen - herschrijf - plaats het in een nieuw reactieveld in dit topic. Alsjeblieft ...

Ooit protesteerde ik tegen het 'monopolie der oude heren'. Nu ben ik er zelf één.

InSpe
Laatst aanwezig: 1 week 4 dagen geleden
Sinds: 1 Feb 2015
Berichten: 54

Hoi, Runes

Het gegeven van je verhaal vind ik wel leuk/interessant. Maar zoals araglin en Yrret ook al zeiden: er is niet door te komen.

Waarom niet?
Je gebruikt geen alinea’s, er zitten veel (heel veel) fouten in je tekst.
Ik heb er even een paar uitgehaald:

Toen ik de deur opendeed zag Luno’s moeder in de keuken staan koken. “Ooh schat, Luno heeft me verteld dat jullie verloofd zijn. Je mag dan 18 zijn maar jullie kennen elkaar al bijna 2 jaar maar ik wil dat je zo snel mogelijk gaat trouwen zodat je veel kinderen geeft. Maar eerst moet jouw ouders ontmoeten.’’ zei ze.

dit moet zijn: Ik heb de aanpassingen in hoofdletters en tussen () geschreven.

Toen ik de deur opendeed zag (IK) Luno’s moeder in de keuken staan koken. “Ooh, (komma)schat, Luno heeft me verteld dat jullie verloofd zijn. Je mag dan 18 (ACHTTIEN)zijn maar (EN ipv maar? anders snap ik de zin niet) jullie kennen elkaar al bijna 2 (TWEE) jaar, (hier een komma) maar (DUS ipv maar? anders snap ik de zin weer niet ) wil (IK) dat je zo snel mogelijk gaat trouwen zodat je veel kinderen geeft (kinderen geeft? Wat wil je precies zeggen? Kinderen KRIJGT?). Maar eerst moet (IK )jouw ouders ontmoeten, (Een komma ipv een punt)’’ zei ze.

Voordat (IK)bij mijn appartement aankwam zag(IK) een een graffiti werk (graffitiwerk) van een democraat. Er was een tros druiven op getekend (waarop? op een muur?) waar bloed vanaf druipte (DROOP). De (HET) bloed maakte een zin.(: dubbele punt,dus ipv ,) “Weg met de koning, kom op democraten, Pi Leto Mare (hier een .)”

We moeten allemaal nog dingen regelen (hier een ,)’’ antwoordde ik

Na drie jaar weg te zijn geweest blijkt hij (HAAR) vader ALS te hebben heeft. Ze besluit om terug te gaan naar haar ouders.

‘’Echt eindelijk. Na bijna vijf jaren samen wilt hij nu pas met je trouwen(, ipv.) "zei Rusa. Hij wachtte gewoon op de juiste moment, Rusa (, ipv.)”zei ik. ’Echt eindelijk. Na bijna vijf jaren samen wilt hij nu pas met je trouwen (, ipv.) ”zei Rusa (hier staat 2x dezelfde zin) Ze was mijn beste vriendin en mijn werkgever. Zij wist wie ik echt was : de weggelopen dochter van de koning. Mijn vader had tegen de pers gezegd dat ik een wereldreis zat (AAN HET MAKEN WAS (ipv zat te maken) te maken.

En wees alsjelieft (ALSJEBLIEFT) eerlijk. Als het toch niks word (WORDT)

1 Nodigt het uit om door te lezen? Nee, omdat er heel veel fouten instaan.
2. Is het spannend? Vind ik niet (nog niet, tenminste)
3. Hoe ervaar je de stijl? Rommelig, zie mijn opmerkingen
4. Is het verhaal te volgen? Voor mij niet
5. Zou je willen weten hoe het verdergaat? Dat wel

Ik hoop dat mijn aanpassingen duidelijk zijn voor je.

Succes

Een woordenboek is de enige paats waar succes voor werk komt

Runes
Laatst aanwezig: 9 weken 1 dag geleden
Sinds: 10 Aug 2018
Berichten: 16

Hallo @Inspe,@Yrret,@Araglin en @Arjankloeze

Dank jullie wel voor jullie tijd om feedback te geven voor dit fragment.

Ik ga er nu meteen al aan beginnen om de spellingsfouten te verbeteren.

Runes

''All the make-up in the world, won't make you less insecure.''

Runes
Laatst aanwezig: 9 weken 1 dag geleden
Sinds: 10 Aug 2018
Berichten: 16

Hallo lezers,

Ik heb het fragment verbeterd.

Ik hoor graag als er nog fouten in zitten die ik over het hoofd heb gezien.

Runes

''All the make-up in the world, won't make you less insecure.''

Yrret
Laatst aanwezig: 3 uren 55 min geleden
Sinds: 16 Jul 2012
Berichten: 5958
Runes schreef:

Hallo lezers,

Ik heb het fragment verbeterd.

Ik hoor graag als er nog fouten in zitten die ik over het hoofd heb gezien.

Runes

Helaas, Runes, er zitten nog steeds veel fouten in. Maar, als jij het niet opgeeft - wie weet - doen wij het ook niet.

Araglin schreef:

Verder wordt het een stuk leesbaarder als je dialogen op een nieuwe regel begint.

Je hebt deze belangrijke tip van Araglin nog niet toegepast.

Runes schreef:

Rusa en ik zaten aan een klein restaurantje. Ze was mijn beste vriendin en mijn werkgever. Zij wist wie ik echt was : de weggelopen dochter van de koning. Mijn vader had tegen de pers gezegd dat ik een wereldreis zat te maken. Zodat de koningshuis geen schande kreeg. Al bijna drie jaar probeer ik dat huis te ontvluchten. De dingen die zich achter de gordijnen heeft afgespeeld. Ik kon het niet meer aan. Ik nam een hap van mijn kippenvleugel. Hij smaakt verrassend zoet. “Wat is dit voor een kip ?“vroeg ik. “Het is lekker,hé ? Ze hebben op de kippenvleugel voor dat hij werd gebraden er ruwe honing overheen gesmeerd. Vandaar dat hij zo lekker zacht en zoet is,“zei ze. “Maar wanneer gaan jullie trouwen op altaar ?“vroeg Rusa nieuwsgierig. “Ik weet het nog niet. We moeten allemaal nog dingen regelen,“ antwoordde ik. “Ga je je ouders hierover informeren ?,“ vroeg ze .“Waarschijnlijk niet,“zei.

Pas de tip van Araglin toe en je krijgt dit.

Rusa en ik zaten aan een klein restaurantje. Ze was mijn beste vriendin en mijn werkgever. Zij wist wie ik echt was : de weggelopen dochter van de koning. Mijn vader had tegen de pers gezegd dat ik een wereldreis zat te maken. Zodat de koningshuis geen schande kreeg. Al bijna drie jaar probeer ik dat huis te ontvluchten. De dingen die zich achter de gordijnen heeft afgespeeld. Ik kon het niet meer aan. Ik nam een hap van mijn kippenvleugel. Hij smaakt verrassend zoet.
“Wat is dit voor een kip ?“vroeg ik.
“Het is lekker,hé ? Ze hebben op de kippenvleugel voor dat hij werd gebraden er ruwe honing overheen gesmeerd. Vandaar dat hij zo lekker zacht en zoet is,“zei ze.
“Maar wanneer gaan jullie trouwen op altaar ?“vroeg Rusa nieuwsgierig.
“Ik weet het nog niet. We moeten allemaal nog dingen regelen,“ antwoordde ik.
“Ga je je ouders hierover informeren ?,“ vroeg ze .
“Waarschijnlijk niet,“zei.

In dit gedeelte van je fragment zitten in je dialogen een aantal 'spatie' probleempjes.

“Het is lekker,hé ? Ze hebben op de kippenvleugel voor dat hij werd gebraden er ruwe honing overheen gesmeerd. Vandaar dat hij zo lekker zacht en zoet is,“zei ze.

Spatie!

“Het is lekker, hé? Ze hebben op de kippenvleugel voor dat hij werd gebraden er ruwe honing overheen gesmeerd. Vandaar dat hij zo lekker zacht en zoet is,“ zei ze.

- hé? -

Lees dit artikel ajb.

https://schrijvenonline.org/nieuws/e-of-e-wanneer-...

“Maar wanneer gaan jullie trouwen op altaar ?“vroeg Rusa nieuwsgierig.

Spatie!

“Maar wanneer gaan jullie trouwen op altaar?“ vroeg Rusa nieuwsgierig.

“Ga je je ouders hierover informeren ?,“ vroeg ze .

Spatie en komma!

“Ga je je ouders hierover informeren?“ vroeg ze.

“Waarschijnlijk niet,“zei.

Spatie en onvolledig.

“Waarschijnlijk niet,“ zei ik.

Het oefenen - hoe schrijf ik dialogen correct - is heel simpel. Pak een boek - schrijf veel verschillende dialogen over - en herhaal dat 1001 keer.

Dialogen die eindigen met - zei ik - zei zij - zei ze - zei hij - zijn uitermate saai. Probeer dat zoveel als je kan te vermijden.

Belangrijk! Plaats jouw herschrijf in een nieuw reactieveld hieronder. Als je dat doet kunnen wij zien wat je wel/niet hebt herschreven ten opzichte van het origineel.

Ooit protesteerde ik tegen het 'monopolie der oude heren'. Nu ben ik er zelf één.

Runes
Laatst aanwezig: 9 weken 1 dag geleden
Sinds: 10 Aug 2018
Berichten: 16

Hallo @Yrret,

Hoe zou ik dan de zei ik of zei ze het best kunnen vermijden ?

Runes

''All the make-up in the world, won't make you less insecure.''

Araglin
Laatst aanwezig: 1 week 3 dagen geleden
Sinds: 20 Jul 2015
Berichten: 96

Na één of twee keer is het voor de lezer wel duidelijk wie aan het woord, dus dan kun je het weglaten. Vergelijk bijvoorbeeld eens:

Citaat:

“Wat is dit voor een kip ?“vroeg ik. “Het is lekker,hé ? Ze hebben op de kippenvleugel voor dat hij werd gebraden er ruwe honing overheen gesmeerd. Vandaar dat hij zo lekker zacht en zoet is,“zei ze. “Maar wanneer gaan jullie trouwen op altaar ?“vroeg Rusa nieuwsgierig. “Ik weet het nog niet. We moeten allemaal nog dingen regelen,“ antwoordde ik. “Ga je je ouders hierover informeren ?,“ vroeg ze .“Waarschijnlijk niet,“zei.

met

Citaat:

‘Wat is dit voor een kip?’ vroeg ik.
‘Het is lekker, hè?’ antwoordde Rusa. ‘Ze hebben honing op de kippenvleugel gesmeerd voordat hij werd gebraden. Vandaar dat hij zo lekker zacht en zoet is. Maar wanneer gaan jullie trouwen voor het altaar?’
‘Ik weet het nog niet. We moeten allemaal nog dingen regelen.’
‘Ga je je ouders hierover informeren?’
‘Waarschijnlijk niet.’

Je kunt het ook afwisselen of volledig vermijden:

Citaat:

‘Wat is dit voor een kip?’ Ik keek met grote ogen naar mijn bord.
‘Het is lekker, hè?’ Rusa nam een grote hap van de kippenvleugel. ‘Ze hebben er ruwe honing overheen gesmeerd. Vandaar dat hij zo lekker zacht en zoet is. Maar wanneer gaan jullie trouwen voor het altaar?’
‘Ik weet het nog niet. We moeten allemaal nog dingen regelen.’
‘Ga je je ouders hierover informeren?’
‘Waarschijnlijk niet.’

In ieder geval: oefening baart kunst!

Runes
Laatst aanwezig: 9 weken 1 dag geleden
Sinds: 10 Aug 2018
Berichten: 16

Een prachtige ring .Zijn warrige haren .Zijn ogen zaten vol liefde. Hij zat op zijn knieën en vroeg me of ik voor eeuwig met wilde zijn. Hij vroeg of ik van hem wilde zijn en hij van mij. Ik zei “ja“. Ja, het woord om met elkaar te verbinden.

“Echt eindelijk. Na bijna vijf jaren samen wilt hij nu pas met je trouwen,“zei Rusa.
“Hij wachtte gewoon op de juiste moment, Rusa,”zei ik. Ik voelde me zo blij en gelukkig en niets kon dat verpesten. Rusa en ik zaten aan een klein restaurantje. Ze was mijn beste vriendin en mijn werkgever. Zij wist wie ik echt was : de weggelopen dochter van de koning. Mijn vader had tegen de pers gezegd dat ik een wereldreis zat te maken. Zodat de koningshuis geen schande kreeg. Al bijna drie jaar probeer ik dat huis te ontvluchten. De dingen die zich achter de gordijnen heeft afgespeeld. Ik kon het niet meer aan.
“Wat is dit voor een kip?“Ik nam een hap van mijn kippenvleugel. Hij smaakte verrassend zoet.
“Het is lekker,hè? Ze hebben op de kippenvleugel voor dat hij werd gebraden er ruwe honing overheen gesmeerd. Vandaar dat hij zo lekker zacht en zoet is .Maar wanneer gaan jullie trouwen op altaar?“
“Ik weet het nog niet. We moeten allemaal nog dingen regelen.“
“Ga je je ouders hierover informeren?
“Waarschijnlijk niet. Ik noemde de plek wat thuis had horen te zijn hel. Ik had daar geen echte vrienden. Alleen de dochters van edelen die altijd zo klef deden omdat ik de dochter van koning was. De koningshuis was een grote spel. Als je het spel niet goed deed werd je geëlimineerd. Mijn oudere broer die later koning zou moeten worden was homo. Maar mijn ouders zeiden tegen hem dat hij voor publiek met een vrouw moest trouwen en achter slot en grendel met man mocht zijn. Hij was zo erg geschikt als koning . Hij wist hoe het kat en muisspel gespeeld moest worden. Maar hij vond dat de koningshuis het niet waard was om zijn geluk op te geven.

De straatjes van Émbede waren zoals gewoonlijk druk. Iedereen was bezig met iets. Kinderen waren een watergevecht aan het houden . De oudere kinderen waren aan het flirten met elkaar. Oude mannen waren aan het praten over de voetbalwedstrijd. En de vrouwen waren aan het koken en roddelen. Voordat ik bij mijn appartement aankwam zag een graffitiwerk van een democraat op de muur. Er was een tros druiven op gespoten waar bloed vanaf droop. Het bloed maakte een zin. “Weg met de koning, kom op democraten, Pi Leto Mare“. De laatste zin zat me dwars “Vrede win je met oorlog“. Liñge was nooit een democratische land geweest land geweest. Het was altijd een monarchie geweest. Zelfs tijdens de Verlichting bleef het een monarchie. De afgelopen jaren waren de democraten steeds opstandiger geworden. ‘’Pi leto Mare,vrede en oorlog’’.

Toen ik de deur opendeed zag ik Luno’s moeder in de keuken staan koken.
“Ooh schat, Luno heeft me verteld dat jullie verloofd zijn. Je mag dan pas achttien jaar zijn en dat is vrij jong maar ik wil dat je zo snel mogelijk gaat trouwen zodat je veel kinderen krijgt. Maar eerst moet ik jouw ouders ontmoeten,“zei ze. Ik kreeg al een hartverzakking toen ze me vertelde dat ik veel kinderen moest krijgen maar ik kreeg een dubbele hartverzakking toen ze zei dat ze mijn ouders wilde ontmoeten.
“’Ik heb een jaar al geen contact met hun,“loog ik. Ik had al bijna drie jaar geen contact met hun. Ik deed de lamp aan daardoor kon ik haar beter zien. Ze had een hele grote paarse jurk aan en haar korte blonde krullen leken wel slangen. ‘
’Je weet wat ze zeggen “Mare zun kieve, lineto mare kiev ,Vrede met je ouders is vrede met leven.” Dat slaat nergens op.
“Of het maakt je naïef. Haar ogen werden donkerder en ik zweer dat ik handen zo erg zag trillen dat er bang van werd.
“Ik denk beter naar Luno gaan“. Ik vertrok zo snel mogelijk uit de keuken. Gemene kreng.

''All the make-up in the world, won't make you less insecure.''

Araglin
Laatst aanwezig: 1 week 3 dagen geleden
Sinds: 20 Jul 2015
Berichten: 96

Een stuk leesbaarder, maar ik struikel nog altijd over een hoop slordigheidjes. Het probleem is dat de aandacht van de lezer voortdurend wordt afgeleid door foutjes en woorden die zijn weggvallen. Waarom een spatie voor de punt in de eerste en tweede zin? In de vierde zin: voor eeuwig met wilde zijn. En als je doorleest:

* Rusa en ik zaten aan een klein restaurantje -> in een klein restaurantje
* Zodat de koningshuis geen schande kreeg -> Zodat het koningshuis niet te schande werd gemaakt
* De dingen die zich achter de gordijnen heeft afgespeeld -> hebben afgespeeld
* Maar wanneer gaan jullie trouwen op altaar? -> voor het altaar
Etc etc.

Nogmaals, lees alles goed en grondig door voordat je het plaatst. Op die manier laat je zien dat je ons – je proeflezers – serieus neemt. Pas dan is er ruimte voor inhoudelijke feedback. Succes!

Runes
Laatst aanwezig: 9 weken 1 dag geleden
Sinds: 10 Aug 2018
Berichten: 16

Hallo allemaal,
Ik heb nogmaals geprobeerd om de tekst verbeteren. Ik heb ook een aantal aanpassing gedaan in de verhaallijn.

Graag feedback smile

Een prachtige ring, zijn warrige haren, zijn ogen zaten vol liefde. Hij zat op zijn knieën en vroeg me of ik voor eeuwig met hem wilde zijn. Hij vroeg of ik van hem wilde zijn en hij van mij. Ik zei ja. Ja, het woord om met elkaar te verbinden.

“Echt eindelijk. Na bijna twee jaren samen wilt hij nu pas met je trouwen,“zei Rusa.
“Hij wachtte gewoon op de juiste moment, Rusa,”zei ik. Ik voelde me zo blij en gelukkig en niets kon dat verpesten. Rusa en ik zaten aan een klein restaurantje te eten. Ze was mijn beste vriendin en mijn werkgever. Zij wist wie ik echt was: de weggelopen dochter van de koning. Mijn vader had tegen de pers gezegd dat ik een wereldreis zat te maken. Zodat hij niet met schande moest vertellen dat gewoon was weggelopen. Al bijna drie jaar ben ik niet thuis geweest. De dingen die zich achter de gordijnen hebben afgespeeld. Ik kon het niet meer aan.
“Wat is dit voor een kip?“Ik nam een hap van mijn kippenvleugel. Hij smaakte verrassend zoet.
“Het is lekker,hè? Ze hebben ruwe honing over de kippenvleugel gesmeerd. Vandaar dat hij zo lekker zacht en zoet is .Maar wanneer gaan jullie trouwen voor het altaar?“
“Ik weet het nog niet. We moeten allemaal nog dingen regelen.“
“Ga je je ouders vertellen over de verloving?“
“Waarschijnlijk niet. Ik noemde de plek wat thuis had horen te zijn hel. Ik had daar geen echte vrienden. Alleen de dochters van edelen die altijd zo klef deden omdat ik de dochter van koning was. Het koningshuis en de edelen speelden een groot spel. Je moet mensen kunnen manipuleren maar jij moet dan zelf niet gemanipuleerd worden. Er waren zoveel leugens , geheimen en neppe vrienden. In tegenstelling tot mij was mijn broer Alex er heel goed in. Hij moest het dan ook goed kunnen want hij was de kroonprins. Als het spel niet goed speelt werd een marionet van de edelen. Alex was homo en mijn ouders hadden het nooit geaccepteerd.Hij wilde de eerste homo koning van Linge worden. Mijn ouders vertelde hem dat hij met een vrouw moest trouwen en achter slot en grendel met een mocht zijn. Alex zou een goede koning worden. Maar hij gaf zijn geluk niet op voor hun reputatie. Toen waren alle ogen op mij gericht.

De straatjes van Émbede waren zoals gewoonlijk druk want iedereen was bezig met iets. De jonge kinderen waren een watergevecht aan het houden. De oudere kinderen waren aan het flirten met elkaar. Oude mannen waren aan het praten over de verloren voetbalwedstrijd. En de vrouwen waren aan het koken en roddelen. Voordat ik bij mijn appartement aankwam zag ik een graffitiwerk van een democraat op de muur. Er was een tros druiven op gespoten waar bloed vanaf droop. Het bloed maakte een zin. “Weg met de koning en de edelen, kom op democraten, Pi Leto Mare“. De laatste zin zat me dwars “Vrede win je met oorlog“. Liñge was nooit een democratische land geweest land geweest. Het was altijd een monarchie geweest. Zelfs tijdens de Verlichting bleef het een monarchie. Mijn moeder zei dat het kwam door de kroon. Zolang de kroon intact blijft ,blijft de monarchie dat ook. De afgelopen jaren waren de democraten steeds opstandiger en agressiever geworden. ‘’Pi leto Mare,vrede en oorlog.’’

Toen ik de deur opendeed zag ik Luno’s moeder Katia in de keuken staan.
“Ooh schat, Luno heeft me verteld dat jullie verloofd zijn. Je mag dan pas achttien jaar zijn en dat is vrij jong maar ik wil dat je zo snel mogelijk gaat trouwen zodat je veel kinderen krijgt. Maar eerst moet ik jouw ouders ontmoeten,“zei ze. Ik kreeg al een hartverzakking toen ze me vertelde dat ik veel kinderen moest krijgen maar ik kreeg een dubbele hartverzakking toen ze zei dat ze mijn ouders wilde ontmoeten.
“Ik heb een jaar al geen contact met hun,“loog ik. Ik had al bijna drie jaar geen contact met hun. Ik deed de lamp aan want ik zag alleen haar silhouet. Zodra ik de lamp aan deed zag ik haar felle paarse jurk en bruine krullen die net bewogen als slangen.
“Je weet wat ze zeggen,Lucy. Mare zun kieve, lineto mare kiev ,Vrede met je ouders is vrede met leven.“Dat sloeg nergens op.
“Of het maakt je naïef.“ Haar ogen werden donkerder en ik zweer dat ik handen zo erg zag trillen dat ik er bang van werd.
“Ik denk beter naar Luno gaan.“Ik vertrok zo snel mogelijk uit de keuken. Gemene kreng.

Luno was zich aan het omkleden.
“Hey Luno.“Ik gaf hem een snelle kus.
“Hoe was het met Rusa?,“vroeg hij.
“Het ging vrij goed. We hebben gegeten bij een kleine restaurantje. Maar wat doet je moeder hier ?“Ik houd heel veel van Luno en hij is een schat maar zijn moeder mag ik totaal niet , en ik kreeg het idee dat zij mij ook niet mocht.
“Ik had haar verteld dat we zijn verloofd en ze wilde perse hier langskomen om de huwelijk alvast te bespreken. Maar ze wilde perse eerst je ouders ontmoeten“.
“Je weet dat ze mijn ouders niet kan ontmoeten“.
“Misschien is het tijd dat je mijn moeder je ware identiteit vertelt.“Het klonk alsof ik een of andere spion was met een missie.
Dat is geen goed idee.“Als Katia weet wie ik echt ben dan zal heel Linge binnen no-time weten dat de dochter van de koning ging trouwen met haar zoon. Dat kreng kan haar mond niet houden.
“Maar waarom… “. Maar voordat hij zijn zin kon afmaken begon ik.
“Nee is nee , Luno.“ Hij keek me bezorgd aan.
“Waarom ben je zo gespannen, schat ?“ Hij wist dondersgoed dat ik het woord schat haatte.
“Ik wil gewoon de perfecte trouwfeest.“ Ik wilde niet liegen tegen hem maar anders zou hij zo plakkerig worden.
Met een grote glimlach gaf hij mij een knuffel.
“Daar zorg ik wel voor.“

''All the make-up in the world, won't make you less insecure.''

Lees Schrijven Magazine
  • Leer schrijven als Stephen King
  • Alles wat een schrijver moet weten over uitgeverijen
  • Schrijftips van Sander Kollaard (Stadium IV)
  • Wat verdien je aan een boek?
  • Crashcourse publiciteit & promotie
  • De schrijfdip en wat je ertegen kunt doen

Dit nummer niet missen, maar nog geen abonnee? Neem vóór 23 september 16:00 u. een abonnement!

MELD JE AAN
Lees Schrijven Magazine!

Lees het komende nummer van Schrijven Magazine. Meld je aan vóór 23 september!

Word abonnee