Start » Proeflezen » [roman] Zeevruchten (werktitel)

[roman] Zeevruchten (werktitel)

Door: MaartjeMM
Op: 4 oktober 2019

Graag zou ik willen weten:
- Leest het lekker
- Moet ik de omgeving meer/ beter beschrijven?
- Moet het bondiger? Is het saai?
mensen met kinderen:
- herkenbaar?

Andere tips en commentaar ook welkom natuurlijk.

Alvast bedankt!

Fragment: 

De ramen van het klaslokaal zitten dicht, de schoonmaakster heeft de zonwering al omhoog gedaan, 28 ouders en een juf recyclen al tien minuten elkaars adem zonder dat juf de wifi aan de praat heeft gekregen én er is een oergezellig introductiespel waarbij we elkaar de bal toewerpen en iets persoonlijks vertellen wanneer we de bal in handen hebben; kortom: mijn ideale avondbesteding na een dag hard werken. Omdat ik nieuw ben mag ik beginnen. De grote mensen op de kleine stoeltjes in de kring kijken mij allemaal naar mij.
‘Oké, eh, hoi allemaal.’ Ik glimlach, kort want herinner mij het broodje met maanzaad en de haast, en voel hoe mijn handen de gevangen bal natmaken met mijn zweet. O god laat mij geen handen moeten schudden straks. ‘Ik ben Ermelinde, de moeder van Stijn. Wij wonen hier sinds half augustus. Niet hier in de school natuurlijk, maar in dit dorp.’ Weer glimlach ik al voordat ik aan het maanzaad denk. Shit. ‘Oké, iets over mijzelf. Ik werk als thuishulp, dat is zonder billen wassen en zo. Aan blote mensen zitten is niet zo mijn ding. Alhoewel, hoe kom ik anders aan die drie kinderen denken jullie nu…’ Tinky Winky kijkt mij guitig aan vanaf de bal en ik druk met mijn duimen zijn gezicht tot een horror Tubbie. Zal dat bestaan: ‘De Horror Tubbies’? Misschien een lucratief concept? Stop. Focus. Ik kijk weer op en 27 paar ouderogen zijn op mij gericht. ‘Ik woon met mijn drie kinderen in het centrum, sinds deze zomer dus. Nadat die eikel van een zogenaamde man, ik bedoel ex-man, zijn kleine pielemans niet in zijn broek kon houden maar graag in mijn schoonzus stak zijn wij hierheen verhuisd. Ja, inderdaad. Niet één maar twee huwelijken naar de klote.’ Ik voel een traan aan mijn kin hangen. Blijkbaar jank ik weer. Ik probeer ongezien mijn neus af te vegen aan mijn schouder.
‘Goed. Dankjewel, dat is meer dan voldoende,’ zegt juf. De moeder met het geföhnde blonde kapsel en haar buurvrouw grinniken even naar elkaar. ‘Je mag de bal naar de volgende gooien, Emma Linda.’ Ik smijt de bal, in de richting van blondie en de glimlach om haar rood gestifte mond. ‘Ermelinde, is het,’ zeg ik nog maar niemand hoort het. Iedereen hapt als een geheel een teug lucht naar binnen wanneer de bal recht in het gezicht van juf petst. Kut.

Kort pittig naast blondie staat direct op en tovert god weet hoe een natte schone lap uit een hoek van het lokaal en drukt hem op de wang van juf. ‘Geeft niets hoor Irma, kan gebeuren,’ zegt Blondie en pakt de bal van de grond. ‘Hoi. Ik ben Maud, moeder van Tessje, dat kleine draakje,’ zegt ze en knipoogt guitig. ‘Mooi by Maud is mijn schoonheidssalon en ik zit in de oudercommissie. Wij hebben nog nieuwe leden nodig dus schroom niet.’ Met een zwierige onderhandse worp gaat de bal naar meneer lange overjas links van mij. Hij doet iets zeer belangrijks waar ik geen hol van begrijp. Tijdens het praten schieten zijn ogen telkens naar de moeder recht tegenover hem. Halverwege zijn praatje verandert ze van houding: ze haalt haar ene been van het andere, zet ze even naast elkaar en slaat dan de ander over de een. Ze draagt een beige leren rok. Kort. Zijn stem schiet even een octaaf hoger. Dan herpakt hij zichzelf. Uiteraard gaat de bal vervolgens naar haar.
Ze legt de bal in haar schoot, doet haar lange, onnatuurlijke witte haar naar achter en kijkt stralend de kring rond. ‘Goedenavond allemaal weer. Jullie kennen mij als Abbygail, Abby, maar noem mij maar Truus. Jullie hebben vanavond nogal moeite met namen, merk ik.’ Ze lacht haar onberispelijke gebit bloot en knipoogt naar mij. ‘Goed. Denzel zit bij jullie kinders in de klas. Komen ze jankend thuis, zal hij het vast hebben gedaan. Alvast mijn excuses. We weten allemaal dat ik op mijn luie reet zit en mijn man het geld binnen harkt, zittend in zijn cockpit met een stewardess voor hem op haar knieën. Althans zo omschreef jij het toch, Maud?’ Weer die grote lach. Zonder knipoog deze keer. Maud schuift even rechterop en giechelt wat hoog en iel.

Reacties

janpmeijers
Laatst aanwezig: 7 uren 47 min geleden
Sinds: 8 Mrt 2013
Berichten: 6012

MaartjeMM,

'Leest het lekker'
Nog niet helemaal, dat komt door de wijze van noteren en de mix van gedachte van je HP en wat er in het echt gebeurt. Geef steeds een enter als een van de ouders het woord neemt. Geef ook een enter als je HP iets denkt en wanneer ze iets beschrijft. Het zijn alle verschillende uitingen binnen het perspectief.

'Moet ik de omgeving meer/ beter beschrijven?'
Nee, het is al te veel, schrap de uitleg aan het begin over het lokaal en het spel. Begin gewoon. Juf en kleine stoeltjes zijn al voldoende, noem ook het aantal ouders niet, het leidt slechts af.

'Moet het bondiger? Is het saai?'
dat moet niet, het kan wel bondiger, dat wil zeggen: minder uitleg/duiding. Laat die ouders gewoon zeggen wat ze zeggen, de lezer volgt het wel. Uitleg is saai.

succes.

MaartjeMM
Laatst aanwezig: 28 min 10 sec geleden
Sinds: 26 Jan 2018
Berichten: 31

Dankjewel, ik ga ermee aan de slag!

maartje-molenaar.com

Renske53
Laatst aanwezig: 3 dagen 59 min geleden
Sinds: 5 Aug 2019
Berichten: 179

- Leest het lekker
Na de eerste zin zou ik normaal zijn gestopt, want die is erg lang. Maar omdat het om proeflezen gaat ben ik dan juist wel nieuwsgierig naar de rest smile
'De ramen van het klaslokaal zitten dicht, de schoonmaakster heeft de zonwering al omhoog gedaan, 28 ouders en een juf recyclen al tien minuten elkaars adem zonder dat juf de wifi aan de praat heeft gekregen én er is een oergezellig introductiespel waarbij we elkaar de bal toewerpen en iets persoonlijks vertellen wanneer we de bal in handen hebben; kortom: mijn ideale avondbesteding na een dag hard werken.'
Die kan veel korter, hak hem in stukken wink
De rest leest warrig. De gedachte van de hoofdpersoon, en wat er daadwerkelijk gebeurt en wordt gezegd door elkaar, maakt het dat ik echt mijn hoofd er bij moeten houden om door te hebben wat en wie er iets zegt.

- Moet ik de omgeving meer/ beter beschrijven?
Nee hoor.

- Moet het bondiger? Is het saai?
Ja! Saai, nee.

mensen met kinderen:
- herkenbaar?
Nee, in mijn mening zijn het teveel situaties/karakters die iets opvallends doen.
'Mooi by Maud' - wel herkenbaar, verschrikkelijk die ZZP-namen waar men Engels met Nederlands combineert, daar krijg ik echt de kriebels van!

“Well, maybe it started that way. As a dream, but doesn’t everything? Those buildings. These lights. This whole city. Somebody had to dream about it first.”

janpmeijers
Laatst aanwezig: 7 uren 47 min geleden
Sinds: 8 Mrt 2013
Berichten: 6012

@Renske53

Citaat:

verschrikkelijk die ZZP-namen waar men Engels met Nederlands combineert, daar krijg ik echt de kriebels van!

Ooit gezien een zaak in badkamers/sanitair met de naam 'bad design'. wink

terp
Laatst aanwezig: 1 week 1 dag geleden
Sinds: 25 Sep 2019
Berichten: 10

uw vraag: leest het lekker.
Mijn antwoord: Ja.

Uw vraag: Moet ik de omgeving meer/beter beschrijven?
Mijn antwoord: Het mag wel. De lange beschrijvende sfeertekeningen contrastreren prachtig met de wat stuntelige gesproken tekst, heel mooi. Er mag best wat meer beschrijving van het klaslokaal en de ouders na een verrassende uileg, dat geeft rust. Maar zo vind ik het toch ook geod.

Uw vraag: Moet het bondiger? Is het saai?
Mijn antwoord: Nee. Helemaal niet.

Uw vraag: Herkenbaar?
Mijn antwoord: De geforceerde sfeer, ja. Wat ik vreemd vind is dat Emmelinde als eerste voor een vreemd publiek zo direct haar mislukte huwelijk bloot geeft. Misschien moet je haar eerst wat stuntelig alleen naam en adres laten noemen, de andere ouders vinden dat te weinig, een van hen vraagt naar de vader van Stijn en dan pas wordt Emmelinde boos en flapt het hele verhaal er uit.

Maar dat is geen kritiek. Ik vind het een prachtig fragment.

MaartjeMM
Laatst aanwezig: 28 min 10 sec geleden
Sinds: 26 Jan 2018
Berichten: 31

Bedankt allemaal voor het lezen en reageren. Ik neem het advies/commentaar mee in de herschrijf!

maartje-molenaar.com

MaartjeMM
Laatst aanwezig: 28 min 10 sec geleden
Sinds: 26 Jan 2018
Berichten: 31

Hier een de aangepaste versie:
atuurlijk komt de bal als eerst mijn kant op.
Alle ouders op de te kleine stoeltjes in de kring kijken mij aan. Op het raam- dat overigens potdicht zit en het zuurstofgehalte geen goed doet- zijn in lange rijen kindertekeningen opgehangen. Allemaal zelfportretten met de eronder in dikke markeerstift verschillende data geschreven. De verjaardagen. Een poppetje dat wel wat wegheeft van De schreeuw van Munch, maar dan met een paar rode ogen in spiraalvorm alsof hij je wilt hypnotiseren springt eruit. Ik hoef niet naar de datum te kijken om te weten wie die heeft gemaakt. Ik voel al een onderonsje met de juf aankomen hierover.

‘Je mag beginnen, hoor.’ Juf knikt naar de bal en mij, vouwt haar handen in haar schoot en glimlacht beleefd.
‘Oké, eh, hoi allemaal.’ Ik glimlach terug en voel een spiertje rond mijn mondhoek trillen. Mijn handen maken de bal nat dus ik probeer hem alleen met mijn vingertoppen op mijn schoot te laten liggen. Niet dat ik verwacht dat ze drogen; de lucht in het klaslokaal is bedompt en klam.
‘Ik ben Ermelinde, de moeder van Teun. Teun heeft nog een zus van twaalf en een zusje van twee: Lotte en Saar. Wij wonen hier sinds half augustus. Niet hier in de school natuurlijk, maar in dit dorp.’ Wanneer ik voor de zoveelste keer glimlach denk ik opeens aan het bolletje met maanzaad dat ik op de fiets snel naar binnen propte.

‘Oké, iets over mijzelf? Ik kijk naar juf die mij weer bemoedigend toeknikt. Ik haal diep adem.
‘Eh ik ben 37 jaar, ik werk als thuishulp, dat is zonder billen wassen en zo. Aan blote mensen zitten is niet zo mijn ding. Alhoewel, hoe kom ik anders aan die drie kinderen denken jullie nu…’ ik lach om mijn eigen grapje en klink als een geit. Dat heb ik soms. Zeker wanneer ik net verkouden ben geweest. Ik maak een mentale notitie toch neusspray te kopen ondanks de tegenstrijdige berichten op Facebook. Je moet tenslotte niet alles geloven wat je leest.

Tinky Winky kijkt mij guitig aan vanaf de bal en ik druk met mijn duimen zijn gezicht tot een horror Tubbie. Zal dat bestaan: ‘De Horror Tubbies’? Misschien een lucratief concept? Stop. Focus.
Ik veeg een pluk haar uit mijn gezicht en probeer niet aan die mislukte knot op mijn hoofd te denken. Ik ben vandaag ook echt een stereotype schoonmaakster: pluizige knot, lage schoenen, spijkerbloes op spijkerbroek. Zou het raar zijn als ik hier ga uitleggen dat ik de was vergeten was binnen te halen, mijn dochter op iedere taak die ik haar opdraag ‘nee mam, ik heb toch huiswerk’ roept en ik daardoor in mijn werkkleren hierheen moest sjezen?

Mijn hoofd begint over te lopen. De taken die nog op me wachten thuis willen allemaal naar de voorgrond in mijn gedachten en ik voel ongeduld in de groep om mij heen groeien. Ik moet dit even afronden. Ik ga sneller praten:‘Ik woon alleen met mijn kinderen in het centrum, sinds deze zomer dus. Mijn man en ik zijn dus uit elkaar. Dat slappe excuus voor een man vond het leuker zijn leuter in mijn schoonzus te steken. Ja, inderdaad. Niet één maar twee huwelijken naar de klote. En dat was het wel zo’n beetje.’ Ik voel een traan aan mijn kin hangen. Blijkbaar jank ik weer. Ik probeer ongezien mijn neus af te vegen aan mijn schouder.

‘Goed. Dankjewel, dat is meer dan voldoende,’ zegt juf. Een moeder met een geföhnd blond kapsel- zo strak dat het lijkt of ze hem ’s avonds op het nachtkastje kan zetten- en haar buurvrouw grinniken even naar elkaar.
‘Je mag de bal naar de volgende gooien, Emma Linda.’ Juf maakt een uitnodigend gebaar richting de hele kring. Ik gooi de bal, in de richting van de strakgefohnde mams met haar kaarsrechte rug en de glimlach om haar rood gestifte mond. ‘Ermelinde, is het,’ zeg ik nog maar niemand hoort het. Iedereen hapt als één organisme, hardop lucht naar binnen wanneer de bal recht in het gezicht van juf petst. Kut. Tuurlijk. Had ik anders verwacht?

De moeder voor wie de bal bedoeld was staat direct op en tovert god weet hoe een natte schone lap uit een hoek van het lokaal en drukt hem op de wang van juf. ‘Geeft niets hoor Irma, kan gebeuren,’ zegt ze en pakt de bal van de grond.
‘Hoi. Ik ben Maud, moeder van Tessa-Lynn, mijn kleine draakje,’ zegt ze en knipoogt guitig.
‘Mooi by Maud is mijn schoonheidssalon en ik zit in de oudercommissie. Wij hebben nog nieuwe leden nodig dus schroom niet.’

maartje-molenaar.com

janpmeijers
Laatst aanwezig: 7 uren 47 min geleden
Sinds: 8 Mrt 2013
Berichten: 6012

MaartjeMM,

Ja, een verbetering qua schrijftstijl en opbouw.

paar dingetjes ter overdenking:
'Alle ouders op de te kleine stoeltjes in de kring kijken mij aan' - die stoeltjes zijn gemaakt voor kinderen en precies goed, ze zijn te klein voor volwassen. Ik zou het laten bij: 'alle ouders op de stoeltjes (in de kring) kijken mij aan.

Citaat:

‘Oké, eh, hoi allemaal.’ Ik glimlach terug en voel een spiertje rond mijn mondhoek trillen. Mijn handen maken de bal nat dus ik probeer hem alleen met mijn vingertoppen op mijn schoot te laten liggen.

Dat gehakkel met komma's en eh, werkt vertragend, doe het niet. Het kan ook zo:
‘Oké.’ Ik glimlach terug en voel een spiertje rond mijn mondhoek trillen. Mijn handen maken de bal nat, (dus) ik probeer hem (alleen) met mijn vingertoppen op mijn schoot te houden (i.p.v. laten liggen). 'Hoi, allemaal.'
De lezer voelt de aarzeling/hakkel wel.
zie ook dit nuttige artikel, vind ik, over dialogen:
https://schrijvenonline.org/schrijftips/dos-en-don...

Je gebruikt tweemaal guitig, dat valt op - kies eenmaal een ander woord.

succes.

MaartjeMM
Laatst aanwezig: 28 min 10 sec geleden
Sinds: 26 Jan 2018
Berichten: 31

Hoi en wederom dank.

Ouders op de kleine stoeltje, zonder ‘te’, is dat een optie? Want voor de ouders zijn ze geen gewone stoelen maar klein. (Je zit altijd zo lekker ongemakkelijk met je knieen in de nek en je onderrug ontbloot een beetje ongemakkelijk zogenaamd volwassen te zijn op die dingen)

Ik ga zeker de ‘eh’ enzo eruithalen en de dubbele guitig- stom woord ook, misschien haal ik hem er wel twee keer uit ;-)

Ik heb te weinig gelezen de laatste tijd en nog minder geschreven dus fijn om duidelijk en gericht advies te krijgen.

maartje-molenaar.com

MaartjeMM
Laatst aanwezig: 28 min 10 sec geleden
Sinds: 26 Jan 2018
Berichten: 31

- de twee keer ‘ongemakkelijk’ in mijn reactie is mij opgevallen. *Gaat snel woordenschat vergroten*

maartje-molenaar.com

janpmeijers
Laatst aanwezig: 7 uren 47 min geleden
Sinds: 8 Mrt 2013
Berichten: 6012

MaartjeMM,

Citaat:

Ouders op de kleine stoeltjes, zonder ‘te’, is dat een optie?

Ik vind van niet, stoeltjes is (al) een verkleinwoord. Je kunt wel wat uitleg toevoegen, bijvoorbeeld:

'De ouders, onhandig op de stoeltjes in de kring, kijken mij aan.' Zo'n ingeklemde bijzin bevordert de gang van de zin niet. Je kunt het ook in meerdere zinnen doen:
De stoeltjes staan in een ruime kring. Het zit onhandig, al proberen sommige moeders dat te verbloemen met hoog over elkaar geslagen benen. Een moeder knuffelt haar knieën erbij. Alle ouders kijken naar mij. enz.

terzijde: je kunt van die kring en hoe de ouders zitten al een scène maken - voorafgaand aan de dialoog.

succes.

Yrret
Laatst aanwezig: 3 uren 43 min geleden
Sinds: 16 Jul 2012
Berichten: 6050

Moeders met hoog over elkaar geslagen benen - op die stoeltjes - zijn lenige moeders.

Ooit protesteerde ik tegen het 'monopolie der oude heren'. Nu ben ik er zelf één.

MaartjeMM
Laatst aanwezig: 28 min 10 sec geleden
Sinds: 26 Jan 2018
Berichten: 31

Yrette: ik moest lachen, inderdaad vrij lastig. De x-been houding is t meest handig denk ik.

Janpmeijers: goed idee! Dank! Geeft meteen een beeld.

maartje-molenaar.com

janpmeijers
Laatst aanwezig: 7 uren 47 min geleden
Sinds: 8 Mrt 2013
Berichten: 6012

Yrret, MaartjeMM,

Er is toch nauwelijks lenigheid voor nodig om met de benen (hoog) over elkaar geslagen op een stoeltje te zitten(?) Kan ook op een krukje, traptrede, enz.

MaartjeMM
Laatst aanwezig: 28 min 10 sec geleden
Sinds: 26 Jan 2018
Berichten: 31

Janp- ik zit het nu in de auto even uit te testen en zelfs dat zit al beroerd (en dan staat de leuning naar achter). Na de herfstvakantie neem ik op school de proef op de som. Kunnen hier ook foto’s geplaatst? Haha

maartje-molenaar.com

MaartjeMM
Laatst aanwezig: 28 min 10 sec geleden
Sinds: 26 Jan 2018
Berichten: 31

...al is t niet onmogelijk. Heb al iemand in mijn verhaal geschreven die het wél doet, dus dan zou ik mezelf tegenspreken. Lekker zit het dus niet. Tenzij je superslank ben denk ik?

maartje-molenaar.com

Renske53
Laatst aanwezig: 3 dagen 59 min geleden
Sinds: 5 Aug 2019
Berichten: 179
MaartjeMM schreef:

...al is t niet onmogelijk. Heb al iemand in mijn verhaal geschreven die het wél doet, dus dan zou ik mezelf tegenspreken. Lekker zit het dus niet. Tenzij je superslank ben denk ik?

Ik heb een kinderstoeltje in huis die uit een klaslokaal komt. Ik zit dit nu te typen op dat stoeltje om even te testen en ik kan prima mijn benen over elkaar doen en ook nog eens sierlijk van been veranderen wink. Dik ben ik niet maar superslank ook zeker niet. Dus het kan zeker wink.

“Well, maybe it started that way. As a dream, but doesn’t everything? Those buildings. These lights. This whole city. Somebody had to dream about it first.”

Renske53
Laatst aanwezig: 3 dagen 59 min geleden
Sinds: 5 Aug 2019
Berichten: 179
janpmeijers schreef:

@Renske53

Citaat:

verschrikkelijk die ZZP-namen waar men Engels met Nederlands combineert, daar krijg ik echt de kriebels van!

Ooit gezien een zaak in badkamers/sanitair met de naam 'bad design'. wink

Haha!

“Well, maybe it started that way. As a dream, but doesn’t everything? Those buildings. These lights. This whole city. Somebody had to dream about it first.”

MaartjeMM
Laatst aanwezig: 28 min 10 sec geleden
Sinds: 26 Jan 2018
Berichten: 31

Hahaha Renske: dankje voor de test

maartje-molenaar.com

janpmeijers
Laatst aanwezig: 7 uren 47 min geleden
Sinds: 8 Mrt 2013
Berichten: 6012

@renske53,

#17: 'Ik heb een kinderstoeltje in huis die' - het is: het kinderstoeltje dat, en: de kinderstoelen die.

ezelsbrug: naar een heT woord verwijs je met daT; naar een De woord met Die. wink

Schrijven

Iedere week het beste van Schrijven Online in je inbox? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief. Boordevol nieuws, tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!
  • THEMA Kan schrijven je leven redden?
  • Hoe beschrijf je emoties?
  • Zo vind je een uitgever die bij je past
  • Zo belangrijk zijn de eerste 10 pagina's
  • Schrijftips van Anne-Gine Goemans
  • Schrijftechniek: vertellen en vertonen
  • Taaltips: taal en logica

Dit nummer verschijnt omstreeks 6 december oktober. Nog geen abonnee? Meld je aan vóór maandag 25 november 16:00 uur, dan krijg je dit nummer thuis!

Introductiekorting!