Start » Proeflezen » [roman] Zeevruchten (aangepast)

[roman] Zeevruchten (aangepast)

Door: MaartjeMM
Op: 17 oktober 2019

Dit is het begin van het eerste hoofdstuk. Het moet een verhaal worden over het leven van een alleenstaande moeder, ups en downs, nieuwe omgeving, nieuwe liefde, enzovoorts. (Met uiteraard een rode draad in het verhaal, een leermoment etc. Er wordt nog over nagedacht)

In dit eerste hoofdstuk (hij gaat nog verder, dat plaats ik binnenkort) wilde ik meteen de hp (uiteraard) en wat bijrollen introduceren (drie andere moeders) en het wat warrige maar eerlijke karakter van de hp weergeven.

Ik heb dit stuk eerder geplaatst en nu aangepast. (Ik wist niet of het op deze manier handiger is of had ik het in het commentaar gedeelte van mijn vorige post moeten plaatsen?)

Vragen:
- Leest het vlot?
-Is het realistisch?
- gaat het te snel; moeten er meer zijwegen/gedachten in.

Ander commentaar ook welkom natuurlijk!

Fragment: 

Natuurlijk komt de bal als eerst mijn kant op.
Alle ouders op de te kleine stoeltjes in de kring kijken mij aan. Op het raam- dat overigens potdicht zit en het zuurstofgehalte geen goed doet- zijn in lange rijen kindertekeningen opgehangen. Allemaal zelfportretten met de eronder in dikke markeerstift verschillende data geschreven. De verjaardagen. Een poppetje dat wel wat wegheeft van De schreeuw van Munch, maar dan met een paar rode ogen in spiraalvorm alsof hij je wilt hypnotiseren springt eruit. Ik hoef niet naar de datum te kijken om te weten wie die heeft gemaakt. Ik voel al een onderonsje met de juf aankomen hierover.

‘Je mag beginnen, hoor.’ Juf knikt naar de bal en mij, vouwt haar handen in haar schoot en glimlacht beleefd.
‘Oké, eh, hoi allemaal.’ Ik glimlach terug en voel een spiertje rond mijn mondhoek trillen. Mijn handen maken de bal nat dus ik probeer hem alleen met mijn vingertoppen op mijn schoot te laten liggen. Niet dat ik verwacht dat ze drogen; de lucht in het klaslokaal is bedompt en klam.
‘Ik ben Ermelinde, de moeder van Teun. Teun heeft nog een zus van twaalf en een zusje van twee: Lotte en Saar. Wij wonen hier sinds half augustus. Niet hier in de school natuurlijk, maar in dit dorp.’ Wanneer ik voor de zoveelste keer glimlach denk ik opeens aan het bolletje met maanzaad dat ik op de fiets snel naar binnen propte.

‘Oké, iets over mijzelf? Ik kijk naar juf die mij weer bemoedigend toeknikt. Ik haal diep adem.
‘Eh ik ben 37 jaar, ik werk als thuishulp, dat is zonder billen wassen en zo. Aan blote mensen zitten is niet zo mijn ding. Alhoewel, hoe kom ik anders aan die drie kinderen denken jullie nu…’ ik lach om mijn eigen grapje en klink als een geit. Dat heb ik soms. Zeker wanneer ik net verkouden ben geweest. Ik maak een mentale notitie toch neusspray te kopen ondanks de tegenstrijdige berichten op Facebook. Je moet tenslotte niet alles geloven wat je leest.

Tinky Winky kijkt mij guitig aan vanaf de bal en ik druk met mijn duimen zijn gezicht tot een horror Tubbie. Zal dat bestaan: ‘De Horror Tubbies’? Misschien een lucratief concept? Stop. Focus.
Ik veeg een pluk haar uit mijn gezicht en probeer niet aan die mislukte knot op mijn hoofd te denken. Ik ben vandaag ook echt een stereotype schoonmaakster: pluizige knot, lage schoenen, spijkerbloes op spijkerbroek. Zou het raar zijn als ik hier ga uitleggen dat ik de was vergeten was binnen te halen, mijn dochter op iedere taak die ik haar opdraag ‘nee mam, ik heb toch huiswerk’ roept en ik daardoor in mijn werkkleren hierheen moest sjezen?

Mijn hoofd begint over te lopen. De taken die nog op me wachten thuis willen allemaal naar de voorgrond in mijn gedachten en ik voel ongeduld in de groep om mij heen groeien. Ik moet dit even afronden. Ik ga sneller praten:‘Ik woon alleen met mijn kinderen in het centrum, sinds deze zomer dus. Mijn man en ik zijn dus uit elkaar. Dat slappe excuus voor een man vond het leuker zijn leuter in mijn schoonzus te steken. Ja, inderdaad. Niet één maar twee huwelijken naar de klote. En dat was het wel zo’n beetje.’ Ik voel een traan aan mijn kin hangen. Blijkbaar jank ik weer. Ik probeer ongezien mijn neus af te vegen aan mijn schouder.

‘Goed. Dankjewel, dat is meer dan voldoende,’ zegt juf. Een moeder met een geföhnd blond kapsel- zo strak dat het lijkt of ze hem ’s avonds op het nachtkastje kan zetten- en haar buurvrouw grinniken even naar elkaar.
‘Je mag de bal naar de volgende gooien, Emma Linda.’ Juf maakt een uitnodigend gebaar richting de hele kring. Ik gooi de bal, in de richting van de strakgefohnde mams met haar kaarsrechte rug en de glimlach om haar rood gestifte mond. ‘Ermelinde, is het,’ zeg ik nog maar niemand hoort het. Iedereen hapt als één organisme, hardop lucht naar binnen wanneer de bal recht in het gezicht van juf petst. Kut. Tuurlijk. Had ik anders verwacht?

De moeder voor wie de bal bedoeld was staat direct op en tovert god weet hoe een natte schone lap uit een hoek van het lokaal en drukt hem op de wang van juf. ‘Geeft niets hoor Irma, kan gebeuren,’ zegt ze en pakt de bal van de grond.
‘Hoi. Ik ben Maud, moeder van Tessa-Lynn, mijn kleine draakje,’ zegt ze en knipoogt guitig.
‘Mooi by Maud is mijn schoonheidssalon en ik zit in de oudercommissie. Wij hebben nog nieuwe leden nodig dus schroom niet.’

Reacties

janpmeijers
Laatst aanwezig: 9 uren 30 min geleden
Sinds: 8 Mrt 2013
Berichten: 6056

MaartjeMM,

Citaat:

Ik heb dit stuk eerder geplaatst en nu aangepast. (Ik wist niet of het op deze manier handiger is of had ik het in het commentaar gedeelte van mijn vorige post moeten plaatsen?)

Het laatste is inderdaad de bedoeling, bij wijze van herschrijf.

Thérèse
beheerder
Laatst aanwezig: 11 uren 18 min geleden
Sinds: 2 Aug 2009
Berichten: 5952
janpmeijers schreef:

MaartjeMM,

Citaat:

Ik heb dit stuk eerder geplaatst en nu aangepast. (Ik wist niet of het op deze manier handiger is of had ik het in het commentaar gedeelte van mijn vorige post moeten plaatsen?)

Het laatste is inderdaad de bedoeling, bij wijze van herschrijf.

Klopt! Daarom sluiten we dit topic.

Psychologie van het personage - wat is het en hoe beschrijf je het? Lees het hier: https://www.mboox.nl/blog/https:--www.mboox.nl-sep...

Schrijven

Iedere week het beste van Schrijven Online in je inbox? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief. Boordevol nieuws, tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!
  • THEMA Kan schrijven je leven redden?
  • Hoe beschrijf je emoties?
  • Zo vind je een uitgever die bij je past
  • Zo belangrijk zijn de eerste 10 pagina's
  • Schrijftips van Anne-Gine Goemans
  • Schrijftechniek: vertellen en vertonen
  • Taaltips: taal en logica

Dit nummer verschijnt omstreeks 6 december oktober. Nog geen abonnee? Meld je aan vóór maandag 25 november 16:00 uur, dan krijg je dit nummer thuis!

Introductiekorting!