Start » Proeflezen » [roman] Willander Wilg

[roman] Willander Wilg

Door: Cédric Thomas
Op: 18 februari 2017

Hallo allemaal! Ik ben beginnen schrijven aan een fantasy boek. Het is een ingewikkeld epos met goden en met veel verhaallijnen die elk een eigen thematiek behandelen zoals dit het begin is van het eerste hoofdstuk over Willander Wilg, een jongen die naar de hoofdstad trekt en er in de senaat in allemaal intriges en complotten verstrikt geraakt, op zoek naar macht en gerechtigheid. Ik zou graag feedback willen over mijn schrijfstijl.
Cédric Thomas

Fragment: 

Bij dageraad rolde de wind vredig het water van de rivier verder met de stroming. De hemel was helder, maar de lucht koel en in dat klare luchtruim werden enkele wolken als schapen voortgedreven door de gezwinde wind. Het eerste zonlicht dat over het bladerdak van het woud scheen deed het dauw op het gras aan de waterkant glinsteren. Eenzaam onder een wilg zat Willander. Hij piekerde waarbij hij zijn voorhoofd fronste tot rimpels zoals die in het eeuwenoude water. Het bladergeritsel van de eiken fluisterde aloude waarheden en advies en de wilgen die langs de hele rivier pronkten zongen treurig hun elegie om de dode natuur. Veel kon hij er niet uit op maken, dus liet hij het maar allemaal aan hem voorbijgaan. Hij had namelijk andere zorgen aan zijn hoofd. Het zou immers niet lang meer duren wanneer hij moest vertrekken uit zijn thuisland waar hij inmiddels al zeventien lentes barre winters had geleefd. Fort Wilg, de velden vol koren en het wilgenwoud met de Zilveren Rivier waren zijn thuis, waar hij hoorde en binnenkort moest hij het allemaal achterlaten voor de duistere hoofdstad. Men vertelde dat het er krioelde van criminelen, marginale buitenwijken en corrupte politici. Daar moest hij dus net heen.
Enkele weken geleden was zijn dierbare oom Frederik overleden. Zijn lijk was op een bescheiden boot naar Fort Wilg gevaren op de Zilveren Rivier langs de rij van wilgen, zoals het volgens de traditie hoorde. Op dat moment had ik voor het eerst een traan zien ontsnappen uit de ogen van mijn vader, voor het eerst in al die jaren. In alle spoed moest er een familielid gevonden worden om de familie van de gourverneur van het Bosrijk te vertegenwoordigen in de Senaat. Zijn oudere broer Harald was de nazaat van mijn vader en aanvoorder van het Groene Leger en aldus uitgesloten. Freia, de tweede oudste, was ook geen optie omdat ze een meisje was en meisjes hoorden niet in de Senaat. Meisjes waren onderworpen aan de eeuwenoude heerschappij van de man. Enkel in het Verre Westen bestond er een barbaarse gelijkheid tussen man en vrouw. In het Mensenrijk was dit ongepast, ongehoord, abnormaal. De eer om zijn bloed en volk te verdedigen in de Stad des onheils hoorde dus aan Willander toe. Hij had noch de kracht om het leven van een ander te nemen, noch om een leger te leiden of mensen te overtuigen. Willander was het buitenbeentje, de duts van de familie, het object van spot van zijn oudere, breedgeschouderde broer met een basstem die over het slagveld bulderde.
Willanders blik volgde hoe een zwerm meeuwen die de weg naar de oceaan kwijt waren, vrij over de waterspiegel flapperden en een schel getsjirp deden weerklinken. Maar ondanks het luide lawaai druppelden de doffe voetstappen harder in zijn oor dan het gekrijs van de meeuwen. Ze maalden de arme grassprieten onder hun voetzolen en naderden met een snelle pas.

Reacties

janpmeijers
Laatst aanwezig: 1 uur 35 min geleden
Sinds: 8 Mrt 2013
Berichten: 5063

Cedroc Thomas,
Stijl heeft te maken met woordkeus en zinsbouw(grammatica)
Je zinsbouw rammelt nogal, neem de 1e zin:

Citaat:

Bij dageraad rolde de wind vredig het water van de rivier verder met de stroming.

De volgorde van de zinsdelen is niet logisch, waardoor de lezer moeten zoek naar de hoofdzin: de wind rolde.
Je bedoelt met dat rollen, denk ik, dat het de wind is die het water liet rollen. Schrijf het dan ook zo op.
'Bij dageraad liet de wind het water van de rivier vredig verder rollen met de stroming.'
vervolgens zou je kunnen afvragen wat 'het water' toevoegt aan 'de rivier' waarbij ik aanneem dat de rivier uit water bestaat.
'Bij dageraad liet de wind de rivier vredig verder rollen met de stroming.'
De rivier en de stroming vormen één beweging, dat kun je benoemen met het werkwoord 'stromen'.
'Bij dageraad liet de wind de rivier vredig verder stromen.'

Hier verander je halverwege van onderwerp (als zinsdeel).

Citaat:

Willanders blik volgde hoe een zwerm meeuwen die de weg naar de oceaan kwijt waren, vrij over de waterspiegel flapperden en een schel getsjirp deden weerklinken.

(Meeuwen tsjirpen niet)

Zo staan er nog diverse zinnen in je fragment waarvan de opbouw niet logisch is.

woordkeus:
'marginale buitenwijken' - buitenwijken die niet van belang zijn, bedoel je dat?

Daarnaast schakel je ineens over op de 1e persoon.

succes.

Cédric Thomas
Laatst aanwezig: 30 weken 1 dag geleden
Sinds: 18 Feb 2017
Berichten: 4

Je hebt volledig gelijk. Nu ik het herlees merk ik het ook. Vaak schakel ik per ongeluk over van een 3e persoon naar "ik". Met marginale buitenwijken bedoel ik de "banlieues" zoals ze het in het Frans zeggen. Ik ga het eens herschrijven en er nog wat aan schaven.

Bedankt voor de tips

Diana Silver
Laatst aanwezig: 1 uur 40 sec geleden
Sinds: 8 Nov 2010
Berichten: 4494

Kijk ook uit voor het weerbericht-cliché. Vijf van de tien boeken van beginnende schrijvers beginnen met een weerbericht, vaak ook gevolgd door een omschrijving van een landschap.

Je zou kunnen beginnen bij je personage. Dan heeft de lezer meteen iemand om zich in in te leven.

Zodra je over zijn daadwerkelijke overpeinzingen begint, weet het verhaal me wel te grijpen. Vertrekken uit je thuisland. Mooie tragiek.

Een poging tot negenvoudige sublimatie.

Schrijven Magazine: geen nummer meer missen?

Neem nu een abonnement op Schrijven Magazine! Profiteer van onze superaanbieding!

Profiteer nu!

Intensieve online cursussen. Goed én betaalbaar!

Meer informatie
Gratis bij Schrijven Magazine: 1 jaar Van Dale Online Taalhandboek Nederlands

Gratis bij een abonnement op Schrijven Magazine!

Word nu abonnee!
Ontdek je schrijftalent!

Volg onze online cursus voor beginnende schrijvers!

Vanaf € 90,-!