Start » Proeflezen » [roman] Weekendje weg

[roman] Weekendje weg

Door: josevanwinden
Op: 11 september 2013

Dit is het begin van mijn verhaal over vijf zussen die samen een weekend weg gaan. Ieder heeft een geheim en gedurende die drie dagen samen komen de verhalen naar boven. De verhoudingen tussen de zussen worden op scherp gezet. De vraag is of ze dit weekend wel als familie gaan overleven. De eerste alinea over zus 5, Sylvia, past helaas niet. Dat is voor de volgende keer ;-). Vorig jaar, met NoWriMo, heb ik het bijna afgekregen.

Ik wil graag weten
1) of je verder wilt lezen, is het pakkend?
2) of de karakters al een beetje gaan leven
3) of het taalgebruik je aanspreekt

Fragment: 

Iris vouwt haar paarse hemdje netjes strak op en stopt hem in haar koffer. Naast het korte spijkerrokje, de zwarte legging en de bruine broek met iets wijd uitlopende pijpen. Ze staat te dubben. Ze heeft lang na zitten denken over de combinaties, maar gaat nu toch weer twijfelen. Het is wel een heel donker geheel zo. Ze pakt een keurig gestreken bloesje van het bed en houdt hem omhoog. Weegt hem in haar hand. Ja, denkt ze, want anders zeggen ze weer dat ze niet zo somber moet doen. Wat ze natuurlijk ook is en al lang niet meer kan verbergen voor de meisjes. Ze kennen elkaar inmiddels om en nabij de 40 jaar en dan heb je geen geheimen meer. Al proberen ze zich toch iedere keer weer beter voor te doen dan ze zijn. Ieder denkt op haar beurt dat het mogelijk is om te veranderen, het liefst beter te worden dan de ander. Maar dat is natuurlijk onzin. Ze besluit dat het geen zin heeft, legt het bloesje voorzichtig terug in de kast en doet met een zucht haar koffer dicht. Het past allemaal maar net. Zo’n badjas neemt ook idioot veel ruimte in. En ze weet niet eens of ze wel in de sauna wil. Haar buik zal afsteken tegen die van Sylvia. Die is de laatste maanden weer enorm afgevallen. Iris niet echt. Ze probeert haar schouders er over op te halen. Maar ze is jaloers op de wilskracht van Sylvia. Bitchy denkt ze “Die vijftien kilo jojoot ze er zo weer aan. En dan nog een beetje erbij, net als de vorige keer.” Het mollige zit bij hen nu eenmaal in de familie.

De bel gaat. In paniek kijkt Tara naar de klok. Ze zijn er nu toch nog niet? Ze moet de ontbijtboel nog opruimen. En ze had zich ook nog zo voorgenomen om die was nog even op te hangen. Kan ze Jeroen toch nog een beetje op gang helpen. Bovendien is ze bang dat hij het vergeet. Net als de vorige keer, toen ze de was bij thuiskomst in de wasmachine aantrof, waar ie het hele weekend schoon en nat in was blijven liggen. Stinken dat het deed! Ze kon op dat moment wel janken. Die mannen, daar kon je toch ook niks aan overlaten. Gelukkig, het is buurman maar. Of zij zijn katten zou willen voeren, want hij gaat een weekend weg. Natuurlijk zegt ze ja. Verbouwereerd staart ze naar de sleutel in haar hand. Hier zal Jeroen niet blij mee zijn.

“Krijgt mama nog een dikke kus?” Rick slaat zijn kleine armpjes stijf om Karin’s nek. Ontroerd geeft Karin hem nog een knuffel en maakt hem dan kordaat los. “Over twee nachtjes ben ik er weer. Zul je lief zijn?” Verdrietig knikt Rick. Dan hoort hij zijn naam roepen en draait zich om. Op kleine, mollig beentjes rent hij naar zijn vriendinnetje die van schuimblokken al een hele hut heeft gebouwd. “Jullie boffen. Het wordt een heel zonnig weekend.”, zegt de leidster tegen Karin, “met wie ging je ook alweer?" "Met vier zussen," glimlacht Karin terug. "Vijf meiden. Heerlijk lijkt me dat!” Karin's glimlach verkrampt een beetje. “Dat is het zeker!” zegt ze.

“Mag ik echt niet mee?” Sjaak streelt Els over haar blote taille. Een rilling trekt door haar heen. Ze duwt zijn hand weg. “Dat kietelt. En nee! Dit is een meidenweekend. Nu moet ik echt aankleden, want Tara wacht op mij.” Els staat op en vist een Marlies Dekkers bh van een grote stapel kleren. Ze loopt naar de spiegel en grimast erin. Ze plukt wat aan haar haar. “Denk erom. Jij haalt de jongens van school, hè! Ik schaam me dood, dat we ze vorige week vergeten waren.” Sjaak rekt zich ongegeneerd uit en krabt in zijn kruis. “Dat ruilen van de weekenden vind ik ook niks. Ik raak ervan in de war.” Els gooit een t-shirt naar hem toe. “Kom er eerst maar eens uit. Lui varken!” Sjaak vangt het shirt en gooit het direct weer terug. “Ik ben een kunstenaar. Ik heb inspiratie nodig. En als mijn muze er dan drie dagen vandoor gaat kan ik net zo goed in bed blijven liggen.” Els trekt een lange felgekleurde trui over haar hoofd en plukt wat aan haar spijkerbroek. “Als je de jongens maar haalt!”

Reacties

Thérèse
beheerder
Laatst aanwezig: 1 uur 12 min geleden
Sinds: 2 Aug 2009
Berichten: 5720

Hallo, josevanwinden, welkom op SO en leuk dat je een tekst op Proeflezen plaatst.

Het is alleen niet toegestaan, in een topic mensen naar je blog of site te leiden. Je mag een link daar naartoe in je onderschrift plaatsen.

Probeer verder specifieke vragen om feedback te stellen, tekstgericht.

Wat doet uitgeverij M.BOOX voor jou? Klare taal in 12 vragen en antwoorden!

Diana Silver
Laatst aanwezig: 4 uren 15 min geleden
Sinds: 8 Nov 2010
Berichten: 4510

Je eerste en derde vraag daar kan ik niet zo veel mee.
Tweede dan. Je zet een aantal duidelijke karatkertrekken neer en dat is een goede aanzet om hun personages te schetsen.
De eerste alinea, van Iris, gaat voor mijn gevoel wat lang door. Temeer daar er feitelijk niets in gebeurt: deze enige handelingen in de eerste tien regels is dat ze een blouseje pakt en weer teruglegt. Hierdoor begint het verhaal op een laag tempo en dat is jammer.
Ik vind het verder leuk hoe je de situatie beetje bij beetje uitlegt door de tekst heen.
Maar die leeftijden tussen haakjes slaan eigenlijk nergens op. Moet ik stoppen met lezen om me er even een voorstelling van te maken hoe een 42-jarige vrouw eruit zou zien? Dat wil ik niet. Je moet me vertellen hoe ze eruit ziet en hoe ze zich gedraagt en dááruit wil ik opmaken dat ze wel rond de veertig zou zijn.

Een poging tot negenvoudige sublimatie.

josevanwinden
Laatst aanwezig: 4 weken 1 dag geleden
Sinds: 16 Feb 2010
Berichten: 14

Diana Silver, bedankt voor je feedback! Die leeftijden zal ik weghalen, dat is een scenarioschrijftrekje.

tekstschrijver, scenarist

Solidgrey
Laatst aanwezig: 3 jaren 30 weken geleden
Sinds: 13 Aug 2013
Berichten: 369

Vijf keer een voorbereiding op het weekend, is voor mij als lezer te veel, vooral om het direct achter elkaar te lezen. Het is net alsof steeds de klok wordt teruggezet, voordat er enige voortgang is. Natuurlijk gaat het om de introductie van de personages, maar zou dat ook gevarieerder kunnen?

josevanwinden
Laatst aanwezig: 4 weken 1 dag geleden
Sinds: 16 Feb 2010
Berichten: 14

bedankt voor de snelle feedback! Ik zie nu pas in, dat ik de filmmodus helemaal los moet laten of juist de romanvorm moet laten varen. Nu is het een rare combi van script en roman. De introductie is voor mij niet meer dan een paar korte shots achter elkaar van de personages in hun eigen omgeving en hun eigen voorbereiding op het weekend. Door gedachten toe te voegen dacht ik richting een roman te gaan, maar dat is natuurlijk lang niet genoeg. Ik zal echt moeten gaan kiezen...

tekstschrijver, scenarist

Diana Silver
Laatst aanwezig: 4 uren 15 min geleden
Sinds: 8 Nov 2010
Berichten: 4510

Ben benieuwd wat je ermee gaat doen.

Maar laat ondertussen niet álles van je roots los: jou achtergrond kan, mits goed gebruikt, jouw werkt ook juist originaliteit verlenen. Succes!

Een poging tot negenvoudige sublimatie.

janpmeijers
Laatst aanwezig: 39 min 27 sec geleden
Sinds: 8 Mrt 2013
Berichten: 5242

Josevanwinden,

1) of je verder wilt lezen, is het pakkend? bijna
2) of de karakters al een beetje gaan leven? Ja de verschillen in de zussen zijn duidelijk
3) of het taalgebruik je aanspreekt? ja, gewone woorden voor alledaagse dingen, soms kan het compacter, een paar voorbeelden:

'Iris vouwt haar paarse hemdje netjes strak op en stopt hem in haar koffer'. als je iets strak opvouwt is het toch netjes(?) dus ik zou netjes weglaten, hem is het.
' Ze heeft lang na zitten denken' ze heeft lang nagedacht.

'En ze had zich ook nog (zo) voorgenomen (om) die was (nog even) op te hangen.'

Iets anders, dit vind ik niet geloofwaardig:
“Denk erom. Jij haalt de jongens van school, hè! Ik schaam me dood, dat we ze vorige week vergeten waren.”

Ik vind je opzet (om de personages te introduceren) wel origineel,
Groet,

josevanwinden
Laatst aanwezig: 4 weken 1 dag geleden
Sinds: 16 Feb 2010
Berichten: 14

Dank je, Jan, voor je reactie!

tekstschrijver, scenarist

Hanek
Laatst aanwezig: 5 weken 4 dagen geleden
Sinds: 6 Sep 2013
Berichten: 674

1) Ik heb het met plezier gelezen en het begin over het kiezen van de juiste outfit vind ik juist leuk. Her kenbaar en een meisjes ding voor een boek over vrouwen die samen op reis gaan. Het thema en de stijl nodigen mij uit om er meer over te lezen. Wel vraag ik mij af of ik vijf geheimen niet te veel vind. Kun je niet problemen en geheimen geven aan de zussen?

3). Ik vind het taalgebruik aangenaam.

Een P.S. Ik vind de overgang van de ene vrouw naar de andere niet duidelijk genoeg.

www.hanneketerhoven.nl
volg me op twitter

josevanwinden
Laatst aanwezig: 4 weken 1 dag geleden
Sinds: 16 Feb 2010
Berichten: 14

Bedankt Hanneke! Krijg toch de indruk dat ik door moet gaan ;-).

Wat bedoel je precies met "Kun je niet problemen en geheimen geven aan de zussen?" Dat er ook een paar zijn die wel een probleem hebben, maar dat niet geheim is?

tekstschrijver, scenarist

Hanek
Laatst aanwezig: 5 weken 4 dagen geleden
Sinds: 6 Sep 2013
Berichten: 674

Ja dat bedoel ik. Als ieder een geheim heeft dan wordt het geheim daardoor minder betekenis vol. Ik zou een zus bijvoorbeeld problemen geven met een man, een andere weer iets anders en de derde een zwaar geheim, die mogelijk in relatie staat met die van een ander en dan weer een of ander probleem. Als iedereen een geheim heeft dan verliest het zijn waarden, vind ik zelf. Maar erg leuk. Ik lees nog graag iets van je.

www.hanneketerhoven.nl
volg me op twitter

Hanek
Laatst aanwezig: 5 weken 4 dagen geleden
Sinds: 6 Sep 2013
Berichten: 674

Ik zat net achter gesloten deuren te kijken en dacht aan jouw boek. Schoot me te binnen: misschien moet er zelfs een antagonist komen die tegen geheim houding is en altijd zegt "Ik heb geen geheimen".
Heb je hier iets aan?

www.hanneketerhoven.nl
volg me op twitter

josevanwinden
Laatst aanwezig: 4 weken 1 dag geleden
Sinds: 16 Feb 2010
Berichten: 14

Ja, Hanneke, dat is wel een beetje de bedoeling. Iemand die doet alsof ze een open boek is en de braafste van de klas. Wat dan natuurlijk niet waar is. Bedankt voor je positieve feedback!

tekstschrijver, scenarist

josevanwinden
Laatst aanwezig: 4 weken 1 dag geleden
Sinds: 16 Feb 2010
Berichten: 14

Op 6 mei jl. heeft mijn roman Weekendje Weg het levenslicht gezien! Gepubliceerd in de Boek10 reeks van Godijn Publishing. En daar hebben jullie ook aan bijgedragen. Bedankt!

tekstschrijver, scenarist

janpmeijers
Laatst aanwezig: 39 min 27 sec geleden
Sinds: 8 Mrt 2013
Berichten: 5242

josevanwinden,
Leuk. Elders op het forum kun je een boekpresentatie maken. (Vraag eerst even of je aan de voorwaarde, actief deelnemen aan de site, voldoet.)

Intensieve online cursussen. Goed én betaalbaar!

Meer informatie
Volg Schrijven Online op Twitter!

Volg Schrijven Online op Twitter!

Volg ons!
Moleskine cadeau? Neem nu een abonnement op Schrijven Magazine!

Gratis Moleskine opschrijfboekje bij een abonnement op Schrijven Magazine!

Bestel nu!
Ontdek je schrijftalent!

Volg onze online cursus voor beginnende schrijvers!

Vanaf € 90,-!