Start » Proeflezen » [roman] Trauma

[roman] Trauma

Door: MariekeV
Op: 15 juli 2019

Hey, ik begin aan een verhaal en ben benieuwd of jullie aandacht wordt getrokken, of jullie benieuwd zijn naar hoe het verder gaat. Dit is nog maar een klein stukje, maar ik ben benieuwd naar alvast wat feedback. Dus wees niet voorzichtig met kritiek!

Fragment: 

Een paar kleine lichtjes in de verte en verder alleen maar donkerte. Dat is wat ik zie. Ik ben ineens in een gebouw beland, helemaal leeg. En zo is hoe ik mij voel, leeg. Ik voel helemaal niks meer, alsof ik in een hypnose zit. Snel doe ik wat er mij is opgedragen. Ik pak een aansteker uit mijn zak een een granaat. Ik loop naar een gedeelte in het gebouw toe, waar de knal het meeste effect zal hebben. Snel aansteken en dan kan ik gaan. Ik zie hoe het kleine vlammetje steeds dichterbij komt. Ik probeer weg te rennen maar het lukt niet. Ik moet blijven. Iedereen waarschuwen. Voordat alles ontploft. Voordat ik een grote explosie heb veroorzaakt. Toch doe ik het niet en spring uit het raam. Ik beland in een weiland wat helemaal leeg staat. Ik ren en ik ren maar ik kom nauwelijks vooruit. Ik hoor het. Ik hoor de knal. Ik kijk om en in een klap is alles verlicht. Ik zie niets meer behalve licht. Het is gebeurd. Ik kan niet meer terug.

Er wordt in mijn ogen geschenen met een felle zaklamp. Ze seinen dat ik terug moet komen, voordat ik betrapt wordt. Moet ik niet nog even terug? Moet ik nog een briefje achterlaten dat ik het eigenlijk niet wilde? Nee, ik moet standvastig zijn. Ik herpak mezelf weer en ren over het gras. Snel, wegwezen hier. Ik moet het achter me laten, niet meer aan denken. Ik voel de ondergrond weer hard worden, ik kijk naar beneden en zie dat ik weer op de weg ben beland. Het geluid van een opstartende motor dringt tot me door. Ik kijk om me heen om te zien of ik ergens een auto zie staan, maar overal is het donker. Ik voel mijn telefoon trillen in mijn broekzak, snel kijk ik wie er wat heeft gestuurd. Natuurlijk, het is Ethan. ‘Kom snel! Ik hoor de politie al. Achter het schuurtje staan we. Ik zie je zo.’ Shit, ik moet opschieten. Dit is ook mijn eerste keer, als ik het nu al verpest dan kan ik het wel bekijken. En ik begin te rennen, verstuik mijn enkel maar ren toch door. Ik zie het schuurtje al, gelukkig, hier is het. Ik stap het busje in en we rijden snel weg.
“Waar gaan we naartoe?” Vraag ik voorzichtig.
“Heb ik gezegd dat je iets mocht zeggen?” Snauwt Ethan. Ik kijk bang weg.
“We gaan naar het huis van Senna, bij dat meer. Zo kan niemand ons vinden, hoop ik,” vertelt hij. Ik knik.
“Sorry, van net. Ik durfde niet meer. De volgende keer zal het perfect gaan!” Zeg ik nog snel, ik hoop dat hij het niet te erg vindt. Hij mompelt wat, geen idee wat hij daarmee bedoeld. Ik denk dat ik maar even niets moet zeggen.

Het grind knispert onder de banden van de auto. Rustig rijden we het terrein op. Er brandt al licht, ik denk dat Senna er al is. En de rest natuurlijk. Ik wil uitstappen, maar ik word tegengehouden. Ethan staat voor de deur. Ik draai het raampje naar beneden.
“Mag ik eruit? We zijn er toch al?” Vraag ik.
“Blijf maar slapen in de auto. Je verdiende loon. Volgende keer beter,” antwoordt Kees, een vriend van Ethan.
“Maar, we zijn toch niet betr…”
“Hé, hier word je hard van. Spreek me niet tegen, je kan beter nu gaan slapen. Morgen kom ik je halen,” zegt hij nog en hij loopt weg. Richting het huis. Ik zucht, dit begint lekker.

Reacties

eppicninjabunny
Laatst aanwezig: 21 uren 14 min geleden
Sinds: 19 Jun 2017
Berichten: 89

Ik zou nog een hoop gaan oefenen, in mijn ogen is het allemaal net niet. Ook maak je nog een aantal (grammaticale) beginnersfouten.

“Mag ik eruit? We zijn er toch al?” Vraag ik.
Vraag moet met een kleine letter, het is maar een voorbeeld.

Zelf irriteer ik aan de overdadige hoeveelheid "Ik". Natuurlijk, het wordt vanuit de ik-persoon geschreven maar zelfs dan gebruik je het nog wel heel erg vaak.

Ga vooral heel veel oefenen en doe de schrijfopdrachten die eens in de zoveel tijd op de website staan. Dan word je vanzelf beter.

Parttime schrijver, grafisch ontwerper en youtuber

Schrijven

Iedere week het beste van Schrijven Online in je inbox? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief. Boordevol nieuws, tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!
  • THEMA Kan schrijven je leven redden?
  • Hoe beschrijf je emoties?
  • Zo vind je een uitgever die bij je past
  • Zo belangrijk zijn de eerste 10 pagina's
  • Schrijftips van Anne-Gine Goemans
  • Schrijftechniek: vertellen en vertonen
  • Taaltips: taal en logica

Dit nummer verschijnt omstreeks 6 december oktober. Nog geen abonnee? Meld je aan vóór maandag 25 november 16:00 uur, dan krijg je dit nummer thuis!

Introductiekorting!