Start » Proeflezen » [roman] Roman- gedeelte

[roman] Roman- gedeelte

Door: Deirdre van der Linde
Op: 4 juli 2018

Beste,

Graag zou ik jullie mening willen weten van onderstaande.
Leest het lekker? Vinden jullie het interessant?
Ik ben benieuwd naar jullie mening!

Fragment: 

Ik zag nog precies hoe Lucas zijn kamer binnen liep na klef doen met Sam. Ik kwam de voordeur door en liep naar binnen. Sam kwam mijn kant op gelopen.
‘’Hee lieverd.’’
Ik keek haar aan. Hoe kon ze me zo vrolijk gedag zeggen na alles? Hoe kon ze Lucas doei zeggen en dan mij hoi zeggen zonder zich er raar over te voelen? En dat nog wel na onze heftige ruzie over Lucas gisteren. Wilde ik eigenlijk nog wel verder met haar? Ze had toch wat met Lucas. En zo niet, dan zou het snel gebeuren. Eigenlijk was ik er gewoon klaar mee. Ik hield van haar, maar zo ging het niet meer langer. Ik was alleen maar aan het wachten tot het moment dat ze echt vreemd zou gaan. Ik moest mezelf beschermen. Ik werd kwaad.
‘’Weet je wat je doet Sam, zoek het maar lekker uit met je tyfus bende! Ik ben er klaar mee. Het is uit!’’
Ze keek ontzettend geschrokken. Ik was woedend. Ik was net thuis gekomen en alweer was ze klef met Lucas. Ik kwam eigenlijk om met haar te praten, maar nu was mijn enige doel nog om mijn spullen te pakken. Ik liep naar mijn kamer en pakte een grote tas. Voorlopig kon ik best bij Barend blijven slapen. Wat een hel dit. Ik wilde hier eigenlijk zo snel mogelijk weg. Ik stuurde Barend een berichtje dat ik weer terug kwam en pakte mijn kleren in. Er werd op de deur geklopt en daarna aan de hendel getrokken.
‘’Mike, doe even open!’’ Ik hoorde Ryan zijn bazige stem aan de andere kant van de deur. Ik slikte mijn tranen in en liet hem binnen.
‘’Wat ben je nou aan het doen man?’’ vroeg hij. Het was te merken dat hij boos was.
‘’Ook hallo. Ik trek dit gewoon niet meer. Ze doet super klef met Lucas. Ik ben nog geen dag weg en dan dit. Ze zijn continu samen. Het zal me niets verbazen als ze al gewoon met hem vreemdgaat.’’ Ik moest echt vechten tegen mijn tranen.
‘’Wil je het echt zo makkelijk opgeven?’’ vroeg hij. Hij was inmiddels rustiger geworden. Gaf ik op? Vechten had toch geen zin meer.
‘’Ik heb het nu toch al uitgemaakt. Worden we allebei beter van.’’
‘’Hoezo?’’
Ik begon mijn kalmte te verliezen. Ik wilde hier niet over praten. Ik wilde gewoon weg. ‘’Er waren meer dingen die me dwars zaten afgelopen tijd.’’
‘’Zoals?’’ Hij keek me vragend aan. Kon hij niet gewoon stoppen met al zijn vragen. Wat had het nog voor zin om hier langer over na te denken. De keuze was gemaakt.
‘’Laat maar Ryan, het is nu gewoon klaar. Aan die mooie relatie is een einde gekomen. Kan zij verder met Lucas en ik mijn eigen ding doen.’’
‘’Je bent echt heel dom.’’ Antwoordde hij. Ik durfde niet te bewegen en had geen idee wat ik moest antwoorden. Wat moest ik hiermee? Was ik echt dom?
‘’Weet je Ryan, je hebt een fantastische zus maar wij passen niet meer bij elkaar.’’ Ik had mijn kalmte gelukkig weer terug gevonden. ‘’En waarom dan niet?’’ hij was inmiddels op een stoel gaan zitten. Ik was bang dat ik niet snel van hem af kwam. Het liefste rende ik nu toch echt het huis uit. Ik wilde me niet openstellen, maar ik moest wel.
‘’Ik ben alleen maar bang dat ze me een keer zat is en vreemd gaat. Kijk naar Lucas, hij is dun en blijft het ook. Ik ben al een tijdje echt dik en kom er maar niet vanaf. Het is een knappe jongeman, ligt goed in de groep en woont nu ook hier in huis. Zo ben ik niet, niet meer.’’ Ik ging op de rand van mijn bed zitten en staarde naar de grond.
‘’Ik snap niet wat je bedoeld.’’
‘’Laat maar, ik ga gewoon mijn spullen pakken en weg.’’
‘’Domme beslissing man, maar ik zal je laten gaan.’’ Hij stond op. Ik keek nog steeds naar de grond. Hij noemde het alweer een domme beslissing. Maakte ik echt een grote fout? Nee, dit was gewoon goed zo.
‘’En denk er niet over na om nu gelijk te gaan verhuizen. Ik weet zeker dat je van Sam hier nog wel mag blijven wonen.’’
Ik keek hem aan. ‘’Ik ga wel even een paar nachten weg. Ik trek dit niet. Daarna zien we wel verder.’’ Ik stond ook op.
‘’Snap ik, houd je me op de hoogte?’’ vroeg hij. Hij zette een stap richting de deur.
‘’Altijd.’’ Antwoordde ik en Ryan liep de deur uit. Ik sloot de deur achter hem en ging verder met inpakken. Ik was bijna klaar toen ineens de deur open ging. Ik draaide me om en zag Sam met betraande ogen in de deur opening staan.
‘’Sam’’ meer kwam er even niet uit. Ze liep naar binnen en sloot de deur.
‘’Ga alsjeblieft niet weg. Praat met me.’’ Ze klonk enorm zielig.

(rest in reactie)

Reacties

Deirdre van der...
Laatst aanwezig: 1 jaar 19 weken geleden
Sinds: 15 Aug 2016
Berichten: 7

(deel 2)

* tekst door beheer verwijderd i.v.m. regels van proeflezen *

Diana Silver
Laatst aanwezig: 3 uren 57 min geleden
Sinds: 8 Nov 2010
Berichten: 4983

Oef, eh, nou er zijn nogal veel namen opeens, dat verwart me. Aan de andere kant, dit soort situaties vind je dertien in een dozijn, dus dat maakt het dan weer een beetje te voor-de-hand-liggend. De ik vertelt een hoop over zijn (haar?) eigen gevoelens, dat doet een beetje vreemd aan - en stelt zichzelf de hele tijd vragen. Gaan jouw gedachten werkelijk zo als je boos bent? De mijne volgens mij niet. In ieder geval wordt het door al die vragen niet echt een goede tekst.

Sorry dat ik weinig constructiefs te melden heb. Misschien helpt het als je boven je fragment wat specifiekere vragen stelt. Wat wil je precies bereiken met dit stuk, wat is het belangrijkste, hoe wil je dat het overkomt, waar twijfel je zelf over?

Waar waren we gebleven?

Thérèse
beheerder
Laatst aanwezig: 5 uren 5 min geleden
Sinds: 2 Aug 2009
Berichten: 5951

Hoi Deirdre, het is niet toegestaan om proefleestekst in een reactieveld te plaatsen (behalve als herschrijf van het origineel). Daarom hebben we #1 drie sterretjes gegeven.

Psychologie van het personage - wat is het en hoe beschrijf je het? Lees het hier: https://www.mboox.nl/blog/https:--www.mboox.nl-sep...

Elza
Laatst aanwezig: 37 weken 4 dagen geleden
Sinds: 1 Dec 2014
Berichten: 308

Hoi Deirdre,

Ook ik raak een beetje verward door het stukje tekst. De eerste zinnen moest ik al drie keer lezen voor ik begreep wie waar binnen kwam, wie er nog aanwezig waren enz. Lees je eerste zinnen nog eens na en zie hoe vaak je het woord 'lopen' in allerlei werkwoordsvormen gebruikt. Voorbeeld:
"Op weg naar mijn kamer ontmoette ik Lucas voor mijn deur. Ik wist bij wie hij geweest was en waarom. Zonder hem een blik te gunnen, trok ik de voordeur open.
Sam draaide zich om (waarom zou ze naar de ik toelopen?). 'Hoi (hee is geen schrijftaal) lieverd.'
Mijn ogen moesten wel vuur spuwen. Hoe kon ze? (verder hoef je niets uit te leggen, iedereen snapt dat de ik boos is over...)
Ook de gevoelens komen soms wat uit de lucht vallen. 'Ik durfde me niet te bewegen.' Hoezo niet? Ze is ontzettend boos, niet bang toch?
Probeer je stuk tekst wat overzichtelijker te maken:
- Maak duidelijk wie wat zegt.
- Leg niet teveel uit over wat ze voelt en waarom als de lezer dat uit het verhaal ook kan begrijpen.
- Zet een gesproken zin los van de vorige zin met de actie van de spreker in dezelfde alinea.
- Laat de emoties oplopen (nu begint ze kwaad te worden en even later begint ze haar kalmte te verliezen) in plaats van elke keer opnieuw beginnen.
- Zorg voor een eenduidige emotie: ik lees verdriet, angst en boosheid, maar het is me niet altijd duidelijk waarom op dat moment die emotie klinkt en er zit geen lijn in.

Ik hoop dat je hier wat aan hebt en niet ontmoedigd wordt. Herschrijven is pittig om te doen, maar leuk als je merkt dat je tekst echt beter wordt smile.

Groetjes Elza

  • THEMA Kan schrijven je leven redden?
  • Hoe beschrijf je emoties?
  • Zo vind je een uitgever die bij je past
  • Zo belangrijk zijn de eerste 10 pagina's
  • Schrijftips van Anne-Gine Goemans
  • Schrijftechniek: vertellen en vertonen
  • Taaltips: taal en logica

Dit nummer verschijnt omstreeks 6 december oktober. Nog geen abonnee? Meld je aan vóór maandag 25 november 16:00 uur, dan krijg je dit nummer thuis!

Introductiekorting!
Schrijven

Iedere week het beste van Schrijven Online in je inbox? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief. Boordevol nieuws, tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!