Start » Proeflezen » [roman] Hoofdstuk 1 Zonnemeisjes

[roman] Hoofdstuk 1 Zonnemeisjes

Door: Hedwig Meesters
Op: 18 juli 2019

Dit is het begin van mijn debuutroman 'Zonnemeisjes' die in mei is verschenen. Ik ben op zoek naar 5 mensen die het e-book willen lezen en beoordelen. Van bekenden krijg ik niet altijd een eerlijke beoordeling omdat ze bang zijn me te kwetsen. Terwijl ik juist opensta voor alle reacties. Op *** vind je een button 'contact' om je aan te melden. Met alleen opmerkingen over dit stuk ben ik ook al tevreden! Alvast bedankt voor de te nemen moeite.

* websitevermelding verwijderd door beheer i.v.m. forumregels

Fragment: 

Ik heb de beheerde gevraagd deze post te verwijderen. Dit omdat het boek intussen is verschenen en hier dus niet thuishoort.

Reacties

Yrret
Laatst aanwezig: 3 uren 50 min geleden
Sinds: 16 Jul 2012
Berichten: 6074
Hedwig Meesters schreef:

Dit is het begin van mijn debuutroman 'Zonnemeisjes' die in mei is verschenen. Ik ben op zoek naar 5 mensen die het e-book willen lezen en beoordelen.

En dan?

Hedwig Meesters schreef:

Met alleen opmerkingen over dit stuk ben ik ook al tevreden!

En dan?

U begint;
"Gijs de Wild is geestelijk nooit volwassen geworden."
Uw einde;
"Het maakt niet uit hoe goed je schrobt, die vlek krijg je er niet meer uit."

Voor mij begint uw verhaal pas hier.
"In mijn stoel bij het raam las ik de naam van de afzender en scheurde de kaart in tweeën."
En hier mag het van mij eindigen;
"Ik gooi de uitnodiging in de rolcontainer en zet hem aan de straat."

De rest is - op een enkele zin na - onsamenhangende TwitterTaal.

Een voorbeeld van TwitterTaal [kwetteren van heggenmussen];

Hedwig Meesters schreef:

Hij lag op de mat – eronder staken de bovenste helft van het huis-aan-huisblad uit en een deel van de bonusaanbiedingen van Albert Heijn, wat niet zou moeten omdat er een sticker op de brievenbus zit die aangeeft dat ik geen ongeadresseerd drukwerk wil ontvangen – en viel op door de lichtblauwe envelop waarin hij zat.

Ooit protesteerde ik tegen het 'monopolie der oude heren'. Nu ben ik er zelf één.

Thérèse
beheerder
Laatst aanwezig: 5 uren 15 min geleden
Sinds: 2 Aug 2009
Berichten: 5947

Waarom vraag je feedback als je boek al is verschenen? Het e-book zal toch niet anders zijn qua inhoud dan de papieren versie?

Psychologie van het personage - wat is het en hoe beschrijf je het? Lees het hier: https://www.mboox.nl/blog/https:--www.mboox.nl-sep...

Merel05
Laatst aanwezig: 7 weken 6 dagen geleden
Sinds: 17 Jul 2019
Berichten: 3

Voor mij zijn er te veel onsamenhangende introducties in korte tijd. Ik zat er in tot deze zin:' Linksonder staan Gijs’ naam, de datum en de locatie.' Daarna vloeide het verhaal voor mij niet meer en ben ik het eens met Yrett, al zou ik het liever omschrijven als informatie toevoegen die niet toegevoegd hoeft te worden. Het komt op mij over van sfeer willen scheppen met informatie die niet relevant is voor het verhaal.

Er wordt een aanname gedaan dat zijn ouders vertelt zouden hebben over een erfenis en de terugkomst van de ik-persoon in de stad. Ik zou het spannender gevonden als het verkrijgen van rijkdom niet plompverloren als aanname werd gegeven, maar subtieler had doorgeschemerd. Bijvoorbeeld het kunnen aankopen van het huis. Als lezer zou ik dan denken wat de relatie zou kunnen zijn tussen iemand met geld en iemand die geestelijk onvolwassen is. De aanname dat de ouders vertelt zouden hebben van de terugkeer naar de stad komt op mij over als een te snelle uitleg over het kunnen ontvangen van de uitnodiging.

Wat voor mij ook schuurt is dat iemand die geestelijk nooit volwassen is geworden, sociaal niet vaardig is en kinderkaarten stuurt gelijktijdig berekend genoeg is om op iemands erfenis uit te zijn. Dit gevoel heb ik ook wanneer de ik-persoon Gijs een sukkel noemt, terwijl er een historische band is. Al kan dat in de loop van het verhaal natuurlijk altijd nog verklaard worden.

Resumé: ik mis wat spanning en krijgt te veel niet relevante informatie. Hierdoor mis ik de kans mijn eigen verbeelding aan te kunnen spreken.

Ik hoop dat je hier iets aan hebt, en bedenk...het is natuurlijk maar de mening van één persoon.

Hedwig Meesters
Laatst aanwezig: 11 weken 1 dag geleden
Sinds: 23 Apr 2009
Berichten: 5

Bedankt voor jullie reacties. Ik begrijp intussen dat mijn verzoek hier niet thuishoort omdat het boek intussen is verschenen. Ik heb SchrijvenOnline gevraagd het te verwijderen.

Thérèse
beheerder
Laatst aanwezig: 5 uren 15 min geleden
Sinds: 2 Aug 2009
Berichten: 5947
Hedwig Meesters schreef:

Bedankt voor jullie reacties. Ik begrijp intussen dat mijn verzoek hier niet thuishoort omdat het boek intussen is verschenen. Ik heb SchrijvenOnline gevraagd het te verwijderen.

We kunnen het gewoon sluiten.

Psychologie van het personage - wat is het en hoe beschrijf je het? Lees het hier: https://www.mboox.nl/blog/https:--www.mboox.nl-sep...

Schrijven

Iedere week het beste van Schrijven Online in je inbox? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief. Boordevol nieuws, tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!
  • THEMA Kan schrijven je leven redden?
  • Hoe beschrijf je emoties?
  • Zo vind je een uitgever die bij je past
  • Zo belangrijk zijn de eerste 10 pagina's
  • Schrijftips van Anne-Gine Goemans
  • Schrijftechniek: vertellen en vertonen
  • Taaltips: taal en logica

Dit nummer verschijnt omstreeks 6 december oktober. Nog geen abonnee? Meld je aan vóór maandag 25 november 16:00 uur, dan krijg je dit nummer thuis!

Introductiekorting!