Start » Proeflezen » [roman] Het verval der mensheid

[roman] Het verval der mensheid

Door: eppicninjabunny
Op: 16 mei 2019

Dit is een stuk uit het eerste hoofdstuk van het verhaal waaraan ik bezig ben.

Is het een beetje duidelijk waar het over gaat en wat de verhoudingen zijn tussen de twee?
Wordt het duidelijk wat de Dominanten zijn?
Is de schrijfstijl goed?
Is het niet te langdradig? (Blijft het wel boeiend?)

Fragment: 

Duisternis heeft zich meester gemaakt over het woud als ze aankomen. Schaduwen opgeworpen door de dichte begroeiing van de beukenbomen maakt de open plek duisterder dan de nacht. Tevreden kijkt Yinka rond. Hier is het donker, hier heerst geen licht. Zelfs de gloren van het vuur zal na enkele passen vergaan en plaats maken voor zijn meester. Niemand zal weten dat ze hier zijn, als er iemand is. Iets wat ze beiden sterk betwijfelen.
Van het gesprokkelde hout steekt hij een vuur aan. Op de grond ligt genoeg dood hout om het de komende tijd brandende te houden. De zomer heeft lang geduurd, te lang voor veel bomen in Nilandon. De droogte heeft zijn tol geëist. De sterke bomen staan nog, de zwakkere zijn gestorven en omgevallen. Het is triest om te zien hoe een mooi woud is veranderd in een begraafplaats voor bomen, maar zo is de natuur wel, weet Yinka.
Lui gaat hij tegen de breedste boom van allen aan zitten. Met zijn klauw verwijderd hij de bast, van het uiteinde maakt hij een punt. Zo vormt de tak zich om tot een spies, geschikt om drie van de negen geschoten vogels eraan te rijgen en boven het vuur te hangen. De andere zes houdt hij voor zichzelf.
Yinka zucht, een spies maken is veel werk. ‘Kunnen jullie mensen echt geen rauw vlees verdragen?’
‘Nee, we worden er ziek van,’ antwoord Akillian tegenover hem, vastgemaakt aan een jong boompje. Zijn woorden klinken ietswat geïrriteerd. Het is niet de eerste keer deze reis dat Yinka hem de vraag stelt.
Yinka gooit een extra tak in het vuur. Verse vlammen schieten omhoog naar de hemel en verdringen de omsluitende duisternis. ‘Ik snap wel waarom jullie mensen verdrongen zijn. Jullie zijn klein, zwak, worden bij het minste en geringste ziek en zonder gereedschap zijn jullie helemaal niks.’ Ooit waande de mensen zich de machtigste. Nu presenteert de jongen precies wat er over is gebleven sinds de Lange Oorlog. Een gedecimeerd, verminkt groepje dat zich nog acht in staat te zijn om grootse daden te verrichten zoals men dat deed in de tijden van heerschap. Het besef van machtsverlies is hen nooit doorgedrongen.
‘Dat was voor de huidige mens, in de Ongeschreven Periode. Daar kan je de huidige mens niet mee vergelijken.’ ‘Jullie hebben allemaal nog het gevoel dat jullie de machtigste zijn. Maar moet je kijken, in heel Kattai is er maar één menselijk Kiraly. En dat is in Gomor, de op twee na kleinste metropool.’ Yinka snijdt de laatste stukken bast van de tak en kijkt tevreden naar het resultaat. ‘Geen enkele generaal in geen enkel leger, in de kleine raden zit er hier een daar een enkeling, en nergens zijn jullie in staat om echte macht uit te voeren.’
‘Er zijn genoeg menselijke handelaren,’ verweerd Akillian zich in een poging zijn gelogen gelijk te krijgen.
‘Laat me niet lachen. Die zijn allemaal in dienst van een ander. Jullie mensen zijn niks meer, behalve verdoemd.’ Eén voor één rijgt Yinka het gevogelte aan de spies en hangt ze boven het vuur. ‘Jullie soort is al tijden in aftakeling, eerst woonden jullie allemaal in grote villa’s van Havony, daarna in de steden van Randry en nu vaak in in de plaggenhutte dorpen van Ivelany. In de andere metropolen is het niet anders. Jullie soort ken niets anders dan zwakheid. Een slechte nacht en een koude winter en jullie zijn niets anders dan geschiedenis, geschreven in boeken en weggestopt op de hoogste plank. Na verloop van tijd worden jullie een mythe, een leugen en daarna vergeten.’ Langzaam draait hij de spies rond. ‘En er is niks dat je er tegen kan doen.’
Nonchalant haalt Akillian zijn schouders op. ‘We hebben geleefd vanaf de creatie tot hier. We hebben voorspoed gehad en meer tegenspoed. We zijn er nog steeds, door alle hongersnoden, ziektes, overstromingen en oorlogen heen.’
‘En zo deden de Dominanten dat ook. Vergeet niet dat de zij er al sinds de Lange Oorlog zijn.’ Rustig draait Yinka de spies rond. ‘Jullie soort was gemaakt in een tijd waarin de zon verdween achter de horizon en na twaalf uur weer verscheen. Wij niet, wij hebben die evolutie niet mee hoeven maken. De Dominanten zijn aangepast op deze tijd, en hebben geen zwaktes meegenomen uit de Ongeschreven Periode. Jullie mensen wel. Jullie moesten je aanpassen, aan de tijd, aan het licht, aan de duisternis, aan het eten, aan alles. En nog steeds zitten er zwaktes in jullie lichaam en geest.’
Akillian staart in de vlammen en overdenkt de woorden. Yinka heeft gelijk. De mensheid is nog nooit zo zwak geweest.

Reacties

Elizabeth1995
Laatst aanwezig: 8 weken 5 dagen geleden
Sinds: 6 Jan 2018
Berichten: 44

Ik ben geen fantasy-lezer of fan en kan dus veel niet beoordelen, maar de eerste alinea is echt goed, je wordt gelijk het verhaal ingetrokken en de zinnen zijn ritmisch ook perfect.

Het maakt wel nieuwsgierig, zo'n sfeervol begin. Het is zeker niet langdradig.

De stijl is meestal erg goed, maar hier en daar lelijk. Ook staan er storende taalfouten in, zie hieronder.

Verwijderd hij de bast - persoonsvorm, stam+t - verwijdert

Zijn gelogen gelijk te krijgen is lelijk.

Verweerd Akillian zich - verweert (pers.vorm)

Ooit waande de mensen - meervoud, dus waanden

Menselijk Kiraly, misschien een de-woord? Menselijke Kiraly?

Ik zou zeggen, doe wat aan je spelling en schrijf dat boek. Schrijven kun je!

(Een beetje een staccato-achtige reactie van mij, maar dat ligt aan dit rot-toetsenbord)

Succes!

eppicninjabunny
Laatst aanwezig: 12 uren 53 min geleden
Sinds: 19 Jun 2017
Berichten: 89
Elizabeth1995 schreef:

Ik ben geen fantasy-lezer of fan en kan dus veel niet beoordelen, maar de eerste alinea is echt goed, je wordt gelijk het verhaal ingetrokken en de zinnen zijn ritmisch ook perfect.

Het maakt wel nieuwsgierig, zo'n sfeervol begin. Het is zeker niet langdradig.

De stijl is meestal erg goed, maar hier en daar lelijk. Ook staan er storende taalfouten in, zie hieronder.

Verwijderd hij de bast - persoonsvorm, stam+t - verwijdert

Zijn gelogen gelijk te krijgen is lelijk.

Verweerd Akillian zich - verweert (pers.vorm)

Ooit waande de mensen - meervoud, dus waanden

Menselijk Kiraly, misschien een de-woord? Menselijke Kiraly?

Ik zou zeggen, doe wat aan je spelling en schrijf dat boek. Schrijven kun je!

(Een beetje een staccato-achtige reactie van mij, maar dat ligt aan dit rot-toetsenbord)

Succes!

Dankje voor de feedback. Ik zal het aanpassen.

Parttime schrijver, grafisch ontwerper en youtuber

janpmeijers
Laatst aanwezig: 5 uren 18 min geleden
Sinds: 8 Mrt 2013
Berichten: 6012

eppicninjabunny

Ik beperk me even tot de schrijfstijl

Citaat:

Duisternis heeft zich meester gemaakt over het woud als ze aankomen. Schaduwen opgeworpen door de dichte begroeiing van de beukenbomen maakt de open plek duisterder dan de nacht. Tevreden kijkt Yinka rond. Hier is het donker, hier heerst geen licht. Zelfs de gloren van het vuur zal na enkele passen vergaan en plaats maken voor zijn meester.

je eerste zin begint heftig maar eindigt zwak. Zorg dat bij zo'n zin het zwaartepunt aan het eind zit. Dezelfde woorden, ander volgorde:
'Als ze aankomen heeft duisternis zich meester gemaakt over het woud.'

Je tweede zin bevat wat overbodige woorden. Schaduwen worden altijd opgeworpen. Beuken zijn bomen en het onderwerp is meervoud, dus 'maken'.
'Schaduwen van de dichte begroeiing van beuken maken de open plek duisterder dan de nacht.'
(misschien iets anders verzinnen voor duisterder - je begint er al mee.
De zin hier is het donker .... is overbodig gezien het voorgaande.
de gloren - het gloren.
Tip begin met Yinka en pas daarna de zinnen over de omgeving.

Citaat:

De droogte heeft zijn tol geëist. De sterke bomen staan nog, de zwakkere zijn gestorven en omgevallen

Probeer zo'n beeld in een keer te vatten: De sterke bomen hebben de droogte overleefd, de zwakkere, enz.

Loop je zinnen eens langs of het vloeiender kan - dat bevordert de leesbaarheid.

succes

Schrijven

Iedere week het beste van Schrijven Online in je inbox? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief. Boordevol nieuws, tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!
  • THEMA Kan schrijven je leven redden?
  • Hoe beschrijf je emoties?
  • Zo vind je een uitgever die bij je past
  • Zo belangrijk zijn de eerste 10 pagina's
  • Schrijftips van Anne-Gine Goemans
  • Schrijftechniek: vertellen en vertonen
  • Taaltips: taal en logica

Dit nummer verschijnt omstreeks 6 december oktober. Nog geen abonnee? Meld je aan vóór maandag 25 november 16:00 uur, dan krijg je dit nummer thuis!

Introductiekorting!