Start » Proeflezen » [roman] Het meisje op lijn 25

[roman] Het meisje op lijn 25

Door: Daanckx
Op: 9 januari 2019

De eerste poging tot iets te maken wat ooit een boek kan worden. Ik neig naar een roman gericht op met name de jongere lezer. Ik twijfel over het perspectief, volgens mij moet ik nog leren om daar 1 lijn in te krijgen.
Verer weet ik niet zeker of ik voldoende details vermeld / of het beeldend genoeg is. Leent het eerste 1,5 hoofdstuk zich om verder te lezen?

Alle kritiek is welkom.

Fragment: 

1. Regen
Het is weer zo’n ochtend. Het tikkende geluid op de ramen overstemt een wekker die aan de andere kant van de ruimte afgaat. Duizenden regendruppels die tegelijk uiteenspatten op het slaapkamerraam van James Hobbs. Een idyllisch geluid op een zaterdagochtend, pure hel op een doordeweekse dag. Een diepe zucht wordt geslaakt, een kattenhoofd geaaid en een licht aangezet. Terwijl James kroelend door de vacht van zijn Maine Coon Pebbles gaat bekijkt hij zijn agenda.

‘’Vergaderingen van 9:30 tot 12:00’’
‘’Lunch met Peter om 13:00’’
‘’Acquisitiegesprek bij J&J om 14:15’’
‘’Sporten met Paul om 16:30’’

Er volgt nog een diepe zucht waarna het vaste ochtendritueel in gang gezet wordt. Douchen, tandenpoetsen, aankleden, ontbijten, Pebbles eten geven, het nieuws lezen en op tijd de deur uit om lijn 25 te halen.
Ruim op tijd staat James op de halte aan United Avenue. Lijn 25 is een van de tramlijnen die New Haven rijk is. De lijn begint bij station West Fairbanks in het westen van New Haven en gaat dwars door het centrum van de stad naar Portland Heights in het oosten. James woont aan de rand van Fairbanks en moet iedere dag 9 haltes meerijden om vervolgens midden in New Haven uit te stappen bij de halte aan Ellis Square, het centrale plein van New Haven. Op 2 minuten lopen van Ellis Square rijkt een wolkenkrabber tot hoog aan de hemel. Een groot bord toont de naam ‘’Wells Incorporated’’, een multinational financieringsbureau met het hoofdkantoor in New Haven.

De tram komt stipt om 6 over 7 aanrijden en James merkt goedkeurend op dat er zowaar veel plekken vrij zijn. Hij neemt plaats in de achterste wagon van het roodblauw gekleurde tramstel op een tweezitsbank bij het raam. Het ritje naar zijn werk is voor James een vorm van ontspanning. Sowieso is werken in het centrum van New Haven reden genoeg om niet met de auto te gaan, tenzij je graag te laat wilt komen natuurlijk. 2 haltes verder wordt de volgende halte omgeroepen:

‘’Volgende halte: Madison Avenue’’.

Het natuurlijke verloop van mensen in het openbaar vervoer geeft James een rustgevend gevoel. Iedereen heeft zijn eigen verhaal, maar het samenkomen van al deze verhalen op bepaalde momenten kan soms voor impactvolle wendingen zorgen. Zo ook het verhaal van het meisje in lijn 25 die het blikveld van James betrad.

2. De Halte

Samen met een groepje van zo’n zeven andere mensen stapte ze in bij Madison Avenue. De regendruppels die aan haar neus hingen zorgde voor iets aandoenlijks. Haar donkerblonde lokken contrasteerde goed bij haar groene houtje-touwtje jas. Ongeveer 6 banken voor James nam ze plaats, naast een oude man wiens haar perfect lijkt aan te sluiten bij de omstandigheden buiten.

James heeft haar nog niet eerder gezien. Althans, ze is hem nog nooit opgevallen. Sinds de scheiding met Laura is James ook amper bezig geweest met vrouwen. Zijn primaire focus lag op het werk en secundair op het zorgen voor Pebbles. Maar iets in hem leek te ontbranden bij het zien van deze mysterieuze vrouw.

‘’Volgende halte: Ellis Square. Uitstappen voor het Financial District, Madame Tussauds & Queen’s Mall’’.

De laatste paar haltes zijn in vogelvlucht de revue gepasseerd. Overhaast pakt James zijn aktetas en snelt naar de deur. Een vluchtige blik naar voren maakt in ieder geval duidelijk dat ‘’houtje-touwtjemeisje’’ er niet uit hoeft.

Terwijl James zijn paraplu staat uit te schudden in de centrale hal van de wolkenkrabber dankt hij zijn alertheid dat hij überhaupt zo slim is geweest om een paraplu mee te nemen. Zelfs een wandeling van 2 minuten in dit weer is voldoende om een nieuwe droge outfit te rechtvaardigen.

De dag gaat zoals vrijwel iedere werkdag als senior accountant bij Wells Inc. Veel vergaderingen, afspraken en weinig tijd om daadwerkelijk pauze te nemen. Soms denkt James wel eens aan een carrière switch. Een eigen restaurant openen, net als zijn vader. Mensen blij maken met verse creaties van het land of uit de zee. Weer eens wat anders dan cijfers, onderzoeksresultaten en analyses. Het bedrag wat maandelijks wordt bijgeschreven op James zijn bankrekening is echter reden genoeg om dergelijke fantasieën snel weer te vergeten. Buiten het riante salaris is een hoekkantoor op de 67ste verdieping van de wolkenkrabber ook niet verkeerd natuurlijk.

Reacties

madam Bovary
Laatst aanwezig: 14 weken 5 dagen geleden
Sinds: 17 Okt 2017
Berichten: 380

@ Daanckx

Door de taalfout in je titel las ik niet verder. Het deed mij het ergste vermoeden.

Je kan in de tram zitten maar wat er verder gebeurt is wel OP lijn 25.

Daanckx
Laatst aanwezig: 32 weken 14 uren geleden
Sinds: 6 Jan 2019
Berichten: 3

Stomme fout inderdaad, niet aan gedacht. Dank voor het melden, het is aangepast.

janpmeijers
Laatst aanwezig: 33 min 35 sec geleden
Sinds: 8 Mrt 2013
Berichten: 5948

Daanckx,

'Ik twijfel over het perspectief, volgens mij moet ik nog leren om daar 1 lijn in te krijgen.'
Een verhaal wordt gedragen door het (hoofd)personage.
Dit fragment begint met een weerbericht en een stadsplattegrond.
Tip: begin met James, laat hem gelijk zien aan de lezer. Maak dat specifiek, schrijf wat James ervaart, vindt en voelt. Verplaats je steeds in hem - beschrijf hem niet door een verrekijker

Citaat:

Het ritje naar zijn werk is voor James een vorm van ontspanning.

en met James mogelijk voor 1000 anderen - wat ervaart James als ontspanning?

Citaat:

Het natuurlijke verloop van mensen in het openbaar vervoer geeft James een rustgevend gevoel.

idem: wat voor gevoel beleeft specifiek James juist daar op dat moment in de tijd.

Citaat:

Samen met een groepje van zo’n zeven andere mensen stapte ze in bij Madison Avenue. De regendruppels die aan haar neus hingen zorgde voor iets aandoenlijks. Haar donkerblonde lokken contrasteerde goed bij haar groene houtje-touwtje jas. Ongeveer 6 banken voor James nam ze plaats

een groepje van zo'n zeven anderen? dat meen je niet. Dat is dus ongeveer een groepje van precies 7.
James heeft toch alleen oog voor haar, wat kan hem die anderen schelen.
donkerblond contrasteert niet met groen. Groen contrasteert met rood; blond(geel) met paars en blauw met oranje. Zoek de kleurencirkel maar op.
Ongeveer 6 banken? dat is dus ongeveer en precies 6 banken (in proza schrijf je zes)
enz.

Het gegeven is universeel, prima. Nu nog een echt personage scheppen.

succes.

Etesian
Laatst aanwezig: 1 week 12 uren geleden
Sinds: 5 Mei 2018
Berichten: 188
madam Bovary schreef:

@ Daanckx

Door de taalfout in je titel las ik niet verder. Het deed mij het ergste vermoeden.

Je kan in de tram zitten maar wat er verder gebeurt is wel OP lijn 25.

Ik geraakte (tot nu toe) ook niet verder dan de titel. Ik dacht dat het meisje in lijn 25 een meisje in een kledinglijn of zoiets was. Ik vond het eigenaardig klinken en dat prikkelde wel. Een meisje op de tram doet me aan een meisje op de trein denken en dat ken ik al. Anderzijds hebben we allemaal al eens een meisje of jongen op de trein/tram/bus gehad, veronderstel ik. Tenzij we te rijk zijn om daarmee te reizen. Dan hebben we elders jongens en meisjes, als we chance hebben. En daar we geld hebben, hebben we allicht ook chance.

Etesian
Laatst aanwezig: 1 week 12 uren geleden
Sinds: 5 Mei 2018
Berichten: 188

@ Daanckx

Ik las inmiddels verder dan jouw weinig goeds doen vermoedende aangepaste titel en vind het niet slecht.

"Ruim op tijd staat James op de halte aan United Avenue. Lijn 25 is een van de tramlijnen die New Haven rijk is. De lijn begint bij station West Fairbanks in het westen van New Haven en gaat dwars door het centrum van de stad naar Portland Heights in het oosten. James woont aan de rand van Fairbanks en moet iedere dag 9 haltes meerijden om vervolgens midden in New Haven uit te stappen bij de halte aan Ellis Square, het centrale plein van New Haven. Op 2 minuten lopen van Ellis Square rijkt een wolkenkrabber tot hoog aan de hemel. Een groot bord toont de naam ‘’Wells Incorporated’’, een multinational financieringsbureau met het hoofdkantoor in New Haven."

=> dit is een mooie passage. De droogste in heel je fragment, maar ook degene waarin je me meekrijgt in je verhaal.

helaas komt dan de volgende zin. "De tram komt stipt om 6 over 7 aanrijden en James merkt goedkeurend op dat er zowaar veel plekken vrij zijn." en die is echt een misbaksel. James merkt goedkeurend op?

en ook hier; "dankt hij zijn alertheid dat hij überhaupt zo slim is geweest om een paraplu mee te nemen." Alertheid danken? wie doet dat nu? Niemand! Absoluut niemand. En mocht iemand het doen, wil ik daar niet over lezen.

"Zelfs een wandeling van 2 minuten in dit weer is voldoende om een nieuwe droge outfit te rechtvaardigen." => deze zin begrijp ik niet.

"De dag gaat zoals vrijwel iedere werkdag als senior accountant bij Wells Inc. Veel vergaderingen, afspraken en weinig tijd om daadwerkelijk pauze te nemen. Soms denkt James wel eens aan een carrière switch. Een eigen restaurant openen, net als zijn vader. Mensen blij maken met verse creaties van het land of uit de zee. Weer eens wat anders dan cijfers, onderzoeksresultaten en analyses. Het bedrag wat maandelijks wordt bijgeschreven op James zijn bankrekening is echter reden genoeg om dergelijke fantasieën snel weer te vergeten. Buiten het riante salaris is een hoekkantoor op de 67ste verdieping van de wolkenkrabber ook niet verkeerd natuurlijk."
=> en deze passage is een samenvatting over wie de protagonist is? Want hoe het hier staat is het echt wel een boeltje waarmee je zelf niets lijkt te kunnen aanvangen.

"Het natuurlijke verloop van mensen in het openbaar vervoer geeft James een rustgevend gevoel. Iedereen heeft zijn eigen verhaal, maar het samenkomen van al deze verhalen op bepaalde momenten kan soms voor impactvolle wendingen zorgen. Zo ook het verhaal van het meisje in lijn 25 die het blikveld van James betrad."
=> hier ga je in de mist met je perspectief. Zeg toch gewoon vanuit je protagonist het zijne hoe hij haar tegenkomt. Waarom uit het verhaal stappen om de ontmoeting aan te kondigen?

"Samen met een groepje van zo’n zeven andere mensen stapte ze in bij Madison Avenue. De regendruppels die aan haar neus hingen zorgde voor iets aandoenlijks. Haar donkerblonde lokken contrasteerde goed bij haar groene houtje-touwtje jas. Ongeveer 6 banken voor James nam ze plaats, naast een oude man wiens haar perfect lijkt aan te sluiten bij de omstandigheden buiten."
=> wanneer ik lees dat iemand in groep opstapt veronderstel ik dat zij deel uitmaakt van die groep, maar indien er gewoon meerdere mensen opstappen dien je dat niet te vertellen, het is het openbaar vervoer, dat er mensen opstappen wordt verondersteld, mocht dat niet zo zijn zouden er wellicht in de toekomst minder trams op dezelfde lijn rijden en moet James al snel 5 keer overstappen om op tijd op zijn werk te geraken.
=> druppels aan een neus vind ik persoonlijk maar bah, laten we hopen dat ze van de regen komen.
=> donkerblonde lokken? Lokken? Echt? Bewaar dat woord gewoon voor schrijvers als Erwin Mortier.
zeg gewoon Ze was donkerblond, droeg een groene houtje-touwtje jas. En voor mijn part mag dat een donkergroene jas zijn, anders stel ik me die meteen grasgroen voor. Wat doet iemand daar met zo een jas vraag ik mij nu wel af. en dat een lezer zich dingen afvraagt is alleszins niet slecht.

madam Bovary
Laatst aanwezig: 14 weken 5 dagen geleden
Sinds: 17 Okt 2017
Berichten: 380

@ Etesian

"zelfs een wandeling van 2 minuten in dit weer is voldoende om een nieuwe droge outfit te rechtvaardigen"

Al naar zijn bankrekening gekeken? Hij kan zich onmiddellijk een droge outfit aanschaffen als de oude nat is. En tegenover minder kapitaalkrachtige kan hij dat rechtvaardigen.

p.s. als ik niet geplaagd zou worden door slapeloosheid, had ik waarschijnlijk nooit een letter op papier gezet.

Etesian
Laatst aanwezig: 1 week 12 uren geleden
Sinds: 5 Mei 2018
Berichten: 188

@ madam Bovary

"p.s. als ik niet geplaagd zou worden door slapeloosheid, had ik waarschijnlijk nooit een letter op papier gezet."

Je bent niet alleen.

madam Bovary
Laatst aanwezig: 14 weken 5 dagen geleden
Sinds: 17 Okt 2017
Berichten: 380

@ Daanckx

"zo ook het verhaal van het meisje in lijn 25"

Verder verbeteren Daanckx, alert zijn jongen, God ziet je en de lezer leest mee.

Een vrouw "met regendruppels aan haar neus en doorweekt haar" is tegenwoordig mysterieus. Het laat me denken aan wat Antwerpse vrouwen zeggen: een man is verleidt met een natte vinger.

en

" het natuurlijke verloop van mensen in het openbaar vervoer geeft James een rustgevend gevoel."

Het in- en uitstappen, het trekken en duwen, is inderdaad zeer rustgevend. Ik kijk er elke keer naar uit, maar ik ben niet James. Net zomin als mijn buurman of buurvrouw, die dit natuurlijk verloop helemaal niet rustgevend vinden en bijgevolg James niet geloofwaardig.

madam Bovary
Laatst aanwezig: 14 weken 5 dagen geleden
Sinds: 17 Okt 2017
Berichten: 380

fout, fout, fout!

"een man is verleidt met een natte vinger"
de enige die de fout zal opmerken is Etesian, dus ik ben hem voor: een man is verleid met een natte vinger.

Daanckx
Laatst aanwezig: 32 weken 14 uren geleden
Sinds: 6 Jan 2019
Berichten: 3

Dank voor alle (terechte) opmerkingen. Zoals gezegd is dit een allereerste poging tot iets te schrijven.

Ik ga de boel bijschaven en zal alle bovenstaande punten ter harte nemen. Met name het schrijven vanuit de protagonist vind ik nog wel eens lastig dus dat zal extra aandacht vragen.

De fout in de titel is vrij beschamend (kan ook alleen mij maar overkomen denk ik dan..). Ik snap dat het dan niet loont om verder te lezen maar ik heb er uiteraard wel mijn best op gedaan.

Desalniettmin nogmaals dank voor de reacties.

madam Bovary
Laatst aanwezig: 14 weken 5 dagen geleden
Sinds: 17 Okt 2017
Berichten: 380

@ Daanckx

je hebt blijkbaar wel problemen met voorzetsels:

... een allereerste poging tot iets te schrijven = OM iets te schrijven
... mijn best op gedaan = mijn best VOOR gedaan.

Lees Schrijven Magazine
  • Leer schrijven als Stephen King
  • Alles wat een schrijver moet weten over uitgeverijen
  • Schrijftips van Sander Kollaard (Stadium IV)
  • Wat verdien je aan een boek?
  • Crashcourse publiciteit & promotie
  • De schrijfdip en wat je ertegen kunt doen

Dit nummer niet missen, maar nog geen abonnee? Neem vóór 23 september 16:00 u. een abonnement!

MELD JE AAN
Verkoopt jouw boekhandel Schrijven Magazine?

Benieuwd of jouw boekhandel of kiosk Schrijven Magazine verkoopt? Zoek het op in de storelocator.

Zoek een verkooppunt