Start » Proeflezen » [roman] De zeven engeltjes

[roman] De zeven engeltjes

Door: Raissa
Op: 10 september 2012

Dit is het 2de hoofdstuk van 'mijn boek':

is het verhaal goed geschreven? Heb ik de tips die ik in mijn eerste proefleesstuk meegekregen heb, ook toegepast. Nodigt het uit om verder te lezen? ...

Fragment: 

Het leven in het tehuis (deel 1)

“Saskia!!!!!!!!!!Kom onmiddellijk naar beneden!!!!!” Ik word uit mijn mooie dromen gerukt door Mevrouw Guttaert, de verantwoordelijke van mijn tehuis. 4 jaar geleden ben ik hier naartoe gebracht samen met mijn jongere zusje, Stefanie. Sindsdien hangt dat kind zo aan me. We missen mama en papa heel erg. We werden van elkaar gescheiden en dat was een grote schok voor ons. Seth en Savannah gingen mee naar het tehuis waar mevrouw Dedonder hoofdverantwoordelijke was en Sean en Samuel werden elk apart meegenomen. Stefanie en ik zaten samen en Siebe kreeg een pleeggezin.

“Saskia, als je niet rap beneden bent …” daar klonk weer de stem van mevrouw Guttaert. Een ongeduldige stem. Ze haatte me en ik haatte haar. Stefanie had me vaak gezegd van: “Wees eens rustig” maar ik kon niet rustig zijn. Mevrouw Guttaert had echt iets tegen me. “ik kom!!” riep ik terug en kwam recht van mijn bed. De blauwe lakens met zonnetjes op afgebeeld, waren er net opgelegd door de kuisploeg. Ik streek ze recht en ging toen de trappen af naar beneden. “je luistert weer niet hé, waar bleef je zo lang? De mis is al lang bezig!” riep mevrouw Guttaert, toen ik beneden kwam. Ze had me al staan opwachten. “Sorry, ik ben in slaap gevallen!” “het is altijd hetzelfde met jou! kom mee!” riep ze en ze trok me bij mijn haar naar binnen, in de zaal waar de mis altijd doorhing. Toen we er waren liet ze me vallen en riep voor de hele zaal, waar 240 mensen zaten: “hier is het stoutste meisje van de hele wereld!” en liet me met een smak vallen op de grond. Ik had mijn knie pijn gedaan en kon bijna niet rechtstaan. “Sta op!” beval Guttaert me. Men zus, die zich veel om mij bekommerd, kwam naar me toegelopen. “Ga weer op je plaats zitten!” beval mevr guttaert haar. “ik kan niet opstaan” zei ik haar. Maar dat gaf geen nut! Ze boog zich over me heen, met haar grijze bloes helemaal open waardoor ik haar decolleté zag. “kom recht” en ze trok me bij mijn smalle armpjes. Ik ben veel vermagerd, sinds ik in het tehuis zit. Ik at niet veel meer, want hier was het verschrikkelijk.

Ze liet me los en ik viel op de stoel naast Thomas, de jongen die me hier altijd pest. Ik kon er niet tegen, maar ik kon het tegen niemand vertellen. Vooraan stond de priester in zijn witte kledij en hij las een stuk voor uit de bijbel. Maar niemand leek nog geïnteresseerd te zijn, want iedereen keek naar mij. Niet echt naar mij, maar eerder naar wat Thomas ging doen of zeggen. Maar hij gaf me enkel een por, dacht ik. 2 minuten later weergalmde zijn stem over het hele tehuis. “Het stoutste meisje van het hele tehuis, zal nu vertellen waarom ze altijd zo stout is!” Ik kon mijn tranen nauwelijks bedwingen. “komaan, zeg eens iets” zei Thomas. “laat haar gerust! Thomas!” riep Stefanie en kwam naar ons toe. In plaats dat Mevrouw Guttaert iets deed, liet ze Thomas gewoon begaan. Ik was altijd bang dat hij me iets zou aan doen, dat hij me ooit zou verkrachten of iets dergelijks. Maar zelfs dan zou ik nog geen steun kunnen vinden bij Guttaert. Ze liet hem gewoon doen.

Stefanie kwam naar ons toe, ze wilde me beschermen tegen Mevr Guttaert en Thomas. Maar Thomas nam haar bij de arm en zei: “ga maar terug op je plaats gaan zitten” “jij moet dat niet zeggen, Thomas” zei Mevrouw Guttaert.

“we gaan nu rustig luisteren naar de priester” en ze zette een stoel naast mij, om mij zo in de gaten te kunnen houden …

Het was een mooie mis, over vergeving. Ik vraag me af of het Guttaert en Thomas wel doorgedrongen is. De priester vertelde het zo mooi, dat ik er tranen van kreeg in mijn ogen.

Na de mis, kwam mijn zus bij me staan.

Reacties

Yrret
Laatst aanwezig: 1 dag 16 uren geleden
Sinds: 16 Jul 2012
Berichten: 6075
Citaat:

Mevrouw Guttaert
mevrouw Guttaert
beval -Guttaert- me
mevr guttaert
Mevr Guttaert

Dit zijn in dit fragment de vijf verschillende manieren waarop je Mevr. Guttaert schrijft.
Ik zou voor 1 van de 5 kiezen en dat consequent volhouden.

Citaat:

“Saskia!!!!!!!!!!Kom onmiddellijk naar beneden!!!!!”

Voor mij, zijn dit iets te veel uitroeptekens!

Citaat:

“je luistert weer niet hé,
“het is altijd hetzelfde met jou! kom mee!”
“ik kan niet opstaan” zei ik haar.
“we gaan nu rustig luisteren naar de priester”

Het lijkt erop dat je de hoofdletters vergeet.

Ik lees [denk ik] in je verhaal een hoge concentratie in het technisch correct willen schrijven. De dreigende spanning voor Saskia en de verbondenheid tussen Saskia en Stefanie is goed beschreven.

Ooit protesteerde ik tegen het 'monopolie der oude heren'. Nu ben ik er zelf één.

Raissa
Laatst aanwezig: 1 jaar 16 weken geleden
Sinds: 31 Aug 2012
Berichten: 53

Bedankt voor je reactie en je nuttige tips smile ik heb het even aangepast:

Het leven in het tehuis (deel 1)

“Saskia!!!Kom onmiddellijk naar beneden!!!” Ik word uit mijn mooie dromen gerukt door Mevrouw Guttaert, de verantwoordelijke van mijn tehuis. 4 jaar geleden ben ik hier naartoe gebracht samen met mijn jongere zusje, Stefanie. Sindsdien hangt dat kind zo aan me. We missen mama en papa heel erg. We werden van elkaar gescheiden en dat was een grote schok voor ons. Seth en Savannah gingen mee naar het tehuis waar mevrouw Dedonder hoofdverantwoordelijke was en Sean en Samuel werden elk apart meegenomen. Stefanie en ik zaten samen en Siebe kreeg een pleeggezin.

“Saskia, als je niet rap beneden bent …” daar klonk weer de stem van Mevrouw Guttaert. Een ongeduldige stem. Ze haatte me en ik haatte haar. Stefanie had me vaak gezegd van: “Wees eens rustig” maar ik kon niet rustig zijn. Mevrouw Guttaert had echt iets tegen me. “Ik kom!!” riep ik terug en kwam recht van mijn bed. De blauwe lakens met zonnetjes op afgebeeld, waren er net opgelegd door de kuisploeg. Ik streek ze recht en ging toen de trappen af naar beneden. “Je luistert weer niet hé, waar bleef je zo lang? De mis is al lang bezig!” riep Mevrouw Guttaert, toen ik beneden kwam. Ze had me al staan opwachten. “Sorry, ik ben in slaap gevallen!” “Het is altijd hetzelfde met jou! Kom mee!” riep ze en ze trok me bij mijn haar naar binnen, in de zaal waar de mis altijd doorhing. Toen we er waren liet ze me vallen en riep voor de hele zaal, waar 240 mensen zaten: “Hier is het stoutste meisje van de hele wereld!” en liet me met een smak vallen op de grond. Ik had mijn knie pijn gedaan en kon bijna niet rechtstaan. “Sta op!” beval Mevrouw Guttaert me. Men zus, die zich veel om mij bekommerd, kwam naar me toegelopen. “Ga weer op je plaats zitten!” beval Mevr Guttaert haar. “ik kan niet opstaan” zei ik haar. Maar dat gaf geen nut! Ze boog zich over me heen, met haar grijze bloes helemaal open waardoor ik haar decolleté zag. “Kom recht” en ze trok me bij mijn smalle armpjes. Ik ben veel vermagerd, sinds ik in het tehuis zit. Ik at niet veel meer, want hier was het verschrikkelijk.

Ze liet me los en ik viel op de stoel naast Thomas, de jongen die me hier altijd pest. Ik kon er niet tegen, maar ik kon het tegen niemand vertellen. Vooraan stond de priester in zijn witte kledij en hij las een stuk voor uit de bijbel. Maar niemand leek nog geïnteresseerd te zijn, want iedereen keek naar mij. Niet echt naar mij, maar eerder naar wat Thomas ging doen of zeggen. Maar hij gaf me enkel een por, dacht ik. 2 minuten later weergalmde zijn stem over het hele tehuis. “Het stoutste meisje van het hele tehuis, zal nu vertellen waarom ze altijd zo stout is!” Ik kon mijn tranen nauwelijks bedwingen. “komaan, zeg eens iets” zei Thomas. “Laat haar gerust! Thomas!” riep Stefanie en kwam naar ons toe. In plaats dat Mevrouw Guttaert iets deed, liet ze Thomas gewoon begaan. Ik was altijd bang dat hij me iets zou aan doen, dat hij me ooit zou verkrachten of iets dergelijks. Maar zelfs dan zou ik nog geen steun kunnen vinden bij Mevrouw Guttaert. Ze liet hem gewoon doen.

Stefanie kwam naar ons toe, ze wilde me beschermen tegen Mevr Guttaert en Thomas. Maar Thomas nam haar bij de arm en zei: “Ga maar terug op je plaats gaan zitten” “jij moet dat niet zeggen, Thomas” zei Mevrouw Guttaert.

“we gaan nu rustig luisteren naar de priester” en ze zette een stoel naast mij, om mij zo in de gaten te kunnen houden …

Het was een mooie mis, over vergeving. Ik vraag me af of het Mevrouw Guttaert en Thomas wel doorgedrongen is. De priester vertelde het zo mooi, dat ik er tranen van kreeg in mijn ogen.

Na de mis, kwam mijn zus bij me staan.

Pehamo
Laatst aanwezig: 2 jaren 34 weken geleden
Sinds: 28 Jun 2007
Berichten: 634

Hoi Raissa,
dit beloofd een mooie tranentrekker te worden.
die arem Saskia heeft echt een rotleven.

Maar je stukje heeft wat meer spaties nodig om echt goed gelezen te worden.
Wat elk persoon zegt, begint op een nieuwe zin.

Saskia!!!!!!!!!!Kom onmiddellijk naar beneden!!!!!” Ik word uit mijn mooie dromen gerukt door Mevrouw Guttaert, de verantwoordelijke van mijn tehuis. 4 jaar geleden ben ik hier naartoe gebracht samen met mijn jongere zusje, Stefanie. Sindsdien hangt dat kind zo aan me. We missen mama en papa heel erg. We werden van elkaar gescheiden en dat was een grote schok voor ons. Seth en Savannah gingen mee naar het tehuis waar mevrouw Dedonder hoofdverantwoordelijke was en Sean en Samuel werden elk apart meegenomen. Stefanie en ik zaten samen en Siebe kreeg een pleeggezin

Dit leest wel erg warrig.
Als ik het goed begrijp heb je 6 broertjes en zusjes?
Je mag Stefanie niet erg? als je haar "dat kind,"noemt.
Zitten Sean en Samuel op Zwijnstijn of zo? Dat is niet duidelijk.

Het zou misschien wat duidelijker te lezen worden als je begint met, ( Is maar een ideetje hoor.)
Mijn naam is Saskia, ik ben ...jaar oud en zit op dit moment in een werkelijk afgrijselijk weeshuis.
Mevrrouw Guttaert, de verantwoordelijke van het tehuis haat me. Ik weet niet waarom, ik gedraag me nooit zo vreselijk als de echte rotzakken, maar toch heeft ze altijd de pik op mij.
Gelukkig zit Stefanie, mijn kleine zusje ook hier. zij is de enige band nog die ik heb met papa en mama.
Ze zijn gescheiden en omdat ze over alles wilden nadenken hebben ze ons in verschillende tehuizen gedaan.
Ik heb nog meer broertjes...

misschien kun je met deze stijl alles wat duidelijker maken?
succes met verder schrijven.

Voor de steeds dikker wordende schrijver,
STEVIA, nieuw plantaardig zoetpoeder,
al 3 kilo kwijt!!!

Raissa
Laatst aanwezig: 1 jaar 16 weken geleden
Sinds: 31 Aug 2012
Berichten: 53
Pehamo schreef:

Hoi Raissa,
dit beloofd een mooie tranentrekker te worden.
die arem Saskia heeft echt een rotleven.

Maar je stukje heeft wat meer spaties nodig om echt goed gelezen te worden.
Wat elk persoon zegt, begint op een nieuwe zin.

Saskia!!!!!!!!!!Kom onmiddellijk naar beneden!!!!!” Ik word uit mijn mooie dromen gerukt door Mevrouw Guttaert, de verantwoordelijke van mijn tehuis. 4 jaar geleden ben ik hier naartoe gebracht samen met mijn jongere zusje, Stefanie. Sindsdien hangt dat kind zo aan me. We missen mama en papa heel erg. We werden van elkaar gescheiden en dat was een grote schok voor ons. Seth en Savannah gingen mee naar het tehuis waar mevrouw Dedonder hoofdverantwoordelijke was en Sean en Samuel werden elk apart meegenomen. Stefanie en ik zaten samen en Siebe kreeg een pleeggezin

Dit leest wel erg warrig.
Als ik het goed begrijp heb je 6 broertjes en zusjes?
Je mag Stefanie niet erg? als je haar "dat kind,"noemt.
Zitten Sean en Samuel op Zwijnstijn of zo? Dat is niet duidelijk.

Het zou misschien wat duidelijker te lezen worden als je begint met, ( Is maar een ideetje hoor.)
Mijn naam is Saskia, ik ben ...jaar oud en zit op dit moment in een werkelijk afgrijselijk weeshuis.
Mevrrouw Guttaert, de verantwoordelijke van het tehuis haat me. Ik weet niet waarom, ik gedraag me nooit zo vreselijk als de echte rotzakken, maar toch heeft ze altijd de pik op mij.
Gelukkig zit Stefanie, mijn kleine zusje ook hier. zij is de enige band nog die ik heb met papa en mama.
Ze zijn gescheiden en omdat ze over alles wilden nadenken hebben ze ons in verschillende tehuizen gedaan.
Ik heb nog meer broertjes...

misschien kun je met deze stijl alles wat duidelijker maken?
succes met verder schrijven.

..

Dag Pehamo

Bedankt om te reageren .. Maar jouw tekst dat je 'voorsteld' kan ik niet gebruiken, helaas ... Ik heb het al geprobeerd in de proloog zo te omschrijven. (ga maar eens kijken als je dat wilt wink staat ook op de site beschreven)

Groetjes Raissa

  • THEMA Kan schrijven je leven redden?
  • Hoe beschrijf je emoties?
  • Zo vind je een uitgever die bij je past
  • Zo belangrijk zijn de eerste 10 pagina's
  • Schrijftips van Anne-Gine Goemans
  • Schrijftechniek: vertellen en vertonen
  • Taaltips: taal en logica

Dit nummer verschijnt omstreeks 6 december oktober. Nog geen abonnee? Meld je aan vóór maandag 25 november 16:00 uur, dan krijg je dit nummer thuis!

Introductiekorting!
Schrijven

Iedere week het beste van Schrijven Online in je inbox? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief. Boordevol nieuws, tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!