Start » Proeflezen » [roman] De nacht is voor het ongedierte

[roman] De nacht is voor het ongedierte

Door: Gijskurth
Op: 12 maart 2018

Hoi allen,

Ben nog steeds bezig met mijn roman. Heb al eerder hoofdstukken gepost en nuttige feedback van mensen ontvangen. Dank daarvoor!

Dit is een passage uit een hoofdstuk halverwege mijn boek.

Mijn vragen zijn:
- Nodigt het uit verder te lezen?
- Waar ben je benieuwd naar? Wat vraag je je af als je dit hebt gelezen?
- Wat verwacht je dat de HP gaat doen?
- Leest het makkelijk weg (stijl)
- tips?

Fragment: 

Het kost me moeite mama's dagboek in mijn handen stil te houden. Mijn ogen kruipen met een slakkengang over de regels.
Ze schrijft over een reis tijdens haar stage. De moeite die ze had met de cultuurverschillen tussen Nederland en India. In India groeten mensen elkaar traditioneel, waarbij de handen gestrekt met de palmen tegen elkaar worden gebracht voor het voorhoofd. Hoe hoger je de handen houdt, hoe meer respect je toont. Het is ook geaccepteerd een hand te geven, het verheffen van je stem wordt als zeer onbeleefd ervaren. Halverwege haar onderzoek antropologie besefte ze dat ze niet hoefde te rekenen op enige medewerking van de Indiase onderzoekers. Haar manier van communiceren was veel te direct, vooral mannen voelden zich geschoffeerd.
De naam Dirk knippert op het scherm van mijn mobiel. Oproep nummer vier van mijn vader. Weer druk ik hem weg, de bloedhond.
Mama's gezicht kan ik me steeds moeilijker voor de geest halen. Haar foto in mijn portemonnee, gemaakt tijdens een concert van Dire Straits, bekijk ik vaak voor het slapen. Maar een realistisch driedimensionaal beeld levert het niet meer op. Zelfs niet in mijn dromen.
De klank van haar stem. Deze informatie moet ergens op mijn persoonlijke harde schijf zijn opgeslagen, maar een programma waarmee ik het kan afspelen moet nog worden uitgevonden. Ik weet exact welke songs ze zong. Maar het blijft een slechte cover, zonder kleur en ziel.
Maanden voor mama vertrok merkte ik aan van alles dat er thuis spanningen waren. Zwijgende autoritten, ontwijkende blikken. De rode ogen van mijn moeder 's ochtends bij het ontbijt. Naar de reden van de onenigheid kan ik enkel gissen. Dat heb ik nooit durven vragen. Dat mijn vader zelden thuis was moet hebben meegespeeld. In die periode startte hij zijn eigen makelaarskantoor. De opstartfase ging niet zonder slag of stoot, hij dreigde binnen een jaar failliet te gaan. Door werkweken van tachtig uur te draaien wist hij zijn hoofd boven water te houden.
Mijn laatste herinnering aan mama moet van tien jaar geleden zijn. Kerstvakantie. De sfeer in huis was anders. Killer. Er was nog niet eens een kerstboom in huis. Die avond kwam mijn vader laat thuis van werk. Ik las mijn favoriete Suske en Wiske in bed. Ik werd bruut uit De Kale Kapper getrokken toen ik mama onophoudelijk hoorde krijsen en huilen. Er werd met deuren geslagen en geschreeuwd. Zelfs met mijn hoofd onder het kussen hoorde ik ze tegen elkaar tekeer gaan. Die nacht sloop mama heel stilletjes mijn slaapkamer binnen. Ik deed natuurlijk of ik sliep en niets hoorde. Ze zat wel een half uur op haar knieën aan mijn hoofdeinde en zong slaapliedjes die ik nog nooit had gehoord. Ze gaf me een kus op mijn achterhoofd en verdween. De ochtend erna was ze vertrokken.

Reacties

Carl P. Dolkin
Laatst aanwezig: 27 weken 1 dag geleden
Sinds: 10 Aug 2015
Berichten: 81

Dag Gijskurth,

Hierbij antwoord op je vragen:

- Nodigt het uit verder te lezen?
ja, ik ben toch enigszins benieuwd hoe het afloopt.

- Waar ben je benieuwd naar? Wat vraag je je af als je dit hebt gelezen?
Ik vraag me af waar de moeder naar toe is, en hoe de relatie met de vader zal evolueren

- Wat verwacht je dat de HP gaat doen?
Zijn moeder zoeken en misschien vinden

- Leest het makkelijk weg (stijl)
Ja, leest vlot

- tips?
Er is iets contradictorisch in het volgende fragment:
"De klank van haar stem. Deze informatie moet ergens op mijn persoonlijke harde schijf zijn opgeslagen, maar een programma waarmee ik het kan afspelen moet nog worden uitgevonden. Ik weet exact welke songs ze zong. Maar het blijft een slechte cover, zonder kleur en ziel."
Eerst kan de klank niet afgespeeld worden, nadien plots wel als een slechte cover.

Veel succes met de uitwerking van je roman!

Vriendelijke groeten,
Carl

Mender Marinus
Laatst aanwezig: 23 weken 6 dagen geleden
Sinds: 4 Jan 2016
Berichten: 224

Hoi Gijskurth,

- Nodigt het uit verder te lezen?

Je hebt een aantal spanningsbogen gecreëerd, dus in dat opzicht: Ja. Je vertelt ook dat dit halverwege je boek is. Hierdoor weet ik niet welke antwoorden er al zijn.
Soms ben je wat uitgebreid, zoals over de moeder in India. Ze praat te hard en je legt uit dat dat niet moet, prima. Maar waarom leg je uit hoe er gegroet wordt?
De details van de vermiste moeder laten je inlevingsvermogen goed zien en spreken me aan. Ik vind wel dat je veel woorden nodig hebt soms, bijv:
'Maar een realistisch driedimensionaal beeld levert het niet meer op. Zelfs niet in mijn dromen.'

- Waar ben je benieuwd naar? Wat vraag je je af als je dit hebt gelezen?
Waarom is die vader een rat? Wat heeft ie gedaan? Ik vind hem in het verhaal eerder een arme pechvogel. Het verhaal wat de boze HP vertelt.

- Wat verwacht je dat de HP gaat doen?
Zijn moeder zoeken, of wreken. Of depressief worden en afglijden. 10 jaren wachten om in actie te komen is een lange tijd.

- Leest het makkelijk weg (stijl)
Zie hierboven.

Gewoon doorgaan en iets scherpere vragen stellen. Een fragment uit halverwege je boek, zonder verdere info, geeft een proeflezer te weinig info om jou van relevante antwoorden te voorzien, die een lezer die de rest van het boek gelezen zou hebben, wel zou geven.

Het leven is nu eenmaal niet in een oneliner te vatten.

  • THEMA Kan schrijven je leven redden?
  • Hoe beschrijf je emoties?
  • Zo vind je een uitgever die bij je past
  • Zo belangrijk zijn de eerste 10 pagina's
  • Schrijftips van Anne-Gine Goemans
  • Schrijftechniek: vertellen en vertonen
  • Taaltips: taal en logica

Dit nummer verschijnt omstreeks 6 december oktober. Nog geen abonnee? Meld je aan vóór maandag 25 november 16:00 uur, dan krijg je dit nummer thuis!

Introductiekorting!
Schrijven

Iedere week het beste van Schrijven Online in je inbox? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief. Boordevol nieuws, tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!