Start » Proeflezen » [roman] De misstap

[roman] De misstap

Door: Ria Smit
Op: 5 juni 2018

Dit stuk heb ik eerder geplaatst en na fb aangepast
het speelt in 1900

kun je inleven in die tijd?
lopen de zinnen soepel?
wordt je nieuwsgierig?

Fragment: 

Anna laat zich meevoeren met de stroom vrouwen langs de kramen op de markt, waar ze bieten, aardappels en bloemkool koopt die ze in haar rieten mand legt. De beurs in de zak van haar witte schort.
‘Hé Anna,’ hoort ze plotseling, ‘Ga je mee naar de kermis vanavond?’
Achter haar staat Grietje, een meisje uit haar dorp, een vrolijke spring in ‘t veld met kort helblond haar, zij heeft hier in Borgerdijk ook een dienstje. Ze draagt geen schort en wit mutsje zoals Anna. Zou haar mevrouw dat weten?
‘De kermis,’ zegt ze verbaasd en staart Grietje aan. ‘Ik weet het niet. Ik heb geen geld.’
‘Ah, doe niet zo flauw, kom gewoon.’
‘Met wie ga je? ‘
‘Met een paar vriendinnen en volgens mij komt jullie Jaap ook. Hij brengt een maat van hem mee. Met die mannen erbij word je vrijgehouden.’
‘Ik zou vanavond naar pa en ma gaan.’
‘Dan kan je niet naar de kermis. Het wordt vast heel gezellig.’ Anna haalt haar schouders op trekt haar geruite omslagdoek over haar schouder en slentert verder langs de kramen. De kermis, ja daar wil ze wel naar toe, maar het is zaterdag en vanavond gaat ze naar haar ouders. Grietje krijgt dat wel voor elkaar. Anna zou zomaar door willen lopen, zomaar doelloos lopen. Mijmerend over de kermis komt ze weer bij het huis van haar mevrouw in de Dorpsstraat aan, waar ze een dienst heeft voor dag en nacht. Mijnheer werkt als ambtenaar bij het kadaster. Glimlachend verschijnt mevrouw in de deuropening, eenvoudig maar stijlvol gekleed, grijze ogen en blond haar: ‘Waar ben je zo lang gebleven?’
‘Ik kwam een meisje uit mijn dorp tegen.’
‘Ja ja,’ zegt ze en verdwijnt uit de keuken.
De keuken, Anna’s domein, is ruim, een houtkachel tegen de achtermuur. Delftsblauwe borden aan de muur. De boodschappen zet ze in de kelder en in de kastjes met raampjes.
Buiten bij de pomp haalt ze water en schilt de aardappelen. Deze dienst heeft Anna sinds een jaar en ze verdient er meer dan in haar vorige betrekking in Ouburg. Liever zou ze zelf een huishouden willen bestieren met wat meer voorspoed dan thuis en kinderen opvoeden op haar manier en een leven leiden zoals ze zelf verkiest, meer vrijheid om anderen mensen te leren kennen, fijne dingen doen zoals naar de kermis gaan. Maar de regel is dat ze op zondagavond vrij is en vanavond gaat ze naar haar ouders in Ouburg.

De maaltijd bereidt ze voor zodat mevrouw die alleen hoeft te koken. Bij het aanrecht kijkt ze uit over de tuin. Voor vanavond moet ze wat extra voorbereiden omdat de oudste zoon thuis komt van kostschool, de jongste zoon gaat daar na de zomer ook naar toe. Ze snelt naar boven, haar lijf siddert van blijdschap en spanning. Als ze naar haar ouders gaat, mag ze eerder weg. Wat wil ze graag naar de kermis. Hier is ze alleen de sloof, de mindere. Ze werkt hard, zonder dat ze het gevoel krijgt dat dat wordt gewaardeerd. Ook al heeft ze op zolder een eigen kamer met een goed bed, toch slaapt ze hier slecht.
Ze is de oudste van vijf kinderen. Thuis sliep ze op de zolder met haar jongere zus Guurtje en in de winter kropen ze tegen elkaar, vanwege de kou. Zij heeft inmiddels een dienstje in de stad. Haar drie jongere broers sliepen op de zolder aan de voorkant van het huis.
Waar ze vannacht kan slapen weet ze niet. Na de kermis kan ze niet terug naar mevrouw, voor haar is ze immers naar haar ouders. Vanavond naar pa en moe lopen is te ver en wat zullen ze zeggen als ze midden in de nacht aankomt? Of zou ze onderdak vragen aan haar oom in de molen? Die man kent ze nauwelijks, hij woont daar helemaal alleen en stel dat mevrouw erachter komt en nog erger, als hij haar ouders een keer ziet…
Ze neemt haar goede jurk uit de kast, bekijkt hem van een afstand, legt hem op het bed en stopt wat ondergoed in haar tas. Starend kijkt ze naar de lucht. Af en toe draait ze zich om en kijkt naar de jurk. Dan kleedt ze zich uit, wast zich bij de lampetkan, grist de jurk van het bed en trekt hem aan.
Beneden glipt mevrouw net uit de kamer: ‘Doe de groeten aan je ouders.’
‘Ja,’ antwoordt Anna. Ze is vrij.

Reacties

Thérèse
beheerder
Laatst aanwezig: 2 uren 5 min geleden
Sinds: 2 Aug 2009
Berichten: 5952
Ria Smit schreef:

Dit stuk heb ik eerder geplaatst en na fb aangepast

Hoi Ria,

De regels van proeflezen stellen dat je een herschreven tekst bij het oorspronkelijke bericht in een reactieveld plaatst:

Citaat:

Als je een stuk herschrijft laat het originele bericht dan intact en plaats het herschreven stuk als reactie op het originele stuk.

Kopieer dan je nieuwe versie bij:

https://schrijvenonline.org/proeflezen/roman-de-mi...

Dit topic gaat dicht.

Psychologie van het personage - wat is het en hoe beschrijf je het? Lees het hier: https://www.mboox.nl/blog/https:--www.mboox.nl-sep...

Schrijven

Iedere week het beste van Schrijven Online in je inbox? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief. Boordevol nieuws, tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!
  • THEMA Kan schrijven je leven redden?
  • Hoe beschrijf je emoties?
  • Zo vind je een uitgever die bij je past
  • Zo belangrijk zijn de eerste 10 pagina's
  • Schrijftips van Anne-Gine Goemans
  • Schrijftechniek: vertellen en vertonen
  • Taaltips: taal en logica

Dit nummer verschijnt omstreeks 6 december oktober. Nog geen abonnee? Meld je aan vóór maandag 25 november 16:00 uur, dan krijg je dit nummer thuis!

Introductiekorting!