Start » Proeflezen » [roman] De maalstroom - herschreven versie

[roman] De maalstroom - herschreven versie

Door: Vonn
Op: 31 december 2017

Na de tips die ik heb gekregen heb ik geprobeerd het fragment meer diepgang te geven en overbodige informatie uit het verhaal te houden. Ik zou graag willen weten of dat gelukt is. Is het zo een uitnodiging geworden om het boek te willen lezen? Ook overige kritiek is welkom.
Alvast bedankt voor de moeite!

Fragment: 

PROLOOG

Hij knielde naast haar roerloze lichaam op de bank. Zijn ogen gleden over haar lichaam alsof hij ieder detail in zich wilde opnemen Om haar pols droeg ze een gouden schakelarmband met vier groene hartjes eraan. Haar blik was gebroken en haar gezicht was opgezwollen. Zelfs in de dood was te zien dat ze een schoonheid was geweest. Ze droeg een kleurrijke jurk. Een rode pump stak nog half aan haar voet. De andere schoen vond hij half onder de bank geschoven. Een omgevallen stoel en een sierkussen op de grond waren stille getuigen van wat zich had afgespeeld tussen de muren van de kleine vakantiebungalow.
Speurend naar belastend bewijsmateriaal controleerde hij elke ruimte en ontdeed zich ervan. Gedurende een kort moment stond hij schijnbaar besluiteloos met haar lederen tas in zijn handen. Zijn vingers vonden de sluiting. Binnenin vond hij haar paspoort en opende het boekje. Hij zag de foto van een beeldschone jonge vrouw. Haar lichtblonde haar hing in krullen om haar gezicht. Een paar fonkelende donkerbruine ogen straalden en keken levenslustig in de cameralens. Ze had een parmantig wipneusje en een betoverende glimlach. Haar tere gelaatstrekken gaven haar een aandoenlijke uitstraling en tegelijkertijd een zekere klasse.
In de slaapkamer had hij een trolley aangetroffen. Hij gooide haar pumps bij de overige kledingstukken en zette het koffertje naast de bank, uit het zicht. Om haar bagage zou hij zich later wel bekommeren.
Hij keek op zijn horloge. Het was tien minuten voor vier in de nacht. Hij tilde haar op en droeg de lichte last met gemak. Geluidloos opende hij de voordeur en stapte over de drempel naar buiten. Het was een bewolkte nacht en er schenen geen sterren. Hij tuurde omhoog en zag de afnemende maan. Hij was blij met de duisternis. Die hielp bij wat hem te doen stond. Haar hoofd rustte tegen zijn schouder. Vaag drong een vleugje parfum zijn neusgaten binnen. Haar zachte haren kietelden tegen zijn kin. Op haar neer kijkend schudde hij zijn hoofd. Hoewel het hem speet dat haar jonge leven voortijdig was geëindigd, ervoer hij een merkwaardig gebrek aan empathie. Hij voelde een steek in zijn hart toen hij zich daarvan bewust werd. Zover was het dus met hem gekomen. Een kille man met minachting voor het leven...
Met enige moeite zette hij de gevoelens van schuld van zich af. Hij hield zichzelf voor dat het nodig was geweest. Hun zorgvuldig opgebouwde bestaan zou tenslotte als een kaartenhuis in elkaar storten als bekend zou worden wie ze werkelijk was.
Behoedzaam sloot hij de deur. Hij liep snel met haar in zijn armen de zwarte nacht in, om zich heen spiedend, zich niet verheugend op zijn zelfopgelegde taak.

Reacties

janpmeijers
Laatst aanwezig: 3 uren 29 min geleden
Sinds: 8 Mrt 2013
Berichten: 5627

Vonn,

Het is de bedoeling dat je deze herschrijf als reactie plaatst onder je eerste versie - zodat de proeflezer kan vergelijken.

www.janpmeijers.nl
Nieuwe roman: Ladders van schuim. klik hier

Vonn
Laatst aanwezig: 21 weken 5 uren geleden
Sinds: 28 Dec 2017
Berichten: 11

Oh, pardon. Zal ik doen

Wat tijd kost, kost tijd

Schrijven

Ontvang de gratis nieuwsbrief boordevol tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!
Schrijven
  • 5 essentiële schrijftips van Jonas Jonasson (De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween)
  • Alles over het schrijven van een familieverhaal
  • Zo maak je tijd om te schrijven
  • Stoomcursus literaire non-fictie
  • Wat kunnen romanschrijvers leren van toneelschrijvers?
  • Niet de plot, maar het ritme is essentieel voor een goed verhaal
  • Suspense opbouwen? Doseer je informatie

Dit nummer niet missen, maar nog geen abonnee? Neem vóór maandag 23 juli 16:00 u. een abonnement!

WORD ABONNEE