Start » Proeflezen » [roman] De inbraak

[roman] De inbraak

Door: Don Leone
Op: 24 september 2019

Begin van het boek, de aanloop naar het beginincident.
Alle commentaar is vanzelfsprekend welkom.
Mijn grootste issue is "Schrijven is schrappen".
(technisch lukt doorhalen van tekst niet, dus ik heb het stukje tweemaal geplaatst.
het eerste is voor het schrappen, het tweede na de schrapactie).
De vraag is of door deze werkwijze het verhaal inboet aan beeldendheid/inleving voor de lezer.
Een cruciaal punt voor mij. Als het "winst" is ga ik het hele boek op deze wijze door.

Fragment: 

De tang zweefde met een nauwelijks zichtbare trilling boven de veelkleurige kabelboom, nu hingen twee doorgeknipte kabels, een groene en een bruine, er verweesd bij. Dat was niet de enige verminking van het complexe elektronische paneel, in het gelige licht van de kleine zaklantaren waren ook verschillende provisorische overbruggingen tussen bepaalde punten op de printplaat zichtbaar. Op drie punten was een klem met kabeltje aangebracht. De drie kabeltjes liepen aan de andere zijde naar een stekker. Vanuit de stekker kwam een vierde kabel met klem die nog niet gebruikt was.
Sergio zag zichzelf niet als inbreker, hij was een man met een missie. Een moeilijke, maar noodzakelijke missie. De juistheid van elke handeling, de volgorde en de uitvoering daarvan waren allesbepalend, de kleinste fout zou een alarm laten afgaan, krijsend door de nacht of stil, ergens op een meldkamer. Hoe dan ook, de zorgvuldig voorbereide operatie zou in het honderd lopen en het was nog maar de vraag of ze tijdig veilig weg konden komen.
Sergio bestudeerde nauwgezet de notities en zag hoe een druppel zweet van zijn plakkerige haar op het kreukelige papier viel. Het zweet liep in stralen over zijn lijf ondanks zijn zomerse kleding. Met opzet had hij deze avond gekozen voor een linnen broek en een ventilerend sportshirt. Niet slechts de verantwoordelijkheid die op zijn schouders rustte, ook de hitte in dit verdomde hok droeg in grote mate bij aan zijn ongemak. De hele dag was dit gebouwtje doelwit geweest van de brandende zon. Zowel de deur als de ramen zaten op dit moment even potdicht als op het moment dat de bewaker eind van de middag vertrokken was. De kans was klein dat iemand op dit nachtelijke uur een raam of deur open zag staan. Zelfs dan moest die persoon de conclusie trekken dat er iets mis was en alarm slaan. Toch stond er zelfs geen raam op een kier. Elk risico, hoe klein dan ook, moest vermeden worden.

De tang zweefde met een nauwelijks zichtbare trilling boven de veelkleurige kabelboom, nu hingen er twee doorgeknipte kabels, een groene en een bruine, verweesd bij. Dat was niet de enige verminking van het complexe elektronische paneel, in het gelige licht van de zaklantaren waren provisorische overbruggingen op de printplaat zichtbaar. Op drie punten was een klem met kabeltje aangebracht. De kabeltjes liepen naar een stekker. Vanuit de stekker kwam een vierde kabel met klem die nog niet gebruikt was.
Sergio zag zichzelf niet als inbreker, hij was een man met een missie. Een moeilijke, maar noodzakelijke missie. De juistheid van elke handeling, de volgorde en de uitvoering daarvan waren allesbepalend. De kleinste fout zou een alarm laten afgaan, krijsend door de nacht of stil, ergens op een meldkamer. De zorgvuldig voorbereide operatie zou in het honderd lopen en het was de vraag of ze veilig weg konden komen.
Sergio bestudeerde nauwgezet de notities en zag hoe een druppel zweet van zijn plakkerige haar op het kreukelige papier viel. Het zweet liep in stralen over zijn lijf ondanks zijn zomerse kleding. Hij had hij gekozen voor een linnen broek en een ventilerend sportshirt. Naast de verantwoordelijkheid die op zijn schouders rustte, droeg de hitte in dit verdomde hok bij aan zijn ongemak. De hele dag was dit gebouwtje doelwit geweest van de brandende zon. Zowel de deur als de ramen zaten op dit moment even dicht als op het moment dat de bewaker eind van de middag vertrokken was. De kans was klein dat iemand op dit nachtelijke uur een raam of deur open zag staan. Zelfs dan moest die persoon de conclusie trekken dat er iets mis was en alarm slaan. Elk risico, hoe klein ook, moest vermeden worden.

Reacties

Menno Marrenga
Laatst aanwezig: 1 week 1 dag geleden
Sinds: 27 Okt 2013
Berichten: 687

"schrijven is schrappen" bekt lekker, maar ik vraag me af of het een valide algemeen geldige schrijfregel is. Heb je een speciale reden om te schrappen?

Ik las eerste het kortere fragment, daana het langere. Na het langere fragment had ik niet een beter beeld van wat er speelde. Het korte fragment is voor mij dus goed genoeg. Maar het langere fragment vind ik ook goed leesbaar, niet zo langdradig dat schrappen nodig is. Ik stem dus blanco.

Het gaat er vooral om wat je schrapt. Na je uitgebreide informatie over kabels en klemmen maak je me nieuwsgierig: op drie plaatsen een klem, hoe zijn die andere overbruggingen dan aangebracht? Is die groene draad een aarddraad of een vijfde signaaldraad? Een losgetrokken stekker, met daaraan een klem? Is het een ingewikkelde ingreep, die veel tijd en notities verlangt? Nauwgezet notities besatuderen op locatie, niet vooraf - is het een noodsprong of een goed voorbereide actie?
In deze fragmenten geef je drie soorten informatie: technische informatie over de schakeling, de lokatie en het risico, en hoe hij zich voelt. Te veel voor zo'n kort fragment. Bijvoorbeeld: de sprong van "(...) een man met een missie" naar " "De volgorde en de uitvoering daarvan waren allesbepalend" is voor mij te groot: dat geldt toch ook voor een gewone inbreker?

Overweeg te schrappen in soorten informatie. Op het moment dat Sergio berzig is met bruine kabels, printplaten en notities, dan denkt hij vast niet na over een ventilerend sportshirt, en helemaal niet het filosofische verschil tussen een missionaris en een inbreker. Dus: ofwel schrap de entourage en laat Sergio zich concentreren op de schakeling. OFwel schrap de overmaat jargon en wijd uit over het risico. Ofwel vertel dat Sergio in de piepzak zit en daardoor technische fouten dreigt te maken. Maar wees wel beeldend, schrap niet in beeldende details.

Thérèse
beheerder
Laatst aanwezig: 2 uren 34 min geleden
Sinds: 2 Aug 2009
Berichten: 5932

Waarom zou je niet beginnen met:

Citaat:

Sergio zag zichzelf niet als inbreker, hij was een man met een missie.

Dat is voor de lezer - het gros van de lezers - herkenbaarder en intrigerender en daarom toegankelijker dan de vrij abstracte beschrijving van kabels, klemmen en kleuren. Dat kan eventueel, als het echt van belang is voor het verhaal, op een later moment.

Psychologie van het personage - wat is het en hoe beschrijf je het? Lees het hier: https://www.mboox.nl/blog/https:--www.mboox.nl-sep...

janpmeijers
Laatst aanwezig: 7 uren 47 min geleden
Sinds: 8 Mrt 2013
Berichten: 6012

Don leone,
ik sluit me aan bij #2,

Als je toch met die tang begint, schrap dan in die zin:

Citaat:

De tang zweefde met een nauwelijks zichtbare trilling boven de veelkleurige kabelboom, nu hingen twee doorgeknipte kabels, een groene en een bruine, er verweesd bij.

voorbeeldjes:

De tang zweefde boven de veelkleurige kabelboom, nu hingen twee doorgeknipte kabels, een groene en een bruine, er verweesd bij.

De tang zweefde boven de kabelboom, nu hingen twee doorgeknipte kabels, een groene en een bruine, er verweesd bij.

De tang zweefde boven de twee doorgeknipte kabels, een groene en een bruine.

De tang zweefde boven de doorgeknipte kabels.

succes.

Don Leone
Laatst aanwezig: 1 dag 4 uren geleden
Sinds: 20 Apr 2019
Berichten: 76

@Menno,
Zo had ik dat nog niet bekeken. Inderdaad, geen filosofische overwegingen bij geconcentreerd werken. De opmerking is wel belangrijk omdat het doel van Sergio nobel, maar zijn middelen buiten de wet. Ik wil het verschil met een dief voor winstbejag beklemtonen. Die opmerking op een ander plek zetten dus.
Het "nauwgezet bestuderen"is om de complexiteit te benadrukken. Natuurlijk heeft hij thuis alles al bestudeerd. Ik maak er "nogmaals controleren" van.

One day I master it all.

Don Leone
Laatst aanwezig: 1 dag 4 uren geleden
Sinds: 20 Apr 2019
Berichten: 76

@Thérèse,
Je moet eens weten hoelang ik over de openingszin heb zitten denken. Maar dit is het, een knaller van een idee, meid! De betreffende opmerking moest toch verhuizen (zie #4).
Off record: doet me denken aan een cartoon van een schrijver met z'n handen in het haar. Voor hem ligt een blad met "Call me. . ." Om hem heen verkreukelde bladen met "Call me Jack", "Call me James" etc.
Onderschrift: 'het begin is het moeilijkst'. Ik denk dat de onderliggende grap een verwijzing is naar een bekend boek dat ik in m'n jeugd las: Moby Dick, begint met "Call me Ahab".
O ja, en het voordeel dat de setting (een inbraak) direct duidelijk is.

One day I master it all.

Don Leone
Laatst aanwezig: 1 dag 4 uren geleden
Sinds: 20 Apr 2019
Berichten: 76

@janp,
Nog even gelachen. Het "nauwelijks zichtbare trilling" stond niet in de originele versie. Later toegevoegd na het lezen over een "Show, don't tell" artikel. Om zo de zenuwen van de HP aan te geven.
Al die technische bla, bla. Wordt nog erger. Van vier klemmen lopen vier kabeltjes naar een stekker. Die gaat in een smartphone en de toegangscode wordt gekraakt.
Nodig? Yep.
Een zeer geavanceerde inbraak waarbij de daders in een later stadium toch tegen de lamp lopen.
In ruil voor strafvermindering onthullen ze de bron van hun handleiding, een beveiligingsexpert van wereldklasse. En (natuurlijk) heeft zijn vriendin die doorgespeeld. Daar hebben we het beginincident voor de onze HP.

One day I master it all.

janpmeijers
Laatst aanwezig: 7 uren 47 min geleden
Sinds: 8 Mrt 2013
Berichten: 6012

Don Leone

Citaat:

Nog even gelachen. Het "nauwelijks zichtbare trilling" stond niet in de originele versie. Later toegevoegd na het lezen over een "Show, don't tell" artikel. Om zo de zenuwen van de HP aan te geven.

Die nauwelijks zichtbare trilling is wat mij betreft eerder een vorm van mooischrijverij dan show, don't tell.
(een voorbeeldje hoe het ook kan:
Sergio zag zichzelf niet als inbreker, hij was een man met een missie. De tang zweefde boven de kabelboom. Zijn hand trilde nauwelijks, hij knipte de groene en bruine kabel door.
- Nu is het Sergio die handelt en minder de schrijver die er een volzin van maakt.)

Dit is naar mijn mening een interessant artikel over show, don't tell:
https://www.nownovel.com/blog/show-dont-tell/

Don Leone
Laatst aanwezig: 1 dag 4 uren geleden
Sinds: 20 Apr 2019
Berichten: 76

@janp
Er zijn artikelen daar smul je van, artikelen die je met walging snel doorslikt en artikelen die je moet kauwen en verteren. Het door jou genoemde artikel valt in de laatste categorie. Het kost tijd om goed te doorgronden, maar dit is het alleszins waard.

One day I master it all.

  • THEMA Kan schrijven je leven redden?
  • Hoe beschrijf je emoties?
  • Zo vind je een uitgever die bij je past
  • Zo belangrijk zijn de eerste 10 pagina's
  • Schrijftips van Anne-Gine Goemans
  • Schrijftechniek: vertellen en vertonen
  • Taaltips: taal en logica

Dit nummer verschijnt omstreeks 6 december oktober. Nog geen abonnee? Meld je aan vóór maandag 25 november 16:00 uur, dan krijg je dit nummer thuis!

Introductiekorting!
Schrijven

Iedere week het beste van Schrijven Online in je inbox? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief. Boordevol nieuws, tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!