Start » Proeflezen » [roman] Alle voornemen onder de hemel

[roman] Alle voornemen onder de hemel

Door: TMWP
Op: 24 november 2018

Hey,
Ik heb een stuk die ik eerder deze week gepost had genaamd "Door gebroken glas" herschreven en had graag wat feedback gehad. Dit fragment zou dienen als intro tot een thriller/roman. Het is als het ware een voorproevertje van het einde van het verhaal. Wat had ik graag geweten? Zit er spanning in dit fragment? Nodigt het uit om verder te lezen? Is de stijl acceptabel? En zit het tempo goed? Welke zinnen vind je que stijl goed en welke niet?

Alvast bedankt.

Fragment: 

1
Alle voornemen onder de hemel

Hij worstelde zich door de sneeuw in het laatste licht van de dag en was zeker dat hij achtervolgd werd. Zijn handen in zijn jaszakken, in de rechter een pistool. Achter hem zijn spoor als een incisie in het blanke landschap. Hij keek steeds weer om maar zag niemand. Het donker en de kou en de jager en de prooi in een eeuwenoud spel zonder begin of einde. Waar naar toe?

Hij dacht iets gehoord te hebben en keek om zich heen in een pluim van zijn adem. Het bos omringde hem en elke boomstam of stronk of struik leek nu een menselijke vorm aan te nemen. Ze staarden hem neer. Hij sloot zijn ogen en probeerde zijn ademen te vertragen, tevergeefs. Hij controleerde opnieuw of zijn wapen geladen was. Even was hij vergeten uit welke richting hij gekomen was tot zijn ogen op zijn spoor in de sneeuw vielen.

Verder stootte hij op een open ruimte met neergehaalde bomen. De gloed van de sneeuw daar onder de volle maan was verblindend. Hij stopte en luisterde: zijn luide hijgen, zijn angstig hart, de wind. Dan, stemmen in de verte. Twee wazige figuren tussen de bomen in het donker van het bos alsof door gebroken glas, misvormd en zonder contouren. Een schot. Sneeuw en aarde spatte op naast hem. Een oneindige seconde en dan alles op alles lopen naar eender waar.

Hij struikelde tussen de boomstronken en in de enkeldiepe sneeuw. Nog een schot. Zijn hoofd verrassend vrij van gedachten. Gewoon lopen. Snel. Sneller. Naar de veiligheid van het donker onder de dennenbomen. Daar vond hij een halfbevroren beek. Hij viel neer in het water en nam zijn pistool. Het koude water sijpelde zijn schoenen in en hij wreef de tranen uit zijn ogen en sloop dan voorzichtig over de oever van de beek en verkende zijn omgeving. Lang durfde hij zijn hoofd niet uitsteken. Hij wist dat opstaan en weglopen nu geen optie meer was. Daar was het te laat voor. Hij had hen altijd gevolgd en alles gedaan wat ze hem gevraagd hadden en meer van zichzelf gegeven dan dat hij dacht te bezitten en nu zou het dan toch eindigen zoals hij gevreesd had. Maar een vreemde rust was over hem gekomen. Zo vaak had hij aan de andere kant van de loop gestaan. Zo vaak. Hij wist wat er gebeuren moest. Hij was klaar. Hij sloot zijn ogen en luisterde. Geen wind. Doodstilte. Waar zijn ze? Laat ze maar komen.

In het donker, in ijskoud water, in bossen die ouder zijn dan hem en al zijn voorvaderen, klaar om te doden of gedood te worden, bereikte hij de kern van zijn wezen. Zijn geschiedenis nu even vaag en verwijderd als zijn toekomst. Alle voornemen onder de hemel hebben hun tijd en de zijne leek gekomen te zijn. Hij voelde dat ze dichterbij kwamen, dat hun ogen de boomgrens bestudeerde als roofdieren. Op een of andere instinctieve manier dacht hij zelf het geklop van hun harten in het doffe sneeuwlandschap te kunnen plaatsen. Hij spande zijn wapen. In de verte luidde een kerkklok alsof alleen voor hem in deze eenzame nacht. Hij hoorde hun gefluister. Hij wachtte.

Reacties

Thérèse
beheerder
Laatst aanwezig: 5 uren 38 min geleden
Sinds: 2 Aug 2009
Berichten: 5835

Hoi TMWP, het is de bedoeling dat een herschreven versie in hetzelfde topic wordt geplaatst als het origineel (in het reactieveld).

Wil je dat doen? Dan kan dit topic dicht.

Een goed verhaal, wat is het en hoe schrijf je er een? Lees het hier.

Schrijven

Iedere week het beste van Schrijven Online in je inbox? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief. Boordevol nieuws, tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!
  • De grootste uitdaging voor iedere schrijver: de erotische scène
  • Zo repareer je een haperend plot
  • 8 manieren om taalvouten te voorkomen
  • De 10 schrijfregels van Carolina Trujillo en Henk van Straten
  • Je debuutroman schrijven in New York, Bert Moerman deed het
  • Schrijftips van bestseller auteur Abdelkader Benali
  • Alles wat je moet weten over het schrijven van dialogen
  • De schrijfgeheimen van Ingmar Heytze
  • Waar let een bureauredacteur op?
  • Een nieuwe editie van ons literaire katern Alice met daarin o.a. de winnaars van onze schrijfwedstrijd 'De Bruiloft'

Als je je aanmeldt vóór maandag 25 maart 16:00 u. krijg je dit nummer thuis!

MELD JE AAN