Start » Proeflezen » [Observatie] Kijken

[Observatie] Kijken

Door: Bernhard de Vries
Op: 28 augustus 2012

Deze observatie komt voor uit http://www.schrijvenonline.org/proeflezen/column-k... waarin ik omslachtig en discutabel een punt probeerde te maken. Niet gelukt en daarom (na een mislukte poging tot een heldenverhaal en een verslag van een AM-meeting) terug naar pure observatie.

Mijn vragen:
overtuigt het?
Is het onderhoudend genoeg geschreven om uit te lezen?

(In #28 vind je de herschreven versie)

Fragment: 

(De herschreven versie staat in #28, wil je reageren dan liever op die versie)

Kijken

Op het bureaublad voor me staan een schaap, twee lammetjes en een ree. Gefotografeerd op de eerste warme lentedag van dit jaar. De ree was de aanleiding want die is zeldzaam en bleef, ondanks mijn belangstelling, verrassend rustig zitten, bijna als een schaap.

Achteraf, op mijn bureaublad, trekken de wollige dieren toch de meeste aandacht. Moeder schaap ligt op de grond, heeft haar ogen ontspannen half gesloten, kop een beetje voorover, moe dat wel, maar ook tevreden en berustend; zij weet dat de drukte van de lammetjes tijdelijk is en dat ze het allemaal nog zal gaan missen alhoewel dat nu moeilijk voor te stellen is. Lammetje 1 heeft een gebogen ruggetje, staat hoog op de poten, de ogen zijn dichtgeknepen en haar mond lijkt te lachen alsof ze net een heel leuke mop heeft gehoord en niet kan stoppen met lachen. Lammetje 2 ligt zijdelings op het gras, pootjes gestrekt, koppie overeind, ogen dicht tegen de felle zon en een intens tevreden glimlach op het gezicht. De ree ligt op een afstandje achter het schaap en lammetjes. Hoe zij kijkt is moeilijk te beschrijven aangezien de ogen net achter de menubalk vallen.
Wat valt op in het voorgaande? Ik vul naar hartelust hun gevoelens en gedachten in - net als bij mensen - en leef met ze mee. Daarom heb ik niet de neiging ze dood te trappen.

Dan de naaktslak. Van gezichtsuitdrukking is bij de naaktslak nauwelijks sprake. De ogen zitten op steeltjes en missen iedere expressie. Gebaren zitten er ook niet in; handen zijn afwezig en de naaktslak heeft slechts 1 voet die ze voortdurend vol heeft met zich staande danwel hangende te houden. De naaktslak maakt hierdoor een licht a-sociale ongeïnteresseerde indruk die suggereert dat wij mensen, wat hem betreft, massaal mogen doodvallen. Vandaar dat de naaktslak veelvuldig wordt doodgetrapt, doodgereden, in pijpjes bier / hopen slakkenkorrels of zout eindigt, woest ver weg (lees: bij de buren) wordt gesmeten en steevast met afschuw wordt begroet. Wat je uitstraalt krijg je tenslotte terug.

Maar is dat nou wel zo terecht?

Als we onszelf verlagen tot het niveau van de naaktslak zien we dat zij haar lijf elegant en sensueel beweegt op een manier waarbij de heupbewegingen van Shakira als licht-onhandig afsteken. Ieder plekje van de gevoelige slakkenvoet wil contact maken, streelt de steel en het blad voordat de bijna onzichtbare mond tergend traag begint te knabbelen, bedekt de grond met glinsterend slijm wat sprankelt in de ochtendzon, zuigt zich vol passie vacuüm aan het thermopane dat subtiel trilt onder haar aanraking, wurmt zich dwingend en pulserend door de kleinste spleten. Alles wat de naaktslak doet is vol van een onwereldse schoonheid, gratie en erotiek als je de moeite neemt om het te zien. Doodmaken absurd.

Reacties

Zieveraar
Laatst aanwezig: 2 jaren 40 weken geleden
Sinds: 21 Jan 2012
Berichten: 860

Ik vind het droog om te lezen. Vooral het begin, die laatste alinea vind ik veel meeslepender dan het voorgaande. De overgang van de dieren die je gefotografeerd hebt naar de naaktslak vind ik heel plots, onduidelijk zelfs. Het punt van het stuk vind ik zo ook onduidelijk zo.

Bernhard de Vries
Laatst aanwezig: 3 jaren 23 weken geleden
Sinds: 11 Jan 2012
Berichten: 411

Hmm, ik zie wat je bedoelt, ik kwam van het een op het ander maar het een kan misschien wel geschrapt. Dan zou alles voor
"Van gezichtsuitdrukking is bij de naaktslak nauwelijks sprake..." weg kunnen. Of aparte observatie.

Dat ik dat nou zelf niet zie!

Bedankt Zieveraar.

Kristine
Laatst aanwezig: 4 weken 5 dagen geleden
Sinds: 28 Aug 2010
Berichten: 173

Ik vind de zinnen op zich wel mooi en goed gevonden. Je kan alleszins schrijven, maar het is voor mij geen logisch geheel.

Yrret
Laatst aanwezig: 1 uur 55 min geleden
Sinds: 16 Jul 2012
Berichten: 6074

Het is jammer dat ik op deze site niets mag doen wat op herschrijven lijkt.

Achteraf, op mijn bureaublad, trekken de wollige dieren toch de meeste aandacht. [deze zin kan weg]
De 1e alinea weg laten.
Lammetje 1 [ziet er lelijk uit, zo`n nummer]
Lammetje 2 [ziet er lelijk uit, zo`n nummer]
Wat valt op in het voorgaande? [deze zin kan weg]
Daarom heb ik niet de neiging ze dood te trappen. [deze zin kan weg]
slechts 1 voet [ziet er lelijk uit, zo`n nummer]
woest ver weg (lees: bij de buren) wordt [dit kan veel mooier]
Wat je uitstraalt krijg je tenslotte terug. [deze zin kan weg]
Maar is dat nou wel zo terecht? [deze zin kan weg]
De alinea weglaten.
verlagen tot het niveau [ander woord voor verlagen gebruiken]
Doodmaken absurd. [dit is een absurde zin]

Ik ben een fan van Shakira. "Whenever, Wherever" is te vergelijken met een naaktslak? Hmm. Dan zou ik nog maar een keer naar de YouT kijken.

Mijn dierlijke onmenselijke gevoelens kiezen voor Shakira. Whenever and wherever.

Ooit protesteerde ik tegen het 'monopolie der oude heren'. Nu ben ik er zelf één.

Hilde Cornelis
Laatst aanwezig: 12 weken 2 dagen geleden
Sinds: 19 Dec 2011
Berichten: 1390

Hoi Bernhard,
Je wil duidelijk over de slak schrijven, daarvan ben ik overtuigd.
Ik denk dat die andere dieren deel kunnen uitmaken van een andere observatie. Mooi hoe je gedachtengangen bouwt in het hoofd van de ooi...
Maar de slak dus: de vergelijking met Shakira werkt op mijn lachspieren (niet slecht bedoeld) ; als ik me verlaag tot het niveau van de naaktslak in jouw beschrijving kom ik uit bij een paaldanseres. En dat beeld beklijft heel sterk, weet ook niet waarom, maar het is zo.
Ik heb bijzonder genoten van de laatste alinea, goed dat die er staat. Wat mij betreft kan je daar beginnen en wil ik nog meer van dat lezen.

schrijven, een uit de hand lopende onderneming

DJ Henk
Laatst aanwezig: 4 jaren 13 weken geleden
Sinds: 17 Okt 2011
Berichten: 73

Ik ben het met mijn voorgangers eens dat het bij de laatste alinea beter begint te lopen, maar ik zou de andere dieren niet helemaal weglaten. De overgang van vrolijke lammetjes naar de naaktslak via doodtrappen is een goed contrast dat werkt. Je hebt mijn aandacht daar meteen stevig te pakken. Ik zou alleen de naaktslak niet uit de lucht laten vallen en die al zijdelings introduceren in het rijtje schaapjes, ree enz.. De observatie van de andere dieren is alleen voor dat contrast niet zo' n lap tekst waard. Dat dus wel flink inkorten. Maar niet weglaten.

Angus
Laatst aanwezig: 1 jaar 28 weken geleden
Sinds: 19 Mei 2012
Berichten: 3286

Je fascinatie voor de naaktslak begint te fascineren.

De overgang van de aaibare zoogdieren naar de slak vind ik abrupt.
Volgens mij zou het iets prettiger lezen als je schrijft: 'Nee, dan de naaktslak..... (al dan niet met 'zelden gefotografeerd' , 'voor velen het fotograferen niet waard' of iets in die trant.
Ik moet namelijk toegeven dat ik dacht dat de naaktslak ook op de foto stond, en ging dus de eerste alinea opnieuw lezen. Een soort 'Huh'-gevoel. wink

' / ' vind ik niet mooi in een tekst als deze. Vind ik meer iets voor ambtelijke of technische stukken.

Lammetje 1 en lammetje 2, maakt ze wat minder aaibaar.

Je vraagt nogal wat van de lezer: Om evenveel gevoel op te brengen voor een naaktslak als voor zoogdieren met grote aansprekende ogen waar je je in kunt spiegelen. Ik denk dat daar meer vergelijkingen met mensen en wat ze waarderen voor nodig is. (Rust etc.).

Het gebruik van 'doodtrappen' vind ik origineel en - bij gebrek aan beter - goed 'wakkerschuddend'.

Fae
Laatst aanwezig: 4 jaren 46 weken geleden
Sinds: 21 Dec 2010
Berichten: 231

Begin je de tekst met een schaap, twee lammetjes, een ree en een slak dan vang je direct de aandacht van de lezer (hè, een slak?). Hiermee maak je ook de overgang van de tweede en derde alinea logisch.

(Schrijf-)technisch gezien is eerst een schaap, twee lammetjes en een ree schrijven en daarna lammetje 1, lammetje 2 en 1 voet, onjuist. Óf je gebruikt overal letters, óf overal cijfers.

Op de remmende werking van de plots opdoemende slak na, was het een genot (én ogenopener) om jouw tekst te lezen.

Schrijvend ontdek ik de obscure uithoeken van mijn ziel

Fae
Laatst aanwezig: 4 jaren 46 weken geleden
Sinds: 21 Dec 2010
Berichten: 231

Oeps

Schrijvend ontdek ik de obscure uithoeken van mijn ziel

Déesse-en-France
Laatst aanwezig: 8 weken 2 dagen geleden
Sinds: 25 Nov 2011
Berichten: 607
Fae schreef:

Begin je de tekst met een schaap, twee lammetjes, een ree en een slak dan vang je direct de aandacht van de lezer (hè, een slak?). Hiermee maak je ook de overgang van de tweede en derde alinea logisch.

(Schrijf-)technisch gezien is eerst een schaap, twee lammetjes en een ree schrijven en daarna lammetje 1, lammetje 2 en 1 voet, onjuist. Óf je gebruikt overal letters, óf overal cijfers.

Op de remmende werking van de plots opdoemende slak na, was het een genot (én ogenopener) om jouw tekst te lezen.

thumbsup
Aan zo'n proeflezer hebben we hier iets.

"Hoe groot je talent ook is, schrijven kan niet in één keer worden geleerd." (Rousseau)

Bernhard de Vries
Laatst aanwezig: 3 jaren 23 weken geleden
Sinds: 11 Jan 2012
Berichten: 411

Tot nu toe vind ik alle proeflezers heel waardevol Déesse, bedankt allemaal, ik kom er morgen uitgebreider op terug.

Bernhard de Vries
Laatst aanwezig: 3 jaren 23 weken geleden
Sinds: 11 Jan 2012
Berichten: 411
Kristine schreef:

Ik vind de zinnen op zich wel mooi en goed gevonden. Je kan alleszins schrijven, maar het is voor mij geen logisch geheel.

Bedankt Kristine, ik probeer appels en peren bij elkaar te brengen, maar dat is blijkbaar nog niet gelukt. Vraag is of dat ook wel moet.

Bernhard de Vries
Laatst aanwezig: 3 jaren 23 weken geleden
Sinds: 11 Jan 2012
Berichten: 411
Yrret schreef:

Het is jammer dat ik op deze site niets mag doen wat op herschrijven lijkt.

- Toch doe je een heel aardige poging smile

Achteraf, op mijn bureaublad, trekken de wollige dieren toch de meeste aandacht. [deze zin kan weg]
De 1e alinea weg laten.

- Goede aanwijzing.

Lammetje 1 [ziet er lelijk uit, zo`n nummer]
Lammetje 2 [ziet er lelijk uit, zo`n nummer]

- Lieflijke lammetjes nummeren brengt balans in de weegschaal dacht ik tijdens schrijven en soms hou ik van lelijk, maar inmiddels heeft de twijfel toegeslagen.

Wat valt op in het voorgaande? [deze zin kan weg]

-Mee eens, maar hij kan ook blijven.

Daarom heb ik niet de neiging ze dood te trappen. [deze zin kan weg]

-Vind dit toch wel een essentieel punt en tevens een belangrijke observatie van mijn niet-neigingen.

slechts 1 voet [ziet er lelijk uit, zo`n nummer]

-Het zal mijn laboratoriumverleden zijn waar ze nogal een obsessie hebben met nummertjes 1, 1.1, 1.2, 1.2.1, 1.2.2, 1.2.3 enz.

woest ver weg (lees: bij de buren) wordt [dit kan veel mooier]

-Mooi is niet mijn streven in deze zin.

Wat je uitstraalt krijg je tenslotte terug. [deze zin kan weg]

-Ik wil iedereen overtuigen en dan is overdreven oorzaak/gevolg benadrukken wel gepast lijkt me.

Maar is dat nou wel zo terecht? [deze zin kan weg]

-Zie vorige.

De alinea weglaten.

-Mij niet duidelijk welke alinea, de laatste? Dan mee eens maar hij kan ook blijven.

verlagen tot het niveau [ander woord voor verlagen gebruiken]

-Bewust voor gekozen, zoveel mooier dan afzakken of dalen.

Doodmaken absurd. [dit is een absurde zin]

-dank

Ik ben een fan van Shakira. "Whenever, Wherever" is te vergelijken met een naaktslak? Hmm. Dan zou ik nog maar een keer naar de YouT kijken.

-Dat heb je verkeerd begrepen, het zijn de bewegingen van het lijf van de naaktslak versus de heupbewegingen van Shakira.
http://www.youtube.com/watch?v=apI0jZZPnZI&feature...

Mijn dierlijke onmenselijke gevoelens kiezen voor Shakira. Whenever and wherever.

-Nou ja, je hebt nog tijd.

Bedankt voor je uitvoerige reactie.

Thérèse
beheerder
Laatst aanwezig: 2 uren 30 min geleden
Sinds: 2 Aug 2009
Berichten: 5947

Het idee van je verhaal kan ik wel vatten, denk ik, maar het beeld bouw je onduidelijk en omstandig op.

Ik zie bijvoorbeeld niet hoe jouw bureaublad eruitziet en hoe het tot stand is gekomen, ondanks dat je het uitlegt. Op een warme lentedag heb je in één shot een ree, een schaap en twee lammetjes gefotografeerd? Op zich een prestatie!

En dan: schakel je over naar Achteraf. Achteraf wat?
Ik begrijp dat de ree de aanleiding was voor de fotoshoot (of iets anders), maar waarom niet iets geschreven als: Toen het plaatje er eenmaal stond, trokken de wollige dieren ... etc.

Het brugje vind ik dus wat krakkemikkig. Ik moet erg mijn best doen om in het betoog te komen. Misschien komt het ook door verassend in de zin ervoor. Niet om überkritisch te zijn (of toch ook wel een beetje), maar zo'n spelfout leidt af.

Daarom heb ik niet de neiging ze dood te trappen is een mooie twist die aanzet tot verderlezen, zeker in combinatie met wat volgt: Dan de naaktslak. Dat is subliem.

Als we onszelf verlagen tot het niveau van de naaktslak past eigenlijk niet echt goed. Ik denk dat je de lezer wilt bewegen tot de bij hem veronderstelde gemoedstoestand, de vorige zinnen in aanmerking nemend. En toch: wat volgt is een verheffing. Op zich een mooie tegenstelling - maar het ligt er te dik op. Waarom niet verlagen objectief gehouden door bijvoorbeeld begeven?

Dit is puur een mening, nauwelijks een aanwijzing. Maar vat het op zoals je wilt.

En dan zou je de bewegingen van Shakira - in vergelijking met die van de slak - gewoon lomp (of een equivalent daarvan) kunnen noemen. Waarom licht-onhandig? Daarmee zwak je je betoog af (naar mijn smaak).

Citaat:

Mijn vragen:
overtuigt het?
Is het onderhoudend genoeg geschreven om uit te lezen?

Het overtuigt wel, maar is te langdradig (het zwaartepunt ligt een beetje te veel bij de inleiding; terwijl een inleiding alleen een inleiding moet / mag zijn, een opstapje, even een inkomertje; niet de helft van het verhaal, of meer) - en daarmee is het voor mij niet echt onderhoudend.

Want: wat is je punt? Ook al is het 'slechts' een observatie. Zodra je hem op schrijft stelt, gaat hij een ander doel krijgen dan enkel de observatie.

Psychologie van het personage - wat is het en hoe beschrijf je het? Lees het hier: https://www.mboox.nl/blog/https:--www.mboox.nl-sep...

Bernhard de Vries
Laatst aanwezig: 3 jaren 23 weken geleden
Sinds: 11 Jan 2012
Berichten: 411
Hilde Cornelis schreef:

Hoi Bernhard,
Je wil duidelijk over de slak schrijven, daarvan ben ik overtuigd.
Ik denk dat die andere dieren deel kunnen uitmaken van een andere observatie. Mooi hoe je gedachtengangen bouwt in het hoofd van de ooi...
Maar de slak dus: de vergelijking met Shakira werkt op mijn lachspieren (niet slecht bedoeld) ; als ik me verlaag tot het niveau van de naaktslak in jouw beschrijving kom ik uit bij een paaldanseres. En dat beeld beklijft heel sterk, weet ook niet waarom, maar het is zo.
Ik heb bijzonder genoten van de laatste alinea, goed dat die er staat. Wat mij betreft kan je daar beginnen en wil ik nog meer van dat lezen.

Mooi compliment, dank je wel. De combi wol versus slijm (met aanpassing) lijkt me toch nog wel een poging waard.

Bernhard de Vries
Laatst aanwezig: 3 jaren 23 weken geleden
Sinds: 11 Jan 2012
Berichten: 411
DJ Henk schreef:

Ik ben het met mijn voorgangers eens dat het bij de laatste alinea beter begint te lopen, maar ik zou de andere dieren niet helemaal weglaten. De overgang van vrolijke lammetjes naar de naaktslak via doodtrappen is een goed contrast dat werkt. Je hebt mijn aandacht daar meteen stevig te pakken. Ik zou alleen de naaktslak niet uit de lucht laten vallen en die al zijdelings introduceren in het rijtje schaapjes, ree enz.. De observatie van de andere dieren is alleen voor dat contrast niet zo' n lap tekst waard. Dat dus wel flink inkorten. Maar niet weglaten.

Bedankt Henk, iets langzamer past ook beter bij de slak natuurlijk.

Bernhard de Vries
Laatst aanwezig: 3 jaren 23 weken geleden
Sinds: 11 Jan 2012
Berichten: 411
Angus schreef:

' / ' vind ik niet mooi in een tekst als deze. Vind ik meer iets voor ambtelijke of technische stukken.

Je vraagt nogal wat van de lezer: Om evenveel gevoel op te brengen voor een naaktslak als voor zoogdieren met grote aansprekende ogen waar je je in kunt spiegelen. Ik denk dat daar meer vergelijkingen met mensen en wat ze waarderen voor nodig is. (Rust etc.).

Het gebruik van 'doodtrappen' vind ik origineel en - bij gebrek aan beter - goed 'wakkerschuddend'.

Angus, ik heb je quote wat ingekort anders ga ik mezelf herhalen. De / is inderdaad een bijzonder lelijk dingetje. Maar soms past het precies in het tempo van mijn gedachtengang, vervangen door "schuine streep" of "slash?" of "of"? Ik belooof geen verbetering op dit punt.

Misschien vraag ik veel, misschien moet ik wat meer van de lezer uitgaan.

Origineel, eigenlijk dacht ik dat doodtrappen een officieel werkwoord was blush, kom het nogal vaak tegen, maar het staat niet in van Dale.

Bernhard de Vries
Laatst aanwezig: 3 jaren 23 weken geleden
Sinds: 11 Jan 2012
Berichten: 411
Fae schreef:

Begin je de tekst met een schaap, twee lammetjes, een ree en een slak dan vang je direct de aandacht van de lezer (hè, een slak?). Hiermee maak je ook de overgang van de tweede en derde alinea logisch.

(Schrijf-)technisch gezien is eerst een schaap, twee lammetjes en een ree schrijven en daarna lammetje 1, lammetje 2 en 1 voet, onjuist. Óf je gebruikt overal letters, óf overal cijfers.

Op de remmende werking van de plots opdoemende slak na, was het een genot (én ogenopener) om jouw tekst te lezen.

Goede optie Fae, alhoewel ik minder bezig wil zijn met de aandacht vangen en meer met wat ik belangrijk vindt. Er wordt al zoveel gevangen dat het weer saai wordt als je begrijpt wat ik bedoel.

Schrijftechnisch juist. ik ben misschien meer een liefhebber van leestekens incl. woorden dan een schrijver vandaar dat ik me vrij voel de boel door mekaar te gooien. Soms is een woord gepast, soms past 1 cijfer. Of het hier gelukkig gekozen is betwijfel ik met aandacht.

Genot, en ogenopener, missie volbracht, nu de rem er nog af, bedankt.

Bernhard de Vries
Laatst aanwezig: 3 jaren 23 weken geleden
Sinds: 11 Jan 2012
Berichten: 411
Fae schreef:

Oeps

Oeps?

Bernhard de Vries
Laatst aanwezig: 3 jaren 23 weken geleden
Sinds: 11 Jan 2012
Berichten: 411
Thérèse schreef:

Het idee van je verhaal kan ik wel vatten, denk ik, maar het beeld bouw je onduidelijk en omstandig op.

-Inmiddels mee eens

Ik zie bijvoorbeeld niet hoe jouw bureaublad eruitziet en hoe het tot stand is gekomen, ondanks dat je het uitlegt. Op een warme lentedag heb je in één shot een ree, een schaap en twee lammetjes gefotografeerd? Op zich een prestatie!

-Vinger op de zere plek, het is ook heel bijzonder (heb 'm zelfs naar de krant getuurd, helaas niet gepubliceerd), vandaar dat ik het gebruik, maar is het ook functioneel voor het betoog? Uit de reacties blijkt van niet het leid af. Het vage van het bureaublad heb ik bewust gedaan omdat ik zelf houd van ruimte om in te vullen, kan zijn de er wat teveel ruimte op de verkeerdee plek is ontstaan, dat is meestal het zwakste punt in mijn schrijven.

En dan: schakel je over naar Achteraf. Achteraf wat?

-Tijdens fotomaken lek ree de aandachtstrekker, achteraf (nu de foto op mijn laptop-bureaublad staat en ik er een tijdje naar gekken heb), meer woorden gebruiken, goede tip.

Ik begrijp dat de ree de aanleiding was voor de fotoshoot (of iets anders), maar waarom niet iets geschreven als: Toen het plaatje er eenmaal stond, trokken de wollige dieren ... etc.

-Ik maak zelf makkelijk gedachtensprongen en sla graag stappen over, dat probeer ik ook in mijn schrijven maar het is niet de bedoeling de lezer kwijt te raken, dus dat ga ik aanpassen.

Het brugje vind ik dus wat krakkemikkig. Ik moet erg mijn best doen om in het betoog te komen. Misschien komt het ook door verassend in de zin ervoor. Niet om überkritisch te zijn (of toch ook wel een beetje), maar zo'n spelfout leidt af.

-Speciaal voor jou heb ik 'm meteen verbeterd. Ik was verrast dat ik het fout gespeld heb, aangezien het voor mij jaren geleden een regelrechte openbaring was dat er 2 r-en in thuis horen.

Daarom heb ik niet de neiging ze dood te trappen is een mooie twist die aanzet tot verderlezen, zeker in combinatie met wat volgt: Dan de naaktslak. Dat is subliem.

-Hmm, nuben ik in verwarring, dit is ook een behoorlijke gedachtensprong en niet iedereen kon 'm even makkelijk volgen, voedsel voor gedachte.

Als we onszelf verlagen tot het niveau van de naaktslak past eigenlijk niet echt goed. Ik denk dat je de lezer wilt bewegen tot de bij hem veronderstelde gemoedstoestand, de vorige zinnen in aanmerking nemend. En toch: wat volgt is een verheffing. Op zich een mooie tegenstelling - maar het ligt er te dik op. Waarom niet verlagen objectief gehouden door bijvoorbeeld begeven?

- Woordgrapje, wat ik wil is dat je bukt, knielt, op de grond gaat liggen, oog in oog met de slak. Dan zie je de schoonheid van de slak, moet ik misschien wat duidelijker maken. Afdalen kan tot grote hoogtes leiden is mijn motto.

Dit is puur een mening, nauwelijks een aanwijzing. Maar vat het op zoals je wilt.

- Doe ik smile

En dan zou je de bewegingen van Shakira - in vergelijking met die van de slak - gewoon lomp (of een equivalent daarvan) kunnen noemen. Waarom licht-onhandig? Daarmee zwak je je betoog af (naar mijn smaak).

- Lomp had ik eerst ook geschreven, maar daarmee doe ik Shakira (die ik heus wel kan waarderen) te kort, ze beweegt heel aardig. Onhandig vind ik een mooie tegenhanger van natuurlijk gracieus, exact gedoseerd, naar mijn smaak natuurlijk.

Citaat:

Mijn vragen:
overtuigt het?
Is het onderhoudend genoeg geschreven om uit te lezen?

Het overtuigt wel, maar is te langdradig (het zwaartepunt ligt een beetje te veel bij de inleiding; terwijl een inleiding alleen een inleiding moet / mag zijn, een opstapje, even een inkomertje; niet de helft van het verhaal, of meer) - en daarmee is het voor mij niet echt onderhoudend.

- Mee eens.

Want: wat is je punt? Ook al is het 'slechts' een observatie. Zodra je hem op schrijft stelt, gaat hij een ander doel krijgen dan enkel de observatie.

- Door de lezer mee te nemen in mijn observatie (die wat subjectief is, ik geef het toe) probeer ik hem of haar op andere gedachten te brengen betreffende het gemakzuchtig doodtrappen van bepaalde diersoorten. Een titel kies ik vaak op gevoel en hoeft voor mij ook niet 100% de lading te dekken.

Bedankt voor je uitvoerige feedback, het helpt!

Thérèse
beheerder
Laatst aanwezig: 2 uren 30 min geleden
Sinds: 2 Aug 2009
Berichten: 5947

Een heel werk om op al die reacties te reageren! smile

Citaat:

Door de lezer mee te nemen in mijn observatie (...) probeer ik hem of haar op andere gedachten te brengen

Dit is precies waar het bij het schrijven van zo'n stukje als van jou om gaat! Het is een hels karwei om:

1. een observatie effectief onder woorden te brengen (de complexe weg afleggen van mind to paper, om het in goed NL te zeggen),
2. een brug te slaan naar de ander, d.i. de lezer zodat die - met jouw woorden - dezelfde observatie heeft / krijgt,
3. en om de lezer dan ook nog op een gedachte (welke ook) te brengen:
3a: subtekst schrijven.

Over techniek gesproken ... een uitdaging! smile

Psychologie van het personage - wat is het en hoe beschrijf je het? Lees het hier: https://www.mboox.nl/blog/https:--www.mboox.nl-sep...

Bernhard de Vries
Laatst aanwezig: 3 jaren 23 weken geleden
Sinds: 11 Jan 2012
Berichten: 411
Thérèse schreef:

Een heel werk om op al die reacties te reageren! smile

- Schrijvend denken is zoveel leuker dan denkend denken.

Citaat:

Door de lezer mee te nemen in mijn observatie (...) probeer ik hem of haar op andere gedachten te brengen

Dit is precies waar het bij het schrijven van zo'n stukje als van jou om gaat! Het is een hels karwei om:

1. een observatie effectief onder woorden te brengen (de complexe weg afleggen van mind to paper, om het in goed NL te zeggen),
2. een brug te slaan naar de ander, d.i. de lezer zodat die - met jouw woorden - dezelfde observatie heeft / krijgt,
3. en om de lezer dan ook nog op een gedachte (welke ook) te brengen:
3a: subtekst schrijven.

Over techniek gesproken ... een uitdaging! smile

-Hels, helemaal juist smile

Fae
Laatst aanwezig: 4 jaren 46 weken geleden
Sinds: 21 Dec 2010
Berichten: 231
Bernhard de Vries schreef:
Fae schreef:

Oeps

Oeps?

’Oeps’ om mijn reactie niet te laten echoën in een dubbele post.

Schrijvend ontdek ik de obscure uithoeken van mijn ziel

Tja
Laatst aanwezig: 1 week 2 dagen geleden
Sinds: 4 Mei 2009
Berichten: 14124

Oeps begreep ik nu wel weer gelijk. Ik heb de opmerkingen ook gelezen. Daarom heb ik er weinig zinnigs aan toe te voegen.
Met die nummers ben ik het wel eens. Het leidt af. Ik heb al eerder een stuk over naaktslakken gelezen. Was dat ook van jou?
Misschien ben je verkikkerd op naakstslakken. Ik heb ook geen hekel aan ze.
Is een ree zeldzaam?
Eenmaal op mijn bureaublad, bleek de ree toch minder uit de verf te komen dan de wollige dieren.
Misschien alleen foto's van naaktslakken op je bureaublad plaatsen en daarover schrijven?

Waar je ook bent, 'Ik zal je vinden'.

Bernhard de Vries
Laatst aanwezig: 3 jaren 23 weken geleden
Sinds: 11 Jan 2012
Berichten: 411

Ja, dat was ook van mij, kikkers heb ik ook zoiets mee, vooral hele kleintjes die niet kunnen wachten tot ik klaar ben met douchen. Nee een ree is niet zeldzaam, deze fout is ontstaan door te vergelijken met het schaap dat hier uitbundig groeit. Ja, to the point, geen afleiding, weet niet of dat gaat lukken.

Hilde Cornelis
Laatst aanwezig: 12 weken 2 dagen geleden
Sinds: 19 Dec 2011
Berichten: 1390
Bernhard de Vries schreef:

kikkers heb ik ook zoiets mee, vooral hele kleintjes die niet kunnen wachten tot ik klaar ben met douchen.

Waarmee moeten die wachten dan?

schrijven, een uit de hand lopende onderneming

Bernhard de Vries
Laatst aanwezig: 3 jaren 23 weken geleden
Sinds: 11 Jan 2012
Berichten: 411
Hilde Cornelis schreef:
Bernhard de Vries schreef:

kikkers heb ik ook zoiets mee, vooral hele kleintjes die niet kunnen wachten tot ik klaar ben met douchen.

Waarmee moeten die wachten dan?

Met de badkamer binnen gaan.

Bernhard de Vries
Laatst aanwezig: 3 jaren 23 weken geleden
Sinds: 11 Jan 2012
Berichten: 411

Hieronder de herschreven versie n.a.v. de reacties en voortschrijdend inzicht:

Kijk

Op mijn bureau staat een foto van een schaap en twee lammetjes op lentegroen gras in de zon. Dit drietal maakt me iedere keer weer vrolijk met hun gezichten en houdingen die complete verhalen lijken te vertellen. Moeder schaap is moe, dat wel, maar ook tevreden, wetend dat de drukte van de lammetjes slechts tijdelijk is en dat ze het allemaal nog zal gaan missen, alhoewel dat nu moeilijk is voor te stellen. De lammetjes zijn aan het ginnegappen en lijken niet meer bij te komen van het lachen. Schapen zijn aansprekende beesten, het lijken net mensen. Ik vul naar hartelust hun gevoelens en gedachten in en daarom heb ik niet de neiging ze dood te trappen.

Bij de naaktslak, die zelden wordt gekiekt, ligt dat even anders. De enige expressie die de naaktslak rijk is zit in de twee stokjes met ogen die onafhankelijk van elkaar kunnen bewegen wat op sommige momenten, als je goed kijkt, iets weg heeft van een hondje waar je "koekje?' tegen zegt. Arm- en armbewegingen ontbreken en doordat de naaktslak slechts één voet bezit die ze voortdurend vol heeft met zich staande danwel hangende te houden, hoeven we ook daarvan geen aandoenlijk gebaar te verwachten.
De naaktslak maakt al met al een a-sociale ongeïnteresseerde indruk die suggereert dat wij mensen, wat hem betreft, massaal mogen omvallen. Logisch dat de naaktslak veelvuldig wordt doodgetrapt, doodgereden, in bier danwel slakkenkorrels of zout eindigt, woest ver weg (lees: bij de buren) wordt gesmeten en steevast met afschuw wordt begroet.

Maar als we onszelf verlagen tot het niveau van de naaktslak, door op onze buik te gaan liggen, zien we dat zij haar lijf wonderlijk elegant en sensueel beweegt op een manier waarbij de heupbewegingen van Shakira als licht-onhandig afsteken. Ieder plekje van de gevoelige slakkenvoet hunkert naar contact, streelt de steel, het blad, tastend, zoekend, bijna plagend, voordat de bijna onzichtbare mond tergend traag begint te knabbelen. Ze neemt uitgebreid de tijd wanneer ze zich vol passie en met ongekende kracht vacuüm zuigt aan het thermopane dat subtiel trilt onder haar aanraking. Onweerstaanbaar wurmt ze zich pulserend door de kleinste spleten. Haar nachtelijke gangen worden herinnert door een slijmspoor wat sprankelt in de ochtendzon. De naaktslak is van een onwereldse schoonheid, het duurt alleen wat langer voor je het ziet.

Anna Rivier
Laatst aanwezig: 3 jaren 34 weken geleden
Sinds: 5 Jun 2010
Berichten: 640

Overtuigt het? Ja, in de tweede en derde alinea weet je me te raken.
Is het onderhoudend genoeg om uit te lezen? Ik heb het uitgelezen. (de tweede versie, de eerste versie heb ik niet gelezen)

De laatste zin van de eerste alinea komt net op tijd en wekt nieuwsgierigheid op waardoor ik toch verder lees.

schrijfdoes
Laatst aanwezig: 3 jaren 51 weken geleden
Sinds: 19 Sep 2011
Berichten: 8

Ik vind de eerste versie beter dan de tweede. Verrassender! Alleen zou ik de lammetjes slechts vrolijk laten dartelen. Ginnegappen is weet té menselijk voor een lam.
Ik werd benieuwd naar de foto, waarop zowel een ree (in het wild?) en een ooi met lammeren te zien is. Zonder fotoshoppen zeldzaam. Of liep de ree in een saaie wei?
Verder een prima verhaal. Eerst even doorbijten, maar dat is juist goed. In eerste instantie ,dacht ik: "waar gaat het over? Lammetjes en een ree? Doodtrappen?
Maar de tegenstelling van 'aaibare knuffeldieren' naar een vies, niet aaibaar, slijmerig beest en de omkering in hoe wij als mensen daarop reageren, vind ik erg boeiend.

Yrret
Laatst aanwezig: 1 uur 55 min geleden
Sinds: 16 Jul 2012
Berichten: 6074

Ik vind de tweede versie echt veel beter. Ginnegappen is precies wat lammetjes doen.
Een mooie observatie. Een mooie duw aan het eind hoe mensen zouden kunnen kijken en denken.

Alleen dat Shakira gedeelte. Het lukt mij niet. Naakt. Heupen. Slakken. Lenig. Slijmspoor.
Er blijven zich in mijn brein vreemde beelden vormen.

Ooit protesteerde ik tegen het 'monopolie der oude heren'. Nu ben ik er zelf één.

Tja
Laatst aanwezig: 1 week 2 dagen geleden
Sinds: 4 Mei 2009
Berichten: 14124

met hun lieve kopjes(?)
worden herinnerD
Arm- en armbewegingen? Eigenlijk staat er nu armbewegingen en armbewegingen.
Bedoel je armen ontbreken? Ja, als je geen armen hebt, kun je ook geen armbewegingen maken.
haar nachtelijke gangen worden verraden door een slijmspoor Dat
(Je kunt ze ook doodplassen)

Waar je ook bent, 'Ik zal je vinden'.

Hilde Cornelis
Laatst aanwezig: 12 weken 2 dagen geleden
Sinds: 19 Dec 2011
Berichten: 1390
Bernhard de Vries schreef:
Hilde Cornelis schreef:
Bernhard de Vries schreef:

kikkers heb ik ook zoiets mee, vooral hele kleintjes die niet kunnen wachten tot ik klaar ben met douchen.

Waarmee moeten die wachten dan?

Met de badkamer binnen gaan.

Het toppunt van preutsheid?

schrijven, een uit de hand lopende onderneming

Anna Rivier
Laatst aanwezig: 3 jaren 34 weken geleden
Sinds: 5 Jun 2010
Berichten: 640
Tja schreef:

(Je kunt ze ook doodplassen)

Hoe weet jij dat?

Hilde Cornelis
Laatst aanwezig: 12 weken 2 dagen geleden
Sinds: 19 Dec 2011
Berichten: 1390
Anna Rivier schreef:
Tja schreef:

(Je kunt ze ook doodplassen)

Hoe weet jij dat?

Het toppunt van biologische slakkenverdelging?

schrijven, een uit de hand lopende onderneming

Tja
Laatst aanwezig: 1 week 2 dagen geleden
Sinds: 4 Mei 2009
Berichten: 14124

Heeft mijn zoon (toen nog zoontje) weleens gedaan. Mocht niet van mij. Vond ik zielig. Ze hebben trouwens wel voor een kapitaal aan bloemen opgegeten, die lieve beestjes.

Waar je ook bent, 'Ik zal je vinden'.

Bernhard de Vries
Laatst aanwezig: 3 jaren 23 weken geleden
Sinds: 11 Jan 2012
Berichten: 411
Anna Rivier schreef:

Overtuigt het? Ja, in de tweede en derde alinea weet je me te raken.
Is het onderhoudend genoeg om uit te lezen? Ik heb het uitgelezen. (de tweede versie, de eerste versie heb ik niet gelezen)

De laatste zin van de eerste alinea komt net op tijd en wekt nieuwsgierigheid op waardoor ik toch verder lees.

Doel bereikt? Bedankt Anna.

Bernhard de Vries
Laatst aanwezig: 3 jaren 23 weken geleden
Sinds: 11 Jan 2012
Berichten: 411
schrijfdoes schreef:

Ik vind de eerste versie beter dan de tweede. Verrassender! Alleen zou ik de lammetjes slechts vrolijk laten dartelen. Ginnegappen is weet té menselijk voor een lam.
Ik werd benieuwd naar de foto, waarop zowel een ree (in het wild?) en een ooi met lammeren te zien is. Zonder fotoshoppen zeldzaam. Of liep de ree in een saaie wei?
Verder een prima verhaal. Eerst even doorbijten, maar dat is juist goed. In eerste instantie ,dacht ik: "waar gaat het over? Lammetjes en een ree? Doodtrappen?
Maar de tegenstelling van 'aaibare knuffeldieren' naar een vies, niet aaibaar, slijmerig beest en de omkering in hoe wij als mensen daarop reageren, vind ik erg boeiend.

Ginnegappen, als ik naar die koppis kijk kan ik er echt niets anders van maken. De ree liep inderdaad in een saaie wei ik vermoed met een identiteits(ik ben een schaap)-probleem. Dank je wel voor het compliment, maar de eerste versie is uit de bocht geschoten en ligt in de prullenmand.

Bernhard de Vries
Laatst aanwezig: 3 jaren 23 weken geleden
Sinds: 11 Jan 2012
Berichten: 411
Yrret schreef:

Ik vind de tweede versie echt veel beter. Ginnegappen is precies wat lammetjes doen.
Een mooie observatie. Een mooie duw aan het eind hoe mensen zouden kunnen kijken en denken.

Alleen dat Shakira gedeelte. Het lukt mij niet. Naakt. Heupen. Slakken. Lenig. Slijmspoor.
Er blijven zich in mijn brein vreemde beelden vormen.

Dank je wel Yrret, blij dat het ginnegappen herkend wordt. Wat Shakira betreft: die heeft vroeger vast veel naar naaktslakken gekeken. Houd die vreemde beelden vooral vast.

Bernhard de Vries
Laatst aanwezig: 3 jaren 23 weken geleden
Sinds: 11 Jan 2012
Berichten: 411
Tja schreef:

met hun lieve kopjes(?)
worden herinnerD
Arm- en armbewegingen? Eigenlijk staat er nu armbewegingen en armbewegingen.
Bedoel je armen ontbreken? Ja, als je geen armen hebt, kun je ook geen armbewegingen maken.
haar nachtelijke gangen worden verraden door een slijmspoor Dat
(Je kunt ze ook doodplassen)

Ja, kopjes is beter dan gezichten, bedankt Tja.
herinnerd blush
Ik mag graag dingen dubbelop benoemen en tegeljkertijd oorzaak en gevolg inbouwen vandaar de armenzin.
Verraden.... klinkt wat negatief in mijn oren... ik vond herinneren juist zo mooi poëtisch gevonden van mezelf.
Doodplassen, dat wist ik niet, en gaan ze dan dood door de water(urine)druk of door de urine op zich? Misschien neem ik die nog even mee smile

Bernhard de Vries
Laatst aanwezig: 3 jaren 23 weken geleden
Sinds: 11 Jan 2012
Berichten: 411
Hilde Cornelis schreef:
Bernhard de Vries schreef:
Hilde Cornelis schreef:
Bernhard de Vries schreef:

kikkers heb ik ook zoiets mee, vooral hele kleintjes die niet kunnen wachten tot ik klaar ben met douchen.

Waarmee moeten die wachten dan?

Met de badkamer binnen gaan.

Het toppunt van preutsheid?

Ik douche met de deur dicht omdat het anders nogal tocht,. Het kikkertje, wat niet onder de tochtstrip door kan moet dus wachten, of aankloppen maar ik denk dat hij niet goed weet hoe dat moet. Ten opzichte van kikkers ben ik verre van preuts zonder daar verder over uit te willen weiden.

Bernhard de Vries
Laatst aanwezig: 3 jaren 23 weken geleden
Sinds: 11 Jan 2012
Berichten: 411
Tja schreef:

Heeft mijn zoon (toen nog zoontje) weleens gedaan. Mocht niet van mij. Vond ik zielig. Ze hebben trouwens wel voor een kapitaal aan bloemen opgegeten, die lieve beestjes.

Ik hoop dat mensen in het algemeen de economische schade vanaf nu afwegen tegen al die schoonheid die er over hun tuin glibbert. En dan zou je al dat slakkesnot ook nog eens kunnen gebruiken om er jong & vitaal uit te zien, een punt wat ik bewust heb laten liggen om maar niet in de valkuil van uitweiden te stappen. Je zit op een goudmijn Tja.

Tja
Laatst aanwezig: 1 week 2 dagen geleden
Sinds: 4 Mei 2009
Berichten: 14124

big grin Weet ik. Maar om niet off topic te gaan, zeg ik alleen dat ik een paar in de kamer heb opgepakt die heerlijk door mijn handen glibberden. Dus met mijn handen zit het wel goed. Mijn man wilde het slijm niet gebruiken.

Waar je ook bent, 'Ik zal je vinden'.

Angus
Laatst aanwezig: 1 jaar 28 weken geleden
Sinds: 19 Mei 2012
Berichten: 3286

@ Bernhard

Dit spreekt me meer aan.

Bernhard de Vries schreef:

Maar als we onszelf verlagen tot het niveau van de naaktslak, door op onze buik te gaan liggen, zien we dat zij haar lijf wonderlijk elegant en sensueel beweegt op een manier waarbij de heupbewegingen van Shakira als licht-onhandig afsteken.

Als je dit ook in de ik-vorm zou schrijven, vraag ik me af, zou het dan niet net directer zijn?

Bernhard de Vries
Laatst aanwezig: 3 jaren 23 weken geleden
Sinds: 11 Jan 2012
Berichten: 411
Angus schreef:

@ Bernhard

Dit spreekt me meer aan.

Bernhard de Vries schreef:

Maar als we onszelf verlagen tot het niveau van de naaktslak, door op onze buik te gaan liggen, zien we dat zij haar lijf wonderlijk elegant en sensueel beweegt op een manier waarbij de heupbewegingen van Shakira als licht-onhandig afsteken.

Als je dit ook in de ik-vorm zou schrijven, vraag ik me af, zou het dan niet net directer zijn?

Nee, lijkt me niet. Nu neem ik de lezer mee naar beneden dacht ik zo, alsof hij/zij er zelf bij is.

Tja
Laatst aanwezig: 1 week 2 dagen geleden
Sinds: 4 Mei 2009
Berichten: 14124

eek Ik kruip nooit op mijn buik. Toch maar eens doen.

Waar je ook bent, 'Ik zal je vinden'.

Bernhard de Vries
Laatst aanwezig: 3 jaren 23 weken geleden
Sinds: 11 Jan 2012
Berichten: 411
Tja schreef:

eek Ik kruip nooit op mijn buik. Toch maar eens doen.

Heel nieuwe wereld daar beneden.

Angus
Laatst aanwezig: 1 jaar 28 weken geleden
Sinds: 19 Mei 2012
Berichten: 3286

Het was maar een suggestie.
Maar als ik het vergelijk met de stukken op je blog lijk ik een kentering te zien.
Je blog zou je vind ik 'mogen' bundelen en uitgeven. Vind ik echt genieten.
Dit fragment vind ik qua toon anders. Voor mijn gevoel met name door de door mij aangehaalde zin.
Bij dit stuk heb ik het idee dat je me probeert te overtuigen, Bij de stukken op je blog heb ik het aangename gevoel dat je me een blik gunt in jouw gedachtewereld.

Bernhard de Vries
Laatst aanwezig: 3 jaren 23 weken geleden
Sinds: 11 Jan 2012
Berichten: 411
Angus schreef:

Het was maar een suggestie.
Maar als ik het vergelijk met de stukken op je blog lijk ik een kentering te zien.
Je blog zou je vind ik 'mogen' bundelen en uitgeven. Vind ik echt genieten.
Dit fragment vind ik qua toon anders. Voor mijn gevoel met name door de door mij aangehaalde zin.
Bij dit stuk heb ik het idee dat je me probeert te overtuigen, Bij de stukken op je blog heb ik het aangename gevoel dat je me een blik gunt in jouw gedachtewereld.

Ik zie dit als een zeer functioneel stuk tekst, bedoeld om een punt over te brengen op een manier die pakkend is. Dat verschilt inderdaad nogal van mijn blog. Mijn schrijven verandert want ik verander.

Mijn blog mag trouwens uitgeprint en aan elkaar geniet, heb ik ook al eens gedaan, en wie weet komt er een vervolg.

Tja
Laatst aanwezig: 1 week 2 dagen geleden
Sinds: 4 Mei 2009
Berichten: 14124

Ik heb je blog niet gezien. Ik ben niet zo'n blogkijker. Maar als iemand opmerkt dat dit fragment totaal verschilt met je blog, zou ik dat als een compliment opvatten. Het is knap om verschillende stijlen te beheersen.

Waar je ook bent, 'Ik zal je vinden'.

  • THEMA Kan schrijven je leven redden?
  • Hoe beschrijf je emoties?
  • Zo vind je een uitgever die bij je past
  • Zo belangrijk zijn de eerste 10 pagina's
  • Schrijftips van Anne-Gine Goemans
  • Schrijftechniek: vertellen en vertonen
  • Taaltips: taal en logica

Dit nummer verschijnt omstreeks 6 december oktober. Nog geen abonnee? Meld je aan vóór maandag 25 november 16:00 uur, dan krijg je dit nummer thuis!

Introductiekorting!
Schrijven

Iedere week het beste van Schrijven Online in je inbox? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief. Boordevol nieuws, tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!