Start » Proeflezen » [kort verhaal] Yuki in a strange world ~NL

[kort verhaal] Yuki in a strange world ~NL

Door: Derkboy
Op: 13 mei 2019

Standaardpunten die bij elkaar verhaal beantwoord hopen te worden.

Heeft het verhaal een goede opbouw?
Is het verhaal aantrekkelijk?
Is het duidelijk?
Zitten er nog veel spellings / taal fouten in? (zo ja, waar)
Is het een duidelijke inleiding?
Zelf nog punten te beantwoorden die er niet in staan naar believen.
Graag commentaar of reacties van wat beter kan en wat goed / lekker verliep.

mvg,

Derkboy.

Fragment: 

Proloog
22:00
Toen Yuki de winkel uitstapte waar hij elke vrijdag avond een paar boodschappen deed keek hij zoals altijd eerst uit voordat hij de straat overstak waar het overdag altijd file was. De avond was koud, mijn jas trok ik verder dicht. Een sjaal was om mijn hals geslagen, een nieuwe witte voor mijn verjaardag. Een paar week geleden was het nog maar, dat ik achttien werd. Tijd ging zeker snel als je het naar je zin had… en druk. Een paar week woonde hij nu in een klein appartementje op een midden verdieping. Een flat vol met studenten, want deze stond vlakbij de campus. Een hoop was er gebeurd, want zodra de goedkeuring van de school kwam had hij google helemaal afgezocht naar woningen voor een student in de een radius van de campus. En ja, een paar week voor zijn achttiende verjaardag belde een verhuurder op om te zeggen dat er een appartement vrij was gekomen. Geen twijfel mogelijk, de kans had hij gelijk gepakt.

Inmiddels liep de weg omlaag, de weg van het drukke kruispunt af. De weg die hij elke morgen bewandelde om bij de campus te komen, de weg naar zijn toekomst om het zo maar te zeggen.
De lantaarnpalen straalden alweer helder, en met de vallende sneeuw was het plaatje af. Een enkele persoon met een hond die ’s avonds nog even naar buiten moest, maar verder was het aardig rustig,
Op de auto’s na natuurlijk. Ongelofelijk dat het na een aantal weken al wende om de auto’s niet meer op te merken op een voor mij al rustige avond.
Ah, nostalgie, deed me denken aan toen ik twaalf was. Een kind die verbaasd was toen die in de stad kwam om te winkelen. De vader en moeder die nog bij hem waren. Het zusje die nog onzeker om zich heen keek. Wat veranderden tijden toch snel.
De verhalen van vroeger bleven komen als deze straat werd bewandeld. Afgewisseld met opgaven, planningen, bedragen en getallen.
Terwijl de sneeuw begon te knerpen onder zijn schoenen genoot hij van het uitzicht die de straat bood als naar beneden werd gekeken. Naar de lichtjes die in de verte verdwenen. De geluiden die waarvan de bron niet was te zien. Geluiden die al eigen waren gemaakt, geluiden zoals mijn boodschappentas elke vrijdagavond. Hetzelfde meisje achter de kassa elke vrijdag avond. Dezelfde begroeting en dezelfde boodschappen. Maar elke keer wanneer hij hier liep speelde zijn hoofd weer andere gedachten en beelden af.

Bij de ingang van de studentenflat keek hij een laatste maal om. De ingang naar de flat, de parkeerplaats aan de zijkant en het meertje aan de andere kant. Intussen staarde de trap aan de zijkant van het gebouw hem aan. Sinds kort probeerde hij elke dag dat hij thuiskwam de trap te pakken. Tot nu toe lukte dat aardig, gelukkig was zijn appartementje maar drie hoog.
Het was een flat zoals elke andere in de buurt. Wit, modieus en levendig. De flat telde rond de honderd kamers, en was éen van de dichtstbijzijnde bij de campus vandaan.
De sleutel had hij al in zijn handen toen hij eindelijk bij zijn deur was aangekomen. De muziek klonk nog door de muur heen van zijn buurvrouw, ook dat veranderde nooit. De muur aan de andere kant was nooit een geluid van te horen, waar een serieuze studeerster gehuisvest was. Haar naam was Izuki. Een mooier plekje kon je je niet wensen. Tussen mensen die vol in het leven stonden.

Reacties

eppicninjabunny
Laatst aanwezig: 11 uren 57 min geleden
Sinds: 19 Jun 2017
Berichten: 90

1. (Heeft het verhaal een goede opbouw?) Nee, het is te chaotisch en sommige zinnen zijn te lang. Ik weet bijvoorbeeld niet wie de hij is en wie de ik.
2. (is het verhaal aantrekkelijk.) Het stuk is te kort om daarover een oordeel te geven.
3. (Is het duidelijk) is wat duidelijk?
4. (Zitten er nog taalfouten in?) Hier en daar, maar die ga ik nu niet allemaal benoemen. Ik weet zeker als je het stukje nog eens goed naleest dat je de meeste, zo niet allemaal, er wel uit kunt halen.

In het algeheel is het mij te chaotisch. De tweede alinea somt die chaos perfect op. In de tweede zin spreek je vanuit een hij-perspectief en opeens na de komma vanuit de ik.

Ook snap ik de Engelse titel niet. Het is een Nederlands geschreven verhaal.

Overigens neem ik aan dat het verhaal zich in Japan afspeelt, gezien de namen.

Parttime schrijver, grafisch ontwerper en youtuber

Diana Silver
Laatst aanwezig: 21 min 20 sec geleden
Sinds: 8 Nov 2010
Berichten: 4984

Je wisselt steeds van ik-perspectief naar hij-perspectief. Je kunt beter een keuze maken, óf ik, óf hij, en er dan op letten dat je consequent blijft.

Waar waren we gebleven?

Martijn H
Laatst aanwezig: 6 uren 54 min geleden
Sinds: 18 Apr 2017
Berichten: 262

Behalve het bovenstaande nog iets: ik lees namen die mij Japans aandoen (Yuki en Izuki), maar ik proef een heel Nederlandse studentenwereld-setting. Op kamers wonen naast in plaats van op de campus in een kamer alleen voor jezelf, en boodschappen doen op vrijdagavond is in Nederlandse steden heel normaal voor een student. Ik weet weinig van het studentenleven in Japan, maar in China is dat echt heel anders.

Dus waar speelt het verhaal zich eigenlijk af? Je noemt nergens iets dat specifiek genoeg is (een naam bijvoorbeeld) om dat te weten.

InSpe
Laatst aanwezig: 1 week 21 uren geleden
Sinds: 1 Feb 2015
Berichten: 59

Je schrijft ergens: een klein appartementje. Klein is overbodig.
Het woord appartemenTJE houdt al in dat het klein is

Even een paar opmerkingen m.b.t wat taalfouten.

Je schrijft :een paar WEEK dit moet zijn : een paar WEKEN

want zodra de goedkeuring van de school KWAM, dit moet zijn: WAS GEKOMEN

Een kind DIE verbaasd, moet zijn: een kind DAT (het is HET kind en dan wordt de verwijzing DAT)

Het zusje DIE, dit moet zijn: Het zusje DAT (het is HET zusje)

Zo staan er nog wel wat fouten in. Zowel wat zinsvorming als wat taalfouten betreft.

Als ik je een tip mag geven:
Pak het boekje SCHRIJFWIJZER er eens bij. Dat boekje is heel leerzaam.

succes verder met je verhaal!

Een woordenboek is de enige paats waar succes voor werk komt

Derkboy
Laatst aanwezig: 24 weken 6 dagen geleden
Sinds: 12 Mei 2019
Berichten: 7

Erg bedankt voor de reacties.

Heb hier inderdaad nog erg veel fouten inzitten.
Dit is ook tevens mijn eerste serieuze 'boek / concept'

Chaotisch inderdaad. Ik lees zelf ook na meerdere malen hoe onduidelijk dit is. Zal het proberen er meer structuur in te brengen.

De Ik / Hij vorm was een test omdat het lekker weg schrijft. Maar nu het inderdaad zo in het daglicht komt zie ik de vele nadelen die het heeft.
Mijn excuses, ik zal dit veranderen.

De taalfouten blijken inderdaad ook niet op te houden. Haal nooit voldoendes op NL, zie dit hier weer in terug. Vaak te snel er overheen gelezen, of een verkeerde zin's opbouw in mijn hoofd. (En dat moet hbo doen :/ )

Nogmaals,
Bedankt voor het willen lezen van het eerste probeersel van wat een boek moet gaan worden.
Sorry voor de amateuristische aanpak.

Learning to write, live and grow.

Diana Silver
Laatst aanwezig: 21 min 20 sec geleden
Sinds: 8 Nov 2010
Berichten: 4984

Hai Derk,

Excuseer je vooral niet; het is super dat je begonnen bent met verhalenschrijven! Ik vind de titel leuk en ben benieuwd wat voor wereld Yuki gaat ontdekken. En taal... dat is iets waar je beter in wordt naarmate je erop gaat letten, dus maak je niet te veel zorgen als het nu nog misgaat. Ondertussen is het goed dat je het je niet in de weg laat zitten. Er zijn twee stadia in het schrijven: eerst moet je verzinnen en je fantasie het voortouw laten nemen, daarna moet je nog eens over je tekst heengaan om het taalkundig op orde te brengen. En met stap één ben je alvast goed bezig. Veel succes!

Waar waren we gebleven?

Derkboy
Laatst aanwezig: 24 weken 6 dagen geleden
Sinds: 12 Mei 2019
Berichten: 7
Diana Silver schreef:

Hai Derk,

Excuseer je vooral niet; het is super dat je begonnen bent met verhalenschrijven! Ik vind de titel leuk en ben benieuwd wat voor wereld Yuki gaat ontdekken. En taal... dat is iets waar je beter in wordt naarmate je erop gaat letten, dus maak je niet te veel zorgen als het nu nog misgaat. Ondertussen is het goed dat je het je niet in de weg laat zitten. Er zijn twee stadia in het schrijven: eerst moet je verzinnen en je fantasie het voortouw laten nemen, daarna moet je nog eens over je tekst heengaan om het taalkundig op orde te brengen. En met stap één ben je alvast goed bezig. Veel succes!

Veel dank.

Ik zal het onthouden wat de taalkunde betreft.
Inderdaad moet het tweede stadia nog wat worden opgepoetst om er goed uit te komen,
maar het heeft enorm geholpen dat jullie dit al wouden lezen en nog serieus erop reageerden.
Gr.
Derkboy.

Learning to write, live and grow.

  • THEMA Kan schrijven je leven redden?
  • Hoe beschrijf je emoties?
  • Zo vind je een uitgever die bij je past
  • Zo belangrijk zijn de eerste 10 pagina's
  • Schrijftips van Anne-Gine Goemans
  • Schrijftechniek: vertellen en vertonen
  • Taaltips: taal en logica

Dit nummer verschijnt omstreeks 6 december oktober. Nog geen abonnee? Meld je aan vóór maandag 25 november 16:00 uur, dan krijg je dit nummer thuis!

Introductiekorting!
Schrijven

Iedere week het beste van Schrijven Online in je inbox? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief. Boordevol nieuws, tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!