Start » Proeflezen » [kort verhaal] Van uit ons thuis in de kosmos

[kort verhaal] Van uit ons thuis in de kosmos

Door: sila
Op: 1 januari 2019

Graag uw mening over het verhaal in zich en of u fouten hierin kunt vinden.

Fragment: 

Onze planeet Aarde is te vinden in de Melkweg. Als we dus, onze plek in de kosmos zoeken, vinden we ons thuis in de Melkweg of Via Láctea.
Onder de evenaar kunnen we de hemel en dus ook de Melkweg op een duidelijke wijze observeren en bewonderen. Daarin is de Zuiderkruis (Cruzeiro do Sul) goed te zien.
Ver van de steden daar, waar geen elektriciteit is en dus ook geen kunstmatig licht is het pas ideaal om op het gras te liggen en de hemel te observeren. Ik heb dat al vaak gedaan en iedere keer was het weer een waardevolle en aangename ervaring. Je voelt zich klein, minuscuul, je hart klopt sneller en je voelt een mix van bewondering en respect voor zo een grote schoonheid.

Van mijn vader leerde ik vroeger hoe het teken van het kruis tussen de sterren in de Melkweg te vinden. Volgens hem staat dit kruis voor de hinderpalen die we door het leven moeten trotseren om ooit de weg terug naar ons oorsprong te kunnen vinden. ‘Daarvoor’, zei hij, ‘moeten we onszelf steeds verder ontwikkelen en overwinnen’. Volgens hem, de moeilijkste hinderpalen die we moeten trotseren moeten binnen in onszelf te vinden zijn. Daardoor leerde hij ons, zijn kinderen, dat we moeten ons concentreren in het vervolmaken van ons eigen als persoon door ons dienstbaar te maken aan elkaar en geen tijd verliezen door het onvolmaaktheden van iemand anders te bekritiseren. 'Het leven is kort, de tijd die we krijgen mogen we niet verspillen'. Zei hij.

Nu ben ik oud en moet ik mijn vader nog altijd gelijk geven. Hij was een eenvoudige man met een goed hart. Ik herinner me hem als een wijze man. Met deze herinnering wil ik het jaar 2019 verwelkomen.

Reacties

Yrret
Laatst aanwezig: 5 uren 38 min geleden
Sinds: 16 Jul 2012
Berichten: 5966
sila schreef:

Graag uw mening over het verhaal in zich en of u fouten hierin kunt vinden.

Ik zou het leuk vinden te weten waar je bent. Zeer waarschijnlijk in Brazilië, maar dat is nu niet duidelijk.

sila schreef:

Onder de evenaar kunnen we de hemel en dus ook de Melkweg op een duidelijke wijze observeren en bewonderen. Daarin is de Zuidelijke kruis (Cruzeiro do Sul) goed te zien.
Ver van de steden daar, waar geen elektriciteit is en dus ook geen kunstmatig licht is het pas ideaal om op het gras te liggen en de hemel te observeren.

Je bent ergens onder de evenaar. Kan je alleen onder de evenaar, de Melkweg observeren? Onder betekent, als we het over de evenaar hebben, dat je op het zuidelijk halfrond bent.

Ooit protesteerde ik tegen het 'monopolie der oude heren'. Nu ben ik er zelf één.

sila
Laatst aanwezig: 14 weken 4 dagen geleden
Sinds: 20 Dec 2018
Berichten: 23

Ik ben in Nederland. Ik woon ook hier in Nederland. Wat ik bedoel is dat onder de evenaar, aan de zuidelijke kant van de aarde kun je de Melkweg goed observeren vanuit plekken waar geen kunstmatig licht is. In afgelegen plekken. Ik kom uit Brazilië en ben geboren aan de rand van de oerwoud bij de Mata Atlantica.In mijn kindertijd was daar nog geen elektriciteit. Daar konden we de hemel bezaaide met sterren zien. Ik heb van mijn vader geleerd hoe mij te oriënteren door stand van de sterren aan de hemel en het vinden van de Zuiderkruis in Melkweg. Zo lang ik kon ben ik nog naar toe gegaan en ging zeker de hemel bewonderen.
60% van de Europeanen en 80% van Noord Amerikanen kunnen de Melkweg niet meer zien wegens lichtvervuiling. Ik heb gelezen dat In West-Europa alleen in Schotland, Zweden en Noorwegen zijn er nog gebieden te vinden die 's nachts compleet donker zijn.

( Sorry- in mijn werk schreef ik Zuidelijk kruis, maar het moet Zuiderkruis zijn). Ik heb het gecorrigeerd.

sila

Yrret
Laatst aanwezig: 5 uren 38 min geleden
Sinds: 16 Jul 2012
Berichten: 5966
sila schreef:

Ik ben in Nederland. Ik woon ook hier in Nederland.

Ik bedoel - waar ben je in jouw verhaal.

sila schreef:

Wat ik bedoel is dat onder de evenaar, aan de zuidelijke kant van de aarde kun je de Melkweg goed observeren vanuit plekken waar geen kunstmatig licht is. In afgelegen plekken.

Ietwat kort door de bocht.

Citaat:

60 procent van de Europeanen kan de Melkweg niet zien. Datzelfde geldt voor 80 procent van de Amerikanen. In West-Europa zijn alleen in Schotland, Zweden en Noorwegen nog gebieden te vinden die 's nachts compleet donker zijn.

https://www.nachtvandenacht.nl/nieuws/een-derde-va...

Europa - 750 miljoen mensen. Dus 300 miljoen [40%] mensen wel.
Amerika [continent] - 1000 miljoen mensen. Dus 200 miljoen 20%] mensen wel.

Citaat:

De Melkweg is vrijwel het hele jaar vanaf Terschelling te zien als een lichtgevende band aan de nachthemel. De beste tijd om de Melkweg te bewonderen is in de maanden augustus, september en oktober.

https://darkskyterschelling.nl/de-melkweg/

Citaat:

Het Zuiderkruis is in België en Nederland niet zichtbaar.

https://www.spacepage.be/artikelen/waarnemen/sterr...

sila schreef:

Volgens hem staat dit kruis voor de hinderpalen die we door het leven moeten trotseren om ooit de weg terug naar ons oorsprong te kunnen vinden.

Waarom zijn het voor jouw vader hinderpalen? Bedoel je hinder als in - dat je er hinder [een hindernis] van hebt - of misschien zijn het herinneringspalen.

Citaat:

Het Zuiderkruis speelt een zeer belangrijke rol binnen de scheepvaart doordat zijn vier sterren wijzen naar de hemelse Zuidpool waar geen heldere sterren, zoals de Poolster aan de hemelse Noordpool, herkenbaar zijn.

https://www.spacepage.be/artikelen/waarnemen/sterr...

sila schreef:

Volgens hem staat dit kruis voor de hinderpalen die we door het leven moeten trotseren om ooit de weg terug naar ons oorsprong te kunnen vinden.

Zo kan iemand zich dus herinneren waar haar/zijn oorsprong is.

sila schreef:

Daardoor leerde hij ons, zijn kinderen, dat we moeten ons concentreren in het vervolmaken van ons eigen als persoon door ons dienstbaar te maken aan elkaar en geen tijd verliezen door het onvolmaaktheden van iemand anders te bekritiseren.

Dit is heel erg knap van je vader - gelijkwaardig aan de [huidige] leer van Tenzin Gyatso, de huidige, veertiende dalai lama.

Ooit protesteerde ik tegen het 'monopolie der oude heren'. Nu ben ik er zelf één.

Thérèse
beheerder
Laatst aanwezig: 4 uren 32 min geleden
Sinds: 2 Aug 2009
Berichten: 5907

Yrret, kun je misschien de citaten van een bron voorzien? Van wie citeer je? Dit in verband met auteursrecht.

Tijdens de zomervakantie schrijfmeters maken in De scribbe? Lees er meer over op deze pagina.

Yrret
Laatst aanwezig: 5 uren 38 min geleden
Sinds: 16 Jul 2012
Berichten: 5966
Thérèse schreef:

Yrret, kun je misschien de citaten van een bron voorzien? Van wie citeer je? Dit in verband met auteursrecht.

Bedankt,Thérèse. Een Nieuw-Jaar-verblinding. Ik zal ze snel opzoeken en vermelden - of verwijderen.

Ooit protesteerde ik tegen het 'monopolie der oude heren'. Nu ben ik er zelf één.

Menno Marrenga
Laatst aanwezig: 1 week 3 dagen geleden
Sinds: 27 Okt 2013
Berichten: 675

Een correctie: Het zuiderkruis staat niet tot recht boven de zuidpool en is tot op enkele graden noorderbreedte goed zichtbaar in de noordelijke herfst en winter, en het heldere stuk van de melkweg nog veel verder noorderlijk. Mijn opmerking is pedant en niet relevant - maar als je cijfers noemt, dan suggereer je een exactheid die je moet waarmaken.

Het is goed geschreven, maar ik mis de verhaallijn. Maak er een verhaal van. Laat Vader naast Dochter in het gras zitten, voor de hut aan de rand van de Mata Atlantica, laat Dochter zich tegen vader aanleunen omdat zij zich opeens zo klein voelt. Laat dan Vader de arm om Dochter heenslaan en vertellen: kijk, die vier sterren daar een beetje links boven de kumupalmen, dat is nou het Zuidekruis. Enzovoort.

En ik mis de clou. Wat is nou precies Vaders wijze les - dat het Zuiderkruis voor hinderpalen staat - en dan? Dat de mensen in het Nooderlijk Halfrond van nature geen hinderpalen hebben? Dat de mensen in SaoPaulo zichzelf steeds verder hebben ontwikkeld en de hinderpalen van het Zuiderkruis hebben overwonnen door lichtvervuiling?

sila
Laatst aanwezig: 14 weken 4 dagen geleden
Sinds: 20 Dec 2018
Berichten: 23

Lieve mensen, dit werk is ontstaan als een mijmering. Nu dat we hier de donkerste tijd van het jaar beleven, gingen mijn gedachten naar de tijd van mijn jeugd in mijn verre land. Daar kennen we geen herfst of winters zoals het hier gewoon is. Daar zijn de bomen altijd bekleden van groen. De regen kan in de regentijd heel heviger zijn en kennen we wel de tropische regenstormen. Buiten de regentijd hebben een mooi en warm weer. In de wintertijd gaan de thermometers ‘s nachts bijna nooit onder de twintig graden (boven nul natuurlijk).

Daar waar geen verlichting is, kun je de hemel goed bewonderen. Dat herinnerde ik mij in deze mijmering.

Als antwoord aan Yrret: de volgende citaat: ' 60 procent van de Europeanen kan de Melkweg niet zien. Datzelfde geldt voor 80 procent van de Amerikanen. In West-Europa zijn alleen in Schotland, Zweden en Noorwegen nog gebieden te vinden die 's nachts compleet donker zijn" heb ik genomen uit van de volgende site: http://sterrendichterbij.nl/nieuws/80-van-de-neder....

Over de goede raden van mijn vader aan ons zijn kinderen, wil ik zeggen dat wijsheid staat verbonden met inzicht. Wijsheid is ook niet restrict verbonden met de moderne tijd. Die is altijd al geweest. In de geschiedenis van de Joodse volk al heel lang voor Christus, wordt al verhaald over de wijsheid van Koning Salomon. Kennis is belangrijk en die kun je vergaren, maar inzicht, heb je of heb je niet.
Wijsheid is ook niet verbonden met je afkomst, huidskleur of status. Denk je echt Yrret, dat daar waar ik vandaan kom geen wijze mensen gevonden kunnen worden? Ik bedoel in de Amerikaanse Continent, Zuid, midden en Noord Amerika? We zijn daar allemaal Amerikanen, en allemaal ook even belangrijk zoals iemand die ergens in Europa is geboren gewoon Europeaan is en ook even belangrijk. Daar zoals hier vinden we wijze mensen. Sommige van hen met meer en sommige met minder scholing, maar wel met de gave van inzicht.

Menno Marrenga, ik citeer hier het volgende:

"Het zuidelijk halfrond is het gedeelte van de Aarde ten zuiden van de evenaar.

De twee continenten die geheel op het zuidelijke halfrond liggen zijn Australië en Antarctica. Azië, Zuid-Amerika en Afrika liggen gedeeltelijk op het zuidelijk halfrond. Het grootste gedeelte van de oppervlakte wordt ingenomen door oceanen; deze maken een aanzienlijk groter deel uit van de totale oppervlakte dan op het noordelijk halfrond.

Door de kanteling van de aardas zijn de seizoenen op het zuidelijk halfrond tegengesteld aan die op het noordelijk halfrond. Vanaf om en nabij 23 september, wanneer de zon recht boven de evenaar staat (equinox) beweegt deze schijnbaar steeds verder naar het zuiden, tot hij op ± 22 december boven de Steenbokskeerkring staat. Deze dag is ten zuiden hiervan de langste dag van het jaar, en betekent het begin van de zomer op het zuidelijk halfrond. Rond 20 maart staat de zon wederom boven de evenaar en begint op het zuidelijk halfrond de herfst.

In tegenstelling tot op het noordelijk halfrond staat de zon (behalve in het gebied tussen de evenaar en de Steenbokskeerkring, wanneer het zomer is) rond het middaguur altijd in het noorden, en deze beweegt dus schijnbaar van rechts naar links gedurende de dag.[1]

Waar op het noordelijk halfrond de Poolster als oriëntatiepunt kan worden gebruikt, is deze niet te zien op het zuidelijk halfrond. Hier zijn echter enkele sterrenbeelden te zien die juist in het noorden niet of nauwelijks te zien zijn, bijv. het Zuiderkruis. " Uit de site:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Zuidelijk_halfrond

Menno, wil ik je bedanken voor je reactie aan mijn werk. Ik zal meer aandacht besteden aan de punten die jij noemde. Bedankt voor de moeite die je nam om mijn werk te lezen.

sila

Yrret
Laatst aanwezig: 5 uren 38 min geleden
Sinds: 16 Jul 2012
Berichten: 5966
sila schreef:

Als antwoord aan Yrret: de volgende citaat: ' 60 procent van de Europeanen kan de Melkweg niet zien. Datzelfde geldt voor 80 procent van de Amerikanen. In West-Europa zijn alleen in Schotland, Zweden en Noorwegen nog gebieden te vinden die 's nachts compleet donker zijn" heb ik genomen uit van de volgende site: http://sterrendichterbij.nl/nieuws/80-van-de-neder....

Dank u wel voor deze informatie. Ik ben altijd blij met wat hulp in het zoeken.

sila schreef:

Over de goede raden van mijn vader aan ons zijn kinderen, wil ik zeggen dat wijsheid staat verbonden met inzicht. Wijsheid is ook niet restrict verbonden met de moderne tijd. Die is altijd al geweest. In de geschiedenis van de Joodse volk al heel lang voor Christus, wordt al verhaald over de wijsheid van Koning Salomon. Kennis is belangrijk en die kun je vergaren, maar inzicht, heb je of heb je niet.
Wijsheid is ook niet verbonden met je afkomst, huidskleur of status. Denk je echt Yrret, dat daar waar ik vandaan kom geen wijze mensen gevonden kunnen worden? Ik bedoel in de Amerikaanse Continent, Zuid, midden en Noord Amerika? We zijn daar allemaal Amerikanen, en allemaal ook even belangrijk zoals iemand die ergens in Europa is geboren gewoon Europeaan is en ook even belangrijk. Daar zoals hier vinden we wijze mensen. Sommige van hen met meer en sommige met minder scholing, maar wel met de gave van inzicht.

Ik kan u - gedeeltelijk - niet volgen.

U schrijft: "Denk je echt Yrret, dat daar waar ik vandaan kom geen wijze mensen gevonden kunnen worden?"

Mijn vraag aan u: Heb ik ergens geschreven dat ik dat denk?

Wat ik een enkele keer wel bedenk: Als zelfs in Nederland - met mijn inzicht - wijze mensen zijn te vinden, dan acht ik de kans groot, dat er overal, in de Melkweg wijze mensen zijn te vinden. Hoe wijs 'moet' je zijn om wijsheid te herkennen?

Soms denk ik dat elk mens een moment wijs kan zijn. Vaker denk ik; dat mensen zelden wijs handelen. Over de "gave van inzicht" kan ik kort zijn. Inzicht, is niet alleen een gave.

sila schreef:

In de geschiedenis van de Joodse volk al heel lang voor Christus, wordt al verhaald over de wijsheid van Koning Salomon.

Ja, die verhalen ken ik. Een zoon van David en Batseba. Hij heeft die wijsheid gekregen van God. Ja, zo kan ik ook wijs worden. Maar was God in staat wijsheid te schenken aan een mens? Dat betwijfel ik. En ... betekent dat, dat Salomo een wijs mens was? Dat betwijfel ik ook.

wiki schreef:

Salomo verordende een bloedige zuivering van personen van wie Salomo dacht dat zij een bedreiging vormden voor zijn macht, zoals Davids legeraanvoerder Joab.

Vreemde vorm van wijsheid.

wiki schreef:

Zo wordt beschreven dat Salomo er een uitgebreide harem op nahield: 700 vrouwen en 300 bijvrouwen.

Ik zou bijna kunnen zeggen; Salomo is niet goed wijs! Dat denkt God ook. Want God [zeggen anderen] zei;

Citaat:

1 Koningen 11

11 Daarom zeide de HEERE tot Salomo: Dewijl dit bij u geschied is, dat gij niet hebt gehouden Mijn verbond en Mijn inzettingen, die Ik u geboden heb; Ik zal gewisselijk dit koninkrijk van u scheuren, en datzelve uw knecht geven.

https://www.statenvertaling.net/bijbel/1kon/11.html

Dit was mogelijk een wijze beslissing van God.

Yrret schreef:

Soms denk ik dat elk mens een moment wijs kan zijn.

Dit betekent dat geen mens - of God - wijs is, op een enkele keer na.

Citaat:

Wijs

*-HEID, v. gmv. verstand, kennis; geleerdheid; voorzigtigheid.

https://www.dbnl.org/tekst/cali003nieu01_01/cali00...

Citaat:

wijs

van groot inzicht getuigend

https://nl.wiktionary.org/wiki/wijs

Citaat:

Inzicht = toestand dat je iets begrijpt

http://www.woorden.org/woord/inzicht

Inzicht is een toestand dat je IETS begrijpt.

Ik voeg daar aan toe; Inzicht is iets dat je een moment begrijpt.

Citaat:

moment = een kort stukje tijd

http://www.woorden.org/woord/moment

Ooit protesteerde ik tegen het 'monopolie der oude heren'. Nu ben ik er zelf één.

sila
Laatst aanwezig: 14 weken 4 dagen geleden
Sinds: 20 Dec 2018
Berichten: 23

Ik wil een einde maken aan deze discussie. Ik heb een werk geplaatst en daarover een evaluatie gevraagd, maar hier gaat het veel verder dan dat en ik geloof niet dat wat hier nu aan de orde is, daarbij hoort.

Ik reageer dan nog op je laatste citaat:

"Wijs, van groot inzicht getuigend"

https://nl.wiktionary.org/wiki/wijs

Citaat:
"Inzicht = toestand dat je iets begrijpt"

http://www.woorden.org/woord/inzicht
========================

Ik wil duidelijk maken met welke definitie, heb ik de begrippen: wijsheid en inzicht in mijn werk genomen:

Wijsheid- definitie in de site: https://www.encyclo.nl/begrip/wijsheid

"Wijsheid:
[deugd] - Wijsheid of levenswijsheid is de kunst om in alle levensomstandigheden juist te oordelen en te handelen. De betekenis is dus praktisch of moreel. In de beschrijvingen van (levens)wijze mensen komt een zekere stereotypie naar voren: Volgens sommige beschrijvingen zijn wijzen mensen die fouten gemaakt hebben, en daa...
Gevonden op http://nl.wikipedia.org/wiki/Wijsheid_(deugd)"

-----------------------

Inzicht- Op de site:
https://www.encyclo.nl/begrip/inzicht
staan tien definities over inzicht. In mijn werk bedoelde ik de volgende definitie:

"(zn) Van Dale: 1 kijk op het wezen van iets, intellectuele beheersing van een samenhang => doorzicht, oordeel, prudentie, zicht 2 mening, opvatting 3 moreel besef, inkeer
Gevonden op http://www.vrijspreker.nl/wp/lezersservice/woordenlijst/"

-------------

Dankuwel voor uw reacties...

sila

madam Bovary
Laatst aanwezig: 14 weken 6 dagen geleden
Sinds: 17 Okt 2017
Berichten: 380

@ Sila

je maakt zeer opvallende taalfouten, niet alleen in je fragment maar ook in je reacties. Ik vermoed dat je tweetalig opgevoed bent? In het Portugees en Nederlands? Ze lijken in ieder geval op de fouten van mensen die een Latijnse taal spreken.

- over het verhaal in zich = het verhaal op zich
- de Zuiderkruis = het Zuiderkruis
- je voelt zich klein = je voelt je klein
- naar ons oorsprong = naar onze oorsprong
- dat we moeten ons concentreren = dat we ons moeten concentreren
- van ons eigen = van onszelf
- door het onvolmaaktheden = door de onvolmaaktheden

enkelen uit je reactie

- de rand van de oerwoud = de rand van het oerwoud
- de hemel bezaaide met sterren = de hemel bezaaid met sterren
- het vinden van Zuiderkruis in Melkweg = het vinden van het Zuiderkruis in de Melkweg
- zo lang ik kon ben ik nog naartoe gegaan = zolang ik kon ben ik er nog naartoe gegaan

sila
Laatst aanwezig: 14 weken 4 dagen geleden
Sinds: 20 Dec 2018
Berichten: 23

Hoi Madam Bovary,

Ik ben Braziliaanse. Ben daar geboren en getogen. Mijn man was een Nederlander die naar Brazilië ging voor zijn werk. Daar hebben we elkaar leren kennen en trouwden met elkaar.
Nu woon ik 34 jaar in Nederland. Ik heb nooit les gehad in jullie mooi idioom. Ik stel heel erg op prijs als ik zo een reactie als die van jou krijg, want zo kan ik steeds verder leren.
Van huis uit ben lerares Portugees voor Gymnasium en Atheneum. Heb ook les gegeven van Portugees in combinatie met Latijnse grammatica. Maar noch Latijn nog Portugees lijken op Nederlands of Nederlandse grammatica.
Spreek jij Portugees? Knap dat jij achter kan halen dat ik een Romaanse taal spreek. Ik heb heel veel moeite met het gebruik van 'het' en 'de'. Ik word dit jaar 77 jaar oud maar geloof me, ik ben echt aan te studeren en hoop steeds beter te schrijven.
Hartelijk dank voor je reactie.

sila

madam Bovary
Laatst aanwezig: 14 weken 6 dagen geleden
Sinds: 17 Okt 2017
Berichten: 380

@ Sila

Neen, ik spreek geen Portugees, maar jij maakt de fouten die ik dikwijls bij Franstaligen opmerk als ze Nederlands praten of schrijven. Daarom concludeerde ik dat.

Je laat me met je tekst denken aan Procopius en zijn Bello Gothica, die beschreef hoe de mensen in het Noorden aan de natuur hingen.
Bij ons wekken de natuurverschijnselen van zon, maan en sterren bijna geen ontroering, noch aandacht meer.
Zo was het bij onze voorouders niet, waarvoor de hemel en aarde een bijbel was, een boek om dagelijks in te lezen.
Procopius vertelt over de Thuliten (eiland Thule) de meest noordelijke van de door hem gekende volkeren " tijdens de Winterzonnewende is dat eiland veertig dagen zonder zon. Als dat volk dit vijfendertig dagen verdragen heeft, zijn er die op de toppen van de bergen gaan staan. Zien ze daar een enkel straaltje zonnelicht , dan doen ze met vuur teken naar hen die beneden staan dat de zon binnen vijf dagen terug zal komen. En dan volgt de leute in het donker. Voor hen hun jaarlijkse grootste feest."

Ik kan me die vreugde wel voorstellen, net zoals ik me kan voorstellen hoe jij genoot van die sterrenpracht.

Nog een klein detail over de Melkweg: mijn overgrootmoeder sprak over de Roomstrate, als anderen de Melkweg zeggen, op zijn heidens volgens haar. Dat was een verspreid Vlaams religie gevoel. Ze spraken van " de Paus van Rome, de klokken van Rome" en waren overtuigd dat " alle wegen naar Rome leiden."

sila
Laatst aanwezig: 14 weken 4 dagen geleden
Sinds: 20 Dec 2018
Berichten: 23

Madam Bovary, ik heb genoten van alles wat jij hier boven schreef. Ik kan mij voorstellen dat in het ver verleden toen de lichtvervuiling nog niet zo erg was zoals nu dat ook de bewoners van Europa zich meer verbonden voelden met de natuur. In Brazilië in de grote steden zoals São Paulo, met 20.800.000, inwonners, Rio de Janeiro met 12.500.000, zijn de mensen ook niet meer zo betrokken met de natuur zoals vroeger. ( Cijfers uit de site: https://mens-en-samenleving.infonu.nl/internationa...).

Ik ben in het ver binnenland geboren en daar ook grote geworden. Ik heb geleerd om van de natuur te houden en haar te beshermen. Nu is daar ook alles veranderd, maar het is nog lang niet zoals in de grote metropolen.
Ik zou ook nooit in de grote steden willen wonen. Ik voel mij thuis in de rustige plekken. Zo woon ik ook hier in Nederland in een kleine stad. Ik ben ook katholiek opgevoed en vroeger werd ook bij ons gezegd dat alle wegen leiden naar Rome.

Ik ga voortaan dubbel zo veel aandacht besteden aan mijn schrijven op de punten dat jij mij aanwees.
Ik wens je nog een fijne avond.
Groeten van mij, Sila.

sila

Lees Schrijven Magazine
  • Leer schrijven als Stephen King
  • Alles wat een schrijver moet weten over uitgeverijen
  • Schrijftips van Sander Kollaard (Stadium IV)
  • Wat verdien je aan een boek?
  • Crashcourse publiciteit & promotie
  • De schrijfdip en wat je ertegen kunt doen

Dit nummer niet missen, maar nog geen abonnee? Neem vóór 23 september 16:00 u. een abonnement!

MELD JE AAN
Lees Schrijven Magazine!

Lees het komende nummer van Schrijven Magazine. Meld je aan vóór 23 september!

Word abonnee