Start » Proeflezen » [kort verhaal] Therapeutisch flirten

[kort verhaal] Therapeutisch flirten

Door: Greenman
Op: 19 september 2019

Beste Lezer,

Ik ben momenteel druk bezig mijn eigen "schrijf-ik" te ontdekken. Om zoveel mogelijk te leren schrijf ik verschillende thema. Mijn vragen aan u zijn:

- Begrijpt u de hoofdlijn in het verhaal?
- Leest het gemakkelijk en vloeiend?
- Beschouwt u de personen als realistische karakters?
- Bent u nieuwsgierig naar het vervolg?

Bij voorbaat dank voor het lezen en de feedback.

Greenman

Fragment: 

In stilte geniet ik van zijn aandacht. Zijn woordkeuze, en de manier waarop hij vervolgens de woorden uitspreekt. Als een stroomstoot die telkens mijn hart een keer extra over laat slaan. Ik kijk naar rechts en het contrast doet me pijn. Hier zitten we dan. Op de gevreesde bank. Een bank waarop gestrande relaties hun diepgewortelde frustraties bloot leggen, om daarna met nog minder hoop de kamer te verlaten. Maar niet voor mij. Met het afnemen van mijn liefde voor hem krijg ik steeds meer hoop. Ik kijk voor me en moet me concentreren om mezelf niet in de meeste erotische gedachten te verliezen. Hij, als therapeut, en ik, als gebroken hart, hier op de bank. Daar is maar één oplossing voor. Waanzinnige seks.
Ik doe mijn ogen dicht en wil verdrinken in mijn fantasie. Maar ik weet dat dit niet de tijd noch de plaats is om dat te doen, en ik schud letterlijk mezelf wakker. Hij kijkt me verrassend aan.
“Gaat het Fleur?”
“Zeker dokter, het doet me nogal wat.”
“Dat begrijp ik. Als jullie er maar in blijven geloven, dat is het belangrijkste.”
Ik knik ja maar voel nee. Voel door mijn hele lijf, NEE!!
Dan is het over. Met alle beleefdheid wordt hij door mijn aanstaande ex-man bedankt voor al zijn hulp. Hij zou eens moeten weten. Het stille verlangen in mij. Ik was degene geweest die erop stond therapie te volgen. Therapie om ons huwelijk te redden. Ik had me vanaf het begin volledig ingezet. Om er later alleen maar achter te komen dat het nooit zou gaan werken. En de leegte werd langzaam gevuld door iets anders.
Ik moet opstaan maar breng, zonder argwaan te wekken, mijn hand in mijn broekzak en laat mijn telefoon eruit glijden. Ik leg mijn hand erop en duw hem voorzichtig tussen de kussen terwijl ik zelf omhoog kom. Ik heb nog geen zoen gegeven maar het bewust stiekem doen geeft me het gevoel van vreemd gaan.
“Bedankt dokter.”
“Geen probleem Fleur.. en zeg toch alsjeblieft Koen.”
Ik glimlach. Misschien wordt het inderdaad tijd om je Koen te noemen, denk ik. Ik draai van hem weg en loop naar de deur, als een model die op een catwalk loopt en zichzelf als een kunstwerk probeert tentoon te stellen.
Bij de deur staat mijn “wederhelft”. In zijn ogen zie ik dat hij goed geluisterd heeft want erin geloven doet hij zeker nog. Met een overdreven gebaar opent hij de deur voor mij. Hij doet het niet zoals Koen dat deed toen hij ons binnen liet.
Op de gang een zucht. Van ons beide. Al denk ik dat ze niet dezelfde lading hebben.
"Dat was fijn. Toch?"
"Zeker." beantwoord ik hem.
Zo fijn dat ik alleen maar terug wil.
"Aaahhhh shit, ik ben me telefoon vergeten. Ga jij maar naar de auto. Ik kom er zo aan."
Voor de inmiddels gesloten deur verzamel ik mijn moed, klop en open gelijk de deur.
"Dokt.. Koen, ik moet je wat vragen."

Reacties

Yrret
Laatst aanwezig: 3 uren 45 min geleden
Sinds: 16 Jul 2012
Berichten: 6050
Greenman schreef:

- Begrijpt u de hoofdlijn in het verhaal?
- Leest het gemakkelijk en vloeiend?
- Beschouwt u de personen als realistische karakters?
- Bent u nieuwsgierig naar het vervolg?

Ja, ja, ja en ja

Greenman schreef:

Met alle beleefdheid wordt hij door mijn aanstaande ex-man bedankt voor al zijn hulp.

Pas op dit moment is het [ongeveer] zeker dat er 3 mensen in de kamer zijn.

Greenman schreef:

Ik heb nog geen zoen gegeven maar het bewust stiekem doen geeft me het gevoel van vreemd gaan.

De relatietherapeut zoenen zou inderdaad vreemd zijn.

Greenman schreef:

“Geen probleem Fleur.. en zeg toch alsjeblieft Koen.”
"Dokt.. Koen, ik moet je wat vragen."

Puntjes op de i zetten? Twee of drie?
https://onzetaal.nl/taaladvies/beletselteken/

Ooit protesteerde ik tegen het 'monopolie der oude heren'. Nu ben ik er zelf één.

janpmeijers
Laatst aanwezig: 7 uren 49 min geleden
Sinds: 8 Mrt 2013
Berichten: 6012

Greenman,

- Begrijpt u de hoofdlijn in het verhaal?
Ja. Overduidelijk

- Leest het gemakkelijk en vloeiend?
redelijk

- Beschouwt u de personen als realistische karakters?
nee,

Citaat:

Als een stroomstoot die telkens mijn hart een keer extra over laat slaan. Ik kijk naar rechts en het contrast doet me pijn.

dit zijn cliché formuleringen, die geen realistisch karakter/personage scheppen. Immers haar hart slaat niet telkens een keer extra over (het is ook nog merkwaardig geformuleerd, slaat het hart een slag over of slaat het een keer extra?). Het contrast doet geen pijn, er is iets anders, een gemis, een verlangen. Wat ervaart Fleur echt? Schrijf dat op.
Geldt ook voor 'gebroken hart' en 'verdrinken in fantasie' het zijn lege frases. Toon liever in een zin wat die fantasie inhoudt.

- Bent u nieuwsgierig naar het vervolg?
Niet in deze stijl, maak het echt. Het lijkt nu een scène uit een romcom - en die zijn alleen leuk om naar te kijken, vind ik.

Let op je interpunctie, zie de link in #1
En:

Citaat:

“Gaat het Fleur?”
“Zeker dokter, het doet me nogal wat.”

Zo:
“Gaat het, Fleur?”
“Zeker, dokter, het doet me nogal wat.”

altijd een komma voor/na een aanhef.

Citaat:

"Zeker." beantwoord ik hem.

zo:
"Zeker," beantwoord ik hem. ( het is 1 zin, dus 1 punt)

Citaat:

NEE!!
"Aaahhhh shit,

tipje: niet doen, gewoon 'Nee' en vermijd uitroepen als oh/ah/uh enz.

succes.

Menno Marrenga
Laatst aanwezig: 1 week 1 dag geleden
Sinds: 27 Okt 2013
Berichten: 687

Mooi verhaaltje en goed geschreven, behoudens een pietsje cliche dat al genoemd is.

Toch, overweeg het volgende:

1. Je geeft in de titel en in "erotische gedachten (...) Waanzinnige seks. Ik doe mijn ogen dicht en wil verdrinken in mijn fantasie" wel erg vroeg de afloop weg. Overweeg haar serieus de therapie in te laten gaan met het doel het huwelijk te redden, tijdens de sessie realiseert ze zich dat dat een gepasseerd station is en dan pas borrelt de seksbehoefte op.

2. Het begint nogal emotioneel en ik haakte bijna af: ik had geen zin in een zwaarwichtig therapiegesprek; ik vreesde een ontboezeming van een schrijver die zijn/haar prive-problemen uitvent en daar heb ik geen zin in. Gelukkig klom ik toch die drempel over. OVerweeg die drempel wat te verlagen, ofwel door er direct een fars van te maken (komt een vrouw bij de dokter) ofwel door wat afstandelijker te beginnen: niet pontificaal over het gevoelsleven van IK schrijven maar wat de IK waarneemt in de wachtkamer en de behandelkamer.

3. De omslag (de telefoon verstoppen) zit vrijwel precies halverwege het verhaal - een beetje vroeg. Toch duurde het tot de laatste drie regels voor ik volledig in verwarring kwam: bij het achterlaten van een telefoon dacht ik eerst aan afluisteren: wederhelft buiten de deur, via zijn eigen telefoon meeluisterend en dan samen gniffelen over de ontboezemingen van de volgende patient op het kussen. Was wederhelft bij het gesprek aanwezig, ja of nee? Omat het verhaal begint met IK (niet Wij) en omdat de wederhelft pas op het eind aan bod komt, denk ik: nee. Maar "dat hij goed geluisterd heeft" impliceert: ja. Stond de telefoon aan, ja of nee? Indien ja, en wederhelft luistert in de auto mee naar wat Koen en Fleur op dat kussen verde rutspoken, dan wordt het weer een ander verhaal.
Overweeg of je de lezer de keuze laat tussen vier verschillende verhalen, of wees wat duideleijker wel verhaal je bedoelt. (Bijvoorbeeld door ket klassiekere zakdoekje te laten vallen in plaats van die tele-microfoon.)

Ben ik nieuwsgierig ben naar het vervolg ? > nee. Het verhaaltje is af.

Schrijven

Iedere week het beste van Schrijven Online in je inbox? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief. Boordevol nieuws, tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!
  • THEMA Kan schrijven je leven redden?
  • Hoe beschrijf je emoties?
  • Zo vind je een uitgever die bij je past
  • Zo belangrijk zijn de eerste 10 pagina's
  • Schrijftips van Anne-Gine Goemans
  • Schrijftechniek: vertellen en vertonen
  • Taaltips: taal en logica

Dit nummer verschijnt omstreeks 6 december oktober. Nog geen abonnee? Meld je aan vóór maandag 25 november 16:00 uur, dan krijg je dit nummer thuis!

Introductiekorting!