Start » Proeflezen » [kort verhaal] Sylvia 2

[kort verhaal] Sylvia 2

Door: Ria Smit
Op: 11 maart 2018

Het is herschreven
is het verbeterd?
is het geloofwaardig?
wordt je nieuwsgierig?
mis je iets?

Fragment: 

SYLVIA

‘Is het fijn wonen hier?’ Vroeg ik haar toen ik naar dit huis ging kijken, voordat ik besloot het te huren.
Haar gezicht vol kleine sproetjes en met haar grijze ogen keek ze me aandachtig aan. Ze antwoordde met haar lage, ietwat hese stem: ‘Zeker wel, ik woon hier al zes jaar. Tuintje er bij en een rustige buurt. En als er wat is dan komt u maar hoor.’
Spontaan bood ze haar hulp aan toen ik net was verhuisd en hielp me met wat kleine klusjes, zoals gordijnrails ophangen. Sindsdien zijn we goede buren, we maken af en toe een praatje en helpen elkaar als dat nodig is. Vaak zie ik haar langs mijn raam rijden, haar kleine, energieke gestalte op een sportieve fiets, haar lange blonde krullen wapperend in de wind.
Meestal ziet ze er nogal exotisch uit, met haar wijde blouses en broeken, van een fluweelachtige stof. Allerlei baantjes heeft ze, bij de post en in de horeca of zo. Dat is mijn buurvrouw, Sylvia.

Op een dag vraagt de postbode of ik een pakje bij haar wil afgeven. ’s Avonds in de stromende regen, bel ik aan. Toetsie de poes krabbelt tegen de ramen, van haar mag ik wel naar binnen. Maar het blijft stil in het huis. De volgende dag ga ik nog een keer, krijg weer geen reactie.
Die avond zie ik een gezette jongen met blond stekeltjeshaar naar binnen gaan, ik ga eropaf met het pakje.
Als hij de deur opent, geef ik het hem: ‘De postbode vroeg mij dit af te geven.’
‘Oh, dank u wel,’ zegt hij.
‘Is Sylvia op vakantie?’
Hij knikt en de deur gaat dicht.
Waarom heeft ze niet tegen mij gezegd dat ze op vakantie is? ik zorg dan voor de planten en Toetsie. Zou ze aan de politie doorgegeven hebben dat ze op vakantie is? zelf doe ik dat altijd wel. Dan kan de politie de boel ook in de gaten houden.
Buiten het bezoek van de jongen blijft het stil in het huis en het raam van de woonkamer verdwijnt achter het onkruid in de tuin. Niets voor haar om zo lang weg te blijven.

Het duurt me te lang, ik wil iets doen en als ik een keer in de stad ben, loop ik spontaan het politiebureau binnen.
Een vriendelijke agent hoort mijn verhaal aan en maakt notities terwijl ik aan de balie sta en op zijn kruin kijk: ‘Heeft ze u gevraagd of u dit aan ons door wilde geven.’
‘Nee, dat niet maar…we geven altijd aan elkaar door als we op vakantie gaan of een paar dagen weg en dan zorgen we voor elkaars planten. Dat heeft ze nu niet gedaan en dat vind ik vreemd.’
‘En u zegt zelf dat er wel af en toe een jongen langskomt,’ zegt hij als hij me weer aan kijkt.
‘Het is toch vreemd dat ze niets tegen mij heeft gezegd.’
Hij haalt zijn schouders op: ‘Ach, deze keer dus niet, misschien juist omdat ze wat langer weg is. Ik denk dat u zich voor niets zorgen maakt. Ik heb het genoteerd, we zullen af en toe surveilleren.’
‘Dank u wel,’ zeg ik en loop met een voldaan gevoel naar buiten.

Op een ochtend als ik mijn slaapkamerraam open zet, zie ik haar in de tuin in de zon zitten met een krant. Ze groet me vrolijk net als altijd, of ze nooit weg is geweest.
‘Op vakantie geweest,’ vraag ik.
Lachend kijkt ze naar me op: ‘Ja.’
‘Heb je het leuk gehad?’
‘Jazeker, ik ben door een paar landen van Zuid-Amerika gereisd.’
‘Helemaal alleen?’
‘Ja, ik vertel het nog wel een keertje,’ en ze kijkt weer in de krant.

Reacties

Nylok
Laatst aanwezig: 1 jaar 5 weken geleden
Sinds: 28 Feb 2018
Berichten: 46
Ria Smit schreef:

is het verbeterd?

Ik heb niet op het oude stukje gereageerd, maar ik vind het in sommige opzichten verbeterd in in sommige verslechterd. De eerste alinea is m.i. iets sterker, maar de hele dialoog aan het eind is geschrapt en vervangen door een bezoekje aan de politie. Als dit het hele verhaal is, is de laatste alinea eigenlijk een soort anticlimax.

Ria Smit schreef:

is het geloofwaardig?

Op zich wel.

Ria Smit schreef:

wordt je nieuwsgierig? mis je iets?

Nee. Ja. Het verhaal heeft als fundamenteel onderliggend probleem dat er in mijn ogen eigenlijk niets gebeurt. Ik weet niet of dit een scene is of het complete verhaal, maar je zou het kunnen samenvatten in "buurvrouw wordt voorgesteld -> buurvrouw vertrekt voor lange tijd, hoofdpersoon wordt ongerust -> buurvrouw komt terug, niks aan de hand". Voor de spanning was het natuurlijk leuker geweest als buurvrouw al die tijd dood in huis heeft gelegen en de hoofdpersoon daar in een spannende scene achterkomt, eventueel gevolgd door een confrontatie met de jongen. Ik noem maar wat.

PeterFD
Laatst aanwezig: 39 weken 5 dagen geleden
Sinds: 20 Mei 2014
Berichten: 1649

met Nylok eens, er gebeurt weinig

ik zie wel de bedoeling er een verwachting in te zetten

een vermagerde kat, dampige ramen, die jongen verbouwt wiet, korstluiting, desnoods brand, politie ondervraagt, mogelijkheden zat, Sylvia die raadselachtige smsjes stuurt

Peter Fiedeldij Dop, informatieve teksten, verhalen, historische streekromans
redacteur FES Magazine en Elsevier Senioren Nieuwsbrief

Ria Smit
Laatst aanwezig: 27 weken 6 dagen geleden
Sinds: 9 Feb 2018
Berichten: 77

het verhaal is nog niet af, maar ik kan het niet helemaal er op zetten. teveel woorden
vervolg plaats ik zometeen

marlie
Laatst aanwezig: 1 jaar 18 weken geleden
Sinds: 29 Okt 2015
Berichten: 1656

Ria,

wat kleinigheden
na ...?' volgt altijd een gewone letter na een aanhalingsteken. 'Is het fijn wonen hier?' vroeg ik ...
ergens een vergeten hoofdletter bij begin ve zin
Haar gezicht was vol sproetjes -- je vergat het werkwoord

Geloofwaardig ja, een alledaags voorval dat je wel wat spannender mag maken. Je afvragen wat die jongen daar doet, van waar zou S. hem kennen? Je zou het ik-personage hem een korte tijd kunnen laten volgen als hij nog eens buiten komt.

'Het duurt me te lang, ik wil iets doen ...' Dit zou je spannender kunnen verwoorden. Ik kan je geen woorden in de mond leggen. Plaats een tijdsverloop. Het is al een week later en 's nachts heb ik alleen maar liggen woelen. De vreemdste theorieën speelden door mijn hoofd (met evt vbn). Iedere keer als ik van mijn werk kom, kijk ik bij haar naar binnen. Het onkruid verbergt al de helft van het raam. Vandaag gluur ik weer door mijn gordijnen, ik lijk wel een roddelzoekster. Nog steeds niemand. Min besluit staat vast. (en dan ga je de politie opzoeken)

'‘Op vakantie geweest?’ vraag ik.
Breng hier wat emoties aan. Opluchting dat ze er is, beetje geïrriteerd omdat ze niets gezegd heeft. Laat het zien.

He who knows others is wise. He who knows himself is enlightened. (Lao Tzu - Te Tao Ching 3.3).
'When in doubt, have a man come in with his gun' (Raymond Chandler)

  • THEMA Kan schrijven je leven redden?
  • Hoe beschrijf je emoties?
  • Zo vind je een uitgever die bij je past
  • Zo belangrijk zijn de eerste 10 pagina's
  • Schrijftips van Anne-Gine Goemans
  • Schrijftechniek: vertellen en vertonen
  • Taaltips: taal en logica

Dit nummer verschijnt omstreeks 6 december oktober. Nog geen abonnee? Meld je aan vóór maandag 25 november 16:00 uur, dan krijg je dit nummer thuis!

Introductiekorting!
Schrijven

Iedere week het beste van Schrijven Online in je inbox? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief. Boordevol nieuws, tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!