Start » Proeflezen » [kort verhaal] schoonouders

[kort verhaal] schoonouders

Door: maura
Op: 7 februari 2016

Hallo allemaal, graag zou ik van jullie willen weten wat julie van een aantal punten vinden:
-Is het duidelijk dat de man geen zin heeft om bij zijn schoonouders te zijn?
-Is het te langdradig?
-Welke stukjes zouden jullie veranderen?
-Zijn er dingen die niet goed gespeld zijn, of die grammaticaal niet kloppen?
-Hoe zou je, in één of twee woorden, dit verhaal omschrijven?
-Vond je het een leuk stukje om te lezen?

Alvast bedankt :-)
Maura

Fragment: 

Ik steek mijn hand uit om even later de zweterige, nѐt iets te lange handruk van mijn schoonvader te voelen. Hij begint iets te vertellen over voetbal. Ongemerkt veeg ik mijn hand aan mijn broek af. Ik volg het maar half, iets over een mooi doelpunt, ofzo. Geïnteresseerd kijk ik toe hoe de man met alles wat hij zegt grootse armbewegingen maakt, alsof hij daarmee extra kracht achter zijn woorden kan zetten. Af en toe knik ik even, zelf ben ik niet zo'n sportfan, politiek interesseert me eigenlijk ook weinig. Er komt nog een andere man bij staan die ook enthousiast met zijn armen heen en weer begint te zwaaien. "Ik ga even wat drinken pakken" zeg ik, en knik naar de koelkast. Ik had net zo goed niets kunnen zeggen. Mijn schoonvader lijkt zo diep in zijn verhaal te zitten dat ik geen antwoord krijg.
Ik baan me een weg tussen alle mensen door en ik pak de colafles uit de koelkast. Ik zie nergens glazen staan. Klungelig open ik wat kastjes en ik kom vanalles tegen, theedoeken, schoonmaakmiddel, maar geen glazen. Verderop zie ik een vrouw naar een servieskast lopen. Als ze weer weg is loop ik snel naar de kast toe. Ik vloek, de glazen zijn op. Nou ja, dan maar een winnie de pooh glas. Mijn vrouw wenkt me. Ik loop naar haar toe. Dan stuift er ineens een groep kinderen voor me langs. Ik moet abrupt tot stilstand komen om ze niet om te kegelen, en mijn cola vliegt uit het glas. "Het eten is klaar, kom je?" roept mijn vrouw. Ik brom wat en volg haar naar de eetkamer.
Als iedereen aan tafel zit, en alleen de kinderen nog ruzie maken om wie waar mag zitten, terwijl ze elkaar vervolgens met hun plakkerige handjes weer van diezelfde stoel aftrekken, zet mijn schoonmoeder een enorme pan op tafel. "Wat ruikt dat heerlijk" zegt mijn vrouw terwijl ze de geur diep opsnuift. Ze liegt. Of anders is haar reukorgaan aangetast omdat ze jarenlang dit soort geuren heeft moeten doorstaan tijdens het eten. Het ruikt alsof iemand een dode vis jarenlang heeft bewaard, om vervolgens met rotte eieren in een pan te mieteren. Eetsmakelijk.
Met heimwee denk ik aan hoe ik op dit moment met mijn dochter een theepartijtje had kunnen houden met denkbeeldige thee, en zo ook nog eens de kosten van de oppas kon besparen. Ik kwak een schep van de prut op mijn bord en prik er een lepel in. Voorzichtig, alsof het een giftig goedje is, breng ik de lepel naar mijn mond. Op dat moment gaat mijn telefoon.
Het is de oppas, of ik zou kunnen komen. Mijn dochter heeft met haar theepartijtje een kopje laten vallen, en sneed zich vervolgens aan één van de scherfjes. Ik zeg het mijn vrouw, en samen gaan we weg. We bedanken haar ouders en pakken onze jassen. Dag allemaal, ik heb toch nooit zin gehad om mee te gaan, en ik hoop dat jullie geen voedselvergiftiging oplopen, maar ik moet nu een pleister plakken op mijn dochters hand. En daarna een pizza bestellen. De plicht roept! En we sluiten de voordeur achter ons.

Reacties

Hanek
Laatst aanwezig: 1 week 1 dag geleden
Sinds: 6 Sep 2013
Berichten: 718

Ik heb het met plezier gelezen en ik vind het thema interessant. Het is duidelijk dat de man niet graag bij zijn schoonouders is. Alleen we begrijpen niet waarom. Het gevaar nu - omdat er geen antwoord op deze vraag is - is dat de hoofdpersoon onsympathiek wordt. Ook gaat het einde te snel. Ze zijn plotseling weg...

www.hanneketerhoven.nl
volg me op twitter

maura
Laatst aanwezig: 1 jaar 5 weken geleden
Sinds: 24 Okt 2015
Berichten: 6

Dankjewel Hanek, ik zal eens kijken of ik aan beide dingen iets kan doen.:-)

Akaatje
Laatst aanwezig: 28 weken 4 dagen geleden
Sinds: 28 Aug 2014
Berichten: 309

Het laatste gedeelte, dat de hoofdpersonage ook thuis met zijn dochter een theepartijtje had kunnen houden, maakt me nieuwsgierig. waarom zijn ze eigenlijk bij de schoonouders? Waarom is het dochtertje niet mee, terwijl er overduidelijk ook kinderen aanwezig zijn? Is het een onderdeel van een groter verhaal?

Het is voor mij goed duidelijk dat de man niet bij zijn schoonouders wil zijn. Er kunnen verschillende redenen zijn waarom (liever thuis zijn met zijn dochter, liever thuis zijn waar er wel genoeg glazen zijn, waar geen plakvingers zijn, waar het eten zeker niet giftig is en waar niemand over sport praat), maar geen daarvan wordt daadwerkelijk onderstreept.

Misschien iets om over na te denken.

Ik vond het in elk geval vermakelijk om te lezen.

Ik kan niemand anders zijn dan puur mezelf.

janpmeijers
Laatst aanwezig: 9 uren 19 min geleden
Sinds: 8 Mrt 2013
Berichten: 6012

Maura,
-Is het duidelijk dat de man geen zin heeft om bij zijn schoonouders te zijn?'
ja
-Is het te langdradig?
voor mij wel op zinsniveau, zie voorbeeldjes hieronder.
-Welke stukjes zouden jullie veranderen?
idem
-Hoe zou je, in één of twee woorden, dit verhaal omschrijven?
sociale verplichting(en)
-Vond je het een leuk stukje om te lezen?
ja

Over langdradig. Dat komt door woorden in een zin, die overbodig zijn of een herhaling bevatten. Bijvoorbeeld de eerste zinnen:

Citaat:

Ik steek mijn hand uit om even later de zweterige, nѐt iets te lange handruk van mijn schoonvader te voelen.

De ik steekt zijn hand uit om de hand van de schoonvader te schudden - elke lezer herkent die handeling, dus vermijd onnodige toelichting:
'Ik steek mijn hand uit en voel de zweterige, nѐt iets te lange handdruk van mijn schoonvader.' ('nèt' zou ook geschrapt kunnen worden)

Citaat:

Hij begint iets te vertellen over voetbal

'íets te vertellen' is echt overbodig, de lezer snapt het al bij dit: 'Hij begint over voetbal'

en deze:

Citaat:

Geïnteresseerd kijk ik toe hoe de man met alles wat hij zegt grootse armbewegingen maakt, alsof hij daarmee extra kracht achter zijn woorden kan zetten.

geinteresseerd? weet je dat zeker? En 'de man' - hij is al geintroduceerd als de schoonvader, je kunt daarom volstaan met 'hij'. Woordkeus 'met alles wat hij zegt' is omslachtig, want hij is immers al aan het woord. Probeer het beeld met zo min mogelijk woorden op te roepen. Suggestie:
'Hij maakt grootse armbewegingen, alsof hij kracht achter zijn woorden wil zetten.'

Loop op die manier al je zinnen eens langs.
Succes.

maura
Laatst aanwezig: 1 jaar 5 weken geleden
Sinds: 24 Okt 2015
Berichten: 6

Hallo, dankjewel allemaal smile
Ik zal eens kijken met welke tips ik wat kan

P-JCup
Laatst aanwezig: 47 weken 2 dagen geleden
Sinds: 7 Dec 2015
Berichten: 129

Is het duidelijk dat de man geen zin heeft om bij zijn schoonouders te zijn?
Ja zeker, je kan je goed inbeelden wat er op ieder momeny gebeurd

-Is het te langdradig?
Het is wel wat langdradig in het begin, wanneer de opa praat. En op het einde gaat het dan weer te snel voorbij.

-Welke stukjes zouden jullie veranderen?
Ik zou eigenlijk meer structuur in de tekst brengen, het verhaal op zich is goed maar er gebeurd zoveel door elkaar dat het moeilijk is om nog te volgen

-Hoe zou je, in één of twee woorden, dit verhaal omschrijven?
Chaotish,

-Vond je het een leuk stukje om te lezen?
Ja, het sprak me zeker aan.

Menno Marrenga
Laatst aanwezig: 6 dagen 14 uren geleden
Sinds: 27 Okt 2013
Berichten: 687

Schoonouders - het is zo'n cliche, dat de inhoud van dit verhaaltje eigenlijk al vertelt is met dit ene woordje. Daarom is het mij te langdradig. Dat ligt niet aan een te veel aan woorden, maar aan een te veel aan woorden die niets bijdragen aan de boodschap. Als je nu eens niet vertelt dat het vervelend was, maar de lezer zelf de conclusie laat?

Uit deze tekst trek ik de tegenovergestelde conclusie. Zweethanden kan opa niet helpen, als schoonzoon zich daar aan stoort is hij mij niet sympathiek. Vrouwlief doet nog pogingen om beleefd te blijven "Wat ruikt dat heerlijk", schoonzoon niet. Een stiefmoeder die blijkbaar met rottend basismateriaal moet werken en desondanks een maaltijd voor gasten op tafel brengt, heeft mijn volle sympathie. Schoonzoon die cola drinkt en pizza eet (niet eens uit de fles, als een vent) en zeurt over kinderen die vrolijk blijven, niet.

Suggestie: laat opa aan het woord, laat hem vertellen over dat doelpunt dat hij dertig jaar geleden heeft gescoord, een verhaal waarin hij uitvoerig zelf de held is - zodanig dat ik als lezer zin krijg in cola. Laat schoonzoon proberen te vertellen en (aan opa maar vooral aan mij, de lezer) hoe dat nou zit met zijn lieve dochtertje en haar theespulletjes, vergeefs want opa blijft maar doormekkeren over zijn doelpunt. Laat oma bij het afscheid zeggen dat zij ook zo'n last heeft van aambeien en dat dat veel erger is dan de tranen van het kindje. Dan pas snap ik wat je bedoelt, dan pas krijg ik sympathie voor schoonzoon.

Tja
Laatst aanwezig: 1 dag 5 uren geleden
Sinds: 4 Mei 2009
Berichten: 14124

Waarom geeft hij zijn schoonvader een hand? Is hij jarig? Aangezien er nogal wat mensen in huis zijn, vermoed ik dat er iets is om te vieren. Waarom de dochter thuis is gebleven, begrijp ik ook niet. als het eten stinkt, zou ik daar niet gaan eten. Misschien kan schoonzoon zeggen: 'Heb je na al die jaren nog niet geleerd om goed te koken (of zoiets). Het is echt niet om te pruimen. Mijn bord is ook vies.'
'Dat kan wel kloppen. Ik heb ze niet afgewassen, maar alleen onder de kraan afgespoeld.'
Dat hij het niet leuk vindt bij zijn schoonouders is wel duidelijk, maar dat kan toch niet aan een voetbalpraatje liggen? Wie is die andere man? Stelt die zich niet voor?
Schoonzoon weet vast wel waar de glazen staan.
Winnie the Poohglas
pakken,"(komma vergeten)
heerlijk," (komma vergeten)
Ik vond het verhaal prettig lezen.
Je hebt alk suggesties genoeg gekregen, dus laat ik het hier maar bij.
Als titel vind ik "Geweldige schoonouders" wel aardig.
Succes.

Waar je ook bent, 'Ik zal je vinden'.

  • THEMA Kan schrijven je leven redden?
  • Hoe beschrijf je emoties?
  • Zo vind je een uitgever die bij je past
  • Zo belangrijk zijn de eerste 10 pagina's
  • Schrijftips van Anne-Gine Goemans
  • Schrijftechniek: vertellen en vertonen
  • Taaltips: taal en logica

Dit nummer verschijnt omstreeks 6 december oktober. Nog geen abonnee? Meld je aan vóór maandag 25 november 16:00 uur, dan krijg je dit nummer thuis!

Introductiekorting!
Schrijven

Iedere week het beste van Schrijven Online in je inbox? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief. Boordevol nieuws, tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!