Start » Proeflezen » [kort verhaal] "Moeder"liefde in het park

[kort verhaal] "Moeder"liefde in het park

Door: Jannes74
Op: 8 augustus 2014

Dit korte verhaaltje is een fragment uit mijn, in eigen beheer gedrukt en verspreid, boek: 'Vertellingen en Korteverhalen in geschreven spreektaal'. Mijn grote voorbeeld bij het schrijven waren de Kronkels van de grote Schrijver Simon Carmiggelt. Uit de reacties van de lezers van mijn boek maak ik op dat ik een klein beetje de vertelstijl Carmiggelt benader. Ik lees graag uw oordeel.

vr.gr. Jannes

Fragment: 

“Moederliefde” op een bank in het park..

“Poeh effe zitten hoor, het zweet staat in mijn naad. Ik heb een lieve vrouw getrouwd maar zij jaagt mij elke morgen het park in om mijn buikje eraf te joggen. Ik noem dat kwellerij’
Met die woorden plofte Simon zwaar hijgend neer op het bankje in het park vlakbij de speelweide.

Hij zat er nog maar net toen er een ietwat slonzige jonge vrouw met een jongetje van een jaar of vier naast hem kwam zitten. Zij wenste hem een goede morgen waarna zij zich met een schelle stem richtte tot het kleine ventje naast haar. ‘Blijven sitte Jopie en as je het hart in lijf het om fan de bank af te gaon, dan breek ik alle twee je stelten.’
Daarna richtte zij zich tot Simon en zei: ‘Meneer, ik krijg de pleuris van dat joch. Hij kan geen minuut stilzitten. Ik draof mijn de hele dag tiefis achter hem aon. Se segge dat hij overactief is en da’k hem moet laten uitrazen. Ik ben daor mooi klaor mee.
Meneer het is misschien un bietje raor gezegd maar ik geloof dah ze bij mijn befalling per abuis de nageboorte in de wieg hebben geleid. Ik wor helegaor krankjorum van um. Ik wouw dah mijn kerel zo actief als hij. Die leit de hele dag op zun luie krent op de bank. Het enige wat hij doet is naar de ijskast lopen voor een biertje. Hij is zelfs te lui om het lege flesje in de krat te zetten. Als ik over werken begin dan zeit die luilebol elke keer weer dat hij geen trek heit om te werke omdat hij daor moei van wordt. Meneer zeg nauw self, ik zie er nu uit alsof ze mijn door het riool getrokken hebbe. Dan hadde gij mijn een jaor of fijf geleje motte sien. Een plaatje was ik meneer. Een schoonheid al seg ik het van me eige. Alle jonge gasten tippelden op mijn maar wah gebeurde mijn, ik raok ingesneje op die goser waarvan ik nauw dah joch heb.
Sorry meneer da’k so tegen u aan zit te leuteren mar soms wor ut mijn effe te veel. Ik ben best een toffe moeder hoor meneer.’

Dit gezegd hebbende stond ze op, zwiepte haar Jopie van de bank en zei:’
Kom jongen we gaon naor de glijbaon maar as je het hart in je lijer het om eraf te lazeren dan ben nog nie gelukkig. Goeie morgen meneer.’

Simon die alleen maar had geluisterd, keek de vrouw met haar jongetje na en murmelde voor zich heen:
‘Je liep daarnet te mopperen dat je elke morgen moet joggen. Lopen jongen want thuis wacht de hoofdprijs uit de loterij met de koffie.
De week daarop stond er boven het verhaaltje van Simon in krant:”Moederliefde.”

Reacties

Yrret
Laatst aanwezig: 13 min 51 sec geleden
Sinds: 16 Jul 2012
Berichten: 6050
Jannes74 schreef:

Uit de reacties van de lezers van mijn boek maak ik op dat ik een klein beetje de vertelstijl Carmiggelt benader. Ik lees graag uw oordeel.

Zou dat ook zo zijn als de hp Albert heette? Hoeveel lezers heb je? Over wat wil je een oordeel?

Ooit protesteerde ik tegen het 'monopolie der oude heren'. Nu ben ik er zelf één.

Ostinato
Laatst aanwezig: 3 dagen 19 uren geleden
Sinds: 12 Jan 2013
Berichten: 1629

Hey Jannes,

Misschien zou het werken voor een hoorspel, maar ik haak af op geschreven spreektaal, zeker als het zo'n lang stuk achter elkaar is. Ik heb dan ook nog wat moeite met de manier waarop je dat doet.

'Naor' - Naar mijn gevoel zou het "Noar" moeten zijn. Spreek maar eens hardop uit.
"Nauw" - Waarom niet gewoon 'Nou'? Klinkt toch persies hetsellufde?
"Self" - Ik denk dat deze mevrouw "Selluf" zou zeggen.

Maar goed, ik vind het dus niet fijn lezen. Wat ik me van Carmiggelt herinner, is een hele milde ironie. Carmiggelt behandelde zijn personages altijd met veel liefde en respect. Jij zet hier die moeder neer als een behoorlijk naar mens, zonder enige 'redeeming features' (weet even geen NL variant). Ik zou dus de vergelijking met Carmiggelt niet zo snel maken.

Schreef C. overigens in spreektaal? Ik kan het me niet herinneren.

Ontdekker van de Lekkerkerker kerkerkerkerker.
Echter niet de enige.

Jannes74
Laatst aanwezig: 2 jaren 14 weken geleden
Sinds: 12 Jun 2014
Berichten: 2

Hartelijk dank voor uw reacties en neem daar goede notie van.
Ik weet dat ik mij op gladijs heb begeven door Bargoense spreektaal in geschreven taal uit te drukken. Ik realiseer mij ook dat een verhaal vertellen boeiender is dan de geschreven versie daarvan.

Het manuscript van mijn boek werd beoordeeld door een uitgever. Kennelijk vond men het geschikt om het de lezer aan te bieden want men bood mij een contract aan. Daar ik de rechten en plichten van de schrijver in schril contrast vond staan met die van de uitgever, ben ik niet op het aanbod ingegaan.
Om het manuscript op de plank te laten liggen vond jammer daarom heb ik het in een geringe oplage(60) in eigen beheer uitgegeven. Promotie heb ik achterwege gelaten. Hoeveel lezers ik heb kan ik niet zeggen. De reacties varieerden van leuk tot heerlijk om te lezen.

Vr.gr. van de weekend schrijver Jannes.

Diana Silver
Laatst aanwezig: 11 uren geleden
Sinds: 8 Nov 2010
Berichten: 4962

Gefeliciteerd

Waar waren we gebleven?

Yrret
Laatst aanwezig: 13 min 51 sec geleden
Sinds: 16 Jul 2012
Berichten: 6050
Jannes74 schreef:

Ik realiseer mij ook dat een verhaal vertellen boeiender is dan de geschreven versie daarvan.

Dat betwijfel ik.

Ooit protesteerde ik tegen het 'monopolie der oude heren'. Nu ben ik er zelf één.

Thérèse
beheerder
Laatst aanwezig: 12 uren 52 min geleden
Sinds: 2 Aug 2009
Berichten: 5932
Jannes74 schreef:

Dit korte verhaaltje is een fragment uit mijn, in eigen beheer gedrukt en verspreid, boek: 'Vertellingen en Korteverhalen in geschreven spreektaal'. Mijn grote voorbeeld bij het schrijven waren de Kronkels van de grote Schrijver Simon Carmiggelt. Uit de reacties van de lezers van mijn boek maak ik op dat ik een klein beetje de vertelstijl Carmiggelt benader. Ik lees graag uw oordeel.

Jannes, wil je even de regels van proeflezen doornemen? Proeflezen is niet bedoeld om een oordeel te geven over een al verschenen boek.

Daarom gaat dit topic dicht. Je kunt een boekpresentatie aanmaken in het onderdeel Boekpresentatie, en er ook je ervaringen delen, zoals je hierboven in # 3 doet.

Psychologie van het personage - wat is het en hoe beschrijf je het? Lees het hier: https://www.mboox.nl/blog/https:--www.mboox.nl-sep...

Schrijven

Iedere week het beste van Schrijven Online in je inbox? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief. Boordevol nieuws, tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!
  • THEMA Kan schrijven je leven redden?
  • Hoe beschrijf je emoties?
  • Zo vind je een uitgever die bij je past
  • Zo belangrijk zijn de eerste 10 pagina's
  • Schrijftips van Anne-Gine Goemans
  • Schrijftechniek: vertellen en vertonen
  • Taaltips: taal en logica

Dit nummer verschijnt omstreeks 6 december oktober. Nog geen abonnee? Meld je aan vóór maandag 25 november 16:00 uur, dan krijg je dit nummer thuis!

Introductiekorting!