Start » Proeflezen » [kort verhaal] Midlife Crisis

[kort verhaal] Midlife Crisis

Door: Anne1973
Op: 31 oktober 2017

Is de lengte goed. Ik krijg vaak te horen dat mijn stukjes te lang zijn.

Komt de humor over. Graag tips om het te verbeteren.

Fragment: 

Midlife crisis

Als een man deze tweede jeugd inzinking nadert, weet je al een beetje wat je kan verwachten. Dun haar, wordt scheermes. De rug wat rechter, niet om zijn houding te verbeteren, maar dan lijkt die buik wat minder. Een motor is een droom, maar alleen geld voor een scooter. Sommige gaan hardlopen. Want ja, al heb je het lichaam niet meer van een jonge god, dan wel de conditie. En dan het huwelijk. De sleur zit erin. Wat interesseert hem het nou wat er in die gouden koffertjes zit. Een gouden doos, dat is het betere werk.

Soms is het niet tegen te houden. Dan zit je daar met je TAN complex (even een doordenkertje) en verdrietige kids en hij gaat een nieuwe weg in met zijn twintig jaar jongere del. Zij vindt het dan nog wel wat. Een man met levenservaring, een beetje à la George Clooney. Schrale troost. Zodra hij stopt met hardlopen, neemt zij het over. Ik noem haar de ´Cougar Runner´. Mocht je een bijna volwassen zoon hebben, keep him away from her. Levensgevaarlijk. En je oude ex? Opeens wil hij weer vrienden met je worden op facebook. Want wat hij had met jou, was zo slecht nog niet. Achteraf ja. Maar zo'n afgelebberde uitgezakte playboy hoeft niet meer voor jou.

Het beste medicijn voor het ‘gras is groener bij de buren´ virus is om je man te laten denken dat er geen leven is na deze ommezwaai. Hij verlangt naar een crisis. Dan krijgt hij een crisis. Maai je eigen gazonnetje. Put hem uit, ga vroeg naar bed. Heeft hij overgewerkt, geen medelijden. Plan ‘filmavondjes’ met een hapje en een drankje. Trek dat behang van de muren, zodat hij wel moet behangen. En als laatste leg je nonchalant de boterkoek naast wat medische tijdschriften op tafel. Op de cover het artikel: ´Spontaan hardlopen bij veertigplussers kan hartstilstand veroorzaken´. Misschien komt hij tot bezinning dat de gouden koffertjes inspannend genoeg zijn. Als dit alles niet helpt, zou het wel eens kunnen zijn dat deze crisis noodzakelijk is. Dan laat je je hart huilen, recht je je rug en gaat door. Door met leven. Opnieuw. Alleen. Voor even of voor altijd.

Maar niet alleen mannen kunnen besmet worden. Al die wapperende oververhitte vrouwen kunnen er ook wat van. Emotieloos door de botox aan de Prosecco met al die ‘gezellige’ vriendinnen tijdens een kookavondje, discussiërend over welke relatie het meest dramatisch is. Ik heb mijn life change gelukkig al achter de rug. Zeven jaar geleden heb ik mijn leven onder de loep genomen en besloten: drank eruit of hij eruit. Hij hield meer van de fles. Na een paar lastige jaren van veel hardlopen (ik had een conditie niet normaal), verliefd zijn op het onbereikbare (die leuke zoon), was ik klaar voor de tweede helft van mijn leven. Het echte werk.

Soms komt er gewoon een moment in je leven dat je je weer even jong wilt voelen. En dat is heerlijk. Maar het is doodvermoeiend. Het leven begint eigenlijk pas na de crisis. Je hoeft jezelf niet meer te bewijzen, rimpels maken je mooier (echt niet) en je realiseert je dat het gras uiteindelijk net zo groen is bij jou als bij de buren.

Reacties

janpmeijers
Laatst aanwezig: 9 min 17 sec geleden
Sinds: 8 Mrt 2013
Berichten: 6013

anne1973,
De lengte is prima, de humor komt ook over
Als verhaal is het niet geslaagd omdat de belangrijkste elementen die een verhaal dragen ontbreken: een personage dat handelt.
Deze tekst zal het goed doen op het podium als cabaret. Leer hem uit je hoofd. Draag hem voor met de nodige gebaren en gaan: (luister) Als een man deze tweede jeugd inzinking nadert, (1 seconde pauze) weet je al een beetje wat je kan verwachten. (2 seconde pauze). Dun haar (driftig knikken) enz.

succes.

Imena
Laatst aanwezig: 6 dagen 19 uren geleden
Sinds: 10 Jan 2011
Berichten: 453

Hoi,

De lengte is goed denk ik.

Qua humor: is een kwestie van smaak. Inhoudelijk ken ik veel van dit soort verhalen. Voor mij is het voorspelbaar welke kant het opgaat en dat zwakt de humor af.

Groet, Imena

JdZ
Laatst aanwezig: 1 jaar 50 weken geleden
Sinds: 18 Okt 2017
Berichten: 4

Ook op mij komt dit niet echt over als een verhaal. Over de lengte heb ik daarom niets op te merken. De humor is een beetje cynisch en bitter en daar moet je van houden. Wel vind ik je schrijfstijl erg fijn.

~ ik doe ook maar wat ~

  • THEMA Kan schrijven je leven redden?
  • Hoe beschrijf je emoties?
  • Zo vind je een uitgever die bij je past
  • Zo belangrijk zijn de eerste 10 pagina's
  • Schrijftips van Anne-Gine Goemans
  • Schrijftechniek: vertellen en vertonen
  • Taaltips: taal en logica

Dit nummer verschijnt omstreeks 6 december oktober. Nog geen abonnee? Meld je aan vóór maandag 25 november 16:00 uur, dan krijg je dit nummer thuis!

Introductiekorting!
Schrijven

Iedere week het beste van Schrijven Online in je inbox? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief. Boordevol nieuws, tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!