Start » Proeflezen » [kort verhaal] Jarig

[kort verhaal] Jarig

Door: Sietse van der Meulen
Op: 27 september 2012

Bedankt voor het lezen en jullie commentaar. Dit is mijn eerste verhaal en ik ben op zoek naar algemeen commentaar.

Laten we beginnen met

Wat vind je van de opzet?
Is het niet te breedsprakig?
Wringt er iets?

Fragment: 

Na een klap op de wekker gaat een hand, tastend, op zoek naar een bril. Voor de honderdste keer krijgt Jan daarbij een plens water over zijn hand uit het glas met zijn kunstgebit . Met een rukje slaat hij zijn voeten over de rand van het bed terwijl hij zachtjes vloekt. Binnensmonds, want er is toch niemand die hem hoort. Hij zet zijn bril op de neus en, omdat het minstens een paar minuten duurt voordat zijn ogen weer enigszins beseffen waarvoor ze in zijn hoofd zitten, schuift hij hem maar meteen door. Boven op de kale schedel,

Voorzichtig grijpt hij naar het glas en graait er met twee vingers zijn ivoren wachters uit. Het advies van de tandarts om elke dag het water te verversen heeft hij, toen het nieuwe er af was, niet meer zo letterlijk genomen en hij proeft dat het weer de hoogste tijd is.

Na dit dagelijkse ritueel, eigenlijk nog onderdeel van de slaap, blijft hij enige tijd zitten op de rand van het bed om de realiteit tot zich door te laten dringen. O ja, ik ben jarig. Heel even komt bij Jan de kinderlijke vreugde terug die in zijn jeugd de hele dag duurde maar op latere leeftijd steeds meer van zijn magie verloor. Nou ja, hij kan vanavond in ieder geval zonder schuldgevoel drinken. Het is immers feest. Moeder zal komen. En zijn broer. Hij zal de buurvrouw ook uitnodigen. Tenminste, als hij de moed heeft om haar te vragen. Hij buigt zich voorover om de gordijnen een ruk te geven. Met de schemer verdwijnt een angstig gevoel uit een droom die hij zich nu gelukkig niet meer kan herinneren.

Wat voor dag is het vandaag? Zaterdag! Een gevoel van paniek overspoelt hem en hij is meteen klaar wakker. Hij moet een wedstrijd fluiten! Zal hij zich ziekmelden? Niet op komen dagen? Koortsachtig zoekt zijn brein, nog steeds op halve kracht door de slaap en de jenever van gisteren, op zoek naar een mogelijke uitweg. Met een sissend geluid laat hij zijn adem ontsnappen als hij beseft dat vluchten niet meer kan; gisteren in de sporthal zei Jos dat hij hem om 10 uur komt ophalen.

Kreunend staat hij op en gaat op zoek naar de kledingstukken die hij gisteren op de grond had laten vallen. Hij snuffelt routineus aan zijn bovenkleding. Een zinloze bezigheid want hij is zijn reuk al geruime tijd kwijt en mist derhalve de zurige geur. In de badkamer spattert hij een paar druppels water in zijn gezicht en haalt een kam door de kraag van haar aan de onderkant van zijn schedel. Hij kijkt in de spiegel en feliciteert zichzelf met zijn verjaardag.

Aangekomen in de sporthal gaat hij op zoek naar de wedstrijdleiding, over het algemeen een stel ongeintereseerde meiden die meer met hun draadloze telefoon bezig zijn dan met de wedstrijden. Zoals gebruikelijk ligt zijn formulier niet klaar en zuchtend gaat hij zitten om het in te vullen.

Het team wat hij vandaag moet fluiten kent hij maar al te goed. Een aantal van de spelers zal elke beslissing aanvechten die hij tegen ze maakt. De paniek die hij vanmorgen voelde komt weer als een golf omhoog maar zet zichsnel om in kwaadheid en vastberadenheid. Hij heeft een keer huilend de zaal verlaten maar dat zal hem nooit, nooit meer overkomen. Kom op. Hij is hier toch ook voor zijn lol?

Hij geeft de aanvoerder een hand. De man ziet er uit als een goedzak en is altijd joviaal maar schijn bedriegt. Hoe vaak heeft hij niet met hoge stem onder aan de bok gestaan om, "ik ben toch aanvoerder", te discusieren of een bal in of uit was. Ook deze wedstrijd. Set na set, het is een marteling. Het fanatisme waarmee sommige spelers elke beslissing bevechten, de minachting die uit hun ogen spat, de wegwerpgebaren.

Na een slopende vijfsetter stapt Jan zwetend van de bok af en neemt de ongemeende bedankjes in ontvangst. Hij wordt te oud voor deze shit. Hij heeft de kracht gewoon niet meer.

Hij laat zijn consumptiebon in de kleedkamer liggen en gaat snel op weg naar huis. Hij moet nog boodschappen doen. Voor vanavond.

Reacties

Spirit
Laatst aanwezig: 5 jaren 20 weken geleden
Sinds: 31 Jul 2010
Berichten: 1848

Het spijt me dat ik het zeg, maar je moet toch echt vragen hebben over je fragment, 'algemeen' commentaar' is niet genoeg, je zult concreter moeten zijn.

Wat wil je weten? Waar twijfel je over?

Dat proefleest ook makkelijker, dan weet in elk geval ik waar ik op moet letten.

Grom.

Angus
Laatst aanwezig: 1 jaar 28 weken geleden
Sinds: 19 Mei 2012
Berichten: 3286

Ik begrijp ´algemeen commentaar´ wel.
Als je hier iets langer rondzwerft zul je zien dat je je vragen iets moet toespitsen.
Maar daar zit je nu niet op te wachten.

Goed.
Je stukje roept vanaf de eerste zinnen een triest beeld op. Ik neem aan dat dat de bedoeling is? Zo ja, geslaagd.
Van de andere kant; een beetje té. Kaal, slechtziend, zonder tanden, eenzaam, zichzelf verwaarlozend. Je gaat ver.

Vanaf de zesde alinea vind ik het, ook grammaticaal, wat minder worden.

Voorbeelden:

'draadloze telefoon' . Die kale zal toch ook wel weten dat we dat tegenwoordig mobieltje noemen?

'Zoals gebruikelijk ligt zijn formulier niet klaar en zuchtend gaat hij zitten om het in te vullen.' Dat klinkt niet logisch. Niet vinden en dan toch invullen.

'Het team wat hij vandaag moet fluiten' > Het team dat hij vandaag moet fluiten.
Bovendien. Hij zal twee teams moeten fluiten. Anders is er geen wedstrijd. Toch?

'De man ziet er uit als een goedzak en is altijd joviaal maar schijn bedriegt. '
Gezien het vervolg: 'lijkt altijd joviaal'.

Wat mij betreft. Als het je bedoeling was om een naargeestige intro te schrijven: geslaagd (met kanttekeningen).

Bernhard de Vries
Laatst aanwezig: 3 jaren 23 weken geleden
Sinds: 11 Jan 2012
Berichten: 411

Als algemeen commentaar: met veel plezier gelezen, genoten van de details.

Over de opzet: dat hangt er vanaf waar je heen wilt met dit verhaal. Het komt over als een inleiding tot en in die zin goed geslaagd wat mij betreft.

Het is voor mij zeker niet te breedsprakerig.

Wat er wringt is dat alles in de vertel-modus staat. Na de zin "ook deze wedstrijd" zou ik toch graag in realtime horen wat die aanvoerder allemaal te zeiken heeft en hoe Jan daar mee omgaat. Maar misschien is dit een bewuste keuze?

Rudez
Laatst aanwezig: 11 weken 3 dagen geleden
Sinds: 12 Jun 2012
Berichten: 915

Ik ga even commentaar geven op het commentaar van Angus stick out tongue

Als je fluit bij je eigen club, dan heb je het meestal over 'het team dat je fluit', als in: de thuisploeg wat dus ook jouw vereniging is. En met klaarliggen bedoelt hij denk ik dat het nog niet ingevuld is.

Bovenstaande is slechts mijn mening. Feitelijk juist, geen speld tussen te krijgen en kloppend van begin tot eind, maar desondanks is het slechts een mening.

Via
Laatst aanwezig: 1 jaar 33 weken geleden
Sinds: 12 Jan 2010
Berichten: 2873

Ik vind het raar dat hij zich eerst realiseert dat hij jarig is, en daarna pas dat het zaterdag is en dat hij moet fluiten. Dat lijkt me niet realistisch.

Sietse van der ...
Laatst aanwezig: 7 jaren 6 weken geleden
Sinds: 27 Sep 2012
Berichten: 2

@angus
Dank je voor je commentaar. Ja, het is inderdaad een sneu figuur. Ik ben het eens met je opmerkingen over "na alina 6.". De stijl van daarvoor wordt een beetje losgelaten of zo. De eerste 6 alinea's beschrijven een paar minuten in detail. De volgende alinea's een wedstrijd die langer dan een uur duurt. Ik vind het altijd lastig om van detail naar groothoek over te schakelen.

@Bernhard
Dank je. Ik ga eens over de wedstrijd nadenken.

@Rudez
Ja, dat was het. Ik moet het misschien wat beter uitleggen.

@via
Daar zit wat in. hij kan er ook in de badkamer achter komen dat hij jarig is. Dan kan ik hem in de slaapkamer nog laten constateren dat het vandaag regent ... ; )

  • THEMA Kan schrijven je leven redden?
  • Hoe beschrijf je emoties?
  • Zo vind je een uitgever die bij je past
  • Zo belangrijk zijn de eerste 10 pagina's
  • Schrijftips van Anne-Gine Goemans
  • Schrijftechniek: vertellen en vertonen
  • Taaltips: taal en logica

Dit nummer verschijnt omstreeks 6 december oktober. Nog geen abonnee? Meld je aan vóór maandag 25 november 16:00 uur, dan krijg je dit nummer thuis!

Introductiekorting!
Schrijven

Iedere week het beste van Schrijven Online in je inbox? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief. Boordevol nieuws, tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!