Start » Proeflezen » [kort verhaal] Idee-fixe

[kort verhaal] Idee-fixe

Door: Draakman
Op: 22 mei 2018

Wat u er ook maar over kwijt wil, geachte dames en heren. Syntaxis, revurbiratie, quintessential: ik hoor het wel.

smile

Fragment: 

Idee-fixe

Of van die mensen, u kent ze vast wel, die hun helm ophouden als ze de winkel binnen lopen. Ook aan de kassa. Dit zijn, mijns onbescheiden inziens, heel ènge mensen. Ik vermoed namelijk, dat zij dit thuis ook doen. Dat zij, met hun aldus verkregen boodschapjes op hun armetierig gemotoriseerd voertuig naar hun vast en zeker donker en naar schimmel en rattenpies riekend semi-ondergronds en dus voor eeuwig schemerig appartementje, gehuurd voor een grijpstuiver van een al even onwelriekend dametje, voor zover dit harig knorrend wezentje als aldus omschreven mag worden, gehuld in een van brandgaten en schimmelkaasvlekken voorzien nachthemdje met daaroverheen een al evenzo vergalde badjas van biervlek en slijtplek. Daar zinken zij neder, aldus gehelmd, op hun vlokkerig derdehands bankje, slurpend van hun inderhaast opgewarmd buurtsuperprakkie, met bloeddoorlopen oogjes vanonder de hardplastic rand van het vizier blind starend naar de achthonderdmiljardste herhaling op Discovery, zich plotsklaps intens diep en triest realiserend dat, mocht er zich straks daadwerkelijk een of ander opperwezen in iets als een na-leven bevinden die hem naar zijn wederswaardigheden op deez' wonderbaarlijke Aardkloot ondervragen zou, hij met een diep, diep gebogen hoofd en een zacht murmelend, welhaast onverstaanbaar stemmetje zou moeten toegeven: 'scuvvery gekeken.'

Dat, of ze zijn gewoon heel lelijk. Dat kan natuurlijk ook. Dat zij dat ook beseffen, dat zij zo lelijk zijn en daarom ons, de rest van het nietsvermoedend gepeupel, hun monsterachtig voorkomen edelmoedig besparen willen en daarom ervoor kozen zichzelf dan maar belachelijk te maken, liever dan angst aan te jagen. Hiervoor, mits dit echt zo mocht zijn natuurlijk, verdienen zij lof.

Maar ik vermoed van niet. Eerder zijn deze mensen niet helemaal goed bij hun waarschijnlijk daarom wel permanent behelmde hoofd. Dat zij abusievelijk van het volstrekt verkeerde idee-fixe uitgaan dat er voortdurend iets op hun kanis lazeren zal. Dat zij hierin voltallig naar het krankzinnige neigen mag blijken uit het het simpele feit dat wij, wèl normale mensen, in de grote en dus altijd gelijk hebbende veilige domme meerderheid dat simpelweg niet zo ervaren en daarom hem, de ongelukkige, hierbij en voor eeuwig tot waanzinnige hebben veroordeeld. Ik zeg u amen.

smile

Reacties

Martijn H
Laatst aanwezig: 1 week 4 dagen geleden
Sinds: 18 Apr 2017
Berichten: 262

Hallo Draakman,
Wat wil je weten?
In zijn algemeenheid: Ik begrijp dat de verteller iets heeft tegen mensen die hun helm op hun hoofd houden, maar mij wordt nergens duidelijk waarom. Ik denk dat de verteller zelf getikt is, maar ik leer hem in dit fragment niet kennen. De extreem lange zinnen versterken mijn vermoeden over de verteller (maar maken het fragment er niet prettiger leesbaar van, vind ik).

Ik hou bij een boodschapje zelf soms ook mijn helm op trouwens. Anders heb ik mijn handen vol en dat is niet erg praktisch.

Draakman
Laatst aanwezig: 1 week 2 dagen geleden
Sinds: 20 Mrt 2015
Berichten: 9
Martijn H schreef:

Ik denk dat de verteller zelf getikt is.

Dat.

smile

Martijn H
Laatst aanwezig: 1 week 4 dagen geleden
Sinds: 18 Apr 2017
Berichten: 262

Dan was dit denk ik een heel lange tirade waaruit blijkt dat hij getikt is. Maar nu door: wat zit erachter? Wie is hij? Waarom is hij getikt? Waartoe leidt zijn waanzin? Gaat hij ontsnappen uit zijn gesticht en mensen vermoorden die helmen op hebben? Kortom, wat is het verhaal?

Draakman
Laatst aanwezig: 1 week 2 dagen geleden
Sinds: 20 Mrt 2015
Berichten: 9
Martijn H schreef:

Dan was dit denk ik een heel lange tirade waaruit blijkt dat hij getikt is. Maar nu door: wat zit erachter?

Een pseudoniem.

Martijn H schreef:

Wie is hij?

Een onbekende.

Martijn H schreef:

Waarom is hij getikt?

Dat is een goede vraag. En: wat is getikt?

Martijn H schreef:

Waartoe leidt zijn waanzin?

Vooralsnog tot hier.

Martijn H schreef:

Gaat hij ontsnappen uit zijn gesticht en mensen vermoorden die helmen op hebben?

Dat eerste wel.

Martijn H schreef:

Kortom, wat is het verhaal?

Dit dus.

smile

Schrijven

Iedere week het beste van Schrijven Online in je inbox? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief. Boordevol nieuws, tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!
  • THEMA Kan schrijven je leven redden?
  • Hoe beschrijf je emoties?
  • Zo vind je een uitgever die bij je past
  • Zo belangrijk zijn de eerste 10 pagina's
  • Schrijftips van Anne-Gine Goemans
  • Schrijftechniek: vertellen en vertonen
  • Taaltips: taal en logica

Dit nummer verschijnt omstreeks 6 december oktober. Nog geen abonnee? Meld je aan vóór maandag 25 november 16:00 uur, dan krijg je dit nummer thuis!

Introductiekorting!