Start » Proeflezen » [kort verhaal] Het drama (2)

[kort verhaal] Het drama (2)

Door: Arjen Pennist
Op: 18 december 2016

Ik heb een aantal stukken tekst geschrapt en herschreven. Wat ik graag wil weten is: Is de leesbaarheid goed? is de opbouw van het verhaal logisch? Hoe is het algemene oordeel van het verhaal?

Fragment: 

Het drama

Ik schoof de gordijnen open, maar het bleef grijs en schemering. Toch was het al half elf. Ik drukte twee pillen door de strip. Met een glas water dat er nog stond van gisteren, spoelde ik ze weg. Ik had al twee jaar lang geen energie meer. Elke dag het moeizame ritueel van naar bed gaan en moe weer opstaan en geen idee had hoe ik de dag door moest komen.

Het was al weer zo ’n twee jaar geleden, toen ik met Marjan en de kinderen in Alkmaar woonde. We woonden in een mooi twee onder een kap woning met garage. Marjan werkte een avond in de week bij de bloedbank. We hadden genoeg geld om leuke activiteiten te ondernemen. Mijn dochter Merel was een heelijk kind ze was toen zeven jaar blonde krullen en altijd vrolijk. Bas mijn zoon was vijf een pracht van een kerel. Als we ergens op uit gingen zat hij altijd op me nek, dat vond hij prachtig. ’S avonds als we televisie keken zat hij op mijn schoot. Hij had als gewoonte mijn oorelletjes tussen zijn duim en wijsvinger te masseren.

Het was twaalf uur en nog steeds grijs en schemerig. Ik tuurde naar buiten en keek naar de parkeerplaats, waar een paar kinderen aan het spelen waren waar verder nooit iets gebeurde. In de brievenbus lag een folder van ‘The Healing Club.’ Zijn ze vergeten mij van hun mailinglijst af te halen? Ik schoot in de stress. Ze hadden er zelf aangedrongen dat ik niet meer geschikt was deel te nemen aan hun trainingen. Waarom zouden ze me dan toch die folder sturen? Het moest een misverstand zijn en gooide de folder zonder er in te kijken met gemengde gevoelens, in de vuilnisbak. Ik dacht dat ze me konden helpen…

Drie jaar geleden. Een collega die me altijd belaagde had genadeloos toegeslagen. Ik vluchtte en liep in verwarde toestand door de Kalverstraat met mijn hoofd voorover gebogen, niemand mocht me zien in deze toestand. Een jonge man gekleed in korte broek en rode gympen en een zwart T-shirt met daarop de tekst: ‘The Healing Club’ sprak me aan en vroeg of ik interesse had in een gratis psychologisch onderzoek. Ik liep met de jongeman mee tot we bij een groot gebouw naar binnen moesten. Op de gevel stond in grote rode letters de zelfde tekst als op zijn T-shirt. Het was gevestigd in de Nieuwezijds Voorburgwal. Binnen werd ik vriendelijk ontvangen door een bloed mooie Afrikaanse vrouw van middelbare leeftijd. Ze was stijlvol in het zwart gekleed. Na een kort gesprek met haar voelde ik me beter en dacht dat ik hier moest zijn voor al mijn problemen. Het onderzoekt bestond uit vragenlijsten die ik met moeite invulde. Ik was nog niet helemaal ‘genezen.’ Ze bekeek de uitslag van de vragenlijsten. ‘Ik zie dat u wat problemen heeft in u leven, ik raad u aan om een training te vlogen in onze Org. waarmee u veel vooruitgaan kunt boeken.’ Ik keek naar haar mooie gezicht en vroeg mezelf af of ik in het paradijs terecht was gekomen… Ik zei dat ik wel interesse had en vroeg wat voor training ik het beste kon volgen. ‘Ik adverteer u om te starten met de beginners training. Het is mogelijk om deze training elke dag of avond in de Org te volgen,’ zei ze met een vriendelijke stem. De zelfde avond belde ik Marjan op om te vertellen dat ik later thuis kom dat ze geen rekening hoeft te houden met het eten, ik at wel iets in een eethuisje. Een halfjaar lang in de avonden was ik te vinden in de ‘Org’ zoals iedereen dat zo noemde. Ik volgde tiental trainingen en ondervond verbetering dacht ik…

Het was een Zaterdag thuis bij mijn gezin.
ik herkende mijn vrouw en kinderen nauwelijks meer.
Ik was van hen losgesneden. Hadden de trainingen zo veel negatieve impact op mijn gevoelens voor mijn gezin?.
Marjan kon de situatie niet meer aan: ‘Dit kan niet langer, dit hou ik niet langer vol, het is een sekte!, Je zit daar elke avond in Amsterdam! en ik weet niet wat je daar doet, verplaats je ook eens in mijn situatie, ik zit hier elke avond alleen met twee kinderen, en het geld raakt op, als je hiermee doorgaat ga ik bij je weg!,’ zei ze wanhopig. Ik kon niet meer goed nadenken, voelde dat het einde van ons huwelijk inzicht was. ’Ga maar naar je moeder,’ zei ze met haar rood doorlopen ogen van het huilen. Ik wilde haar verder geen verdriet aandoen en vertrok de zelfde dag en Liet alles achter: huis, auto, kinderen en mijn vrouw.
In de Org. hadden ze gezien dat het in de trainingen niet goed me me ging en stuurde me weg. Ik mocht daar niet meer komen. Ik had niets meer en had nog steeds die vreselijke burn out. Ik was volkomen verslagen.

Reacties

Arjen Pennist
Laatst aanwezig: 1 dag 9 uren geleden
Sinds: 6 Dec 2016
Berichten: 116

-Het vervolg van het verhaal-

De folder van de ‘The Healing Club’ had me weer aan het denken gezet. Het is genoeg geweest ik moest verder met mijn leven en wilde niet meer denken aan die vreselijke tijd en leegde voor de zekerheid de vuilnisbak in de container om er zeker van te zijn die de folder weg was.

janpmeijers
Laatst aanwezig: 6 uren 16 min geleden
Sinds: 8 Mrt 2013
Berichten: 5061

arjen,
Dit is een herschrijf, het is gebruikelijk die in een reactie te plaatsen bij de 1e versie. In dit geval bij Het drama, deel 1. Dat is voor het overzicht, wat heeft de schrijver gedaan nav de feedback e.d.

Like Schrijven Online op Facebook!

Like Schrijven Online op Facebook!

Vind ik leuk!
Gratis bij Schrijven Magazine: 1 jaar Van Dale Online Taalhandboek Nederlands

Gratis bij een abonnement op Schrijven Magazine!

Word nu abonnee!

Door ervaren, professionele redacteuren. Goed én betaalbaar!

Meer informatie

Lees Tekstblad!

Neem een (proef)abonnement