Lid sinds

6 jaar 3 maanden

Rol

[kort verhaal] Een nieuwswaardig sprookje

Lijkt dit minder op een sprookje dat het uitgekozen verhaal? Ik heb mijn inzending naderhand uitgebreid tot ongeveer het driedubbele. Ik laat een slechts klein fragment zien.

Fragment

............In hetzelfde bos leefden ook drie vrolijke vogeljonkies; kauwen waren het. Het was een drie-eiige drieling, die vrijwel tegelijkertijd waren uitgekomen. Want zo gaat dat met vogels; zij komen uit, net zoals een boek. Kort van tevoren zie je nog niets aan de moeder. Behalve dat ze lang in haar nest blijft liggen. Met een boek is het ook zo. Eerst zie je niets aan de schrijver, behalve.... ach, laat ook maar. En dan opeens komt het boek uit. De vogeltjes gingen door het leven onder de naam: Kareltje Kauw, Her Kauw (omdat hij alles herhaalde) en Zoete Kauw (vanwege zijn lief karakter) K. Kauw hield van cacaorepen. Niet zo zeer om op te eten, maar vanwege de mooie plaatjes op de wikkels. Ooit zag hij de film: "Zakkie en het chocoladeverdriet". Daarin werden bij een banketbakkerij sjieke bonbons in een grauw zakje verpakt, en gingen de sjieke bonbons dat zakje pesten. Het zakje begon toen te huilen, over de gekleurde bonbons heen. Waardoor hij vrolijk gekleurde rondjes kreeg. Bij de klant thuis werden de bonbons snel opgegeten, en bleef daar niets van over. Maar het kleine dochtertje bewaarde het zakje in haar dagboekje! Vanaf die tijd was Kareltje onder de indruk van chocoladeverpakkingen.

Lid sinds

12 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
Wat is je proefleesvraag precies? Jouw verhaal heeft in opzet weinig gemeen met het winnende wedstrijdverhaal, wil je dat we jouw verhaal met dat van Sofia gaan vergelijken, of wil je gewoon tips over hoe jouw verhaal beter tot zijn eigen recht zou komen?

Lid sinds

12 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
Nou, jouw verhaal lijkt meer op een fabel dan op een sprookje. Ik heb de wedstrijdopdracht even opgezocht. Die was tweeledig. Het moest een sprookje zijn, maar ook werd het verbonden aan een nieuwsbericht, en in de wedstrijdomschrijving lees ik terug "ook in onze moderne tijd vind je overal nog sprookjes, als je goed zoekt". De wedstrijd wilde dus niet alleen een sprookje, maar ook een nieuwerwets verhaal. Wat in Sofia's verhaal heel duidelijk naar voren komt, is een hedendaagse setting. Tegelijkertijd zitten er genoeg referenties in naar bekende sprookjes-thema's, zodat het verhaal (ook al is het zelf misschien geen sprookje) doet denken aan een sprookje. Ik vermoed - al weet ik niets van de jury of hun mening - dat dat hoge ogen gooit. Om op je tweede vraag in te gaan; ja, ik denk daarnaast ook dat het niveau in jouw verhaal te laag ligt. Het plot lijkt me dat van een voorleesverhaaltje, je personages zijn niet uitgewerkt en leven daardoor niet, en de vertelling is recht-toe-recht-aan, daar zou je veel meer verbeelding op los kunnen laten.

Lid sinds

10 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Ik laat een slechts klein fragment zien.
Door een ietwat slordige interpunctie is dit, slechts klein fragment, ruim voldoende om het een onvoldoende te geven en daarom wedstrijd-onwaardig.

Lid sinds

6 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
@ Diana: jouw gevoel is mogelijk begrijpelijk, maar strookt zeker niet met de werkelijkheid. @ Yrret: Jouw antwoord slaat niet op de vraagstelling. En over interpunctie bestaan bij uitgeverijen zowel vooruitstrevende alsmede conservatieve opvattingen. noot: Omdat ik mijn verhaal op 2 verschillende blogs terugvond (niet op deze site) haalde ik het weg. Inmiddels had ik daarover contact. Vreemd is het wel, omdat dit niet openbaar te lezen is. Daarom blijf ik opletten. En als het zich nog eens voordoet, stop ik in het geheel met elke vorm van reageren. Ik vraag hiervoor begrip.