Start » Proeflezen » [kort verhaal] een kennis

[kort verhaal] een kennis

Door: geraard van heusden
Op: 30 oktober 2018

ik heb getracht zonder mensen te noemen iets te schrijven waar aan gedacht moest worden. Graag met een licht kwinkslag Wat denken jullie ervan

Fragment: 

Een kennis van een kennis zo zou je hem kunnen noemen. Een beetje eenzaam denk ik. Wat vreemde jongen die toch zeer aangenaam in de omgang is. De kennis van de kennis, niet de persoon zelf heeft al meerder malen laten vallen dat hij de indruk heeft dat die kennis wat eenzaam is. De violen worden gelijk gestemd. We kunnen een blind date organiseren.
Een vriendin van de vriendin van een vriend zou je haar kunnen noemen. Vriendelijk, aangenaam en nog leuk uitziend ook. Vreemd dat ze alleen is. De vriendin van een vriendin, niet de persoon zelf stelt dat we haar kunnen koppelen of minstens voorstellen.
En zo gebeurt het. We brengen een bezoek aan het museum van Schone kunsten. Ik breng de kennis mee, zij de vriendin. Het begin is wat schuchter en stroef “Hallo, dit is een kennis” “Goede middag mag ik een vriendin voorstellen”. Maar al gauw zijn we aan de praat. De discussie is leuk en hitsig met de nodige cynische opmerking over het museum en de “kunst”. Een stapje in de wereld en een pintje drinken horen er ook bij. Het nieuwe trendy café van het museum is de plaats om verder kennis te maken. Ik besluit te verdwijnen maar dring erop aan dat de kennis en een vriendin blijven om elkaar te leren kennen. Later hoor ik dat ze samen naar de nieuwe Potter gaan.
Een paar dagen later vind ik ze bij een brochette in de Pallieter. Toevallig maar niet ongepast. Ik ben tevreden dat de date werkt. Na wat gekeuvel en gesmul staat een vriendin op om het stad in te trekken. Ik verwacht dat een kennis ook gaat. Samen uit samen thuis zegt men. Maar hij blijft en doet teken dat ik ook moet blijven.
“Ge hebt weer iets gearrangeerd.” “Goed, he” “Wel heu, ik weet hoe ik dat moet zeggen maar …” “Bedank me later, hoe ver staat ge ?” “Wel heu … Ik moet er ook vandoor”
Blijkbaar ben ik op glad terrein gekomen. Er broeit iets.
Later ontmoet ik de kennis van een kennis, dus niet de persoon zelf. “Weet ge, er is een haar in de boter” “Oei zijn er problemen” “Weet ge, die kennis van mij, enfin van ons, die heeft iets belangrijk te vertellen. Het zou te maken hebben met uw pogingen.”
Komt een kennis van de kennis op de proppen. “ Ik heb iets belangrijk te vertellen” “Ah is er schot in de zaak ?” “Wel we zien elkaar wel regelmatig. Het is een leuke meid.” “Uitstekend, doe zo voort” “Ik moet wel iets belangrijks kwijt” “zeg maar” “Ik ben homoseksueel”
Ja lap, ge doet dan ne keer iets voor een kennis.
Het gesprek wordt afgerond en ik blijf met mijn twijfels dat een vriendin dit niet snapt.
Een dag later loop ik haar tegen het lijf in de Fnac. Ze snuffelt tussen de fantazy romannetjes.
“Hallo” “Hoi” “We zouden eens moeten praten” “Feitelijk wil ik iets zeggen” “De zaak ligt misschien ietwat gevoelig”
Koffie in de Midi tussen de oude en de nieuwe advocaten.
“Weet ge die kennis die ge mij hebt voorgesteld” “Ik dacht dat het klikte, maar het is misschien te vroeg” “ Maar er is toch een probleem” “Ah, ik dacht dat het goed ging. Maar ge hebt gelijk er is iets” “Luister ik apprecieer wat ge tracht te doen maar er is iets” “Ik zal u laten uitpraten” “Ik ben homoseksueel”
Ja lap
Maar in feite : eind goed al goed.

Reacties

Thérèse
beheerder
Laatst aanwezig: 9 uren 53 min geleden
Sinds: 2 Aug 2009
Berichten: 5855

Geraard, ook bij dit fragment de vraag: waar wil je graag feedback op?

Citaat:

Wat denken jullie ervan?

is een zeer algemene vraag. Lees anders nog even de regels van proeflezen en pas je vraag aan.

Perspectief en focalisatie, wat verstaan we eronder en hoe gebruik je ze? Lees het hier.

madam Bovary
Laatst aanwezig: 1 week 4 dagen geleden
Sinds: 17 Okt 2017
Berichten: 380

@ Geraard van Heusden

We hebben café Pallieter, De Potter en het museum van Schone Kunsten en daarbovenop nog de Fnac. We kunnen dus niet anders dan in Antwerpen zijn.
In het museum voor Schone Kunsten worden de nodige cynische opmerkingen gemaakt over kunst. Spijtig dat het gezelschap niet weet dat het museum gesloten is tot midden 2019. De cynische opmerkingen over kunst zullen dus buiten, onder de bomen gemaakt zijn en zelfs niet in het nieuwe trendy café, because: eveneens gesloten.
Heel deze inleiding gewoon om te zeggen: als je start met een verhaal ga de feiten dan even na.

Allo Frankenstein, bevalt je verhaal mij? Nee. De kennis van de kennis, de vriendin van de vriendin van een vriend en dit allemaal binnen een luttele aantal zinnen. Net als ik, teveel naar je grootmoeder geluisterd? Ze begon te vertellen over de neef van de vriend van de vader van Trees van Mie van Net zijn moeder ....

Er schijnt iets te broeien, er moet iets belangrijks worden verteld. Normaal wordt een mens nieuwsgierig als dit verhaal niet zo voorspelbaar zou zijn. Trouwens, we zijn nu in het jaar 2018 en homo's en lesbiennes laten er geen twijfel meer over bestaan over wie en wat ze zijn. Het verassing effect dat jij beoogt gaat helemaal de mist in.
Wat wel raadselachtig is, deze zin: " het gesprek wordt afgerond en ik blijf met mijn twijfels dat een vriendin dit niet snapt." Niet alleen de vriendin, ik als lezer snap het ook niet.

Geraard, het enige wat me bevalt in je tekst is: dat je ons aloude "ge" gebruikt.

Etesian
Laatst aanwezig: 1 dag 2 uren geleden
Sinds: 5 Mei 2018
Berichten: 186

@ geraard van heusden

Ik krijg niet het gevoel dat je iets geschreven heb waaraan gedacht moet worden.

Mensen hebben een naam, noem hen bij die naam, zoals in het dagelijkse leven ook gebeurt. Je experiment(?) waarin je geen namen noemt, werkt niet. Het is onnodig lastig en zorgt niet voor humor. Ik heb geen idee wie aan het woord is.

En "een vriendin" zegt “Ik ben homoseksueel”? Wat is dat? Humor? Jouw humor? Of de hare?

En wat is er goed? Dat er twee homoseksuele vrijgezellen, de ene een vrouw, de andere een man, beiden seksueel niet aangetrokken tot de andere haar of zijn respectievelijke geslacht, zijn samengebracht zonder succes?

Vaad Wilsla
Laatst aanwezig: 24 weken 2 dagen geleden
Sinds: 14 Feb 2017
Berichten: 19

Ik kan er geen touw aan vast knopen. Sterker nog, op het moment dat je begint met

geraard van heusden schreef:

Een kennis van een kennis zo zou je hem kunnen noemen.De kennis van de kennis, niet de persoon zelf heeft al meerder malen laten vallen dat hij de indruk heeft dat die kennis wat eenzaam is.

en:

geraard van heusden schreef:

Een vriendin van de vriendin van een vriend zou je haar kunnen noemen. De vriendin van een vriendin, niet de persoon zelf stelt dat we haar kunnen koppelen of minstens voorstellen.

heb ik de neiging meteen af te haken. Maar aangezien dit proeflezen is heb ik het fragment uitgelezen. En dan kom je de dialogen tegen... ik heb geen flauw idee wie wat zegt. Het leest niet prettig en doet de inhoud niet ten goede.

-Vaad

  • Carry Slee onthult haar schrijfgeheimen
  • Waarom je niet moet wachten met je debuut
  • Schrijftips van John Boyne (De jongen in de gestreepte pyjama)
  • Wat verdient een schrijver aan een boek? (En hoe eerlijk is dat)
  • 9 (te) gekke manieren om inspiratie op te doen
  • Ontdek waarom je van je leven een schrijf-mijnenveld moet maken. 
  • Interview met Simone van der Vlugt
  • Tips door Bregje Hofstede en Saskia de Coster, ze schreven allebei boeken die uitblonken in originaliteit en kwaliteit. Hoe deden ze dat? 
  • We spraken Sabine van den Berg over haar carrière, prozawerk, de liefde voor het schrijven van gedichten en over studenten zonder talent
  • Uitblinken in Spoken Word en/of Performance Poetry?

Als je je aanmeldt vóór maandag 27 mei 16:00 u. krijg je dit nummer thuis!

MELD JE AAN
Schrijven

Iedere week het beste van Schrijven Online in je inbox? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief. Boordevol nieuws, tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!